TV

«Game of Thrones», Κύκλος 5, Επεισόδιο 02: Σημειώσεις

στα 10

Για άλλη μία χρονιά, Flix gets medieval. Μπαίνουμε στο σύμπαν του Γουέστερος και δε βγαίνουμε μέχρι να μας διώξουν!

«Game of Thrones», Κύκλος 5, Επεισόδιο 02: Σημειώσεις

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το δεύτερο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου.

Κατ’ αρχήν, habemus Arya! Το μικρό θαρραλέο dark κοριτσάκι (όλοι οι επιζήσαντες γόνοι Σταρκ, βέβαια, έχουν εκδηλώσει πια την dark πλευρά τους), έχει την τιμητική της στο 2ο επεισόδιο του 5ου κύκλου, όπως και κορίτσια διαφόρων ηλικιών, σ’ ένα επεισόδιο που, ούτως ή άλλως, επικεντρώνεται κυρίως στις ηρωίδες της ιστορίας. Γραμμένο από τους Ντέιβιντ Μπένιοφ και Ντ. Μπ. Γουάις, σκηνοθετημένο, όπως και το προηγούμενο, από τον Μάικλ Σλόβις, το «The House of Black and White» φέρει έναν τίτλο που δεν αναφέρεται μόνο στον μυστηριώδη Οίκο του Μπράαβος, αλλά και στις απόλυτες επιλογές: όταν βρίσκεσαι μπροστά στο άσπρο και στο μαύρο, τι θα διαλέξεις; Μαζί, το επεισόδιο 502 είναι ένα διαρκές παιχνίδι ταυτότητας: ο Τζον Σνόου δεν είναι Σταρκ παρότι θα το ήθελε, είναι πάνω απ’ όλα Φρουρός. Η Μπρίεν δεν είναι ιππότης, αλλά είναι τόσο πιστή που εξακολουθεί να υπηρετεί ένα στόχο που πια δεν υφίσταται. Η Ντενέρις δεν είναι η καλόκαρδη Μίσα, είναι μια σκληρή κι αποπροσανατολισμένη ηγεμόνας. Κι η Αρια δεν είναι καμία, ή τουλάχιστον αυτό πρέπει να γίνει. Σ’ ένα επεισόδιο όπου, επαναλαμβανόμενα και σκόπιμα, οι άνθρωποι, οι «τεράστιοι» ήρωές μας, μοιάζουν σπαρακτικά μικροσκοπικοί μπροστά σε τεράστια σύμβολα, κτίρια, αγάλματα, μέσα στον κόσμο που πολεμούν να τιθασεύσουν. Κι όλα αυτά, σ’ ένα επεισόδιο που μέχρι το τελευταίο μέρος του, καταφέρνει να προσφέρει κι εξαιρετικές κωμικές στιγμές, απλώς για να τις ανατρέψει στη συνέχεια μέσα στην παραμυθένια δραματικότητά του.

Διαβάστε εδώ το recap για το πρώτο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου: «Game of Thrones», Κύκλος 5, Επεισόδιο 01: Σημειώσεις

Να, λοιπόν, τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 502 και οι Επτά Θεοί μαζί μας:

got 502 607

got 502 607

Κι εσύ ποιος είσαι; Ο Κανένας! Επιτέλους, Αρια! Στερηθήκαμε την αγαπημένη μας ηρωίδα της σειράς στο πρώτο επεισόδιο του κύκλου, αλλά το δεύτερο αποζημιώνει. Η ισοπεδωτική Αρια καταφθάνει στο Μπράαβος, έχοντας ήδη γίνει φίλη με τον καπετάνιο του καραβιού, αλλά όταν εκείνος της περιγράφει την παντοδυναμία και το θρύλο του Τιτάνα του Μπράαβος, η Αρια είναι αποστομωτική στο ότι δεν πιστεύει πια σε εμβλήματα: «είναι απλώς ένα άγαλμα». Τίποτα δε θα επαναφέρει την παιδικότητα της Αρια, η οποία έχει πια εξελιχθεί σ’ έναν κυνικό σοφό γέροντα κρυμμένο στο κορμάκι ενός αγοροκόριτσου. Δε φοβάται τίποτα και φοβάται διαρκώς τα πάντα. Το πέρασμα κάτω από τα πόδια του Τιτάνα, so to speak, είναι το πέρασμά της σε μια νέα ζωή, η οποία όμως δεν έχει ιδέα τι θα της φέρει. Με το βλέμμα του πρώτου μετανάστη επισκέπτη στη Νέα Υόρκη, γεμάτο δέος, η Αρια φτάνει στον Οίκο του Μαύρου και του Ασπρου, ένα τεράστιο, δωρικό κτίσμα με μια διπλή, ασπρόμαυρη πόρτα. Χτυπά, ανοίγει ένας μεστωμένος άντρας με τη μορφή και την ένδυση καλόγερου, η Αρια ζητά να μπει, αλλά δεν πιάνει ούτε το Valar Morghulis, ούτε το νόμισμα, ούτε το «έχω κάνει κράτηση στο όνομα Τζάκεν Χαγκάρ», ο άντρας της κλείνει την πόρτα στα μούτρα, μαζί ίσως και κάθε πιθανότητα για ένα ασφαλές μέλλον. Την Αρια την πιάνει η νύχτα, την πιάνει η βροχή, δεν το κουνάει, μουρμουρίζει το γνωστό μάντρα (the short version) όσων πρέπει να πεθάνουν, Σέρσεϊ, Γουόλντερ Φρέι, το Βουνό, Μέριν Τραντ, τη βρίσκει η μέρα. Απογοητευμένη, πετά το νόμισμα στη θάλασσα (άλλη μια προδοσία για την Αρια) και φεύγει.

got 502 607

Η Αρια περνά τη μέρα της όπως κάθε κοριτσάκι στην εξοχή, σφάζοντας περιστέρια και κάνοντας τσαμπουκάδες με την τοπική συμμορία. Αλλά τη διασώζει, σιωπηλά, ο «καλόγερος» της πόρτας, τον ακολουθεί στον Οίκο και της επιστρέφει (πώς το έκανε;) το νόμισμα που πέταξε στη θάλασσα (μάλλον θα έχει πολλά ίδια). Και, ναι, είναι ο Τζάκεν (γιουχούουου!), αινιγματικός και υπέρτατα cool όπως τον αφήσαμε!

Δείτε ακόμη: Τα 10 πιο αστεία βίντεο που κυκλοφόρησαν με αφορμή την πρεμιέρα του 5ου κύκλου του «Game of Thrones»

got 502 607

Και της λέει ότι δεν είναι ο Τζάκεν, αλλά είναι ο Κανένας και αυτό πρέπει να γίνει κι η Αρια: η Καμία, και την παίρνει μέσα στον Οίκο των θαυμάτων… Περιμένουμε με ανυπομονησία, προσεχώς, τη μεταμόρφωσή της, την απώλεια της γνωστής της ταυτότητας και τη δημιουργία μιας νέας.

got 502 607

Δον Κιχώτης και Σάντσο Πάντσα Ακόμα και στο Γουέστερος ίσχυε η ίδια πεποίθηση: πηγαίνουμε στα πανδοχεία και ταβερνεία που είναι γεμάτα κόσμο, αυτό σημαίνει ότι έχουν καλό φαΐ. Η Μπρίεν κι ο Ποντ φτάνουν σ’ ένα τέτοιο. Αφού ο Ποντ κελάρει λίγο τη σερβιτόρα (ναι, θυμόμαστε πάντα ότι είναι ιδιαίτερα προικισμένος), βλέπουμε ότι στο ίδιο τρώει κι ο Λίτλφινγκερ με τη Σάνσα – αυτοί οι δυο μοιάζουν να έρχονται από άλλο έργο, ίσως από τις «Επικίνδυνες Σχέσεις», με αδιάκοπες κονταρομαχίες ειρωνείας και σεξουαλικού υπονοούμενου. Κι ακολουθεί μια απολαυστική σκηνή κωμικής ανάπαυλας, με την Μπρίεν και τον Πόντρικ να θυμίζουν έντονα «Monty Python and the Holy Grail», με ατάκες του τύπου -«Ετοίμασε τα άλογα!» -«Μα μόνο ένα έχουμε…» Η συνάντηση – αποκάλυψη πραγματοποιείται, ο Μπέιλις θυμάται την Μπρίεν από την εποχή που εκείνη υπηρετούσε στου Ρένλι και μετά από διάφορες περικοκλάδες βεληνεκούς «Η τιμή, τιμή δεν έχει», αφήνει το λόγο στη Σάνσα, η οποία πραγματικά δε θέλει καθόλου την Μπρίεν για προστάτη, όπως, στον προηγούμενο κύκλο κι η αδελφή της, η Αρια, παρότι δεν το γνωρίζει. «Κάποιες φορές δεν έχουμε επιλογή,» λέει η Μπρίεν στην κόρη Σταρκ, δικαιολογούμενη για τη φορά που υποκλίθηκε στον Τζόφρι. «Και κάποιες φορές έχουμε,» απαντά η Dark Sansa που έφερε τη ζωή της τα πάνω κάτω και τώρα εμπιστεύεται μόνο τον Μπέιλις. Η Σάνσα είναι μια ακόμα από τις ηρωίδες του επεισοδίου που προσπαθεί να επιλέξει κατεύθυνση, όπως και η ίδια η Μπρίεν. Υποψιαζόμενη ότι η συνάντηση θα έχει κακό επακόλουθο, η Μπρίεν το σκάει μαζί με τον Ποντ, με τους ιππότες του Μπέιλις στο κατόπι. Το υπερβατικό Monty Python χιούμορ συνεχίζεται όταν το άλογο πετάει κάτω τον Ποντ, αλλά η Μπρίεν τον προφυλάσσει από τους ιππότες του Μπέιλις σε μια σκηνή mini-gore, την πρώτη της σεζόν…

got 502 607

…και του σώζει τη ζωή. «Αφού δε σε θέλουν τα κορίτσια του Σταρκ, μήπως να την κάνεις κι εσύ;» λέει ο πάντα θετικός Ποντ στην Μπρίεν. Αλλά εκείνη, πιστή στον όρκο της που πια δεν έχει αντικείμενο, θ’ ακολουθήσει τον Μπέιλις με τη Σάνσα στον Ανατολικό Δρόμο: έχει ήδη επιλέξει κατεύθυνση.

got 502 607

Τζέιμι φάκινγκ Λάνιστερ Η Σέρσεϊ λαμβάνει ντελίβερι ένα πανέμορφο κουτί, που μέσα όμως έχει μια οχιά που κρατά στα δόντια ένα μενταγιόν. Είναι της Μιρσέλα, μια λίγο καλυμμένη απειλή από το Ντορν (όπου κατοικεί η εγγονή Λάνιστερ), ότι θα εκδικηθούν για το φόνο του Ομπεριν. Η Σέρσεϊ καλεί τον Τζέιμι για να το εξετάσει και μεταξύ τους ξεκινά τσακωμός που αποδεικνύει ότι η σχέση τους, πια, μετά από τόσα φονικά και σκευωρίες, έχει τελειώσει οριστικά. Πού ν’ ασχοληθώ με τα νόθα παιδιά μου, θα τα πετροβολούσαν στους δρόμους, εσύ που δεν ασχολήθηκες ποτέ αχαΐρευτε κι άλλες βολικές δικαιολογίες, χωρίς στιγμή ν’ αναφερθεί ότι αν είχαν προβλέψει, ως αδέλφια, ότι η τεκνοποίηση είναι άστοχη, μπορεί τα βάσανά τους να μην είχαν προκύψει. Ωστόσο ο Τζέιμι, βουρκωμένος, δίνει όρκο να φέρει τη Μιρσέλα ασφαλή πίσω από το Ντορν. Εκεί δε θα πάει με στρατό, αλλά ούτε και μόνος. Με ποιον θα πάει;

got 502 607

Φυσικά με τον Μπρον (πολλές ευχάριστες συναντήσεις σ’ αυτό το επεισόδιο), ο οποίος βρίσκεται τώρα στο Στόουκγουερθ κι έχει μπαϊλντήσει ελαφρώς με τη σαχλοΛόλις την αρραβωνιαστικιά του που δεν παύει την παρλαπίπα για το γάμο τους και το στολισμό και τα λουλούδια και την περιστερόπιτα που θα φάνε, όπως κάνουν οι πρωτευουσιάνοι (εδώ μια ωραία συνταγή αν σας βρίσκονται περιστέρια). Αλλά ο Μπρον δεν είναι γραφτό να παντρευτεί τη Λόλις. Ο Τζέιμι τον περιμένει σαν επαναστάτης χωρίς αιτία (και με αντίστοιχο δερμάτινο σακάκι της εποχής) και τον ψήνει να πάει μαζί του στο Ντορν, με την υπόσχεση ότι στο γυρισμό τους, ο Μπρον θα πάρει καλύτερο κορίτσι και καλύτερο κάστρο.

Διαβάστε ακόμη: «Game of Thrones 5»: η Ντενέρις μιλά στο Flix!

got 502 607

got 502 607

Μιρσέλα Κεμπάπ Η Ελάρια έχει επιστρέψει στο Ντορν, είναι εξοργισμένη, έχει κόψει την πλούσια κόμη της σε πένθιμο καρέ κι είναι έτοιμη και διψασμένη για εκδίκηση. Ο Ντόραν, ο αδελφός του Ομπεριν (ολόκληρη η σκηνή δεν είναι παρά μια – θαυμάσια στημένη κι ατμοσφαιρική – αφορμή να τον γνωρίσουμε, καθώς θα παίξει σημαντικό ρόλο στα επόμενα επεισόδια), ο οποίος κάθεται σε αναπηρική πολυθρόνα, έχει άλλη άποψη. Η Ελάρια έχει συμμάχους τις Sand Snakes, τις κόρες του Ομπεριν που ακόμα δυστυχώς δεν έχουμε δει και θέλει ν’ ανοίξει πόλεμο εναντίον των Λάνιστερ, ή διαφορετικά να κόψει τη Μιρσέλα κομματάκια και να τα στείλει στη Σέρσεϊ. Εκείνος, με μάτια σκεπτικά και ζεστά, είναι πρόδρομος του Γκάντι και πασιφιστής. Μόνο που όταν καταφθάσουν Τζέιμι και Μπρον στους Υδάτινους Κήπους του Ντορν, μπορεί να είναι πολύ αργά για ειρήνη.

got 502 607

Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης Ο Τίριον έχει πια πέσει σε βαριά κατάθλιψη, μπεκροπίνει ασταμάτητα κι ο Βάρις κρατά την ψυχραιμία του με κόπο. Τώρα βρίσκονται σ’ ένα άλλο «κουτί», μεγαλύτερο, που το σέρνουν άλογα, μια καλυμμένη άμαξα για να μην τον δει μάτι, στο δρόμο για το Βολάντις κι από εκεί στη Μιρίν. Ο προορισμός τους είναι η Ντενέρις, η ηγεμόνας που ονειρεύεται ο Βάρις, παρότι ο Τίριον δεν παραλείπει να σχολιάσει το πώς ο κάθε λόφος κι η κάθε σκατούλα έχει κι από έναν ηγεμόνα πια στο Γουέστερος, κάτι σα συνασπισμό ριζοσπαστικής φεουδαρχίας. Ο,τι και να λένε μεταξύ τους Βάρις και Τίριον, η αδρεναλίνη ανεβαίνει, το χαμόγελο κοντοστέκεται, το μυαλό δουλεύει σε εγρήγορση.

got 502 607

Ο Μένγκελε του Κινγκς Λάντινγκ Την ίδια ώρα, η Σέρσεϊ έχει βάλει ανθρώπους να σκοτώσουν κάθε νάνο στην επικράτεια («αντί για τίτλο, έπρεπε να τους προσφέρει το αιδοίο της ως ανταμοιβή για το κεφάλι μου,» έχει προτείνει ο Τίριον. «Το καλύτερο δικό της κομμάτι για το καλύτερο δικό μου.») Προς το παρόν, ωστόσο, οι αποκεφαλισμοί πάνε τζάμπα και τα κεφάλια κρατά ο τρελοτσαρλατάνος Κάιμπερν για τις «μελέτες» του. Τόσο τον εμπιστεύεται η Σέρσεϊ που τον κάνει «Master of Whispers» στη θέση του Βάρις, προσπαθώντας να γεμίσει με δικά της άτομα το Μικρό Συμβούλιο κι εξαγριώνοντας τον θείο της τον Κέβαν, αλλά και τον Παϊσέλ. Κάτι μας λέει ότι η Σέρσεϊ ιδιοχείρως υπογράφει την καταδίκη της, δημιουργώντας παντού εχθρούς και ξεχνώντας να υπολογίζει φίλους.

got 502 607

Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μαλλιά Η κόρη του Στάνις, η Σιρίν, που θα έπρεπε σίγουρα να γίνει δασκάλα, μαθαίνει γράμματα στην Γκίλι, τώρα που μάλλον ο Κρεμμύδης πήρε το σερτιφικά. Με την Γκίλι συζητά για την πάθησή της, την οποία είχαν και δυο αδελφές της Αγριας που βρήκαν κακό τέλος, καθώς στην πορεία μεταμορφώθηκαν σχεδόν εξολοκλήρου σε ζώα κι έγιναν βορρά για τους White Walkers. Εκτός του ότι η σκηνή ενδέχεται και να προοιωνίζει κάτι από τα μελλούμενα, πολύ μας αρέσει όποτε βλέπουμε τη Σιρίν και θα την ψηφίζαμε, εκείνη, για βασίλισσα του Γουέστερος, γιατί όπως φαίνεται είναι η πιο συνετή εκεί μέσα.

got 502 607

Τζον φορ πρέζιντεντ! Στο Τείχος έχουν εκλογές. Ο Στάνις βάζει πόστα τον Τζον που παράκουσε τη διαταγή του κι έσωσε τον Μανς από τον εξευτελισμό στην πυρά. Αλλά έχει να του κάνει μια πρόταση που δεν μπορεί ν’ αρνηθεί: Απόψε η Φρουρά θα εκλέξει νέο 998ο διοικητή που θα είναι ο Αλισερ Θορν που μισεί τον Τζον. Οπότε ο Στάνις του προτείνει να τον κάνει «νόμιμο», Λόρδο Τζον Σταρκ του Γουίντερφελ και να κατακτήσει γι’ αυτόν τον Βορρά. Το να μην είναι πια νόθος, το να φέρει το όνομα του πατέρα του, είναι «το πρώτο πράγμα που θυμάται να θέλει», λέει αργότερα ο Τζον στον Σαμ. Παρόλ’ αυτά, με κάτι από το ρομαντισμό της Μπρίεν, ο Τζον έχει αποφασίσει ν’ αρνηθεί την πρόταση, προκειμένου να μείνει πιστός στον όρκο του στη Φρουρά. Ωστόσο, στη διάρκεια της ψηφοφορίας, ο Σαμ, απρόσμενα, προτείνει τον Τζον για τη θέση του Διοικητή και, no surprise there, υπερψηφίζεται από τους Φρουρούς, με τον Μάγιστρο Εμον ν’ ανατρέπει την ισοψηφία, υπέρ του Τζον (μικρή σημείωση: έχουμε λάθος, ή στην παραγωγή του GoT στάθηκαν ελαφρώς απρόσεκτοι; Δεν είναι, ούτως ή άλλως, οι στρογγυλές ψήφοι του Τζον Σνόου περισσότερες από τις τετράγωνες του Αλισερ; Για μετρήστε…).

got 502 607

Κι έτσι ο Τζον Σνόου – κι όχι Σταρκ – αρχίζει να μετουσιώνεται στον ηγέτη που όλοι ξέρουμε ότι θα γίνει, επειδή το αξίζει κι όχι μόνο επειδή είναι cute κι έχει ωραία μαλλιά. Που είναι και έχει.

got 502 607

Μητέρες και Γιοι Η Ντενέρις έχει μεγαλύτερα προβλήματα με τη διατήρηση της εξουσίας της. Ο Νταάριο (με πληροφορίες που πήρε από τα ρεμάλια του, τους Second Sons), μπαίνει σε μια γιάφκα και συλλαμβάνει τον Son of the Harpy που στο προηγούμενο επεισόδιο σκότωσε τον Ασπιλο Ασπρο Ποντίκη (προσέχουμε πόσοι sons εμπλέκονται σ’ αυτή την ιστορία). Η Ντάνι αποφασίζει να προσφέρει στον τρομοκράτη μια σωστή δίκη, για να φανεί ηθική βασίλισσα, αλλά οι απελεύθεροι έχουν αντιρρήσεις.

got 502 607

Ο Son of the Harpy βρίσκεται μυστηριωδώς και επιδεικτικά δολοφονημένος, από το χέρι του Μόσαντορ, ο οποίος θεωρεί ότι υπερασπίζεται την Ντενέρις και την ελευθερία που εκείνη πρεσβεύει. Ομως η Ντάνι δεν πιστεύει στην αυτοδικία κι έτσι αναγκάζεται να τιμωρήσει τον Μόσαντορ. Σε μια ακόμα σκηνή πλήθους λατρευτικού προς την Ντάνι (ο όχλος φωνάζει «Μίσα, Μίσα», ενώ η Ντενέρις μοιάζει κι εκείνη μικροσκοπική μπροστά στην πυραμίδα της Μιρίν), η Καλίσι δε φαίνεται πια εκστατική όπως παλιότερα, αντίθετα είναι φοβισμένη και μπερδεμένη. Οσο ο λαός της Μιρίν τη φωνάζει «Μητέρα» και ζητά προστασία, εκείνη εκτελεί τον Μόσαντορ, στρέφοντας τους πρώην σκλάβους εναντίον της, χάνοντας τους πολύτιμους συμμάχους της, ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στα παραπούλια. Καθώς οι πρώην πληβείοι εξεγείρονται κατά των πρώην προυχόντων, η Ντενέρις δεν είναι πια η απελευθερώτρια: είναι η ηγεμόνας που φυγαδεύεται από τους Ασπιλους σε σχηματισμό χελώνας, ενώ ο λαός της τη λιθοβολεί και αλληλοσκοτώνεται. Ηταν αυτό ένα μοιραίο λάθος για την Καλίσι; Μάλλον, καθώς η εκκολαπτόμενη δικτάτορας μπαίνει στη σφαίρα του μύθου: βγαίνοντας νύχτα στο μπαλκόνι της πυραμίδας να πάρει αέρα, βλέπει να πλησιάζει ογιος της, ο Ντρόγκον, κουκλάκι ζωγραφιστό μεγαλωμένος δράκος, που μάλλον αναγνωρίζει ότι η μαμά έχει ανάγκη τη δύναμή του: γιατί η Καλίσι δεν είναι η μητέρα του λαού. Είναι η μητέρα των δράκων κι αυτό που θέλει είναι η εξουσία όλου του κόσμου κι όχι των αδικημένων. Κι όμως ακόμα κι ο Ντρόγκον την εγκαταλείπει, ανοίγοντας τα φτερά του πάνω από τη νυχτερινή Μιρίν, σε μια πανέμορφη σκηνή φινάλε, φόρο τιμής σε όλα τα παρεξηγημένα τέρατα του σινεμά, της τηλεόρασης και των παραμυθιών.

got 502 607

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και ραντεβού την ερχόμενη Δευτέρα, με τον καφέ, για το τρίτο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου της σειράς!

Προηγούμενο επεισόδιο:

Δείτε το επίσημο preview του επεισοδίου 503 παρακάτω:

Διαβάστε τα πάντα για τον 5ο Κύκλο Game of Thrones: