TV

«Game of Thrones», Κύκλος 5, Επεισόδιο 09: Σημειώσεις

στα 10

Για άλλη μία χρονιά, Flix gets medieval. Μπαίνουμε στο σύμπαν του Γουέστερος και δε βγαίνουμε μέχρι να μας διώξουν!

«Game of Thrones», Κύκλος 5, Επεισόδιο 09: Σημειώσεις
Οχι ρε Στάνις...

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το ένατο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου.

The Dance of Dragons ο τίτλος του επεισοδίου, σκηνοθετημένου από τον Ντέιβιντ Νάτερ που μάς έχει δώσει κι άλλα επιβλητικά, μεγαλεπήβολα επεισόδια στο παρελθόν, όπως το «The Rains of Castamere» και το «Mhysa» και ξέρει καλά τόσο να χειρίζεται τα πλήθη, όσο και να επιδεικνύει μια σπαρακτική αυτοσυγκράτηση στη βία, πολύ πιο ανατριχιαστική από κομμένα κεφάλια (παρότι, ναι, υπάρχουν κι αυτά). Ο τίτλος δεν είναι ειρωνικός μόνο για μας, είναι και για τους ίδιους τους ήρωες του επεισοδίου που αναφέρονται σ' αυτόν υπονομευτικά. Είναι ο τίτλος της ιστορίας που διαβάζει η μικρή Σιρίν, ένα δίλημμα εξουσίας, το αν θα επιλέξεις τη βία ή τη διπλωματία για να επιβληθείς κι αυτό είναι το θέμα που επανέρχεται κυκλικά στο επεισόδιο. Είναι, ακόμα, ένας τίτλος που παραπέμπει σε μια ελαφρότητα, ομορφιά, χάρη, σ' ένα θέαμα που οι ηγεμόνες και συχνά και τώρα προσφέρουν στους λαούς τους για να τους ικανοποιήσουν ή να τους υποτάξουν - αυτό κάνει ο Στάνις, αυτό κάνει κι η Ντενέρις, ακόμα κι ο Ντόραν. Κι η μόνη στιγμή που αυτή η χάρη γίνεται όχι κυνισμός αλλά πραγματικότητα, είναι στη μαγική πτήση του φινάλε. Νωρίτερα απ' αυτό, δυο σκηνές, η μία φρίκης κι η άλλη... δρακόντειας εκδίκησης, τοποθετούν αυτό το επεισόδιο στα πιο αξέχαστα της σειράς.

Διαβάστε εδώ τα recaps για το τα προηγούμενα επεισόδια του πέμπτου κύκλου «Game of Thrones» - το Γουέστερος τη θέλει την επανάληψή του!

Να, λοιπόν, τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 509 και οι Επτά Θεοί μαζί μας:

got 509 607

Μελισάνδρη, κάπου το παράκανες! Μπορεί το επεισόδιο να ξεκινά με κοντινό της έκπληκτης Μελισάνδρης, αλλά οι φλόγες που τυλίγουν το στρατόπεδο του Στάνις δεν προέρχονται από τον Θεό της Φωτιάς/του Φωτός. Είναι ο Ράμσεϊ (ξέρουμε εμείς), με τους 20 άντρες του που έβαλαν μπρος το σχέδιο εκδίκησης κι έκαψαν άλογα και τρόφιμα. Ο Στάνις, αποφασισμένος (σύμφωνα και με τις προφητείες της Μελισάνδρης) να μην υποχωρήσει, στέλνει τον Κρεμμύδη στο Τείχος να πείσει τον Τζον να του στείλει βοήθεια και προμήθειες. Λες κι ο Κρεμμύδης ξέρει τα μύχια σχέδια της μάγισσας, ζητά να πάρει μαζί του τη μικρή Σιρίν, αλλά ο Στάνις επιμένει και καλά να κρατήσει την οικογένειά του κοντά του. Από την άλλη, λες κι ο Στάνις ξέρει ότι σύντομα δε θα μπορεί να κοιτάξει τον Κρεμμύδη στα μάτια, βιάζεται να τον διώξει μακριά του.

got 509 607

Δύσκολοι αποχαιρετισμοί Παρότι οι άντρες έχουν κοκκαλώσει απ’ το κρύο, η σημαδεμένη Σιρίν διαβάζει παραμύθι, τον «Χορό των Δράκων», στη σκηνή της και, ναι, αμέσως καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για προοικονομία – δεν είναι να διαβαστεί μύθος ή να μουρμουριστεί τραγούδι στο GoT, θανάτους θα’ χουμε. Στην ιστορία, ένας φέρελπις δρακοκτόνος γυαλίζει την ασπίδα του σαν καθρέφτη ώστε ο δράκος να νομίζει ότι βλέπει άλλον δράκο απέναντί του, ενώ στην πραγματικότητα ο δράκος βλέπει απλώς «έναν ηλίθιο με μια γυαλιστερή ασπίδα». Ο Κρεμμύδης κι η Σιρίν μοιράζονται μια τρυφερή σκηνή αποχαιρετισμού – είναι γιατί ο Κρεμμύδης φοβάται ότι θα κινδυνεύσει ο ίδιος, ή γιατί νιώθει ότι γυρίζοντας η Σιρίν δε θα είναι πια εκεί;

got 509 607

Sometimes a person has to chose Σειρά στη σκηνή της Σιρίν έχει ο μπαμπάς της, ο Στάνις – οι σκηνές των δυο τους είναι πάντα ήρεμες, γεμάτες περιεχόμενο και μια δειλή τρυφερότητα κι αυτή εδώ δε διαφέρει. Η Σιρίν αφηγείται και σ’ αυτόν την ιστορία που διαβάζει, τον «Χορό των Δράκων», όπου η επιθυμία για εξουσία διχάζει βασίλεια και βάζει αδέλφια να πολεμούν αδέλφια και δράκους να πολεμούν δράκους. Κι εκεί ο Στάνις κάνει το φρικτότερο όλων: μιλώντας αφαιρετικά, υπαινικτικά, «εξηγεί» στη Σιρίν ότι γνωρίζει το πεπρωμένο του – να γίνει βασιλιάς – και οφείλει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να το εκπληρώσει. Κι η Σιρίν προσφέρεται να βοηθήσει, τυφλά. Κι έτσι ο Στάνις, προκαταβολικά και αδύναμα, έχει ήδη ζητήσει και λάβει συγχώρεση γι’ αυτό που σκοπεύει να κάνει για την εξουσία.

got 509 607

got 509 607

Και το κάνει. Τυφλός από φιλοδοξία, πεπεισμένος από μια αρχαία τρέλα ότι είναι ο άξιος διεκδικητής του σιδερένιου θρόνου, παραμυθιασμένος από τη Μελισάνδρη, ο Στάνις αφήνει την κόρη του, την αξιολάτρευτη σημαδεμένη Σιρίν να καεί στην πυρά για τον Θεό του Φωτός – μόνη η Σελίζ κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να τη σώσει, αλλά too little too late. Υπέροχα σκηνοθετεί ο Ντέιβιντ Νάτερ τη σκηνή, διατηρώντας την αγωνία ως το τέλος, αν θα σώσει κάποιος την αθώα ως Ιφιγένεια Σιρίν, αφήνοντας τον ήχο να συμπληρώνει τα κενά όσων φρικτών δε δείχνει, διαγράφοντας έναν κύκλο της φωτιάς από την εναρκτήρια σκηνή του με τη Μελισάνδρη ως εδώ. Και μια μικρή επάνοδος σε κάτι που, όσο κι αν είναι αποκαρδιωτικό, μάς είχε λείψει, ο τρόπος που το GoT μένει αμείλικτο μπροστά στην αδικία ενός θανάτου. Douze points # 1.

got 509 607

Ο Τζον επιστρέφει στο Τείχος. Κάπου ανάμεσα στην πικρία των Αγρίων για τους δικούς τους που έχασαν με τρόπο φρικτό στο Hardhome και στην απέχθεια των Φρουρών (borderline racist όταν μπαίνει από την πύλη ο Γουαν-Γουαν!) προς τους Αγρίους που θα πρέπει τώρα να φιλοξενήσουν, ο Τζον νιώθει ότι η αποστολή του στέφτηκε με αποτυχία. Μοναδικός του παραστάτης ο Σαμ, όλοι οι άλλοι εχθροί του, ακόμα κι ο Ολι.

got 509 607

got 509 607

Ο Τζέιμι έχει ακρόαση στον Πρίγκιπα Ντοράν του Ντορν. Εκεί, εκτός απ’ το ότι η Μιρσέλα έχει εξελιχθεί σε τρομερό κακομαθημένο κι ότι ο Τριστέιν είναι χαλβάς, γίνεται σαφές ότι ο πασιφιστής, διπλωμάτης Ντοράν τα’ χει βρει σκούρα με την εκδικητική Ελάρια που, προφανώς, ήταν κι εκείνη που έστειλε το κολιέ της κόρης Λάνιστερ στη Σέρσεϊ πακέτο στο στόμα του φιδιού. Κάνοντας την Ελάρια έξαλλη, ο Ντοράνν αποφασίζει να στείλει τον Τζέιμι με τη Μιρσέλα πίσω στο Κινγκς Λάντινγκ, συνοδεία του αρραβωνιάρη Τριστέιν, ο οποίος κανονίζεται κι ότι θα πάρει τη θέση του θειου του τού Ομπεριν στο Μικρό Συμβούλιο (πού να’ ξεραν ότι πίσω στην πατρίδα η Σέρσεϊ τα έχει κάνει μαντάρα βέβαια).

got 509 607

got 509 607

Η τύχη του Μπρον είναι επίσης light. Οσο στο διπλανό κελί οι δυο Sand Sisters αλληλοχαστουκίζονται για απλή απόλαυση των ίδιων και ημών, ο Μεγάλος Μαύρος Υπασπιστής τον μαζεύει, τον πηγαίνει στο σαλόνι με τη βασιλική οικογένεια, όπου τού ανακοινώνεται ότι ο Τριστέιν αποφάσισε μεγαλόκαρδα να του χαρίσει την ελευθερία του. Ο Μπρον είναι χαρούμενος και πεινάει, αλλά το μόνο που τρώει είναι ένα μεγάλο χαστούκι κι αυτός, από τη χερούκλα του Υπασπιστή. Χαζή σκηνή.

got 509 607

Η Ελάρια, πάλι, αφότου απρόθυμα ορκίζεται υποταγή στον Ντοράν (τι έγινε το «unbowed, unbent, unbroken»;), βρίσκει τον Τζέιμι που πασχίζει να γράψει με τ’ αριστερό και του μιλά όμορφα για το πώς στο Ντορν κάθε είδους έρωτας είναι αποδεκτός, ακόμα κι ο δικός του με την αδελφή του. Κι αντί να συνεχίσει στον ύμνο της διαφορετικότητας και της ανοχής, παραδέχεται (υπέροχη η ερμηνεία της Ιντιρα Βάρμα) στον Τζέιμι ότι μπορεί η Μιρσέλα, ακόμα κι ο ίδιος, να μην εμπλέκονταν στη δολοφονία του άντρα που αγαπά (του Ομπεριν δηλαδή). Κι έτσι η Ελάρια είναι η μόνη σ' αυτό το επεισόδιο που επιλέγει την παραδοχή, τις λέξεις, αντί για τη βία.

got 509 607

got 509 607 Ετσι μοιάζει το βλέμμα της εκδίκησης...

Too old Η Αρια έχει γίνει η πιο καλή μικρή πωλήτρια στην αγορά (και μαζί κατάσκοπος και δυνάμει δολοφόνος με κοτσίδια). Το θέμα είναι ποιον ακριβώς θα δολοφονήσει, γιατί με τις νέες αφίξεις στο λιμάνι, τα σχέδια της Αρια/Λάνα αλλάζουν: ο Μέις Ταϊρέλ, φλύαρος, φαφλατάς και αφόρητος, φτάνει επιτέλους στο Μπράαβος (hello ξανά Μαρκ Γκάτις που ούτε κι εσύ τον αντέχεις) και, μαζί του, ο Μέριν Τραντ που φιγουράρει από καιρό στη λίστα θανάτου της μικρής, ως δολοφόνος του παλιού της, αγαπημένου δασκάλου. Η Αρια τον ακολουθεί στις νυχτερινές του τσάρκες και μέσα σ’ ένα πορνείο όπου, προφανώς, ως αφροδισιακά, τα στρείδια που πουλά θα έχουν πέραση! Κι εκεί κοιτάζει υπομονετικά καθώς ο Τραντ εξηγεί ελλειπτικά στη μαντάμ ότι η σύντροφος που αναζητά πρέπει να είναι φρεσκότατη και βία να έχει κλείσει τα 10. Αλλος ένας λόγος η Αρια να πνιγεί στην οργή. Ομως η μαντάμ παίρνει χαμπάρι την εμπόρισσα και τη διώχνει απ’το κατάστημα. Ο Τραντ τη γλιτώνει γι’ απόψε.

got 509 607

got 509 607 Και συγχαρητήρια στη στιλίστρια για το εξαιρετικό κολιέ-δράκο

Ο χορός του (αληθινού) Δράκου Μ’ ένα ωραίο κυκλικό πλάνο, η κάμερα οδηγείται από το γιγάντιο άγαλμα της Χάρπι που, πια, συνοδεύεται από αυτά δυο μονομάχων, στο εσωτερικό της αρένας όπου η Ντενέρις έχει εγκαινιάσει τους Μεγάλους Αγώνες. Οι ισορροπίες στην Αυλή της έχουν αλλάξει: η όμορφη μεταφράστρια Μισάντεϊ μένει στη θέση της, ο σύμβουλος Τίριον παρακολουθεί σπιρτόζικα αλλά σιωπηλά, ο γαμπρός Χίζνταρ εξελίσσεται σε φλόρο που κανείς δε θέλει να κάνει παρέα, η Ντάνι τον ειρωνεύεται αδιάκοπα κι ο Νταάριο κάνει τον καραγκιόζη, ξέροντας κατά βάθος ότι η βασίλισσα το βράδυ θα το περάσει στο κρεβάτι του. Ο Χίζνταρ τσακώνεται και με τους τρεις καθώς εμμένει σ' ένα status quo βίας και αριστοκρατίας που τους βρίσκει αντίθετους, όσο τα πρώτα δείγματα gore εμφανίζονται στην αρένα…

got 509 607

Στο δεύτερο σετ μονομάχων είναι, βέβαια, ο Τζόρα – εμείς το ξέρουμε, η Ντάνι όχι και μένει έκθαμβη και την τρώει η αγωνία. Ο Τζόρα όμως, παρά τα χρονάκια του, είναι παλικάρι και τρώει όλους τους αντιπάλους του, τον τελευταίο μάλιστα με θεαματική κωλοτούμπα.

got 509 607

got 509 607

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά πάνω στη λήξη του αγώνα, ρίχνει κι ένα ακόντιο και σκοτώνει έναν Son of Harpy που, χωρίς να τον καταλάβει κανείς, ήταν έτοιμος να δολοφονήσει την Ντάνι, σώζοντάς της έτσι, en passant, και τη ζωή. Αλλά δεν είναι ο μόνος – δεκάδες Sons of Harpy αναδύονται ανάμεσα από τους θεατές κι αρχίζουν να σφάζουν ανυπεράσπιστους πληβείους με συνοδεία ζοφερής ρυθμικής μουσικής. Μέσα στον χαμό (ο Νάτερ στήνει μια πυρετώδη, πληθωρική σε βία, άμεση και ρεαλιστική σεκάνς της σφαγής), συμβαίνουν απίθανα πράγματα: ο Χίζγκαρ δολοφονείται από έναν Harpy (γιατί; μήπως δεν έχουμε πιάσει σωστά το μανιφέστο τους;), ο Τζόρα, με τη συγκατάθεση βλεμμάτων του Νταάριο, παίρνει την Ντάνι για να την οδηγήσει στην ασφάλεια, ο Τίριον σώζει την όμορφη μεταφράστρια Μισάντεϊ.

got 509 607 Να λίγος Νταάριο γιατί είναι νόστιμος

Κι όλο μαζί το παρεάκι, προστατευόμενο από τους Unsullied, προσπαθεί να διαφύγει μέσα από την αρένα (σε μια σκηνή που, λόγω μπεζ χρωμάτων της ερήμου, επιθετικού πλήθους ενάντια σε μια ομάδα ηρώων και μουσικής, πείτε μας ότι δε σας θύμισε Star Wars!), ενώ βάλλονται από τους harpies που έχουν συγκεντρωθεί γύρω τους κυκλικά και τα δυο κορίτσια πιάνονται χέρι-χέρι.

got 509 607

Αλλά η Ντενέρις είναι η μάνα των δράκων, έστω κι αν καμιά φορά το ξεχνά. Κι ο ατίθασος Ντρόγκον, που νιώθει τον κίνδυνο, έρχεται πετώντας, προσγειώνεται θεαματικά στην αρένα, κάνει BBQ όλους τους harpies όσο ο Τίριον που δεν τον έχει ξαναδεί μένει με το στόμα ανοιχτό και «Πιστεύει». Κι η Ντάνι σκαρφαλώνει, για πρώτη φορά και διστακτικά, στην πλάτη του Ντρόγκον κι εκείνος ανοίγει τα πελώρια φτερά του και παίρνει τη μανούλα μακριά. Και το Game of Thrones γίνεται ξανά, επιτέλους, μ’ αυτό το επεισόδιο, το μακάβριο και ρομαντικό παραμύθι που αγαπήσαμε.

got 509 607

got 509 607

got 509 607

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και ραντεβού την ερχόμενη Δευτέρα για το δέκατο και τελευταίο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου της σειράς!

Προηγούμενα επεισόδια:

Δείτε το επίσημο preview του φινάλε της σεζόν, του επεισοδίου 510, παρακάτω, όπου ο Στάνις τουλάχιστον ξεκινά πράγματι τον πόλεμο κι η Σάνσα μοιάζει ν' αντλεί όλο το Σταρκ από μέσα της:

Διαβάστε τα πάντα για τον 5ο Κύκλο Game of Thrones: