TV

«Game of Thrones», Κύκλος 7, Επεισόδιο 1: Σημειώσεις

στα 10

Για άλλη μία χρονιά, Flix gets medieval. Μπαίνουμε στο σύμπαν του Γουέστερος και δε βγαίνουμε μέχρι να μας διώξουν!

«Game of Thrones», Κύκλος 7, Επεισόδιο 1: Σημειώσεις

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το 1o επεισόδιο και πρεμιέρα του 7ου κύκλου - για τους υπόλοιπους, ακολουθούν γιγαντιαία SPOILERS!

«Dragonstone» ο τίτλος του επεισοδίου και, ναι, άξιζε τον κόπο η αναμονή για τη νέα και προτελευταία σεζόν του «Game of Thrones». Θα τολμήσουμε να πούμε ότι άξιζαν κι οι προηγούμενοι έξι κύκλοι για να φτάσουμε εδώ. Γιατί μ’ αυτό, το πρώτο φετινό επεισόδιο, το «Game of Thrones» μοιάζει ν’ αγκαλιάζει την αληθινή του ταυτότητα, να βυθίζεται στην ουσία του, ν’ αφήνει έξω κάθε στοιχείο εντυπωσιασμού (το οποίο, παρεμπιπτόντως, ουδέποτε μας χάλασε, είτε επρόκειτο για σεξουαλικές μανούβρες, είτε για στρατιωτικές, είτε για μαγικά πλάσματα είτε για χασάπικο σπλάτερ) και να γίνεται ένα δωρικό – ή γοτθικό – παραμύθι με ξεκάθαρη πολιτική ματιά, υπέρ της νέας γενιάς και, φυσικά, της γυναίκας κάθε ηλικίας.

Θυμηθείτε εδώ, στα recaps του Flix, τι είδαμε στον 6ο κύκλο του «Game of Thrones»

got 701 607

Καθόλου τυχαία, το επεισόδιο σκηνοθετεί ο ευαίσθητος Καναδός, Τζέρεμι Ποντέσουα, υπεύθυνος για τα ωραιότερα προσωποκεντρικά επεισόδια του «GoΤ». Εδώ, μέσα σε μια ώρα γραμμικής και αυστηρής δομής (με εξαίρεση κάποιον Εντι Σίραν, αλλά θα φτάσουμε και σ’ αυτόν), δίνει χρόνο στους ήρωες, στις σιωπές τους, στα μη φαινόμενα, στην ατμόσφαιρα που καταλαγιάζει πριν από μία, οριστικά, μεγάλη μάχη. Ένα επεισόδιο μπαρόκ και έντονα φεμινιστικό, που μάς θυμίζει πού βρίσκονται οι κεντρικοί παίκτες του παιχνιδιού, με μια (άντε, μιάμιση), σκηνή στον καθένα, μ’ ένα γενικό κι ένα κοντινό πλάνο στα πρόσωπα που καθορίζουν το άμεσο μέλλον, με μια τέλεια σκηνοθετική και αφηγηματική ενορχήστρωση. Γιατί ο χειμώνας έχει έρθει και δεν χωράνε αστεία, ούτε καν κατάμαυρα.

Διαβάστε ακόμη: Σόφι «Σάνσα» Τέρνερ: «Το τέλος του Game of Thrones θα είναι τρομακτικό!»

got 07 607

Κι οι τελικοί, αυτοί, παίκτες του παιχνιδιού είναι η νέα κι ακόμα πιο νέα γενιά, τα παιδιά των γαλαζοαίματων κι αριστοκρατών του Γουέστερος που έρχονται κυριολεκτικά με το σπαθί και τους συμμάχους τους για να διεκδικήσουν την εξουσία και να ξαναφτιάξουν τον κόσμο που κατέστρεψαν οι γονείς τους – όχι όλοι μαζί, γιατί τότε θα βλέπαμε το «Μπαράκι του Σαν Ελμο» κι όχι το «GoT», αλλά ο καθένας για το δικό του στέμμα και το θρόνο του.

got 07 607

Ο χειμώνας είναι εδώ, το βλέπουμε σε μια από τις πιο ανατριχιαστικές εμφανίσεις του στρατού με τα γαλάζια μάτια, που σημαίνει ότι, πια, η κάθε παράταξη ετοιμάζεται πράγματι για την αναμέτρηση με τους Νεκρούς, όχι ως ιδέα, ψίθυρο, εφιάλτη ή παραμύθι για να τρώνε τα παιδιά το φαγητό τους – η απειλή έφτασε.

Και, στο πλαίσιο της τέλειας κυκλικής δομής του, το επεισόδιο ξεκινά με μια πρωτοφανή pre – opening titles sequence που κλείνει μια για πάντα και χωρίς ν’ αφήνει περιθώρια συζήτησης το θέμα της εκδίκησης των παιδιών του Νεντ Σταρκ για το φόνο του πατέρα, του αδελφού και, κυρίως, της μητέρας τους και λήγει με την υλοποίηση ενός σχεδίου που καταστρωνόταν χρόνια, την άφιξη της Ντάνι στα πάτρια εδάφη, σκέτο αριστούργημα.

Διαβάστε ακόμη: «Game of Thrones»: Οι πρωταγωνιστές φωτογραφίζονται για το εξώφυλλο του TIME

Να, λοιπόν, τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 701, την πρεμιέρα του κύκλου και μην ακούσω να ξαναπούν τη γιαγιά Ολένα old cunt!

got 07 607

The North remembers Ξέραμε ότι στο τέλος της 6ης σεζόν, η Αρια έσβησε τον Γουόλντερ Φρέι από τη λίστα των θανατικών της. Γιατί, λοιπόν, τον βλέπουμε στη μεγάλη, ήδη αιματοβαμμένη από τον Κόκκινο Γάμο, σάλα και, μάλιστα, σε πρωτοφανή κέφια; Και ποιος, ειλικρινά, εξακολουθεί να πηγαίνει στις προσκλήσεις του Γουόλντερ σε δείπνο; Όμως όχι, σ’ αυτή τη σκηνή, την τόσο εμβληματική που της άξιζε η θέση της πριν τους τίτλους αρχής, είναι η Αρια που φορά (κυριολεκτικά) το πρόσωπο του Φρέι, ποτίζει όλους του τους συγγενείς και πολεμιστές με δηλητηριασμένο κρασί κι εκδικείται το όνομά της. Γιατί ο Βορράς δεν ξεχνά. Κι Αρια, πολύ μακριά πια από το κοριτσάκι με το Κεντράκι του που ήθελε να μάθει να πολεμάει και βαριόταν τα κοριτσίστικα, σπέρνει τώρα το θάνατο και φεύγει, ανάμεσα στα πτώματα, με χαμόγελο. Μπορεί η Αρια να μην κάνει σπιτικό ποτέ, αλλά η αφοσίωσή της στον δικό της κώδικα τιμής μάς αρέσει κι εξελίσσεται σαν ένα αυτόνομο γουέστερν μέσα στη σειρά.

got 07 607

Καμία ανάσα μέσα στο χιόνι Ο χειμώνας έχει στ’ αλήθεια φτάσει και το όραμα του Μπραν είναι ξεκάθαρο: στην παγωμένη στέπα, όπου τα βήματα βγάζουν αχνό, αλλά όχι οι ανάσες, γιατί δεν υπάρχουν, η στρατιά των Νεκρών κι ο Βασιλιάς της Νύχτας προχωρά σιωπηλή, με τα γαλάζια φωσφοριζέ μάτια τους σαν προβολείς ομίχλης. Κι έχουν, τι ήττα συναισθηματική, προσεταιριστεί ετσιθελικά και τους τρεις αγαπημένους γίγαντες, του Γουαν Γουαν δεν είναι αυτό το σάπιο πρόσωπο; Τι έχουμε ν’ αντικρίσουμε; Προς το παρόν, απλώς τον Μπραν και την κατατρεγμένη Μίρα που φτάνουν στο Castle Black κι ο Εντ, στο πόδι του Τζον, τους βάζει μέσα.

got 07 607

Στο Γουίντερφελ Στο συμβούλιο για την υπεράσπιση του Βορρά, ο Τζον είναι, θα λέγαμε, ενωτικός, προσκαλώντας στον αγώνα και τα παιδιά κάθε παλιού προδότη και τις γυναίκες (η μικρούτσικη Λιάνα Μόρμοντ είναι πάντα πανέτοιμη) και τους Άγριους ν’ αναλάβουν τη φρουρά του Τείχους. Στόχος, να συνασπιστούν και, επίσης, να βρουν προμήθειες dragonglass, του βασικού τους επιθετικού όπλου ενάντια στους Whitewalkers. Κι εδώ φαίνονται οι πρώτοι τριγμοί ανάμεσα στ’ αδέλφια, που όπου να ‘ναι θα χωριστούν σε team Jon και team Sansa και μόνο ο Λίτλφινγκερ θα βγει κερδισμένος από αυτή τη διαίρεση, γιατί αυτά τα «όλοι μαζί μπορούμε» του Τζον ακούγονται και λίγο κούφια. Κι αν ο Τζον εκνευρίζεται που η αδελφή του (λέμε τώρα), τον εκθέτει μπροστά στους υπηκόους του, άλλο τόσο εκείνη έχει μπουχτίσει τεστοστερόνη και προτείνει να τον βοηθήσει να μην κάνει τα χαζά λάθη του πατέρα τους και του Ρομπ: «would that be so terrible»; Είναι γλωσσού η Σάνσα, αλλά κάτι έχει μάθει κι από τη Σέρσεϊ δίπλα στην οποία μαθήτευσε καταχρηστικά. Για τώρα και στο πλαίσιο του «οι γυναίκες στην εξουσία», πάντως, δηλώνουμε team Sansa.

got 07 607

Η Σέρσεϊ έχει δει καλύτερες ημέρες Η βασίλισσα ζει μια ριζική καταστροφή – όχι την πρώτη στη ζωή της κι απ’ όλες έχει επανέλθει. Στην πρώτη μας φετινή συνάντηση με τη Σέρσεϊ, εκείνη βαδίζει αργά επάνω στον χάρτη του Γουέστερος: όπως κάνει πάντα, πατά πάνω σε σύνορα, όρια, γραμμές και μηχανεύεται πώς θα κάνει το δικό της. Κι αν φορά ένα από τα ωραιότερα φορέματα που έχουμε δει στη σειρά, αυτή είναι η Σέρσεϊ κοντά στην παράνοια. Ετοιμη να κατακτήσει τον κόσμο που, ούτως ή άλλως, θεωρεί ότι της ανήκει, ενώ το έχει ρίξει σταθερά στην μποτίλια κι η σχέση της με τον Τζέιμι ζει βαθειά παρακμή (και όχι, δεν εννοούμε την αιμομικτική πλευρά της). Εχθροί την απειλούν από παντού: στην Ανατολή, η Ντάνι που οδεύει προς Dragonstone. Στον Νότο, η Ελάρια κι τα mean girls της. Στη Δύση, η γιαγιά Ολένα που κάπου δεν το επιτρέπουμε να την αποκαλεί old cunt και να γεμίζει το στόμα της, αυτή, την πιο αθυρόστομη κι αποστομωτική γιαγιά της τηλεόρασης. Και στον Βορρά, οι νεότεροι Σταρκ, ο Τζον κι η Σάνσα. «Μα εγώ είμαι η Βασίλισσα των Επτά Βασιλείων», λέει στο παλιό της πάθος, τον αδελφό της, μονόχειρα Τζέιμι, «Τρία και πολλά σου είναι», θ’ απαντήσει εκείνος πικρά. Και θα το γυρίσει στο ακόμα πιο προσωπικό και τραγικό, για ποιον μάχονται τώρα που τα παιδιά τους πέθαναν, ο Τομεν αυτοκτόνησε; Και πώς θα τα βγάλουν πέρα χωρίς συμμάχους;

got 07 607

Αλλά η Σέρσεϊ έχει προσκαλέσει ήδη τον υποψήφιο σύμμαχό της, τον Γιούρον Γκρέιτζοϊ που ο Τζέιμι, κάτι ξέρει, δεν εμπιστεύεται. Ο Γιούρον, δίνοντας επιτέλους στον Πιλού Ασμπεκ ρόλο με περιοεχόμενο στη σειρά, είναι κάφρος, χυδαίος και ντυμένος σαν σε ταινία του Γκάι Ρίτσι. Όμως αυτή η ατάκα, «είναι ωραίο να σκοτώνεις αδελφό, δοκίμασέ το», σε ποιον αναφέρεται; Στον Τίριον, που έχει αλλάξει στρατόπεδο, ή, μήπως, στον Τζέιμι; Ή, μήπως, στο κοντινό μέλλον, ο Τζέιμι θα κληθεί να σκοτώσει τον δικό του αδελφό, εκείνον που ήθελε να έχει αγαπήσει περισσότερο; Στο παρόν, πάντως, ο Γιούρον προσφέρει στη Σέρσεϊ τα 1000 πλοία του και την αφεντιά του, με δύο χέρια κι όχι ένα, σε γάμου κοινωνία και, για να τον εμπιστευτεί η βασίλισσα, υπόσχεται να της φέρει ένα ανεκτίμητο δώρο. Τρέμουμε και μόνο στη σκέψη.

got 07 607

got 07 607

got 07 607

Σκυλίσια ζωή Το Citadel στην Oldtown δεν είναι ακριβώς ό,τι περίμενε ο Σαμ – ή μάλλον, η δική του θέση δεν είναι αυτή που περίμενε. Αντί να μελετά πώς θ’ αντιμετωπιστούν οι White Walkers, ζει σ’ ένα απ’ αυτά τα απίστευτα σύμπαντα, πειστικά ως ιστορικά, που χτίζει το GoT, σ’ ένα από τα πιο απολαυστικά… σκατομοντάζ που σίγουρα θα εκτιμούσε ο Τζον Γουότερς: αδειάζει πάπιες – εκπληκτικές μεσαιωνικές μαντεμένιες πάπιες που τα περιεχόμενά τους γίνονται κομπότ σ’ ένα μπαούλο. Φορτώνει βιβλία, σερβίρει τους γέροντες νερομπλούκι, ό,τι τρώνε το βγάζουν στην πάπια, παίρνει την πάπια, αδειάζει την πάπια, τάση για έμετο, φορτώνει βιβλία, σερβίρει φαγητό, αδειάζει σκατά, κάπου λέει φτάνει.

got 07 607

Μαθητεύοντας δίπλα στον Αρχιμάγιστρος Μάργουιν - ο Τζιμ Μπρόντμπεντ εδώ, ως ιατροδικαστής και, ελπίζουμε, νέα πνευματική φιγούρα της σειράς γιατί έχει το σθένος και την ειρωνεία - ζητά να πάρει άδεια για τα «περιορισμένα» βιβλία, αλλά δεν του επιτρέπεται. Γι’ αυτό κι ο Σαμ κάνει αυτό που θα έκανε κάθε φιλότιμο πρωτοπαλίκαρο, τα κλέβει κι εκεί ανακαλύπτει (όπως του είχε αναφέρει στο παρελθόν ο Στάνις), ότι το Dragonstone είναι χτισμένο σ’ ένα βουνό από dragonglass. Θα μεταφέρει την πληροφορία στον Τζον – μήπως αυτό είναι το έναυσμα για να συναντηθούν, προσεχώς, ο Τζον και η (θεία) Ντενέρις; Οι λέξεις, ωστόσο, του Αρχιμάγιστρου Μάργουιν δεν ξεχνιούνται γρήγορα: Από κάθε δυστυχία και κάθε επίθεση και κάθε χειμώνα, ο άνθρωπος έχει επιβιώσει. Ετσι θα συμβεί και τώρα. Το απαύγασμα του πραγματισμού.

got 07 607

got 07 607

Ανεπιθύμητοι γαμπροί Σε μια υπέροχη, εσωτερική, κυκλική σεκάνς, παρακολουθούμε τρία «δίδυμα». Στο πρώτο, το ειδύλλιο Μπρίεν και Τόρμουντ συνεχίζεται, τουλάχιστον από τη δική του πλευρά: η πανύψηλη υπασπιστής είναι προφανές ότι τον ανάβει! Όταν εκείνη κάνει τον Ποντ τόπο στο ξύλο, ο Τόρμουντ ζει την έκσταση: «you ‘re a lucky man»! Και τι δεν θα δίναμε αυτό το ρομάντζο να ευοδωθεί, μόνο για να βλέπουμε το σηκωμένο φρύδι του κοκκινομάλλη Αγριου.

got 701 607

Στο δεύτερο, ο Μπέιλις πολιορκεί, από κοντά πια, τη Σάνσα. Ότι θέλει μόνο να είναι χαρούμενη και ασφαλής και άλλα βδελυρά. Η Σάνσα δεν θέλει το ύπουλο φλερτ του Λίτλφινγκερ, δεν θέλει καν ν’ ακούσει μια φράση ακόμα: «Μην την πεις, θα θεωρήσω έτσι κι αλλιώς πως ήταν εξυπνάδα».

Στο τρίτο, τα κορίτσια συγκρίνουν σημειώσεις. Σε μια παράξενη συγκυρία, η Σάνσα κι η Μπρίεν μοιάζουν, αυτή τη στιγμή, να έχουν τη μοναδική σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας.

got 07 607

got 07 607

Hands of Gold Η Άρια: «Ωραίο τραγουδάκι, δεν το έχω ξανακούσει». Ο κοκκινομάλλης βάρδος: «Είναι από το νέο μου άλμπουμ, μπορείς να το αγοράσεις στους Δίσκους του Πύργου (το Tower Records του Γουέστερος!)». Είναι η αμήχανη στιγμή που ο Εντι Σίραν εμφανίζεται παραέξω από το King’s Landing με μια παρέα φαντάρων των Λάνιστερ κι ενώ έχει πιάσει ένα σκοπό, περνά η Αρια Σταρκ καθ’ οδόν για να φονεύσει τη Σέρσεϊ (τι πλάκα κι όλοι γελούν). Οχι αμήχανη επειδή εν μέσω χειμώνα σκάει η σύγχρονη ποπ, ροκ ή φολκ, η ιδέα άλλωστε έχει επαναληφθεί με τους Snow Patrol, τους Sigur Ros και τους Coldplay, με θαυμάσιο αποτελεσμα. Αμήχανη απλώς επειδή η κάμερα μένει πολύ στον Εντι, στη μουσική του, στο κοντινό του ενώ, ασχέτως της ποιότητας της μουσικής του, πραγματικά δεν μπορεί να παίξει. Χαλάλι η Αρια – Μέισι Γουίλιαμς – που είναι φαν. Την οποία ο Εντι / φαντάρος μάλλον νοστιμεύτηκε, ή απλώς δεν ήξερε πώς να παίξει, ξανά.

got 07 607

Η δικαίωση του Hound Ο Κλιγκέιν πορεύεται μαζί με τον Θόρος, τον Μπέρικ και την Αδελφότητα Χωρίς Λάβαρα, αλλά η σκηνή αυτή του επεισοδίου δίνει στον Hound μια διάσταση που ξέραμε ότι υπήρχε αλλά τώρα… γιγαντώνεται. Ο Κλιγκέιν, εκτός της εσωτερικής του σύγκρουσης και συγκίνησης κι αγωνίας για εξιλέωση για τον πατέρα και την κόρη που είχε κατακλέψει κι αφήσει να πεθάνουν όταν, ακόμα, ήταν με την Αρια, έχει το χάρισμα. Βλέπει πράγματα στη φωτιά, συγκεκριμένα τη στρατιά των Νεκρών να περνά από το σημείο όπου το Τείχος φτάνει στη θάλασσα, όπου έχει ένα κάστρο κι ένα βουνό (το Dragonstone, σωστά;). Τώρα είναι η ώρα που ο Hound θα γίνει αληθινός πρωταγωνιστής, ακόμα και προφήτης και μάς έχει ήδη κερδισμένους. Από τη σκηνή, ωστόσο, κρατάμε και δυο ατάκες-σύμβολα. Η μία είναι το περαστικό σχόλιο στα manbuns (ποιον ξεγελάς με το κοτσάκι, αφού είσαι καράφλας) και η άλλη είναι το «Γιατί έχεις πάντα τόσα νεύρα;» «Από εμπειρία». Hound for President.

got 07 607

Το χέρι Μικρούλα σκηνή, αλλά σημαντική. Στο Citadel φυλάσσεται, κλειδωμένος προφανώς ως καραντίνα, ο καημένος ο Τζόρα. Μοναδική του έγνοια, όπως ρωτά απεγνωσμένα τον Σαμ, έφτασε εκείνη, η Ντενέρις, η Βασίλισσα των Δράκων; Κρίνοντας, όμως, από τα λέπια στο χέρι του, δύσκολα θα την προλάβει.

got 07 607

got 07 607

Η Βασίλισσα των Δράκων Η τελευταία σεκάνς του επεισοδίου, είναι βωβή από διαλόγους, αλλά μεστή σε περιεχόμενο. Η Ντενέρις φτάνει. Στο Dragonstone. Στο σπίτι της. Η κάμερα προχωρά αργά, με δέος, επικεντρώνεται στο βράχο και το παλάτι, φτιαγμένο από σμιλεμένη πέτρα με τη μέθοδο των Valyrian, για να μοιάζει με τους δράκους που κάποτε φιλοξένησε και τώρα ξανά. Κοντινά στους σκαλισμένους τοίχους και στα βλέμματα, στο τραπέζι στρατηγικής που περιγράφει την τελευταία, τραγική μάχη που ξεκίνησε από εκεί.

got 07 607

got 07 607

Δεύτερη βασίλισσα με τέτοιο χάρτη στο επεισόδιο, αλλά ενώ η Σέρσεϊ τα έχει όλα πίσω της, η Ντενέρις όλα μπροστά της. Μαζί με την ομάδα αταίριαστων, ηρωικών συμβούλων της: τη Μισάντεϊ και τον Σκουλήκη, τον Βάρις, τον Τίριον. Κι έρχεται η τέλεια ατάκα. «Shall we begin?» Αρχίζουμε; Τη σεζόν; Την κατάκτηση του κόσμου; Την αρχή του τέλους (και της σειράς); Αυτή η αυτοκράτειρα – παιδί, μ’ έναν έντονο σύνδεσμο με τις μνήμες της, που πια δεν είναι μόνο οι οικογενειακές, αλλά κι οι δικές της. Με την ομάδα της και τους δράκους της, που θα την ακολουθήσουν όπου τους προστάξει. Η Ντενέρις άργησε, αλλά ήρθε και, τουλάχιστον με τα μάτια του επεισοδίου, το μέλλον της ανήκει. Please, begin.

got 07 607

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και ραντεβού την ερχόμενη Δευτέρα για την ανασκόπηση του επεισοδίου #702.

Εν τω μεταξύ, δείτε εδώ το trailer του «Game of Thrones» #702, όπου η Ελάρια φασώνεται με τη Γιάρα και ο Μπέιλις τα βρίσκει πολύ σκούρα:

Περισσότερο Game of Thrones