TV

«Game of Thrones», Κύκλος 6, Επεισόδιο 05: Σημειώσεις

στα 10

Για άλλη μία χρονιά, Flix gets medieval. Μπαίνουμε στο σύμπαν του Γουέστερος και δε βγαίνουμε μέχρι να μας διώξουν!

«Game of Thrones», Κύκλος 6, Επεισόδιο 05: Σημειώσεις

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το 5ο επεισόδιο του 6ου κύκλου - για τους υπόλοιπους, ακολουθούν γιγαντιαία spoilers!

Διαβάστε ακόμη:

«The Door» ο τίτλος του επεισοδίου, που μάς φέρνει στη μέση του κύκλου, κλείνοντας οριστικά την πόρτα πίσω από έναν αγαπημένο, αν και μικρής εμβέλειας ήρωα. Ο Χόντορ ήταν ανέκαθεν μια απολαυστική παρουσία, το αδιάκοπο «χόντορ» του μάς έκανε να χαμογελάμε, μέχρι τώρα που καταλάβαμε, επιτέλους, τι σήμαινε γι' αυτόν και για τη θυσία του (τουλάχιστον η τελευταία του σκέψη ήταν αυγά με μπέικον, όχι άσχημα). Ο θάνατος του Χόντορ αποδεικνύει και κάτι ακόμη, ότι το «Game of Thrones» χρησιμοποιεί συχνά τους «ήρωες μιας χρήσης», εκείνους που υπάρχουν στη σειρά για να εκπληρώσουν έναν μόνο σκοπό και μετά διαγράφονται, όπως κι η Οσα. Ο Χόντορ πεθαίνει υπερασπιζόμενος μέχρι τέλους τον Μπραν κι αυτή η ιδέα, του ποιος στ' αλήθεια προστατεύει ποιον, διατρέχει ολόκληρο το επεισόδιο, ένα ακόμα στο σερί της θεαματικής γυναικείας χειραφέτισης. Επιπλέον, το επεισόδιο αυτό έχει κάτι το νομοτελειακό, όχι μόνο στην αποκάλυψη της ιστορίας του Χόντορ, του ανθρώπου που έκανε έναν πλήρη κύκλο ζωής για να εκπληρώσει το προκαθορισμένο χρέος του, αλλά και στο πώς, όπως μαθαίνουμε, οι White Walkers δημιουργήθηκαν για να προστατεύσουν τα Παιδιά του Δάσους από τους ανθρώπους, τους οποίους τώρα απειλούν με αφανισμό, αλλά και στο πώς η Αρια καλείται να σκοτώσει τη Σέρσεϊ, έστω κι αν την υποδύεται μια ηθοποιός β' κατηγορίας.

Διαβάστε ακόμη: «Storm of Kings XXX»: Η πορνό παρωδία του «Game of Thrones» που βγάζει νόημα!

Να, λοιπόν, τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 605, που είδαμε με τις πόρτες καλά κλειστές (και τους δημιουργούς του «Game of Thrones» να ζητούν συγγνώμη)

got 605 607

got 605 607

Αν δεν είσαι μέρος της λύσης, είσαι μέρος του προβλήματος Η Σάνσα λαμβάνει μπιλιέτο από τον Λίτλφινγκερ και τον συναντά, μαζί, πια, με τον υπασπιστή της, την Μπριέν. Κι αν εκείνος εμφανίζεται κομψός, μαυροντυμένος σαν κοράκι και μεταμελημένος, η Σάνσα έχει το πάνω χέρι στη συζήτηση, λέγοντάς του, με λίγα λόγια και σταράτα, ότι την παράτησε στα δόντια του Ράμσεϊ. Οτι ο Μπέιλις είναι αδίστακτος το γνωρίζουμε ήδη, ωστόσο τώρα, έστω too little too late, ορκίζεται στη Σάνσα με τη ζωή του, και τής χαρίζει μια πολύτιμη πληροφορία, δηλαδή εκείνο που ξέρει να κάνει καλύτερα: ότι ο θείος της ο Μπρίντεν «Μαυροψαρίδης» και ο στρατός των Τάλι έχουν κυριεύσει το Riverrun.

got 605 607

The North remembers Αργότερα, η Σάνσα θα βρεθεί μαζί με τον Τζον και την ομάδα τους, τον Εντ, τον Κρεμμύδη, τον Τόρμουντ και την Μπριέν φυσικά και θα καταστρώσουν το σχέδιό τους: να πάρουν με το μέρος τους τους μικρότερους αλλά πολυάριθμους οίκους του Βορρά που δεν έχουν ταχθεί με τον Ράμσεϊ και για τους οποίους το όνομα Σταρκ λέει ακόμα κάτι – και να ζητήσουν βοήθεια από τον Μαυροψαρίδη, όπως μήνυσε στη Σάνσα ο Μπέιλις, το οποίο κρατά για τον εαυτό της (γιατί trust no one). Αποφασίζουν να μοιραστούν για να προσεγγίσουν τους πιθανούς συμμάχους κι η Μπρίεν θα κατευθυνθεί στο Riverrun, όμως η ιππότης δεν καλοβλέπει ν’ αφήσει τη Σάνσα μόνη, γιατί εντάξει ο Τζον (καλός είναι, αν και λίγο μουρτζούφλης όλη την ώρα, αλλά τι να κάνει κι αυτός με τη νεκρανάσταση που του’τυχε!), αλλά τον Ντάβος και τις μαγείες της Μελισάνδρης τις βλέπει με κακό μάτι κι ακόμα χειρότερα τον άγριο με τα μούσια (τα γλυκοκοιτάσματα του Τόρμουντ προφανώς δεν έπιασαν τόπο).

got 605 607

Η Σάνσα έχει φτιάξει ασορτί ρούχα για τον Τζον κι εκείνη (sweet) με το οικόσημο των Σταρκ σε σιδερότυπο της Σούπερ Κατερίνας - αφήνοντας τον διοικητή, πια, Εντ, να φυλά το Castle Black, ξεκινούν με τ’ άλογα να βρουν συμμάχους.

got 605 607

So meta Το μαρτύριο της Αρια τελειωμό δεν έχει. Πάνω που νομίζαμε ότι έγινε, τελοσπάντων, ο κανένας, βρίσκεται να ξιφασκεί με το παλιοκοριτσάκι και, παρότι τώρα βλέπει, δε μοιάζει να τα πηγαίνει καλύτερα. Το θέμα είναι ίσως ταξικό, γιατί αυτή είναι αριστοκράτισσα ενώ οι πρώτοι Faceless Men δούλευαν στα ορυχεία, ήταν άνθρωποι της εργατιάς. Ομως ο Τζάκεν της έχει μια νέα πρόκληση, να δηλητηριάσει την αρτίστα Λαίδη Κρέιν. Ή θα τα καταφέρει και θα μπει στο «τάγμα» του Θεού με τα πολλά πρόσωπα, ή θα γίνει ένα ακόμα πρόσωπο στον τοίχο του ναού. Κι έτσι η Αρια πάει θέατρο!

got 605 607

Το οποίο είναι μια εκπληκτικά meta σκηνή, κατά τη γνώμη μας από τις εξυπνότερες και πιο πολυδιάστατες της σειράς ολόκληρης και μια τέλεια ευκαιρία για τον αγαπημένο Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ να εξασκηθεί σε ελισαβετιανού τύπου φαρσοκωμωδία, με κινούμενο σκηνικό, και μυρωδάτες κλανιές. Το έργο είναι στην ουσία μια επιθεώρηση της εποχής, με τη Σέρσεϊ και τον Τζόφρι και τους μπεκροΛάνιστερ στη σκηνή, μια σάτιρα της δομής εξουσίας που η ίδια η σειρά έχει στήσει! Ο «Νεντ Σταρκ» όμως είναι επιπέδου Σεφερλή και της Αρια της κόβεται το γέλιο όταν συνειδητοποιεί, βλέποντας στη σκηνή την αναπαράσταση της εκτέλεσης του πατέρα της από τον Τζόφρι, ότι οι Σταρκ δεν είναι καθόλοι δημοφιλείς στο Μπράαβος. Τον «Τζόφρι», εν προκειμένω, τον βλέπουμε κι απ’ την καλή κι απ΄την ανάποδη, σε γκρο πλαν full frontal και full back, έτσι γιατί λίγο δωρεάν γυμνό ποτέ δεν έβλαψε το GoT - ταυτόχρονα βλέπουμε ότι οι ηθοποιοί του παλκοσένικου στο Γουέστερος δεν περνούσαν και πολύ χειρότερα απ’ ό,τι οι σημερινοί. Ο στόχος της Αρια είναι η ηθοποιός που ενσαρκώνει τη Σέρσεϊ κι έτσι το κοριτσάκι καλείται να δολοφονήσει το είδωλο εκείνης που βρίσκεται τόσο ψηλά στη λίστα της. Η Αρια, βέβαια, αναρωτιέται γιατί η Κρέιν πρέπει να δολοφονηθεί, αν είναι παραγγελιά της νεώτερης ηθοποιού για να της φάει τη θέση (από τότε ο φονικός ανταγωνισμός στη showbiz), κι αν, άρα, οι Faceless Men δεν είναι παρά πληρωμένοι δολοφόνοι, όμως, όπως επισημαίνει ο Τζάκεν, «ένας υπηρέτης δεν κάνει ερωτήσεις» κι έτσι θα περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα προσεχώς.

got 605 607

This is our queen Η Γιάρα θέτει υποψηφιότητα για βασίλισσα των Ironborn – η πρώτη Χίλαρι, η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί. Ο Θίον την κάνει endorse και προτρέπει τα παλικάρια να την ψηφίσουν. Ομως η Γιάρα θα βρει ανταγωνιστή στον Γιούρον, που είναι ο Πιλού Ασμπεκ, η σκοτεινή μορφή που προκάλεσε το θάνατο του Μπέιλον, ο αδελφός του που χαράμισε τη ζωή του στα ταξίδια. Και που είναι ένα σοβινιστικό γουρούνι («έμαθα ότι σου έκοψαν το πουλί, γι’ αυτό τώρα πιστεύεις ότι μια γυναίκα μπορεί να γίνει βασιλιάς,» λέει τραμπουκίζοντας τον Θίον). Κι ακολουθεί κανονικό ντιμπέιτ: ο Γιούρον ομολογεί ότι σκότωσε τον αδελφό του γιατί ήταν άχρηστος, η Γιάρα υπόσχεται να φτιάξει το μεγαλύτερο στόλο του κόσμου, ο Γιούρον προτείνει να παντρευτεί μια κοπελιά στην άλλη άκρη της θάλασσας, που έχει ήδη τεράστιο στρατό, τρεις δράκους κι είναι άγαμη – φυσικά η Ντενέρις. Κάτι μας λέει ότι η Ντάνι θα προτιμούσε το girl power της Γιάρα αντί για το μεγάλο πέος του Γιούρον, όμως δεν είναι εκεί για να εκφέρει άποψη.

got 605 607

got 605 607

Ετσι ο Γιούρον στέφεται βασιλιάς των Ironborn, μ’ ένα τελετουργικό που προβλέπει να τον πνίξουν στη θάλασσα για να ξαναγεννηθεί αγνότερος και δυνατότερος, το οποίο ο Γιούρον κάνει πάραυτα αλλά ξυπνά το ίδιο τραμπούκος με πριν. Το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να σκοτώσει τ’ ανίψια του, όμως εκείνα βρίσκονται ήδη στ’ ανοιχτά, μαζί με τα καλύτερα πλοία του στόλου. Προς τα πού; Γιατί όχι προς την Ντενέρις, για να προλάβουν και τον θειό τους;

got 605 607

I love you Εν τω μεταξύ, η Ντενέρις έχει άλλους άντρες να την παιδεύουν και χωρίς τον Γιούρον, του οποίου πιθανόν αγνοεί και την ύπαρξη. Αφότου πυράκτωσε τους Καλ των Ντοθράκι που της πήγαιναν κόντρα, o Τζόρα της αποκαλύπτει ότι έχει την ανίατη αρρώστια στο χέρι κι ότι θα πεθάνει και της ομολογεί τον έρωτά του, για πρώτη φορά ανοιχτά και παρουσία μάρτυρα, του Νταάριο (awkward). Πολύ συγκινητική εξομολόγηση, το μόνο που ήθελα ποτέ είναι να σε υπηρετώ, καλά τα έλεγε ο Τίριον, σ’ αγαπώ.

got 605 607

Η Ντάνι τον προστάζει να βρει τη θεραπεία, να γιατρευτεί και ξαναγυρίσει κοντά της - εντάξει, όχι ως εραστής, αλλά για να σταθεί δίπλα της όταν κυριεύσει τα επτά βασίλεια. Μαζί μιλάνε, χώρια καταλαβαίνονται, πάντως ο Τζόρα φεύγει. Κι η Καλίσι, έχοντας φορέσει κάτι πιο άνετο για ιππασία, φεύγει κι αυτή, με τον Νταάριο και τους καινούριους Ντοθράκι της, για Μιρίν μεριά.

got 605 607

"For now" is the best we get in our profession Στη Μιρίν, το διασκεδαστικό συμβούλιο που έχει κατ’ ανάγκη σχηματιστεί, Τίριον, Βάρις, Μισάντεϊ και Σκουλίκης, διαπιστώνει ότι η συνθήκη με τους άρχοντες έχει φέρει μια πρσωρινή ειρήνη. Κι ο Τίριον, τέλειος στο πολιτικό μάρκετινγκ, θέλει να προωθήσει την ιδέα ότι όλα οφείλονται στην Ντενέρις που είναι κι η Μητέρα των Δράκων και τέτοια. Και πού θα βρουν τον άνθρωπο που θα πείσει, «άτεγκτα», τον λαό για τα προσόντα της Ντενέρις;

got 605 607

We serve the same Queen Και κάπως έτσι ο Τίριον γνωρίζει την Κινβάρα, την πρωθιέρεια του Θεού του Φωτός (τύφλα να'χει η Μελισάνδρη μπροστά στο αφεντικό της). Φοράει κι αυτή choker στο λαιμό, άρα είναι κι αυτή αιωνόβια κυρά, κι έχει και το πληθωρικό μπούστο που μοιάζει προαπαιτούμενο για τις ιέρειες του Θεού τούτου. Η Κινβάρα είναι πρόθυμη να προωθήσει την καλή φήμη της Ντενέρις, μια και ο Θεός της έχει μηνύσει ότι εκείνη πρέπει να είναι η νικήτρια των πολέμων που θα’ ρθουν. Ο Βάρις είναι πιο καχύποπτος, ρωτά την Κινβάρα τι γνώμη έχει για τον άλλον «εκλεκτό», τον Στάνις της Μελισάνδρης που βρήκε κακό τέλος, «ο ορισμός του φανατικού είναι ότι πιστεύει πως έχει πάντα δίκιο», θα πει ο σοφός ευνούχος, αλλά η Κινβάρα δίνει εύκολα και συγκαταβατικά τη Μελισάνδρη (πόσο θα θέλαμε να δούμε μαλλιοτράβηγμα των δυο ιεριών στο κοντινό μέλλον). Αυτή εδώ είναι πιο γαλήνια, με τα μεγάλα μπλε μάτια της κι αυτές να φοβάσαι, γιατί δεν έγινε τυχαία πρωθιέρεια! Η Κινβάρα έχει τον τρόπο της να σκορπίσει τον σκεπτικισμό κι αυτού, ακόμα, του Βάρις, γιατί μοιάζει να ξέρει τα πάντα για τα πάντα κι η συμφωνία (επικίνδυνη, ωστόσο, όσο το χαμόγελό της), έχει γίνει. Φοβού!

got 605 607

Τίνος είναι οι White Walkers; Ο Μπραν με τον Three Eyed Raven ταξιδεύουν σε μια αλά Στόουνχεντζ πεδιάδα με το ιερό κόκκινο δέντρο στη μέση. Εκεί βρίσκονται τα «Παιδιά του Δάσους» με τα ανασηκωμένα απειλητικά φρύδια και τα φωσφοριζέ πράσινα μάτια κι η επικεφαλής τους, η Leaf, καρφώνει μια πέτρα στο στέρνο ενός δεμένου άντρα (φτυστός ο Οουεν του «Grey's Anatomy»).

got 605 607

Οταν λέμε καρφώνει, εννοούμε ότι την μπήγει ολόκληρη μέσα του και τα μάτια του γίνονται τρομακτικά γνώριμα…

got 605 607

Ο ήχος του πάγου που διαστέλλεται παγώνει τον άντρα από μέσα κι απ' έξω κι ο Μπραν ξυπνά, έχοντας συνειδητοποιήσει το απίστευτο: Η Leaf δημιούργησε τους White Walkers (κι αυτός ήταν ο αρχηγός τους), γιατί όπως εξηγεί, βρίσκονταν σε πόλεμο, καταδιώκονταν από τους ανθρώπους και χρειάζονταν ένα «όπλο» για να τους αποκρούσουν. Και κάπου εδώ συνειδητοποιούμε ότι το επεισόδιο ταξιδεύει πια βαθειά στη μυθολογία του φανταστικού, με πλάσματα βγαλμένα όχι από το Γουέστερος, αλλά από τους Sisters of Mercy.

got 605 607

Αργότερα ο Μπραν «επισκέπτεται» και πάλι το ίδιο σημείο, που είναι όμως τώρα λευκό και παγωμένο, σημαδεμένο από την τεράστια στρατιά των White Walkers σε προχωρημένο στάδιο σήψης. Απίθανο πλήθος νεκροζώντανων στέκεται ακίνητο, καθώς ο Μπραν περνά έκπληκτος, αλλά όχι φοβισμένος, ανάμεσά τους. Στο τέρμα της πομπής θα συναντήσει τον αρχηγός τους, τον Βασιλιά της Νύχτας (καλώς τα μπλε τα μάτια μας τα δυο) κι εκείνος όχι απλώς θα τον κοιτάξει, αλλά θα τον πιάσει από το χέρι. Το αποτύπωμά του θα μείνει πάνω στον Μπραν κι αυτό, λέει ο Three Eyed Raven, είναι κάλεσμα: οι White Walkers θα έρθουν να τους επιτεθούν και πρέπει άμεσα να φύγουν – άρα οι κόσμοι του τώρα και των warg ταξιδιών του Μπραν εποικοινωνούν, ε; - κι ο Three Eyed Raven λέει στον Μπραν ότι τώρα πρέπει να πάρει τη δική του θέση, παρότι ακόμα δεν είναι έτοιμος.

got 605 607

Ο Three Eyed Raven κι ο Μπραν γουοργκάρουν, η Μίρα κι ο Χόντορ πακετάρουν χαρωπά, αλλά για πολύ λίγο: κάτι προκαλεί τη Μίρα να βγει απ’ τη σπηλιά κι αντικρύζει τη στρατιά των White Walkers απ’ έξω – επισκέψεις! Η Μίρα προσπαθεί να ξυπνήσει τον Μπραν για να φύγουν, αλλά εκείνος είναι τελείως αλλού, ταξιδεύει στο χωριό όπου ο Χόντορ είναι παιδάκι.

got 605 607

Τα πλασματάκια πετούν πυρακτωμένες πέτρες στους White Walkers δημιουργώντας γύρω τους μια ασπίδα φωτιάς, ο Χόντορ επαναλαμβάνει ταραγμένα χόντορ χόντορ αλλά δεν πολυβοηθά κι ενώ οι White Walkers ζαρώνουν πίσω από τη φωτιά, ο Βασιλιάς με τους δυο υπασπιστές του μπαίνει στη σπηλιά – ενώ η μάχη μαίνεται, ο Μπραν τελικά μπαίνει στο μυαλό του Χόντορ και φυγαδεύει τους τρεις τους, ενώ η Σάμερ, ο λύκος του Μπραν, πέφτει θύμα των whights. Ο Βασιλιάς σκοτώνει τον Three Eyed Raven (ο οποίος μάλλον το γνώριζε, γι’ αυτό είπε στον Μπραν να πάρει τη θέση του), η σειρά μοιάζει με spin off του Walking Dead και τελευταία πέφτει η Leaf σε αποστολή καμικάζι.

got 605 607

Η Μίρα κι ο Μπραν διαφεύγουν, ενώ ο Χόντορ μένει να κρατά με το σώμα του την πόρτα, πίσω απ’ την οποία πιέζουν ντουζίνες λυσασμένοι White Walkers: Hold the door, η εντολή της Μίρα και του Μπραν που βρίσκεται μέσα του, και τώρα κι όταν ήταν παιδί. Hold the door, επαναλαμβάνει ο μικρός Χόντορ, hold the door, ho...door. Κι ο Χόντορ πεθαίνει από τα νύχια των Walkers, καθώς εκπληρώνει τη μοναδική, αλλά τόσο σημαντική αποστολή της ζωής του, τόσο σημαντική που δεν τολμούσε να λέει παρά μόνο αυτήν, για να μην την αμελήσει. Hold the door, χόντορ…

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και ραντεβού την ερχόμενη Δευτέρα για την ανασκόπηση του επεισοδίου #606!

Δείτε το trailer του «Game of Thrones» #606 εδώ:

Διαβάστε ακόμη:

Περισσότερο «Game of Thrones»: