TV

«Game of Thrones», Κύκλος 7, Επεισόδιο 3: Σημειώσεις

στα 10

Για άλλη μία χρονιά, Flix gets medieval. Μπαίνουμε στο σύμπαν του Γουέστερος και δε βγαίνουμε μέχρι να μας διώξουν!

«Game of Thrones», Κύκλος 7, Επεισόδιο 3: Σημειώσεις

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το 3o επεισόδιο του 7ου κύκλου - για τους υπόλοιπους, ακολουθούν γιγαντιαία SPOILERS!

The Queen’s Justice ο τίτλος του επεισοδίου, το οποίο μάς χαρίζει, με το καλημέρα, την εκπλήρωση μιας σιτεμένης επιθυμίας, τη συνάντηση Ντάνι και Τζον, η οποία όχι μόνο δεν απογοητεύει, αλλά δείχνει κι ότι θα διαρκέσει καιρό. Σκηνοθέτης ο Μαρκ Μάιλοντ και πάλι (μετά και την πρεμιέρα τής σεζόν), σ’ ένα επεισόδιο που ξετυλίγεται κατά βάση σε τρεις ενότητες και σε διαλογικές σκηνές, στιβαρές και ενδιαφέρουσες.

Θυμηθείτε εδώ, στα recaps του Flix, τι είδαμε στον 6ο κύκλο του «Game of Thrones»

got 703 607

Ένα επεισόδιο για τα τέρατα είναι αυτό, είτε πρόκειται για τη μυθική (αλλά όχι) απειλή της Στρατιάς των Νεκρών, είτε για τους δράκους, πλάσματα όλα εξίσου εξωπραγματικά κι όμως απόλυτα ρεαλιστικά στα μέρη του Γουέστερος, είτε για τους ιδιοκτήτες σκλάβων που κατατρόπωσε η Ντενέρις, είτε για τον Γκρέγκορ Κλεγκέιν, είτε για την ίδια, αυτή, τη Σέρσεϊ που βυθίζεται όλο και περισσότερο στη φρίκη των πράξεών της.

Διαβάστε ακόμη: Σόφι «Σάνσα» Τέρνερ: «Το τέλος του Game of Thrones θα είναι τρομακτικό!»

got 703 607

Ταυτόχρονα, το «The Queen’s Justice» φέρνει στην κουβέντα, ξανά, στις αμαρτίες των γονιών που βαραίνουν τα παιδιά τους, αλλά και στο πώς έχει έρθει η ώρα, στο «GoT» τουλάχιστον, να αναθεωρήσει ο καθένας τι ξέρει και τι – και σε ποιον – πιστεύει. Τέλος, από το σημερινό φινάλε και στο εξής, τίποτε δεν θα είναι ίδιο στο Γουέστερος, δεν θα έχει την ίδια αιχμή και τον ίδιο δολοφονικό λόγο, τα μάτια της σοφίας και το φλογερό βλέμμα τής διαρκούς ετοιμότητας.

Να, λοιπόν, τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 703 κι ας υψώσουμε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί για τη γιαγιά Ολένα, you cunts!

Διαβάστε ακόμη: «Game of Thrones», Κύκλος 7, Επεισόδιο 2: Σημειώσεις

got 703 607

This is Jon Snow Ας γνωριστούμε. Από ‘δω η Ντάνι, ή αλλιώς Daenerys Stormborn of House Targaryen, Rightful Heir to the Iron Throne, Rightful Queen of the Andals and the First Men, Protector of the Seven Kingdoms, the Mother of Dragons, the Khaleesi of the Great Grass Sea, the Unburnt, the Breaker of Chains. Κι από ‘δω, Τζον Σνόου.

got 703 607

Η πρώτη γνωριμία Ντάνι και Τζον συμπυκνώνει ένα μεγαλείο, όπως και το πρώτο, σχεδόν, πλάνο του Μαρκ Μάιλοντ στην ακτή του Ντράγκονστοουν: ο Τζον κι ο Κρεμμύδης φτάνουν από θαλάσσης και κατεβαίνουν στην ακτή, ισχνές φιγούρες πίσω από τα χατζάρια των Ντοθράκι. Λίγο πιο πάνω, οι δράκοι κάνουν βόλτα στον ουρανό. Αυτό είναι το σύμπαν τής Ντενέρις κι ο Τζον είναι ο ξένος. Προς το παρόν, τουλάχιστον.

got 703 607

Την ίδια ώρα, πάνω στο λόφο, η Μελισάνδρη μιλά σύντομα με τον Βάρις (και φεύγει με ελαφρά πηδηματάκια μην κι απαντήσει τον Τζον γιατί «δεν χώρισαν καλά»). Εκπλήρωσε την αποστολή της, έφερε κοντά τον πάγο και τη φωτιά και φεύγει για Βολάντις. Αλλά τι είναι αυτό που πετάει βιαστικά; Θα επιστρέψει σ’ αυτόν τον τόπο για να πεθάνει, όπως κι ο Βάρις; Ξέρει η Μελισάνδρη και πότε θα πεθάνει ο ψιθυριστής και γιατί, άραγε, αυτό θα έχει ιδιαίτερη σημασία; Τόσο αινιγματική, η Μελισάνδρη ακόμα και τον Βάρις ψαρώνει.

got 703 607

Ο πάγος κι η φωτιά Η πρώτη συνάντηση της Ντενέρις και του Τζον δεν πάει καλά. Ούτε ακριβώς και άσχημα. Η αλήθεια είναι ότι ο Τζον δείχνει λίγο φλώρος μπροστά στην Καλίσι, με το κοτσάκι και την προφορά του, λίγο άξεστος. Επιπλέον, η Ντενέρις δυσκολεύεται να τον πιστέψει: τι τής λέει για Στρατιά Νεκρών που ετοιμάζεται να καταπνίξει τον κόσμο όπως τον ξέρουν και να σκοτώσει τους πάντες; Ότι η Μητέρα των Δράκων δυσκολεύεται να πιστέψει ότι υπάρχει και μια στρατιά νεκρών σ’ αυτόν τον τετριμμένο κόσμο;

got 703 607

Η αλήθεια βρίσκεται αλλού, η Ντενέρις ξέρει να πουλάει τον εαυτό της, ενώ ο Τζον όχι. Γι’ αυτό και του αφηγείται, αληθινά συναρπαστικά, όσα τής συνέβησαν στα τόσο πρόσφατα και τόσο άγουρα χρόνια της, δικαιολογώντας αυτό που είναι η ουσία της: της αξίζει να γίνει η Βασίλισσα των Επτά Βασιλείων (κι ούτε ένα λιγότερο), από τη μια γιατί είναι στο αίμα της κι από την άλλη γιατί τόλμησε ν’ ανατρέψει όλα τα δεδομένα. Μόνο που, ειρωνεία για τον θεατή κι ο Τζον (που δεν θέλει τα επτά βασίλεια αλλά ένα, του Βορρά και, κυρίως, μια σύμμαχο στην αντιμετώπιση του Βασιλιά της Νύχτας που, τα έχουμε πει, έρχεται), όχι μόνο ανέτρεψε επίσης τα δεδομένα, δημιουργώντας τη συμμαχία και τη συμβίωση των Βορείων με τους Αγριους, αλλά έχει κι ο ίδιος αίμα Ταργκάριεν μέσα του κι είναι εκείνος, χωρίς να το ξέρει ακόμα, ο αληθινός διάδοχος του θρόνου.

got 703 607

The Bastard and the Dwarf Η συνομιλία του Τίριον με τον Τζον (βροχή οι διάλογοι και μονόλογοι στο επεισόδιο), είναι ένα μικρό αριστούργημα, γεμάτη συναισθηματισμό και λεπτή ειρωνεία, η συνάντηση δυο αντίθετων χαρακτήρων που τους συνδέουν περισσότερα απ’ όσα βλέπει το μάτι. Τέρατα δεν είναι οι δράκοι, ούτε οι white walkers. Τέρας είναι η Σέρσεϊ κι ακόμα πιο επικίνδυνο γιατί είναι «βολικό και οικείο». Δυο μυαλωμένοι άνδρες, ανοιχτοί σε κάθε τι νέο, κάνουν μια αφαιρετική συμφωνία. Μόνοι στην άκρη του βράχου, με τον αέρα να παίρνει τις λέξεις τους, μισοφυλακισμένοι από το πεπρωμένο και μισοϋπεύθυνοι για την εξέλιξη τής Ιστορίας.

got 703 607

got 703 607

Πίστη Κι έτσι η Ντενέρις συμφωνεί, να κρατήσει τον Τζον κοντά της, για ν’ αντλήσει εκείνος από το βράχο της το πολύτιμο εφόδιό του, το ντράγκονγκλας που θα του χρειαστεί σ’ έναν πόλεμο που εκείνη ακόμα παίρνει ελαφριά. Σ’ ένα ακαταμάχητο τετ-α-τετ, όλο κοντινά πλάνα γεμάτα νόημα και άλλα, διττά, όπου μια ο ένας και μια ο άλλος είναι νετ και σε πρώτο πλάνο, ο Τζον κι η Ντάνι μιλούν για πίστη. Στον εαυτό τους και στο παρελθόν τους. «Πρέπει να επανεξετάσουμε ό,τι νομίζουμε πως ξέρουμε», προτείνει η Ντενέρις, παρότι εκείνη δεν είναι έτοιμη, προς το παρόν, να δείξει την πίστη της στον Τζον. Τουλάχιστον, εμείς το ξέρουμε: αυτή είναι η αρχή μιας υπέροχης… ποιος ξέρει τι, συμμαχίας, φιλίας, έρωτα, συγγένειας; Εχουμε μιάμιση σεζόν για να μάθουμε.

got 703 607

I was low Η στρατηγική του Τίριον δέχεται πλήγμα. Κατ’ αρχάς, ο Βάρις μεταφέρει τα νέα: οι Ironborn και οι Ντορν κατατροπώθηκαν από τον Γιούρον – και έπονται κι άλλα. Οι Unsullied φτάνουν στο Κάστερλι Ροκ κι έχουν προβάδισμα. Ο Τίριον τούς έχει δώσει οδηγίες πώς να μπουν όχι από το απόρθητο φρούριο, αλλά από το αποχετευτικό σύστημα που τού είχε αναθέσει να σχεδιάσει, πικρά και ταιριαστά, ο πατέρας του. (να σημειώσουμε εδώ ότι η σειρά δικών του αποφθεγμάτων που αναφέρει τακτικά ο Τίριον ως λόγια σοφών ανδρών, απογειώνεται σ’ αυτό το επεισόδιο: «Όπως είχε πει ένας καλός μου φίλος, δώσε μου 10 καλούς άντρες και θα την αφήσω έγκυο τη σκύλα!»). Η σκηνή τής μάχης είναι γρήγορη και επιβλητική, κυρίως χάρη στη χρονική ανατροπή (έτσι θα ήταν, αλλά έτσι έγινε) και στο voice over του Τίριον. Ο οποίος, όμως, αποδεικνύεται ο ηττημένος της ιστορίας γιατί ο ξανθός αδελφός του, ο Τζέιμι, έχει προβλέψει και πράξει. Οι Unsullied κατακτούν το Κάστερλι Ροκ, το οποίο όμως είναι ένα άδειο κουφάρι, με λίγους άνδρες και καθόλου προμήθειες. Ο Τζέιμι, με τον μπαμπά Τάρλι και τον Μπρον (γεια σου, Μπρον!), έχουν ήδη φύγει κι έχουν κατακτήσει το Highgarden της γιαγιάς Ολένα που τούς πρόδωσε. Άλλη μια απώλεια, λοιπόν και μάλιστα διπλή, για τη συμμαχία της Ντενέρις: ούτε Γκρέιτζοϊ, ούτε Ντορν, ούτε θρίαμβος στο Κάστερλι Ροκ, ούτε Ταϊρέλ με τα χρήσιμα πλούτη τους.

got 703 607

Μια βασιλική πίπα Ο Γιούρον εξελίσσεται σε όλο και πιο χυδαίο κι ενοχλητικό τραμπούκο. Αρχικά, ανεβασμένος στο άλογό του, τραβά δεμένες πίσω του την Ελάρια, την Ταΐν και τη Γιάρα, ενώ ο κόσμος μαζεύεται γύρω, τις βρίζει και τους πετά σάπια λαχανικά, όχι διαφορετικά απ’ ό,τι έκανε λίγο καιρό πριν στην ίδια τη βασίλισσα, για την οποία τώρα προορίζονται οι αιχμάλωτες ως δώρα.

got 703 607

Φυσικά, αυτό είναι το δώρο του Γιούρον στη Σέρσεϊ, η οποία ωστόσο προς το παρόν βάζει τον παρανοϊκό Γκρέιτζοϊ στον πάγο: θα σε παντρευτώ μόνο όταν κερδίσουμε τον πόλεμο. Ο κάφρος Γιούρον δεν κρατά στιγμή το στόμα του κλειστό: ούτε όταν λέει στην ανιψιά του πόσο τον ανάβει ότι την έχει δεμένη, ούτε όταν ζητά από τον Τζέιμι σεξουαλικές συμβουλές για τη Σέρσεϊ. Ναι, θα χαρούμε ιδιαίτερα όταν έρθει (δεν θα έρθει;) η ώρα να πεθάνει (ξανά) ο Γιούρον κι ελπίζουμε να πάει από χοτ πάι ή κάτι εξίσου καυτό.

got 703 607

Κι όμως, η ικανοποίηση δεν είναι η ίδια για τη Σέρσεϊ που βρίσκεται μπροστά στις δολοφόνους της κόρης της, της Μιρσέλα, γιατί ανέκαθεν η πίστη μας ήταν με την πληγωμένη Ελάρια κι όχι με την ημιπαράφρονα Σέρσεϊ σ’ αυτή την ιστορία. Το βασανιστήριο που επιλέγει η Σέρσεϊ ως εκδίκηση, με τη συμβολή του Κάιμπερν φυσικά, είναι φρικτό και τραγικό. Αναρωτιέσαι από την αρχή, γιατί η Σέρσεϊ κότσαρε σήμερα το ροζ κραγιόν της, για να κάνει χαρές για την έλευση του Γιούρον; Όχι, η αλήθεια αποκαλύπτεται σύντομα.

got 703 607

Η Ελάρια κι η Ταΐν είναι αλυσοδεμένες στο μπουντρούμι, απέναντι. Η Σέρσεί φιλά την Ταΐν στο στόμα και τής μεταφέρει το γνωστό δηλητήριο, αυτό λέγεται «the long farewell»: η Ταΐν θα πεθάνει αργά, θα σαπίσει και θα γίνει σκόνη. Η μητέρα της θα την παρακολουθεί μην μπορώντας να βοηθήσει. Οι δυο γυναίκες τεντώνονται για ν’ αγκαλιαστούν, αλλά οι αλυσίδες δεν τις αφήνουν. Εξαιρετική σκηνή, εξαιρετική εικόνα.

got 703 607

Κι η Σέρσεϊ το «γιορτάζει», θλιμμένα κι απεγνωσμένα, με τον μόνο άνθρωπο που τη δέχεται (προς το παρόν) άνευ όρων, τον Τζέιμι που καλά-καλά δεν προφταίνει να φορέσει το χρυσό του χέρι πριν τον βάλει κάτω η αδελφή και βασίλισσά του. Το άλλο πρωί, το πρώτο που τα δίδυμα αδέρφια δημοσιοποιούν τη σχέση τους στην υπηρεσία, ο Σέρσεϊ έχει ραντεβού. Είναι ο Μαρκ Γκάτις από την Iron Bank και ζητά εξόφληση του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι οι πονηροί τραπεζίτες θεωρούν τη Σέρσεϊ ήδη χαμένη στον πόλεμο που έρχεται;

got 703 607

got 703 607

Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά (με τρία μάτια) Η Σάνσα έχει για τα καλά αναλάβει την οργάνωση του Γουίντερφελ και φροντίζει να δουλεύονται σωστά οι νέες πανοπλίες και να γεμίσουν τα κελάρια τρόφιμα για όταν (εάν; όταν.) χρειαστεί όλος ο Βοράς να κατοικίσει στον πύργο. Ειρωνεύεται ελαφρά τον Λίτλφινγκερ (θα μου πεις ότι η Σέρσεϊ, η γυναίκα που σκότωσε τον πατέρα, τη μητέρα και τον αδελφό μου είναι επικίνδυνη; Εξαιρετική συμβουλή και σ’ ευχαριστώ γι’ αυτή), αλλά εκείνος μοιράζεται σοφία. Τής λέει να είναι πάντα έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, να ζει κάθε μάχη στο μυαλό της, ώστε να είναι προετοιμασμένη γιατί «όλα συμβαίνουν όλα μαζί». Πώς θα μπορούσε να είναι προετοιμασμένη για αυτό που θα ακολουθήσει; (είναι εντύπωσή μας, ή οι σκηνές του Μπέιλις αυτή τη σεζόν έχουν γραφτεί στο πόδι κι ο δαιμόνιος Λίτλφινγκερ έχει χάσει κάτι από τον ακαταμάχητο χαρακτήρα του;)

got 703 607

Εκείνος που όντως τα ζει όλα μαζί στο μυαλό του, ο Μπραν, βρίσκεται στην πύλη του Γουίντερφελ. Σάνσα και Μπραν έχουν να συναντηθούν απ’ όταν ήταν παιδάκια, δέκα ζωές πίσω, αλλά η επανασύνδεση είναι συγκινητική, τουλάχιστον ως προς τη Σάνσα που, για λίγα λεπτά, αφήνεται στην αληθινή της φύση, πετά το δωρικό ύφος της και πέφτει με δάκρυα στην αγκαλιά του.

got 703 607

Ο Μπραν, από την άλλη, είναι ο τύπος του παιδιού που κανείς δεν θα ήθελε στην παρέα του στο σχολείο γιατί είναι υπερβολικά σοβαρός, ανέκφραστος, ξερόλας κι έχει και την ικανότητα να σε δει στις πιο δυσάρεστες στιγμές σου (ωραίο το λευκό σου φόρεμα την πρώτη νύχτα του γάμου σου που ο Ράμσεϊ σε βίασε και σ’ έκανε τόπι στο ξύλο). Ωστόσο, σε μια σκηνή βγαλμένη από το παραμύθι του παραμυθιού, τα δυο αδέλφια, κάτω από τα κόκκινα φύλλα του δέντρου και με τις χιονονιφάδες να μπερδεύονται στα λόγια τους, προσπαθούν να ξαναγνωριστούν. Ο Μπραν εξηγεί στη Σάνσα ότι είναι, πια, ο three eyed raven κι έχει πολλά να πει στον Τζον. Με την Άρια στο δρόμο (ελπίζουμε), η οικογένεια των Σταρκ ετοιμάζεται να γίνει πιο δυνατή και πολυμελής απ’ ό,τι ήταν εδώ και κάμποσες σεζόν.

got 703 607

got 703 607

Ασπρο πάτο Η γιαγιά Ολένα φεύγει όπως ήρθε: με μεγαλοπρέπεια, φλέγμα, αυτοσυγκράτηση και αξεπέραστο στιλ. Ο Τζέιμι την έχει κατακτήσει και τής έχει ετοιμάσει το φινάλε, με σεβασμό: ένα φιαλίδιο με δηλητήριο για το κόκκινο κρασί της, προετοιμασμένο ώστε να μην της φέρει καθόλου πόνο. Η Ολένα το πίνει ψύχραιμα, μονορούφι, αποδεικνύοντας ξανά ότι παρά τις διασκεδαστικές ατάκες της (ξανά cunt ο Τζόφρι) και τα λαμπερά ματάκια της, ήταν η σοβαρότερη παίκτρια του Γουέστερος.

got 703 607

Πριν φύγει, προλαβαίνει να δηλητηριάσει κι η ίδια τον Τζέιμι, όπως ξέρει καλύτερα, με τα λόγια της. Είσαι ερωτευμένος με την αδελφή σου κι αυτό θα είναι η καταστροφή σου. Το μεγαλύτερό μου λάθος ήταν η έλλειψη φαντασίας, δεν ήμουν ικανή να φανταστώ τι μπορούσε να κάνει η Σέρσεϊ. Και μην ξεχάσεις να της πεις, εγώ δολοφόνησα το γιο σας. Ρούμπος και αντίο. Μέχρι κι ο Τζέιμι, βρέθηκε πονεμένος και χωρίς λόγια.

got 703 607

Και κάτι ακόμα Ο Σαμ γιάτρεψε τον Τζόρα Μόρμοντ. Και μπορεί ο Εμπροουζ, αφότου τον καμάρωσε συγκαλυμμένα, να του έκανε καψόνι βιβλιοθηκονομίας, αλλά η σχέση των δυο αντρών στο Citadel μάς υποψιάζει. Ο Τζόρα χρωστά τη ζωή του στον Σαμ. Ξεκινά πάλι να βρει την Ντενέρις. Ο στενός σύμβουλος της Ντάνι κι ο στενός σύμβουλος του Τζον, πώς θα ξανασυνδεθούν στο μέλλον και τι θα σημαίνει αυτό για τα αφεντικά τους;

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και ραντεβού την ερχόμενη Δευτέρα για την ανασκόπηση του επεισοδίου #704.

Εν τω μεταξύ, δείτε εδώ το trailer του «Game of Thrones» #704, όπου η Ντενέρις νιώθει ότι χάνει και κάνει κάτι γι' αυτό:

Διαβάστε τα recaps της 7ης σεζόν «Game of Thrones» εδώ:

Περισσότερο Game of Thrones