TV

«Game of Thrones», Κύκλος 6, Επεισόδιο 08: Σημειώσεις

στα 10

Για άλλη μία χρονιά, Flix gets medieval. Μπαίνουμε στο σύμπαν του Γουέστερος και δε βγαίνουμε μέχρι να μας διώξουν!

«Game of Thrones», Κύκλος 6, Επεισόδιο 08: Σημειώσεις

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το 8ο επεισόδιο του 6ου κύκλου - για τους υπόλοιπους, ακολουθούν γιγαντιαία spoilers!

Διαβάστε ακόμη:

«No One» ο τίτλος του επεισοδίου, με σκηνοθέτη και πάλι τον Μαρκ Μιλόντ και, πράγμα που φαίνεται ήδη από τον τίτλο, είναι το επεισόδιο που επιβεβαιώνει ότι η Αρια Σταρκ είναι rock star! Νωρίτερα, όμως, απ' αυτά, το «No One» είναι το επεισόδιο που ακούει τη Σέρσεϊ να δηλώνει «I choose violence» και βλέπει όλους τους ήρωες να αναγκάζονται να καταφύγουν στη βία για να διεκδικήσουν αυτό που θέλουν. Η ιστορία του «GoT» έχει στραφεί, πια, πιο κοντά στις αρχές της, στη σημασία του ονόματος, της οικογένειας και οι Σταρκ και οι Λάνιστερ έχουν, μετά από πολλές σεζόν, ξαναπεράσει στο προσκήνιο, μαζί και όλα όσα τους συνδέεουν και τους χωρίζουν, κυρίως το δεύτερο. Είναι ένα επεισόδιο που δοξάζει τη μητρική αγάπη και που βρίσκει τους ήρωες να ξεκινούν τη διαδρομή για «να επιστρέψουν σπίτι», πράγμα που, ασφαλώς, θα είναι πολύ δυσκολότερο απ' ό,τι ακούγεται. Το «No One» είναι ένα επεισόδιο μεστό, με συναίσθημα, με χιούμορ και με στιγμές σπλάτερ και με μια από τις ωραιότερες σκηνές καταδίωξης που έχει δει η μικρή οθόνη (ή ο Τζέισον Μπορν!).

Να, λοιπόν, τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 608 κι αφήνουμε τα καλύτερα για το τέλος

Διαβάστε ακόμη: Με μια... βουτιά στην Καραϊβική! Οι 6 πρωταγωνίστριες του «Game of Thrones» μαντεύουν πώς θα τελειώσει η σειρά

got 608 607

Ο πιο διάσημος νάνος στον κόσμο Ο Βάρις κι ο Τίριον βολτάρουν στη Μιρίν με μια αυταρέσκεια: μπορεί ο ευνούχος να θεωρεί ακόμα επίφοβο το σχέδιο, όμως η συμμαχία του Τίριον με την κόκκινη ιέρεια και με τους άρχοντες των γύρω περιοχών μοιάζει να έχει αποδώσει και η ζωή στην πόλη κυλά ειρηνικά (για πολύ λίγο). Ο Βάρις φεύγει για Γουέστερος, για να ζητήσει βοήθεια και πλοία κι ο αποχαιρετισμός των δυο απρόσμενων φίλων και των ωραιότερων ατακαδόρων της σειράς είναι γλυκόπικρη και τρυφερά κυνική, όπως κι οι ίδιοι.

got 608 607

Πίσω στην Πυραμίδα, ο Τίριον είναι αποφασισμένος να κάνει τον Σκουλίκη και τη Μισάντεϊ κρασοποτήρες («ω, όχι, την άλλη φορά κάπως με ζάλισε αλλόκοτα!»), αλλά έχει μπλέξει με τόσο ξενέρωτη παρέα, που δε βλέπει την ώρα να τελειώσουν όλ’ αυτά και να στήσει το δικό του αμπέλι που θα βγάζει ωραίο κρασί της τάβλας (θέλουμε ένα ποτήρι «The imp’s delight» τώρα!). Πάνω που χαλαρώνουν και πιάνουν τ’ ανέκδοτα, το γέλιο τους κόβεται απότομα. Οι γείτονες άρχοντες έχουν επιστρέψει, με δεκάδες πλοία, για να ξανακυριέψουν τη Μιρίν.

got 608 607

Πάντα μαστόρισσα στο timing, η Ντενέρις φτάνει για να βάλει τάξη την ώρα που η πόλη της φλέγεται - κι αν κρίνουμε από το θόρυβο που κάνει το όχημά της στην κορυφή της Πυραμίδας, την έφερε ο Ντρόγκον.

got 608 607

got 608 607

You’re shit at dying Ο Hound εντοπίζει τους Brotherhood Without Banners που δολοφόνησαν άγρια την κοινότητα του Ρέι να επιδίδονται σε φρικτά καφριλίκια καθώς λένε τα «κοριτσίστικά» τους και με το τσεκούρι του και κάνει τ’ αλατιού, γιατί αρκετά δοκίμασε τη ζωή του πασιφιστή. Λίγο παρακάτω κι αναζητώντας και τους υπόλοιπους, πέφτει πάνω στον Μπέρικ και το παλικάρι του με το χιπστερίστικο κοτσάκι. Μοιράζονται τη δολοφονία των αποστατών, μοιράζονται καιτ ο φαγητό τους κι ο Hound μοιάζει ότι θα τους ακολουθήσει προς το παρόν. Ο Σκύλος έχει πάθει αναμόρφωση, εκείνος είναι που θα πει ότι «τρομερές πράξεις βίας έχουν γίνει στο όνομα κάτι μεγαλύτερου» κι αυτή μεγάλη αλήθεια, όχι μόνο στο Γουέστερος αλλά και στο τώρα.

got 608 607

I choose violence Η Σέρσεϊ απολαμβάνει την κρασοκανάτα της και τις μακιαβελικές σκέψεις της στο Red Keep όταν την «επισκέπτονται» απεσταλμένοι των φανατικών του Σπουργίτη. Η Σέρσεϊ αρνείται ν’ ανταποκριθεί στο κάλεσμα και ο μεταλλαγμένος Mountain την υπερασπίζεται με το μέγεθός του και το αποτρεπτικό του «γκρμβχμγκρφ». Πες στο τέρας σου να κάνει πέρα γιατί θα υπάρξει βία, απειλεί ο φλόρος Λάνσελ κι εδώ έρχεται η απάντηση της Σέρσεϊ που περιμέναμε από εκείνο το τρέιλερ πριν ξεκινήσει η σεζόν: «Επιλέγω βία». Η «μάχη» είναι εξαιρετικά σύντομη, ο Mountain απλώς ξεριζώνει με το ένα χέρι το κεφάλι του πρώτου πρόθυμου θρησκόληπτου (καρμπόν όλα-τα-σφάζω-όλα-τα-μαχαιρώνω στρατηγική με τον αδελφό του, τον Hound) και η Σέρσεϊ, βλέποντας πρώτη φορά το «όπλο» της στην πράξη, δείχνει μάλλον ικανοποιημένη: «Ευχαριστούμε πολύ και να μας ξανάρθετε!»

got 608 607

Ωστόσο η ικανοποίηση της Σέρσεϊ δεν κρατά πολύ. Ο Τόμεν βγάζει βασιλικό διάγγελμα από το σιδερένιο θρόνο – και μοιάζει σαν παιδάκι σε εκπαιδευτική εκδρομή με το σχολείο – κι ανακοινώνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο Λόρας και η μαμά του, η Σέρσεϊ, που περιφρονημένη παρακολουθεί από τον εξώστη, θα δικαστούν την πρώτη μέρα της… Γιορτής της Μητέρας, τι ειρωνεία, αλλά όχι με την πολυαναμενόμενη Μάχη Υπεράσπισης, όπου η Σέρσεϊ είχε για σιγουράκι τον Βουνό, αλλά μπροστά σε επτά ιερείς. Την έβαψε η Σέρσεϊ, ή μήπως όχι; Τι σατανικό σχέδιο έχει στο μυαλό του ο Φρανκενστάιν-Κάιμπερν; Ποιες είναι αυτές οι φήμες στις οποίες αναφέρονται κι έχουν κάποια σχέση με την παλιά τους αναζήτηση για το wildfire; Αν έχετε άποψη, διαφωτίστε μας.

got 608 607

Tell her I failed Η Μπρίεν με τον Ποντ φτάνουν στην πολιορκία του Ρίβεραν και, σα να βρισκόμαστε σε (ωραία) ταινία της Disney, η ιππότης, ανάμεσα στις φούξια (;) σκηνές, εντοπίζει μεμιάς το αγόρι στο λευκό άλογο, τον Τζέιμι. Χαρούμενα ανταμώματα, ο Μπρον με τον Ποντ (πόσος καιρός αλήθεια πέρασε απ’ όταν το «μέγεθος» του Ποντ ήταν το μόνο hot κουτσομπολιό στο Κινγκς Λάντινγκ;), και ναι, ακόμα κι αυτοί οι κάγκουρες έχουν καταλάβει ότι υπάρχει ένα je ne sais quoi ανάμεσα στ’ αφεντικά τους.

got 608 607

got 608 607

Η Μπρίεν με τον Τζέιμι, όπου ξαφνικά μια ζεστασιά κι ένα φλερτ έχει γεμίσει την εργένικη σκηνή του, διαπιστώνουν ότι βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα και καταστρώνουν ένα σχέδιο: Η Μπρίεν, εκπροσωπώντας τη Σάνσα Σταρκ, θέλει να πάρει το Γουίντερφελ από τους Μπόλτον, χρησιμοποιώντας το στρατό των Τάλι, που έχουν καταλάβει, με αρχηγό τον Blackfish, το Ρίβεραν, το οποίο ο Τζέιμι προσπαθεί να καρπωθεί, τασσόμενος μαζί με τους πολιορκητές Φρέι στους οποίους δόθηκε το Ρίβεραν από τον Τάιγουιν Λάνιστερ ως δώρο για τον Κόκκινο Γάμο (καλό;) Η πρόταση είναι ο Τζέιμι να πάρει το Ρίβεραν ειρηνικά, επιτρέποντας στη Μπρίεν να προσεγγίσει τον Blackfish συνθηκολογώντας. Η συμφωνία θα είναι ότι ο Τζέιμι και οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν για το Νότο, επιτρέποντας στον Blackfish και το στρατό του επιστρέψουν ανενόχλητοι στον Βορρά. Η Μπρίεν επιστρέφει στον Τζέιμι το ξίφος του (από Βαλυριανό ατσάλι βεβαίως, βεβαίως), αλλά εκείνος δεν το παίρνει: «it’s yours, it will always be yours,» της λέει και να μαντέψουμε ότι μυστικά εννοεί την καρδιά του, ή το παρακάνουμε με το ρομάντζο;

got 608 607

Αλλά είναι που η Μπρίεν και ο Τζέιμι έχουν την πιο απρόσμενη και δυνατή χημεία. Κι αυτό είναι πρόβλημα γιατί, όπως επισημαίνουν κι οι δυο, αν η συνθήκη πάει κατά διαβόλου, θα πρέπει να πολεμήσουν ο ένας τον άλλον. Και μπορεί ο μπρούτος Blackfish να βρίσκει το δάσκαλό του στην επίμονη Μπρίεν και η επιστολή της Σάνσα να τον συγκινεί οριακά, όμως αρνείται την πρόταση.

got 608 607

Ο Τζέιμι διαλέγει άλλο μονοπάτι: επισκέπτεται τον αιχμάλωτο Εντμιουρ που είναι ακόμα δεμένος σε μια σκηνή και προσπαθεί να τον πείσει να επηρεάσει τον θείο του. Oμως ο Εντμιουρ, όπως κι ο Blackfish, δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον Kingslayer, δεν μπορεί ούτε μια στιγμή ν’ ακούσει σοβαρά έναν άνθρωπο που θεωρεί τόσο ύπουλο, γιατί ο Τζέιμι δε θα ξεφύγει ποτέ από το παρελθόν του. «Πώς κοιμάσαι τα βράδια,» η ερώτηση υπήρχε φαίνεται από τότε. Κι έτσι ο Τζέιμι, μετά από μια εκ βαθέων και, άντε, συγκινητική αναφορά στις αδελφές τους, την Κέιτλιν και τη Σέρσεϊ (να και πάλι ο σύνδεσμος Σταρκ και Λάνιστερ) και την φρενήρη αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους, σκάει το παραμύθι: θα φέρει στο στρατόπεδο τον μικρούλη γιο του Εντμιουρ και θα τον πετάξει με τον καταπέλτη πάνω στα τείχη του Ρίβεραν, αν εκείνος δεν πείσει τον πατέρα του να παραδωθεί. Γιατί ο Τζέιμι έχει μόνο μια επιθυμία και καμιά άλλη. Να επιστρέψει στην αδελφή του.

got 608 607

Σε μια κοινωνία που ορκίζεται στο ταξικό σύστημα, οι άντρες του Ρίβεραν ανοίγουν την πύλη στον Εντμιουρ, παρά τις αντιρρήσεις του Blackfish που έχει καταλάβει ότι πρόκειται για εκβιασμό. Και το κόλπο πιάνει, αλλά η ανταλλαγή βλεμμάτων μεταξύ του θείου Blackfish και του ανιψιού Εντμιουρ μιλά όσο χίλιες λέξεις, για ματαιότητα, για πληγωμένη υπερηφάνεια. Κι έτσι οι στρατός των Φρέι και των Λάνιστερ μπαίνει στο Ρίβεραν, ο Εντμιουρ γίνεται προδότης και ο Blackfish πέφτει γενναία και πεισματάρικα στη μάχη, υπερασπιζόμενος τη μόνη αλήθεια που ξέρει, το όνομα της οικογένειάς του.

got 608 607

Κι ο Τζέιμι με την Μπρίεν ανταλλάσσουν έναν ακόμα, σπαρακτικά σιωπηλό αποχαιρετισμό. Τι τα θέλει κι αυτός με τη Σέρσεϊ κάθε φορά;

got 608 607

got 608 607

She's a Rock Stark! Η λαβωμένη, από το προηγούμενο επεισόδιο, Αρια, δεν μπορεί να πάει για προστασία παρά στη Λέιντι Κρέιν, ό,το πιο κοντινό σε μητρικό πρότυπο είδε πρόσφατα, έστω επι σκηνής, και που της είχε σώσει και τη ζωή από το ίδιο της το χέρι. Σ' αυτήν θα πάει η Αρια να γιατρέψει τις πληγές της (και, πραγματικά, πρέπει να ήταν πολύ ξόφαλτσες οι μαχαιριές της Γουέιφ γιατί το κοριτσάκι μοιάζει σα να πέρασε απλώς μια γρίπη). Και, πείτε το, η Λέιντι Κρέιν θυμίζει λίγο και την Κάτλιν στα ζυγωματικά και στη βραχνάδα της φωνής. Η Αρια απορρίπτει μια πρόταση καριέρας στην υποκριτική και κάνει σχέδια να πάει πιο δυτικά κι απ' το Γουέστερος πίνει και λίγο οπιούχο γάλα και νανάκια.

got 608 607

Αλλά τίποτε καλό δεν μπορεί να διαρκέσει για την αγαπημένη Αρια, όπως φαίνεται ούτε και για τη βασανισμένη αρτίστα. Η Γουέιφ-Εκδικητής κάνει την εμφάνισή της, δολοφονεί την καημένη τη Λέιντι και κυνηγά την Αρια στους δρόμους της πόλης. Εκείνη βρίσκει καταφύγιο, πού αλλού, στα… αντρικά λουτρά, κάνει τη λαϊκή άνω κάτω, τραυματίζεται ακόμα περισσότερο κι αφήνει πίσω της ίχνη αίματος που η Γουέιφ εύκολα ακολουθεί, σε μια σκηνή καταδίωξης πανέμορφη και καταιγιστική, με λήψεις με γερανό, υπέροχο μοντάζ, ένα μίνι-κόσμημα.

got 608 607

Αλλά η Αρια δεν είναι μόνο ατρόμητη, δεν έχει μόνο το Βελόνι της για προστασία, είναι και πανέξυπνη κι εκεί όπου η Γουέιφ θα τη στριμώξει, θα επιλέξει να την πολεμήσει στο απόλυτο σκοτάδι, όπου για τόσο καιρό η Αρια έζησε κι εκπαιδεύτηκε ως τυφλή. Κι έτσι είναι η μορφή της Γουέιφ που θα στολίσει τον ναό με τα πολλά πρόσωπα και καθόλου δε στενοχωριόμαστε. Κι ακόμη κι αυτός ο Τζάκεν (που όχι, βέβαια, δεν μπορεί να τον σκοτώσει), ο σωτήρας και παρολίγον δολοφόνος της, μοιάζει να την καμαρώνει και για μια φορά δεν έχει τίποτε να πει. Τώρα μιλά μόνο η Αρια: «A girl is Arya Stark of Winterfell and I’m going home.» Πέστα χρυσόστομη!

got 608 607

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και ραντεβού την ερχόμενη Δευτέρα για την ανασκόπηση του επεισοδίου #609, προτελευταίου της σεζόν!

Δείτε το trailer του «Game of Thrones» #609 εδώ:


Διαβάστε ακόμη:

Περισσότερο «Game of Thrones»: