TV

«Game of Thrones», Κύκλος 5, Επεισόδιο 04: Σημειώσεις

στα 10

Για άλλη μία χρονιά, Flix gets medieval. Μπαίνουμε στο σύμπαν του Γουέστερος και δε βγαίνουμε μέχρι να μας διώξουν!

«Game of Thrones», Κύκλος 5, Επεισόδιο 04: Σημειώσεις

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το τέταρτο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου.

Το επεισόδιο «The Sons of the Harpy», σκηνοθετημένο, όπως και το προηγούμενο, από τον Μαρκ Μάιλοντ, μπορεί από τον τίτλο του ν' αναφέρεται στα μέρη της Μιρίν, ξετυλίγεται όμως σε τρεις παράλληλες διαδρομές θρησκευτικού φανατισμού, στο βασίλειο της Ντενέρις, στο Κινγκς Λάντινγκ και στην αυλή του Στάνις, αναδεικνύοντας το πώς, ανέκαθεν αλλά και τώρα, αυτός εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Μπορεί ακόμα να μην έχουμε δει στη σεζόν το επεισόδιο που θα την απογειώσει (ωστόσο, απ' τη μια ποτέ κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί πριν το μέσο του κύκλου και, απ' την άλλη, βλέποντας το preview του επόμενου στο τέλος του κειμένου, κάτι μας λέει ότι... θα καίει), αλλά ο Μάιλοντ για δεύτερη φορά στήνει εκπληκτικές σκηνές «εκκαθάρισης» πλήθους, εντείνοντας τον ιεροεξεταστικό τρόμο που έχτισε και στο διασυρμό του High Septon την περασμένη εβδομάδα, με τα πυρετώδη τράβελινγκ, τη ζοφερή μουσική και την τυφλότητα απέναντι στη δικαιοσύνη. Οι ήρωες της σειράς βρίσκονται, όλοι, δέσμιοι της πίστης τους απέναντι σε κάποιον, σ' ένα επεισόδιο με διαρκείς αναφορές στις σχέσεις τους με το παρελθόν τους, ιστορικό ή οικογενειακό ή και ερωτικό, καθώς προσπαθούν να φανούν αντάξιοι και να εκπληρώσουν τις οφειλές τους.

Διαβάστε εδώ τα recaps για το τα προηγούμενα επεισόδια του πέμπτου κύκλου «Game of Thrones» - το Γουέστερος τη θέλει την επανάληψή του!

Να, λοιπόν, τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 504 και οι Επτά Θεοί μαζί μας:

got 504 607

got 504 607

Ο Τζόρα και η Θάλασσα Το επεισόδιο ανοίγει με μια από τις πιο αστείες εναρκτήριες σκηνές της σειράς, με μια κομιξική μπουνιά (λείπει μόνο το «ΦΑΑΑΑΑΠ!!!») σε υποκειμενικό, στα μούτρα ενός ψαρά. Τη ρίχνει ο Τζόρα προκειμένουν να του πάρει το καΐκι. Τι σου κάνει μια χυλόπιτα, καθώς ο Τζόρα έχει πια μεταμορφωθεί σε σκοτεινό εκδικητή. Απολογίες στους fans, αλλά ο Τζόρα ήταν και είναι πραγματικά ξενέρωτος, ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο δηλώνει στον αιχμάλωτό του ότι είναι ο «απαγωγέας» του, σα να το λέει για να το πιστέψει κι ο ίδιος, αλλά κι όπως πετά στο λιπόθυμο ψαρά λίγα νομίσματα ως αντίτιμο - τόσο ενάρετος! Εν πάσει περιπτώσει, ο Τζόρα πετά μέσα στη βάρκα τον – για άλλη μια φορά δεμένο, φιμωμένο, καταπιεσμένο – Τίριον σα σακί με πατάτες (σακουλάκι περισσότερο) και κρατά γερά το τιμόνι με κατεύθυνση τη Μιρίν. Ο Τίριον πιάνει τα τραγούδια της τάβλας για να του σπάσει τα νεύρα και καταφέρνει να του βγάλει ο Τζόρα το μαντήλι απ' το στόμα. Πρώτες ερωτήσεις, τα βασικά: ποιος είσαι εσύ; εχεις κρασί; Ομως ο Τίριον γρήγορα καταλαβαίνει τα πάντα - πόσο δίκιο είχε ο άφαντος Βάρις όταν του έλεγε ότι είναι ικανός πολιτικός και διπλωμάτης - και τον ειρωνεύεται μεγαλοπρεπώς: «τι σπατάλη μιας ωραιότατης απαγωγής, στη Μιρίν πήγαινα κι εγώ έτσι κι αλλιώς!» Κι επειδή ο Τζόρα δε σηκώνει τις φλυαρίες, ούτε και τα συνειδισιακά αγκάθια, τον κάνει και πάλι να πάψει.

got 504 607

Fight and fuck, fuck and fight Σ’ ένα άλλο καράβι, μεγαλύτερο και με το πλήρωμά του, ο Τζέιμι κι ο Μπρον κατευθύνονται προς το Ντορν. Στη διαδρομή περνούν από το Ταρθ, το «Σμαραγδένιο Νησί», τον τόπο της Μπρίεν άλλωστε κι αυτό φέρνει μια νοσταλγία στα μάτια του Τζέιμι που θέλουμε να κρατήσουμε λίγο παραπάνω γιατί πολύ μας αρέσει αυτό το δυνάμει ζευγάρι. Οι δυο άντρες λένε τα αγορίστικά τους - πώς οι κάτοικοι του Ντορν έχουν διαρκώς λυμένο το ζωνάρι για καυγά και για σεξ, εναλλάξ - κι εκεί ο Τζέιμι τονίζει ότι αποκλειστική αποστολή τους είναι να σώσουν την ανιψιά του («ανιψιά» θα το λέμε τώρα; σαρκάζει το βλέμμα του Μπρον μια και ο κόσμος τις έχει τούμπανο τις ατιμίες των αδελφιών Λάνιστερ) κι ότι τη διάσωση πρέπει να την κάνει ο ίδιος. «It has to be me», επαναλαμβάνει γιατί κι αυτός, όπως κι ο Τζόρα, έχει ν’ αποδείξει κάτι σε μια γυναίκα, τη Σέρσεϊ εν προκειμένω.

got 504 607

Ο Τζέιμι κι ο Μπρον καταφέρνουν να φτάσουν κρυφά στο Ντορν, όσο το σιδερένιο χέρι του Kingslayer προσφέρει άφθονες αφορμές για χιούμορ, όπως όταν χώνει τον Μπρον να τραβήξει μόνος του κουπί...

got 504 607

...ξαποσταίνουν, τρώνε το φίδι τους το ψητό, λένε τα υπαρξιακά τους (ερώτηση: όταν ο Τζέιμι λέει ότι θα ήθελε να πεθάνει με τη γυναίκα που αγαπά στην αγκαλιά, εννοεί τη Σέρσεϊ, έτσι; μήπως μήπως την Μπρίεν;) κι εκεί τους τσακώνουν τέσσερις στρατιώτες του Ντορν που ο επικεφαλής είναι φτυστός ο Γιώργος Χρανιώτης!

got 504 607

Τζέιμι και Μπρον εξουδετερώνουν το κλιμάκιο - και πάλι την τιμητική του έχει το χέρι που βρίσκει τη χρησιμότητά του στη μάχη...

got 504 607

και ξεπαστρεύουν τους εχθρούς τους οποίους μετά και θάβουν, δηλαδή ο Μπρον γιατί ο Τζέιμι δεν μπορεί με το χέρι. Ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι τα προβλήματά τους δε θα τελειώσουν τόσο εύκολα.

got 504 607

I made my choice long ago Και πράγματι, λίγο παρακάτω στην παραλία, ο καπετάνιος του πλοίου που έφερε τον Τζέιμι και τον Μπρον στο Ντορν βρίσκεται... σε μάλλον δύσκολη θέση, εγκλωβισμένος μέσα στην άμμο με το κεφάλι του τερέν για υπερμεγέθεις σκορπιούς. Αλλά για σταθείτε μια στιγμή, ας κάνουμε μια παύση γιατί αυτή είναι η πρώτη μας γνωριμία με τις Sand Sisters! Πόσο αγέρωχες, μαζί με τη «μητέρα» Ελάρια, πόσο σκληρές, αλλά με όλες τους τις καμπύλες εκεί που πρέπει, πόσο ατρόμητες είναι αυτές οι αμαζόνες, τα νόθα κορίτσια του Ομπεριν, επιβλητικά κι ετοιμοπόλεμα; Πόσο αριστουργηματική θα ήταν μια μάχη μεταξύ Sand Sisters και Unsullied, όπου είμαστε σίγουροι ότι οι πρώτες θα έβγαιναν θριαμβεύτριες; Η Ελάρια τούς θέτει το δίλημμα: ο Ντόραν θέλει ειρηνικές διαπραγματεύσεις, η ίδια θέλει πόλεμο, για την ακρίβεια εκβιασμό των Λάνιστερ με αντικείμενο τη Μιρσέλα, πριν φτάσει σ'αυτήν ο Τζέιμι. Ποιο δρόμο θα διαλέξουν οι Sand Sisters για να εκδικηθούν τον πατέρα τους; Φυσικά θα διαλέξουν της Ελάρια γιατί αλλιώς πώς θα είναι όλες μαζί σέξι αμαζόνες;

got 504 607

Εγώ είμαι η δικαιοσύνη. Το Κινγκς Λάντινγκ έχει οικονομικά προβλήματα με τους χρηματοπιστωτές του. Ο «Υπουργός Οικονομικών» Μέις Ταϊρέλ, μετά από αποτυχημένες απόπειρες χιούμορ και φλυαρίας, αποστέλλεται από τη Σέρσεϊ, ως άλλος Βαρουφάκης, στο Μπράαβος για να διαπραγματευτεί με τη Σιδερένια Τράπεζα, με συνοδεία τον Σερ Μέριν που θα διαφυλάξει την ασφάλειά του (ή θα τον ξεπαστρέψει στα γρήγορα;) κι έτσι η Σέρσεϊ γλιτώνει προς το παρόν από οικονομικά άγχη κι από την ακατάσχετη σαχλαμάρα του μπατζανάκη της. Οπως σωστά καταλαβαίνει ο Παϊσέλ, η Σέρσεϊ θέλει να ελαττώσει όσο γίνεται περισσότερο το Μικρό Συμβούλιο, ώσπου να περιλαμβάνει, στην ουσία, μόνον εκείνη. Αλλά η Σέρσεϊ δε σταματά καν εκεί, αποφασισμένη να βγάλει από τη μέση όποιον την ενοχλεί, κατά κύριο λόγο τη νεαρή βασίλισσα, πια, Μάρτζερι. Και διαλέγει τον πιο μακρύ, βασανιστικό και βίαιο δρόμο. Ενδυναμώνει τον Υψηλό Σπουργίτη (ο οποίος, με το κυνικό βλέμμα του Τζόναθαν Πράις, κηρύσσει μεν την καλωσύνη, αλλά δεν του κακοπέφτει και λίγη θρησκευτική εξουσία), επαναφέροντας την «τζιχάντ», τον θρησκευτικό στρατό (τους Faith Militant) που θα επιβάλει τον θρησκευτικό νόμο με αίμα, γιατί «όλοι οι αμαρτωλοί είναι ίσοι μπροστά στους Θεούς» κι ένας συγκεκριμένος αμαρτωλός είναι λίγο πιο ίσος απ' τους άλλους.

got 504 607

got 504 607

Ζωσμένοι με αλυσίδες, θυμίζοντας ως εικόνα τρόμου τους Καθολικούς που αυτομαστιγώνονται, με το επτάστερο σύμβολο του στρατού τους χαραγμένο με μαχαίρι στο μέτωπο, οι ένοπλοι Σπουργίτες κι ο Λάνσελ ανάμεσά τους «καθαρίζουν» την πόλη από κρασοπώλες και εργαζόμενα κορίτσια, κάνουν το πορνείο του Μπέιλις σμπαράλια, διαλύουν την αγορά μ τη βοήθεια της πόρνης που είχε προδόσει τότε τον Λευκό Ποντίκη, δολοφονούν εν ψυχρώ ομοφυλόφιλους και συλλαμβάνουν, βεβαίως, τον Λόρας Ταϊρέλ, τον αδελφό της Μάρτζερι, που ήταν κι ο αρχικός στόχος της Σέρσεϊ. Γιατί όταν η Σέρσεϊ αποφασίσει να εκδικηθεί, τίποτα δεν ξεπλένει κανέναν. Κι ωραία το στήνει το πλάνο του ο Μάιλοντ, μια εφιαλτική, κλιμακούμενη σκηνή «εκκαθάρισης», στον πυρετό του θρησκευτικού φανατισμού, που σου κόβει το αίμα και, αν θέλουμε, έχει και σύγχρονες αναφορές.

got 504 607

«Τι εννοείς, δεν τα πάτε καλά με τη μαμά;» Η Μάρτζερι, όμως, είναι κι αυτή ικανή για κάθε χειρισμό. Πείθει τον Τόμεν να ζητήσει απ’ τη μαμά του την απελευθέρωση του Λόρας κι εκείνη τον στέλνει απ’ ευθείας να κάνει τη συμφωνία με τον Σπουργίτη. Είναι η πρώτη φορά που το αγοράκι-βασιλιάς αναλαμβάνει δράση κι όχι απλώς τα βρίσκει σκούρα μπροστά στους παρατεταγμένους Faith Militant που του απαγορεύουν να φτάσει στον ιερέα, αλλά ίσως και πρώτη φορά ακούει να τον χαρακτηρίζουν μπάσταρδο κι αποστροφή της φύσης, ένα παιδάκι εγκλωβισμένο στο ρόλο του που βάλλεται από κάθε πλευρα. Ποιο είναι το επόμενο βήμα της Μάρτζερι; Φυσικά να ειδοποιήσει τη γιαγιά της (γιούπι!), η οποία έχει ήδη σκηνοθετήσει, άλλωστε, το θάνατο του ενός από τους γιους της Σέρσεϊ.

got 504 607

Κάνει κρύο, καιρός για τρίο Δεύτερο νήμα θρησκευτικού φανατισμού, η φλογερή Μελισάνδρη πιέζει τον Στάνις να ξεκινήσει για το Γουίντερφελ. Η βία της Μελισάνδρης είναι αλλιώτικη, η μάγισσα έχει ούτως ή άλλως ήδη καταπιεί τον Στάνις και τον κάνει ό,τι ακριβώς θέλει, τώρα μάλιστα που θα την πάρει μαζί και στην εκστρατεία, για να γητέψει κι άλλους λαούς. «Σε χρειάζομαι», θα της πει κάπως τρυφερά και μελαγχολικά ο Στάνις, για να του απαντήσει η Μελισάνδρη ότι εκείνος χρειάζεται μόνο την πίστη του κι εκείνη να υπηρετεί τον Κύριό της κι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, γιατί η Μελισάνδρη έχει νέους στόχους δράσης...

got 504 607

got 504 607

Μετά τον Στάνις και τον Ντάβος, η Μελισάνδρη θα προσπαθήσει κι εκείνη να πείσει τον Τζον να πάει μαζί τους στο Γουίντερφελ, μια και ξέρει και τα κατατόπια, αυτή με τον δικό της τρόπο που είναι, πάντα, απ' όταν τη γνωρίσαμε, να ξετσιτσιδώνεται εν ριπή οφθαλμού. Αυτό κάνει λοιπόν και με τον Τζον, «έλα να σου δείξω, αγοράκι μου, γιατί αξίζει να πολεμήσεις» και τα πετάει όλα κι επειδή «ένας είναι ο πόλεμος, αυτός της ζωής ενάντια στον θάνατο» κι έλα χούφτωσε λίγο γιατί είσαι γόνος Σταρκ κι επίσης κούκλος. Αλλά ο Τζον Σνόου θ' αποδειχτεί για άλλη μια φορά ενάρετος και δε θα ενδώσει (είμαστε σοβαροί;;;), γιατί έχει δώσει όρκο αγνότητας στη Φρουρά του Τείχους κι επίσης επειδή αγάπησε και δεν ξεχνά. Κι όσο κι αν πιέζει η Μελισάνδρη σαν Ντεμί Μουρ στο «Disclosure», ο Θεός μας έπλασε άντρες και γυναίκες, μην αντιστέκεσαι και τέτοια, καθώς θέλει στην πραγματικότητα στα σπλάχνα της τον γιο του, επειδή είναι Σταρκ (κι επίσης κούκλος), ο Τζον δε χαμπαριάζει, δεν μπορεί, έχει δώσει όρκο κι έχει αγαπήσει. Εκθαμβη η Μελισάνδρη, του πετάει την ατάκα piece de resistance: «You know nothing, Jon Snow». Σέκος ο Τζον. Τι βρώμικα παιχνίδια θα παίξει τώρα η μάγισσα;

got 504 607

got 504 607

got 504 607

Λίγη πατρική αγάπη, για αλλαγή Για δεύτερη φορά στη σειρά βλέπουμε ένα διάλογο μεταξύ του Στάνις και της Σιρίν, που προδίδει μια συνεσταλμένη ειλικρίνεια, ένα είδος αδέξιας τρυφερότητας, καθώς οι δυο τους, με τον παράξενο τρόπο τους, επικοινωνούν πιο ζεστά και άμεσα απ΄όλα τα ζεύγη γονιών-παιδιών που έχουμε συνηθίσει στο GoT. Είναι προφανές ότι η μητέρα της Σιρίν δεν τη θέλει καθόλου, η Μελισάνδρη κάποιο σκοπό έχει και για το κοριτσάκι, ασαφή ακόμα, αλλά ο μπαμπάς της την καταλαβαίνει και της αφηγείται πώς τη φρόντισε και την έσωσε όταν αρρώστησε μικρή, ενάντια στις προβλέψεις και στις νουθεσίες. Γιατί ανήκει δίπλα του, είναι η Πριγκίπισσα Σιρίν του Οίκου των Μπαράθεον κι είναι η κόρη του. Βουρκώνει το κοριτσάκι, βουρκώνουμε κι εμείς, μέσα στο σκοτεινό δωμάτιο που δεν προμηνύει μεγάλες χαρές.

got 504 607

Η Φύλακας του Βορρά Η Σάνσα κάνει τα δικά της τελετουργικά, ανάβοντας κερί στη μνήμη της θείας της Λιάνα που, όπως της εξιστορεί ο Μπέιλς που εμφανίζεται σχεδόν έρποντας στο μυσταγωγικό δωμάτιο, προκάλεσε τον μεγάλο πόλεμο επειδή ο Ρέιγκαρ Ταργκάριεν τη διάλεξε εις βάρος της γυναίκας του, Ελια Μαρτέλ. Τη διάλεξε και μετά την απήγαγε και τη βίασε, θα επισημάνει η Σάνσα, έμπειρη ήδη στην ανθρώπινη φρίκη και απιστία, στα πρόθυρα κι εκείνη ενός γάμου που μοιάζει εφιαλτικός. Αυτή είναι η μοίρα που φοβάται η Σάνσα; Κι άντε να της πεις μετά να έχει εμπιστοσύνη στους άντρες. Ο Μπέιλις θα την εγκαταλείψει (προσωρινά;) για να πάει στο Κινγκς Λάντινγκ που τον κάλεσε η Σέρσεϊ, αλλά θεωρητικά οσονούπω έρχεται ο Στάνις να κατακτήσει το Γουίντερφελ και τον Σιδερένιο Θρόνο μόλις τελειώσει κάτι δουλίτσες που έχει στο Τείχος. Και θα την κάνει Φύλακα του Βορρά, εκείνη, την τελευταία επιζήσασα Σταρκ (παρότι ζουν η Αρια, ο Μπραν και ο Τζον ας πούμε), υπόσχεται ο Μπέιλις αισιόδοξα και τη φιλά. «Ο Βοράς θα γίνει δικός σου». Κι ο Μπέιλις θα έχει κι αυτός τα οφέλη του, που τόσο καιρό περιμένει υπομονετικά. Απλώς στην ιδέα και μόνο του τι περιμένει τη Σάνσα στα επόμενα, κοντινά της βήματα, η τρίχα κάγκελο.

got 504 607

Μια φορά κι έναν καιρό Η Ντενέρις με τον Μπάρισταν λένε ιστορίες στο μπαλκόνι. Ο Ρέιγκαρ Ταργκάριεν έρχεται ξανά στην κουβέντα, με άλλη «μορφή», ενός ανέμελου νέου που του άρεσε να περπατά στους δρόμους του Κινγκς Λάντινγκ και να τραγουδά προσποιούμενος τον ζητιάνο (αλλά τα λεφτά τα έδινε φυσικά σε φιλανθρωπία). Ξανά, μέσα από την αφήγηση, όχι μόνο το παρελθόν και το παρόν έρχονται κοντά, αλλά και η Δύση με την Ανατολή πλησιάζουν: τα ίδια πρόσωπα καθόριζαν την τύχη του κόσμου δυο γενιές πριν, τα ίδια ονόματα θα την καθορίσουν και σήμερα. Την αναπόληση διακόπτει η ακρόαση του Χίζνταρ που θέλει ξανά να πείσει την Ντάνι ότι πρέπει να επιτρέψει τους αγώνες στην αρένα, το μόνο πράγμα που «συνδέει τους πρώην σκλάβους με τους πρώην αφέντες».

got 504 607

Και κάτι ξέρει μάλλον, γιατί την ίδια ώρα οι Sons of the Harpy δίνουν άγρια μάχη στις πλατείες, τα καλντερίμια και τις στοές με τους Unsullied, σε μια σκηνή που παραπέμπει απ' ευθείας στο ξέσπασμα βίας στο Κινγκς Λάντινγκ και μοιάζουν να τους κατατροπώνουν. Δεκάδες χρυσές μάσκες – πολύ εντυπωσιακό αυτό το λουκ και με τους ton sur ton μανδύες – σαρώνουν όλους τους πολεμιστές της Ντενέρις σε μια μάχη σώμα με σώμα και μ' ένα πανέμορφο, «θεατρικό» στήσιμο θανάτου και πτωμάτων. Τις ισορροπίες έρχεται ν' ανατρέψει ηρωικά ο γερόλυκος Μπάρισταν, που κερδίζει μεν τη μάχη, προστατεύει και τον Γκρίζο Σκουλίκη που αγωνίζεται δυναμικά, αλλά το τέλος τους βρίσκει και τους δυο πεσμένους στο έδαφος. Τη μοίρα τους θα περιμένουμε να τη δούμε στο επόμενο επεισόδιο, αλλά από αυτο συγκρατούμε την κοινή θεματική: όλοι οι πόλεμοι γίνονται για τη δόξα, ακόμα και οι θρησκευτικοί. Της Σέρσεϊ, επιπλέον, γίνονται για τον χρυσό και για το μίσος. Ο,τι άλλο, είναι απλώς δικαιολογία...

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και ραντεβού την ερχόμενη Δευτέρα, με τον καφέ, για το πέμπτο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου της σειράς!

Προηγούμενα επεισόδια:

Δείτε το επίσημο preview του επεισοδίου 505 παρακάτω:

Διαβάστε τα πάντα για τον 5ο Κύκλο Game of Thrones: