TV

«Game of Thrones», Κύκλος 5, Επεισόδιο 08: Σημειώσεις

στα 10

Για άλλη μία χρονιά, Flix gets medieval. Μπαίνουμε στο σύμπαν του Γουέστερος και δε βγαίνουμε μέχρι να μας διώξουν!

«Game of Thrones», Κύκλος 5, Επεισόδιο 08: Σημειώσεις

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το όγδοο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου.

«Hardhome» ο τίτλος του επεισοδίου, σκηνοθετημένο και πάλι από τον Μιγκέλ Σαπότσνικ, όπως και το προηγούμενο, αλλά με μια βασική διαφορά: αυτό εδώ το επεισόδιο έχει, επιτέλους, δράση, μια μεγάλη σκηνή μάχης στο λιμάνι του Hardhome, αν όχι την πιο όμορφη κι επιβλητική, σίγουρα την πιο υπερφυσική μάχη που έχουμε ως τώρα δει στο «Game of Thrones», η οποία, επιπλέον, φέρνει τον Τζον Σνόου κι όλους τους ανθρώπους, Αγριους και μη, που τον περικυκλώνουν, αντιμέτωπους με την απειλή που επί 5 κύκλους τώρα βλέπουν να έρχεται. Και είναι τέτοια που όχι απλώς παγώνει το αίμα, αλλά υπόσχεται και τα χειρότερα για το κοντινό μέλλον. Πριν, ωστόσο, από τη μάχη, έχουμε δει τους βασικούς ήρωες, την Αρια, τη Σάνσα, την Ντενέρις με τον Τίριον και τον ίδιο τον Τζον, ν' αναζητούν συμμαχίες και να διερευνούν σχέσεις εμπιστοσύνης, που ο καθένας θα χρησιμοποιήσει ως όπλο για την επιβίωσή του.

Διαβάστε εδώ τα recaps για το τα προηγούμενα επεισόδια του πέμπτου κύκλου «Game of Thrones» - το Γουέστερος τη θέλει την επανάληψή του!

Να, λοιπόν, τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 508 και οι Επτά Θεοί μαζί μας:

got 508 607

got 508 607

Ο Τίριον περνά το πρώτο τεστ Η Ντενέρις μοιάζει να έχει καταλήξει με μια και μόνο σύμβουλο στην αυλή της, την όμορφη μεταφράστρια Μισάντεϊ – καλό το timing για ν’ αποκτήσει έναν ακόμα, τον «μεγαλύτερο δολοφόνο των Λάνιστερ της εποχής μας», τον Τίριον που, αρκετά σκαλοπάτια χαμηλότερά της, τής μιλά με συγκρατημένο ενδιαφέρον, λίγο όπως σ’ ένα παιδί – αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Τίριον καλείται να συμβουλεύει ένα παιδί - μονάρχη, μετά τον τόσο πιο κακομαθημένο Τζόφρι. Ο Τίριον εξηγεί μαστόρικα στην Ντενέρις ότι ένας μεγάλος στρατός και τρεις δράκοι δεν αρκούν απαραίτητα για να χαράξει εκείνη πολιτική και να εμπνεύσει πίστη στους υπηκόους της και στο πρώτο τεστ που του τίθεται, ο Τίριον τα βγάζει πέρα μια χαρά. Πώς να τιμωρήσει η Ντενέρις τον κακομοίρη τον Τζόρα που για τόσα χρόνια τής ήταν πιστός και μάλλον, όπως επισημαίνει ο Τίριον που και βουλωμένο γράμμα διαβάζει, ερωτευμένος; Να του χαρίσει τη ζωή, αλλά να τον διώξει από την πόλη.

got 508 607

Κι έτσι ο Τζόρα μοιάζει να φεύγει από τη Μιρίν για δεύτερη φορά και πολύ καλά θα κάνει γιατί αλλιώς θα κολλήσει κι όλον τον κόσμο grayscale. Μόνο που δε φεύγει στ’ αλήθεια – αντίθετα, επιστρέφει στην αρένα και ζητά μια ευκαιρία να ξαναμαχηθεί για την τιμή της βασίλισσας - μιλάμε για ούτε μια σταγόνα αξιοπρέπειας! Πάντως, επιτέλους η συνάντηση Ντενέρις και Τίριον έγινε κι αυτό δίνει άλλον αέρα στο από εκεί plotline, μια και μεταξύ Ντάνι και Τίριον μοιάζει ν’ αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη χημεία, καθώς η Καλίσι για πρώτη φορά συναναστρέφεται με κάποιον του βεληνεκούς της κι ο Τίριον για πρώτη φορά, πάντα υπό απειλή φυσικά, έχει τη δυνατότητα να επενδύσει την υψηλή του νοημοσύνη σε κάποιον που ίσως αξίζει τον κόπο και που δε θέλει απαραίτητα να τον ξεπαστρέψει.

got 508 607

Two terrible children of two terrible fathers Ο διάλογος Τίριον – Ντενέρις είναι από τους πιο αλέγκρους που έχουμε δει στη φετινή σεζόν. Δυο παράξενα πλάσματα, η μητέρα των δράκων κι ο μικροσκοπικός πρίγκιπας, μιλούν ουσιαστικά σαν ίσος προς ίσο, για τα father issues τους και για το πεπρωμένο τους που μοιάζει να γίνεται τελικά ένα. Η ακραία ζωή του ενός δε φαίνεται παράξενη στον άλλον και η εξουσία μεταμορφώνεται σε κάτι άυλο, πνευματικό και φλεγματικό. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Ντενέρις θα κάνει πράγματι τον Τίριον συμβουλάτορά της, αφότου τον περάσει από μια αποτοξινωσούλα. Το πλάνο σκιαγραφείται. Ο Τίριον τής εξηγεί ότι δε θα μπορέσει να καθίσει στον Σιδερένιο Θρόνο χωρίς την υποστήριξη κάποιων από τις παλιές οικογένειες. Η Ντενέρις δε θέλει να σταματήσει τον τροχό της αλληλοδιαδοχής των Ταργκάριεν, των Σταρκ, των Λάνιστερ, των Μπαράθεον, των Ταϊρέλ, όλων όσων αποτελούν το status quo αιώνων στο Γουέστερος. Θέλει να σπάσει τον τροχό, όπως μας λέει ήδη από το τρέιλερ της σεζόν, να ισοπεδώσει τα ίχνη της νοσηρής ιστορίας τους και να πάρει το θρόνο με μια επανάσταση λαϊκής βούλησης. Ουτοπία; Ε, σίγουρα και τρεις δράκοι στη συνταγή κάπως θα βοηθήσουν.

got 508 607

Ξέρεις ποια είμαι εγώ ρε; Η Σέρσεϊ βρίσκεται ξεμαλλιασμένη και κλεισμένη στο κελί της, αποφασισμένη να μην ομολογήσει με όση χορτόσουπα κι αν την περιλούσουν (όχι, μάλλον είναι σκέτο νερό), παρά τις συνθήκες που είναι χειρότερες κι από το «Εξπρές του Μεσονυκτίου» και παρά τις απειλές της καλόγριας των Σπουργιτιών που είναι πιο τρομακτική κι από τη Σίστερ Ρουθ στον «Μαύρο Νάρκισσο». Η Σέρσεϊ βρίσκεται τώρα σε θέση πανομοιότυπη με της μισητής της Μάρτζερι.

got 508 607

Στο κελί την επισκέπτεται ο Κάιμπερν / Μένγκελε και την ενημερώνει για τις κατηγορίες της – μοιχεία, προδοσία, αιμομιξία και η δολοφονία του Βασιλιά Ρόμπερτ. Παρότι η Σέρσεϊ είναι ένοχη ακριβώς γι’ αυτά, όλα, τα αρνείται ως κατάφορα ψέματα. Οι Σπουργίτες έχουν «μια αλλιώτικη αντίληψη της αλήθειας», θα της πει ο Κάιμπερν, τυφλωμένοι από την πίστη τους που παραδοσιακά είναι ο εχθρός της λογικής, ό,τι να’ ναι. Η Σέρσεϊ μένει χωρίς συμμάχους: ο Παϊσέλ έχει φέρει πίσω τον θειο της τον Κέβαν και τον έχει κάνει νέο Χέρι του Βασιλιά κι αυτός δε θέλει ούτε να την δει. Ο Τόμεν μένει κλεισμένος στο δωμάτιό του σε βαριά κατάθλιψη χωρίς τις γυναίκες της ζωής του. Ο Τζέιμι λείπει μακριά στο Ντορν. Ο Κάιμπερν της προτείνει τον μοναδικό τρόπο να γλιτώσει, να ομολογήσει τα πάντα στον Υψηλό Σπουργίτη και να εκλιπαρήσει για τη συγχώρεσή του, αλλά η Σέρσεϊ αρνείται πεισματικά και χαρακτηριστικά ταξικά να γονατίσει μπροστά στον ξυπόλητο τιποτένιο ιερέα που εκείνη του έδωσε ουφίτσια.

got 508 607

Μάλλον γιατί ακόμα δεν έχει καταλάβει τι την περιμένει. Κι έτσι η Σέρσεϊ δεν ομολογεί και πέφτει πιο χαμηλά απ’ το χαμηλά, στα βρώμικα πατώματα του κελιού της να γλείφει σταγόνες νερού για να ξεγελάσει τη δίψα της για εκδίκηση.

got 508 607

Orphan Black Η Αρια είναι η Λάνα κι είναι ορφανή. Η Αρια μεταμορφώθηκε, όπως ακριβώς της είχε μηνύσει ο Τζάκεν. Με τη φουστίτσα της και τα κοτσιδάκια της στα μαλλιά, είναι πια μια πλανόδια πωλήτρια στρειδιών κι άλλων θαλασσινών, ιδανικό καμουφλάζ για να κατασκοπεύει τους ανθρώπους της πόλης. Περιφέρεται στην αγορά του λιμανιού και παρατηρεί. Εντοπίζει τον τζογαδόρο που στοιχηματίζει στις ζωές των ναυτικών, αφήνοντας στο κατόπι του απεγνωσμένες ψυχές που στρέφονται στον Θεό με τα Πολλά Πρόσωπα, αυξάνοντας το ποίμνιό του.

got 508 607

Αυτή είναι η αποστολή που της έχει αναθέσει ο Τζάκεν ως νέο κεφάλαιο στην εκπαίδευσή της. Α, και να σκοτώσει κάποια στιγμή τον τζογαδόρο, βάζοντας δηλητηριασμένο ξύδι στα στρείδια που καθημερινά του πουλά. Η Αρια είναι πια κάποια άλλη, με σαρδόνια αυτοπεποίθηση στο βλέμμα, όσο κι αν η αντιπαθητική συμμαθήτριά της στον Οίκο πιστεύει ότι δεν είναι ακόμα έτοιμη κι αν ο Τζάκεν πιστεύει (ή προσποιείται ότι πιστεύει;) ότι η Αρια – Λάνα είναι αναλώσιμη. Η Αρια ήταν ανέκαθεν η αδυναμία μας στη σειρά κι αυτή η νέα της υπόσταση μάς ενθουσιάζει: απελευθερωμένη από το παρελθόν της, την κατάθλιψη και τη δίψα της για θάνατο, η Αρια έχει αρχίσει να γίνεται σοφή.

got 508 607

Ποιος Μπραν, ποιος Ρίκον; Η Σάνσα κάνει το πρώτο βήμα προς την αλήθεια κι όπως ξέρουμε η γνώση της αλήθειας στο Γουέστερος σημαίνει δύναμη – ρίχνει τον κατεστραμμένο Θίον / Ρίκ στο φιλότιμο κι εκείνος της ομολογεί ότι τα δυο αγόρια που έκαψε έξω από το Γουίντερφελ δεν ήταν τ’ αδέλφια της, αλλά δυο άτυχα χωριατόπαιδα. Σε μια άλλη κρύα πέτρινη και σκοτεινή αίθουσα, ο Ρους Μπόλτον, ο Ράμσεϊ κι οι στρατηγοί τους καταστρώνουν το σχέδιο αντιμετώπισης του Στάνις που έρχεται. Ο Ρους προτείνει θωράκιση μέσα στο κάστρο και υπομονή ώσπου ο στρατός του Στάνις να παγώσει από το κρύο. Ο Ράμσεϊ κοκορεύεται ότι μπορεί να επιτεθεί με 20 καλούς άντρες και να κάνει τον Στάνις και τις δυνάμεις του τ’ αλατιού. Μήπως αυτή θα είναι η πρώτη κούφια φρικτή απειλή του φρικτού Ράμσεϊ;

got 508 607

Προικονομία Ο Ολι επισκέπτεται τον Σαμ και τον ρωτά επιφυλακτικά για το σχέδιο του Τζον να χρησιμοποιήσει ως συμμάχους τους Αγριους: κι αν μια μέρα οι Αγριοι μπουν μέσα από το Τείχος και τούς σφάξουν και τους κάψουν όλους, όπως έκαναν στο αγροτικό χωριό του αγοριού; Ο Σαμ εξηγεί τις βασικές αρχές της συμμαχίας. Η στρατιά των νεκρών έρχεται, οι White Walkers πλησιάζουν και οι άνθρωποι πρέπει να συνασπιστούν για να επιβιώσουν, διαφορετικά δε θα τα καταφέρουν. Και να μην ανησυχεί για τον Τζον γιατί πάντα επιστρέφει σώος. Και μόνο τα λόγια του Σαμ μάς προετοιμάζουν για τα χειρότερα φυσικά.

got 508 607

got 508 607

Γεια σου Γίγαντα! Ο Τζον με τους τρεις άντρες του και τον Τόρμουντ φτάνουν στο παγωμένο κι αφιλόξενο Hardhome όπου έχουν καταλύσει οι Αγριοι. Η άφιξή τους δεν ξεκινά ακριβώς θερμά. Ο Lord of Bones με το ενδιαφέρον αξεσουάρ στο πρόσωπο τους υποδέχεται αλλά ούτε ν’ ακούσει για προτεινόμενη συμμαχία, μάλιστα χορατεύει κι ότι ο Τόρμουντ με τον όμορφο μπάσταρδο «συμμαχούν» και κάπως αλλιώς κι ο Τόρμουντ του λιώνει το κρανίο. Οχι αυτό που φοράει, αλλά το δικό του, το κανονικό. Με το μπαστούνι του. Μια που τον γνωρίσαμε, μια που τον χάσαμε. Είναι που η πρώτη εμφάνιση κλέβει τις εντυπώσεις κι οι Τόρμουντ & Τζον πρέπει να δείξουν ότι δε σηκώνουν αστεία.

got 508 607

Μπορεί το έδαφος να μην προσφέρεται για διάλογο, όμως ο Τζον κάτι καταφέρνει με τους συγκεντρωμένους άγριους. Προτείνει να τους παραχωρήσει καλλιεργήσιμη γη μέσα από το Τείχος και εφοδιασμό με dragonglass σε αντάλλαγμα με τη συμμαχία τους εναντίον των White Walkers.

got 508 607

got 508 607

Η μία Αγρια συμφωνεί μαζί του – το είχαμε καταλάβει από την αρχή γιατί την παίζει η Μπιργκίτε Χιορτ Σόρενσεν του «Borgen» και του «Με Σειρά Εξαφάνισης» - το ίδιο και ο Γίγαντας που πολύ χαιρόμαστε που ξαναβρίσκουμε να κάθεται, συνεσταλμένος, στο παρασκήνιο. Τη ζημιά την κάνει ο σκληροπυρηνικός, Λαφαζανικός αρχηγός των Θενς. Οι Αγριοι διχάζονται κι οι Τόρμουντ & Τζον προσπαθούν να βάλουν όσους πήραν με το μέρος τους στις βάρκες και να φύγουν. Εις μάτην.

got 508 607

got 508 607

Η Μάχη του Hardhome Η απειλή έρχεται σιγά-σιγά, σα χιονοστιβάδα. Οι λόφοι που κυκλώνουν τον καταυλισμό των Αγρίων αρχίζουν να γεμίζουν «στίγματα» που μέσα στο χιόνι περισσότερο ακούγονται παρά διακρίνονται. Οι White Walkers, η απειλή που Τζον και Αγριοι περίμεναν κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον είναι εδώ, στο χώρο τους, αβάδιστα. Κι η μάχη είναι όμορφη και σιχαμένη, κάπου ανάμεσα σε «Walking Dead» και «World War Z», με τους νεκροζώντανους, μόλις μεταλλαγμένους απ’ τους White Walkers, να σκαρφαλώνουν από το ξύλινο τείχος και να σκορπίζονται σαν τα μερμήγκια, λυσσασμένοι για ανθρώπινη σάρκα, με τα κοκκαλάκια τους ν’ ακούγονται συριστικά σε κάθε θανατερή τους κίνηση, ενώ οι στρατηγοί των White Walkers, καβάλα στα χωρίς σάρκα άλογά τους, παρατηρούν από ψηλά.

got 508 607

got 508 607

Οι Walkers θερίζουν: σκελετωμένοι πολεμιστές, ανατριχιαστικά νεκροζώντανα παιδάκια, επιτίθενται, σκοτώνουν, συνεχίζουν, χωρίς σταματημό, παρότι οι Αγριοι, οι Φρουροί, ακόμα κι ο τρανός Γίγαντας Γουαν-Γουαν κάνουν ό,τι μπορούν για να τους απωθήσουν. Η ίδια η μάχη δεν έχει τη δύναμη αντίστοιχων των προηγούμενων σεζόν – είναι εντυπωσιακή, αλλά όμοια με zombie battles που μας μοιάζουν οικείες. Σημασία έχουν τρεις στιγμές. Η πρώτη είναι το pre-battle: εκατοντάδες Αγριοι μένουν έξω από την ξύλινη πύλη που χτυπούν με μανία για να τους αφήσουν να μπουν μέσα. Μετά σιωπή, απόλυτη. Μέσα σε λεπτά, οι Αγριοι έχουν μεταλλαχθεί και πια χτυπούν την πόρτα όχι για σωτηρία, αλλά ως μέρος της στρατιάς των White Walkers, πεινασμένοι σκελετοί χωρίς συνείδηση.

got 508 607

Η άλλη είναι η μονομαχία του Τζον με τον White Walker – η σιωπή έρχεται και πάλι, η καταδίωξη γίνεται με τον ήχο ν’ ακολουθεί τη δράση σα σε ηχητικό slow motion, με τον Τζον να καταφέρνει να κάνει τον αντίπαλό του σκόνη με το φτιαγμένο από βαλυριανό ατσάλι σπαθί του. Νίκη; Όχι ακριβώς: ο ειδεχθής White Walker, με την υπερβατική goth / metal αισθητική, που κοιτάζει παγερά (βοηθήστε με, αυτός είναι ο Night’s King;), μοιάζει να καταγράφει τον Τζον ως συγκεκριμένο κι αιώνιο εχθρό του. Η τρίτη είναι το φινάλε: ο Τζον, οι άντρες του, ο Τόρμουντ, ο Γουαν-Γουαν, όσοι Αγριοι έχουν επιβιώσει, φεύγουν στη θάλασσα για να σωθούν, επιστρέφοντας προφανώς προς το Τείχος. Τι αφήνουν πίσω; Εκατοντάδες πρώην Αγριους που έχουν, πια, μεταλλαχθεί κι αυτοί, προσθέτοντας νούμερα στη στρατιά των White Walkers. Η απειλή όχι απλώς δεν απομακρύνθηκε, αλλά πολλαπλασιάστηκε. Ο αρχι-White Walker κοιτάζει τον Τζον στα μάτια καθώς αυτός απομακρύνεται και σηκώνει θριαμβευτικά τα χέρια: κοίτα τι σου ετοιμάζω, κοίτα τι θα έρθει σε λίγο να σε βρει!

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και ραντεβού την ερχόμενη Δευτέρα για το όγδοο και προτελευταίο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου της σειράς!

Προηγούμενα επεισόδια:

Δείτε το επίσημο preview του επεισοδίου 509 παρακάτω, όπου απ' ό,τι φαίνεται συνεχίζουμε με τους ίδιους ήρωες που κάνουν από ένα παραπάνω σημαντικό βήμα:


Διαβάστε τα πάντα για τον 5ο Κύκλο Game of Thrones: