TV

«Game of Thrones», Κύκλος 6, Επεισόδιο 10, Φινάλε: Σημειώσεις

στα 10

Για άλλη μία χρονιά, Flix gets medieval. Μπαίνουμε στο σύμπαν του Γουέστερος και δε βγαίνουμε μέχρι να μας διώξουν!

«Game of Thrones», Κύκλος 6, Επεισόδιο 10, Φινάλε: Σημειώσεις

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το 10 επεισόδιο και φινάλε του 6ου κύκλου - για τους υπόλοιπους, ακολουθούν γιγαντιαία spoilers!

Διαβάστε ακόμη:

«The Winds of Winter» ο τίτλος του επεισοδίου και φέρνει το φινάλε σε μια σεζόν που, κοιτάζοντας πίσω, στη συνολική της εικόνα, ήταν σκληρή, γεμάτο θάνατο, αλλά δυνατή στις αποκαλύψεις και τις εξελίξεις της. Μαζί μ’ αυτό, το τελευταίο επεισόδιο του κύκλου, σκηνοθετημένο και πάλι με μπαρόκ σοβαρότητα από τον Μιγκέλ Σαπότσνικ, το «Game of Thrones» έχει ξεμπερδέψει με ό,τι δεν είναι απολύτως αναγκαίο κι έχει συμπυκνώσει τη δράση του και πάλι σε τρία στρατόπεδα: Στου Τζον Σνόου (που τελείωσε την περασμένη σεζόν νεκρός και τώρα ανακηρύσσεται Βασιλιάς του Βορρά), στης Σέρσεϊ (που υπερέβη το walk of shame της παίρνοντας τον Σιδερένιο Θρόνο αλλά και διαπράττοντας εγκλήματα που αποκλείεται να μείνουν ατιμώρητα) και, φυσικά, στης Ντενέρις κι όποιος δε θέλησε να πλεύσει μαζί της σ’ αυτήν την τελευταία, ανυψωτική σκηνή του φινάλε, μάλλον κοιμόταν. Η εξουσία επιστρέφει ξανά στις βασικές οικογένειες του Γουέστερος: τους Ταργκάριεν μαζί με τους Ταϊρέλ, εναντίον των Σταρκ, εναντίον Λάνιστερ – παρότι οι semi-αποκαλύψεις για το γενεαλογικό δέντρο του Τζον θα φέρουν πιθανόν νέες ισορροπίες ή συμμαχίες στην επόμενη σεζόν. Παράλληλα, το επεισόδιο ισοπέδωσε μια δια παντός τη θρησκευτική εμμονή (του Σπουργίτη, της Μελισάνδρης που ασφαλώς θα επιστρέψει με κάποιον τρόπο) κι εξύψωσε την πίστη στον άνθρωπο που έχει όραμα: του Τίριον στην Ντενέρις, της μικρής Λιάνα Μόρμοντ στον Τζον.

Να, λοιπόν, τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 610, το φινάλε του κύκλου και βίρα τις άγκυρες!

Διαβάστε ακόμη: Size matters.Ο έβδομος κύκλος του «Game of Thrones», ένα μικρό βήμα προς το τέλος!

got 610 607

Faith is the way Το επεισόδιο ξεκινά σα μοντέρνο δικαστικό δράμα – χωρίς ήχο, μόνο με υπόκρουση πιάνου, οι ήρωες-κλειδιά ετοιμάζονται για τη μεγάλη δίκη. Ο καθένας έχει τα δικά του στο μυαλό του: η Σέρσεϊ το σχέδιό της, η Μάρτζερι το δικό της, ο Σπουργίτης τις ταξικές εμμονές του, ο Τόμεν τα συμπλέγματά του.

got 610 607

got 610 607

Ο καημένος ο Λόρας μια σεζόν τώρα είναι πεταμένος στο μπουντρούμι, έρμαιο των εξελίξεων. Μετανοεί, ομολογεί όλα του τ’ αμαρτήματα, απαρνιέται το όνομά του κι όλα του τα αξιώματα. Οσο ο πατέρας Ταϊρέλ, πάντα αδύναμος, δεν αντέχει να βλέπει το παλικάρι του να του χαράσσουν το έμβλημα των Σπουργιτιών στο μέτωπο με το μαχαίρι, η Μάρτζερι το υπομένει δυναμικά. Αλλά η σημασία βρίσκεται αλλού: Out with the old, in with the new και τα «πουλάκια», τα διαβολικά παιδάκια σαν ταινία τρόμου γραμμένη από τον Ντίκενς, ξεπαστρεύουν τον βρωμόγερο Παϊσέλ και τον εκνευριστικό Λάνσελ. Και το φρικτό σχέδιο της Σέρσεϊ μπαίνει σε λειτουργία.

got 610 607

Δεκάδες βαρέλια wildfire, στα θεμέλια του Κινγκς Λάντινγκ, παίρνουν φωτιά και μια καταπράσινη έκρηξη, σαν αυτές που είχαμε δει στη μάχη του Blackwater, κάνουν τον κεντρικό ναό στάχτη και μπούρμπερι και μαζί τη Μάρτζερι, τον Λόρας, τον μπαμπά Ταϊρέλ, τον Σπουργίτη και τους άντρες του και εκατοντάδες αθώους πολίτες. Η Σέρσεϊ μοιάζει χαρούμενη με το αποτέλεσμα, καθώς χαμογελά και πίνει ένα κρασάκι. Μόνο που έχει διαπράξει ύβρη, έχει κάνει, στην ουσία, αυτό που ήθελε να κάνει η Ντενέρις και την απέτρεψε ο Τίριον, αυτό που έκανε ο Τρελός Βασιλιάς Ταργκάριεν και τον δολοφόνησε ο Τζέιμι. Γι’ αυτό η Σέρσεϊ δε θα μείνει ατιμώρητη.

got 610 607

Ο αγαπημένος της γιος, το παιδί-βασιλιάς, ο Τόμεν, μην μπορώντας ν’ αντέξει αυτό που συνέβη, αυτοκτονεί πέφτοντας από το παράθυρο - και να που η Σέρσεϊ, αυτοκαταστροφικά αυτή τη φορά, έχασε και το τρίτο της παιδί κι η σκηνή αντηχεί τη Λέιντι Κρέιν που θρηνούσε, ως Σέρσεϊ, το χαμό του Τζόφρεϊ στη σκηνή του θεάτρου.

got 610 607

Mock me, boy Τραγική ειρωνεία, λίγο παρακάτω, στο σπίτι των Φρέι όπου έχει πάει μουσαφίρης ο Τζέιμι, γίνεται γιορτή για την ανάκτηση του Ρίβεραν. Μόνο που στον Τζέιμι δεν αρέσει που ο Φρέι ταυτίζεται μαζί του ως Βασιλοκτόνος – ο ξανθός μονόχειρας νιώθει ότι είναι καλύτερος απ’ αυτό.

got 610 607 Σκέτη πρωτεΐνη...

got 610 607

Η συνταγή της Αρια Φρικτά χυδαίος, αισχρός με τους συγγενείς του, αληθινά αηδιαστικός, ο Φρέι βρίσκει τον θάνατο που του αξίζει από το χέρι της… Αρια, η οποία, άγνωστο πώς, έχει ήδη φτάσει στο ζοφερό παλάτι, αφού έχει πρώτα μεταμορφωθεί σε όμορφη παραδουλεύτρα (γιατί μπορεί) κι έχει κάνει τον γιο Φρέι, κυριολεκτικά, κιμά, για πίτα. «Το όνομά μου είναι Αρια Σταρκ, να το θυμάσαι αυτό» και με το μαχαίρι της δίνει τέλος στον τρόμο του Γουόλντερ, μέσα στο κονάκι του Φρέι που είναι γεμάτο Λάνιστερ, παίρνοντας εκδίκηση για τον κόκκινο γάμο, για τον Ρομπ, για τη μητέρα της και για την υπερηφάνεια των Σταρκ.

got 610 607

Life is irregular Ο Σαμ πηγαίνει, με την Γκίλι και το μπεμπάκι, να γίνει μάγιστρος και, σε μια κοενική, θα έλεγε κανείς, σκηνή, αντιμετωπίζει τη γραφειοκρατία που είναι παντού η ίδια – ξανά διαπιστώνουμε ότι στη μια γωνιά του Γουέστερος δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει στην άλλη, αφού εκεί κανείς δεν ξέρει τα κατορθώματα του Τζον, όπως κι ο Σαμ, βέβαια, δεν ξέρει για τη νεκρανάστασή του. Κι αν η παρεμβολή της μάλλον ασήμαντης σκηνής με τον Σαμ μοιάζει αναίτια, η ατάκα του είναι αυτή που χαρακτηρίζει ολόκληρη την έκβαση της σεζόν.

got 610 607

got 610 607

I was wrong Καθώς ο Τζον ξεναγεί τη Μελισάνδρη στο Γουίντερφελ και μοιράζεται τις αναμνήσεις του ως νόθος, το τρυφερό ενσταντανέ διακόπτει ο Κρεμμύδης που, τρέμοντας από οργή, κατηγορεί τη Μελισάνδρη για το φόνο της Σιρίν, εκθέτοντας τα «θαύματά» της και ζητά την εκτέλεσή της. Μπορεί η Κόκκινη ιέρεια να υπόσχεται στον Τζον βοήθεια στον μεγάλο πόλεμο με τον Night King που έρχεται, αλλά ο Τζον, χαράσσοντας ήδη την ηγετική στρατηγική του, προτιμά να την εξορίσει, προς το παρόν τουλάχιστον, στον Νότο και να δεχτεί ότι ο Θεός της, εκείνος που τον ανέστησε, βέβαια, είναι ένας Θεός γεμάτος κακία.

got 610 607

I’m not a Stark Ο Τζον έχει ανασφάλειες ως προς την καταγωγή του, αλλά η Σάνσα του προσφέρει την εμπιστοσύνη που χρειάζεται: είναι ένας Σταρκ και αδελφός της, σύμμαχός της απέναντι σ’ έναν εχθρικό κόσμο. Ο Νεντ Σταρκ είναι ολοζώντανος σ’ αυτήν τη σκηνή. «Ο χειμώνας έχει έρθει». Όλα τ’ άλλα είναι λεπτομέρειες.

got 610 607

It’s a pretty picture Και φτάνουμε στο προκείμενο: τι θέλει ο Λίτλφινγκερ ως αντάλλαγμα για την καθοριστική συμβολή του στη μάχη του Γουίντερφελ; Το ντεκόρ είναι παραμυθένιο: μπροστά στο λευκό δέντρο και τα κόκκινα φύλλα του, καθώς το χιόνι πέφτει σιωπηλά, η Σάνσα είναι όμορφη, ατμοσφαιρική κι όσο όμοια με την Κάτλιν την έχουμε ως τώρα δει κι ο Μπέιλις μιλά καθαρά: θέλει δυο πραγματάκια μόνο, τον Σιδερένιο Θρόνο κι εκείνη στο πλάι του. Κι όσο η Σάνσα τον κόβει, τόσο εκείνος μιλά… πραγματιστικά: η Σάνσα είναι το μέλλον του Οίκου των Σταρκ κι όχι ο Τζον, ένα μπάσταρδο γεννημένο στον Νότο. Ο Μπέιλις αμφιβάλλει για τον Τζον, ο Τζον αμφιβάλλει για τον Τζον.

got 610 607

Fire and blood Η γιαγιά Ολένα είναι στο Ντορν. Μπορεί να ξεπετά με δυο λατρευτές ατάκες τις Sand Snakes (πάψτε γατάκια κι αφήστε τις γυναίκες να μιλήσουν), όμως συμμαχεί μαζί τους ενάντια στους Λάνιστερ, στη Σέρσεϊ που ξεκλήρισε όλη της την οικογένεια. Ο Βάρις βρίσκεται εκεί. Αρα η Ολένα και ο στρατός των Ταϊρέλ τάσσεται στο πλευρό της Ντενέρις.

got 610 607 Αντίο Νταάριο, κουκλάκι ήσουν

Fuck the people Η Ντενέρις έχει δυσάρεστα νέα για τον Νταάριο – ενώ εκείνη είναι έτοιμη να εκστρατεύσει, εκείνος, σαν πρόεδρος του ΟΗΕ, θα παραμείνει στη Μιρίν για να επιβλέψει δημοκρατικές εκλογές. Κοινός «τα λέμε» γιατί η Ντάνι θέλει να πάει στο Γουέστερος ως single και διαθέσιμη για στρατηγικά ζευγαρώματα. Τη γνώμη της δεν αλλάζει ούτε το «σ’ αγαπώ» του Νταάριο, πιο παθιασμένο από του Τζόρα.

got 610 607

got 610 607

Η σκηνή της Ντενέρις και του Τίριον είναι κοντά στο αριστούργημα. Μακρινό, μεσαίο, κοντινά, όλο και πιο βαθειά σε μια σχέση που ξεκίνησε απρόσμενα κι εκτυλίσσεται καθοριστικά. Οι δυο τους κάθονται μαζί στο σκαλοπάτι, σα να μην υπάρχει τίποτε άλλο και κανείς έξω απ’ αυτό το δωμάτιο, ο νάνος πρίγκιπας και η αργυρομαλλούσα μητέρα των δράκων και καταστρώνουν, ήσυχα, πώς θ’ αλλάξει ο κόσμος. Εκείνη φοβάται την τόσο φιλόδοξη πλευρά της φύσης της. Εκείνος απορεί με την απουσία κυνισμού του για το πρόσωπό της – πιστεύει σ’ αυτήν και μόνο σ’ αυτήν. Μπορεί ο Τίριον να έχει τολμήσει στο παρελθόν τις πιο σκληρές πράξεις, τους πιο ακραίους φόνους, όμως όλη του η τρυφερότητα ξεχύνεται πάνω στην Ντενέρις, τη γυναίκα που του εμπνέει αληθινή πίστη.

got 610 607

Promise me, Ned Εμβόλιμο έρχεται το αποκαλυπτικό flash back, γνωστό και ως R+L=J. Αφότου ο νεκροζώντανος θείος Μπέντζεν τον αφήνει, ο Μπραν, τολμώντας ν’ ασπαστεί, πια, το ρόλο του Three Eyed Raven, έχει ένα όραμα – συνέχεια του προηγούμενου με τον πατέρα του, τον Νεντ Σταρκ, στον Πύργο της Χαράς. Η Λιάνα είναι ξαπλωμένη, γεμάτη αίματα, σ’ ένα κρεβάτι, έχει μόλις γεννήσει. Ζητά από τον αδελφό της, τον νεαρό Νεντ, να προστατεύσει το μωρό.

got 610 607

«Υποσχέσου μου, Νεντ.» Το μωρό δεν είναι του Ρόμπερτ Μπαράθεον («αν εκείνος το μάθει, θα…» ακούγεται ο ψίθυρος). Είναι, πιθανότατα, του απαγωγέα της, Ρέιγκαρ Ταργκάριεν; Πάντως το μωράκι είναι ο Τζον, η διαδοχή των πλάνων από τα μάτια του ενός στα μάτια του άλλου το κάνει σαφές. Αρα ο Τζον Σνόου είναι γιος της Λιάνα και του Ρέιγκαρ, ανιψιός του Νεντ Σταρκ και ανιψιός της… Ντενέρις; Είναι ο άνθρωπος που ενώνει τους Σταρκ με τους Ταργκάριεν και, αν ναι, αυτό πώς θα λειτουργήσει όταν η Ντενέρις έρθει να κατακτήσει το Γουέστερος; Και πώς θα επηρεάσει όσους βλέπουν στον Τζον (κι ο ίδιος ανάμεσά τους), τη συνέχεια της γραμμής των Σταρκ;

got 610 607 got 610 607 Εκπληκτική ομοιότητα (not)

Τρεις βασιλιάδες για ένα θρόνο

got 610 607

The King in the North Αυτή που δεν αμφιβάλλει για τον Τζον είναι η μικρή Λαίδη Μόρμοντ, Λιάνα για Λιάνα (καθόλου τυχαίο), σκληρό καρύδι, που ξεμπροστιάζει όσους βόρειους δε συμμάχησαν μαζί του για τη μάχη του Γουίντερφελ και αναγνωρίζει ως μοναδικό βασιλιά του Βορρά, τον γιο του Νεντ Σταρκ (χμμ…), τον Τζον Σνόου. Οι Αγριοι, οι Βόρειοι και οι στρατιώτες του Βέιλ σηκώνουν τα σπαθιά τους προς τιμήν του Τζον Σνόου, του Βασιλιά στον Βορρά. Ετοιμοι για τον επόμενο πόλεμο, που θα είναι μεγάλος, που δεν αργεί και που θα παραβλέψει το χιόνι. Μόνο η Σάνσα και ο Μπέιλις ανταλλάσσουν ένα βλέμμα γεμάτο σκοτεινά νοήματα.

got 610 607

Protector of the Seven Kingdoms Ο Τζέιμι προφταίνει να επιστρέψει στο Κινγκς Λάντινγκ για να βρεθεί, πάνω στην ώρα, μπροστά σε μια σκοτεινή, δυστυχή και σκληρή στέψη, της ερωμένης και αδελφής του, της μόνης του, ως τώρα, αγάπης. Η Σέρσεϊ τον κοιτάζει παγωμένα, εκείνος ανταποδίδει συντετριμμένος. Ο Τζέιμι δολοφόνησε τον Mad King για ένα έγκλημα ταυτόσημο μ’ αυτό της Σέρσεϊ. Πώς θα μπορέσει τώρα να σταθεί στο πλάι της; Θα στραφεί εναντίον της; Με ποιο από τα νέα (και τόσο παλιά) στρατόπεδα θα ταχθεί;

got 610 607

Θαλασσινός αέρας Η θάλασσα γεμίζει πλοία. Η Ντενέρις είναι έτοιμη: έχει το στρατό της, το στόλο της, τους δράκους της που πετούν στα σύννεφα. Εχει τον Τίριον και τον Βάρις δίπλα της, συμβούλους και τη Μισάντεϊ για κοριτσίστικη παρέα. Τα μάτια της λάμπουν από ενέργεια και ενθουσιασμό. Βάζει πλώρη για το Γουέστερος. Ποιος θα τολμήσει να τα βάλει μαζί της; Απαντήσεις, δυστυχώς, σ’ ένα χρόνο από τώρα.

got 610 607

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και υπομονή, τώρα, ένα χρόνο, για τον 7ο και προτελευταίο κύκλο της σειράς!

Διαβάστε ακόμη:

Περισσότερο «Game of Thrones»: