TV

«Game of Thrones», Κύκλος 2, Επεισόδιο 9: Σημειώσεις

στα 10

Μια και είναι η σειρά που κάνει την άνοιξη ενδιαφέρουσα, κάθε εβδομάδα το Flix βουτά στον χειμώνα του Γουέστερος, σχολιάζοντας τα νέα επεισόδια.

«Game of Thrones», Κύκλος 2, Επεισόδιο 9: Σημειώσεις
Μπουμ! Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή της Μάχης του Blackwater...

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το ένατο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου.

Μετά την προβολή του «Game of Thrones» στα κανάλια της Nova, Novacinema 1 και Novacinema HD - αν δεν το έχετε μάθει, η σειρά προβάλλεται Κυριακή στην Αμερική και 48 ώρες αργότερα, το βράδυ της Τρίτης, στην Ελλάδα! - να τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 209:

 • Το καλύτερο επεισόδιο στην ιστορία της τηλεόρασης; Αν πούμε όχι, θα είναι μόνο από επιφυλακτικότητα. Το 9ο επεισόδιο του 2ου κύκλου του «Game of Thrones» είναι απλώς ένα διαμάντι, από την πλευρά τόσο της σκηνοθεσίας, όσο και του production value και της ανάπτυξης χαρακτήρων. Από το επεισόδιο απουσιάζουν παντελώς ο Ρομπ, ο Τζον Σνόου, η Ντένερις, η Αρια που διέφυγε, ο κομπλεξικός Θίον, ο Τζέιμι που ταξιδεύει με την Μπρίαν κι οποιοσδήποτε άλλος δεν έχει άμεση σχέση με τον πόλεμο που βράζει. Στο πρώτο μέρος, όσο οι αντίπαλες πλευρές μαζεύονται στο Blackwater για τη μεγάλη μάχη, η έκβαση της οποίας θα καθορίσει ποιος θα καθίσει την επόμενη μέρα στο Σιδερένιο Θρόνο, οι κεντρικοί ήρωες από την πλευρά των Λάνιστερ και του Στάνις Μπαράθεον προετοιμάζονται στρατηγικά και ψυχολογικά. Στο δεύτερο μέρος… η σειρά κάνει το μεγάλο μπουμ!

 • Οι αλήθειες της ζωής: Στο κατάστρωμα της ναυαρχίδας του Στάνις, ο Ντάβος μιλά στο γιο του για τη φρίκη του πολέμου, θέλοντας να τον προστατεύσει. Ο νεαρός, ωστόσο, διαβάζει άλλου παπά ευαγγέλιο και συγκεκριμένα της – ξεχασμένης; - Μελισάνδρης, γι’ αυτό πιστεύει ότι ο λαός των Λάνιστερ περιμένει να υποδεχτεί με αγάπη τον Στάνις ως βασιλιά, εκπρόσωπο του Ενός Θεού και απελευθερωτή. Κούνια που τον κούναγε…

 • Επιτέλους, ρομάντζο! Το σεξ πλεονάζει στη σειρά, πόσες όμως σκηνές έχουμε δει με αληθινό, τρυφερό ρομάντζο; Ο Τίριον με τη Σέι ξαπλωμένοι μαζί, στο κρεβάτι, ντυμένοι και, σαν αγαπημένο ζευγάρι χρόνων, ανταλλάσουν λόγια πίστης: «Θα σε προστατεύσω εγώ», λέει η Σέι στον Τίριον, «Αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός σου…» απαντάει εκείνος. Και μετά, βέβαια, κάνουν σεξ. Αλλά αφότου αναλογιστούμε πώς ο έρωτας αλλάζει τους ανθρώπους και πόσο θέλουμε αυτό το ζευγάρι να επιβιώσει.

 • Γλύψε το σπαθί μου!: κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά. Ο Τζόφρεϊ ετοιμάζεται για τη μάχη και ζητά από τη Σάνσα να κάνει ακριβώς αυτό, με την υπόσχεση ότι θα το ξανακάνει όταν το επιστρέψει ματωμένο! Το άμοιρο κορίτσι υπακούει, αλλά ξέρουμε πια ότι η μόνη της ευχή είναι να πεθάνει ο Τζόφρεϊ στον πόλεμο. Αμήν!

 • Η Σέρσεϊ ως άλλος Ορέστης Μακρής: η βασίλισσα μητέρα Σέρσεϊ έχει κλειστεί μαζί με τα γυναικόπαιδα σ’ ένα μπουντρούμι και περιμένουν την έναρξη και την έκβαση της μάχης. Μαζί τους είναι κι ένας φρουρός που λέγεται, ταιριαστά, Πέιν, έτοιμος να σκοτώσει τους πάντες εάν πρόκειται να πέσουν στα χέρια του Στάνις. Η Σέρσεϊ (που εν τω μεταξύ έχει προμηθευτεί ένα μπουκαλάκι δηλητήριο, το essence of nightshade, για κάθε ενδεχόμενο), κάθεται αγκαλιά με την μπουκάλα το κρασί, μπεκροπίνει διαρκώς και δίνει πολύτιμα μαθήματα στην τρομαγμένη Σάνσα, όπως ότι η προδοσία είναι ο ύψιστος εχθρός κι ότι το μεγαλύτερο όπλο της γυναίκας βρίσκεται ανάμεσα στα πόδια της. Επίσης, λέει ευθαρσώς ότι θα προτιμούσε να είναι άντρας και να πολεμάει παρά να κάθεται κλεισμένη μ’ ένα μάτσο κότες! Η Σέρσεϊ πιωμένη είναι απείρως καλύτερη απ’ ό,τι στεγνή!

 • Οταν έκλαψε ο Βάρις: Ο ευνούχος λόρδος Βάρις είναι πλέον σύμμαχος και συνωμότης του Τίριον και γι’ αυτό του δίνει ένα χάρτη που δείχνει το λαβύρινθο των τούνελ 50 μιλίων που βρίσκονται κάτω από την πόλη κι εξασφαλίζουν, αν χρειαστεί, μια σίγουρη διέξοδο. Με την ευκαιρία, ο Βάρις προειδοποιεί τον Τίριον για τον τρόμο της μαύρης μαγείας που συνοδεύει τον Στάνις και αφήνει να φανεί ότι οι σκοτεινές δυνάμεις είναι υπέυθυνες και για τον ευνουχισμό του. Ο Βάρις μοιάζει να νοιάζεται για τον Τίριον και βουρκώνει στην ανάμνηση του τραγικού παρελθόντος, σε μια σκηνή που αναδεικνύει το σύνθετο χαρακτήρα του. Ταυτόχρονα, λέει προφητικά στον Τίριον ότι, απόψε, μόνο ο μικρόσωμος πρίγκιπας μπορεί να κρατήσει τον σιδερένιο θρόνο. Λόγια λειψών, αλλά μεγάλων ανδρών.

 • Η μουσική του πολέμου: Οι καμπάνες των Λάνιστερ χτυπούν τον κίνδυνο, τα τύμπανα του Στάνις ηχούν απειλητικά από τη θάλασσα, οι παίκτες βρίσκονται στη θέση τους, έτοιμοι να ξεκινήσουν τη μεγάλη μάχη. Ο στόλος του Στάνις είναι τεράστιος. Οι Λάνιστερ απαντούν από θαλάσσης με… ένα, μικρό, άδειο καράβι. Τι σημαίνει αυτό; Πού είναι τα πλοία του βασιλιά; Αγωνία και απορία μέχρι που…

 • Μπουμ! Ο παμπόνηρος Τϊριον έχει γεμίσει τη μικρή βάρκα και τη θάλασσα ολόκληρη με το παντοδύναμο υγρό πυρ. Ενα βέλος φλογισμένο τυλίγει το μαύρο νερό και τα πλοία του Στάνις στις φλόγες, ενώ ο στόλος εκρήγνυται ασταμάτητα, κάνοντας τη σκηνή να μοιάζει με πυροτεχνήματα πάνω από την Οπερα του Σίδνεϊ! Ο Στάνις πίστεψε στον Θεό του Φωτός αλλά οι άντρες του πνίγηκαν στη φωτιά του Τίριον. Το σκηνοθετικό και τεχνικό επίπεδο της εντυπωσιακής έναρξης της μάχης αλλά και της συνέχειάς της ξεπερνούν τις πιο μεγάλες κινηματογραφικές προσδοκίες. Μ’ ένα σύμπαν που παίρνει τις αναφορές του από το Βυζάντιο και τον Μεσαίωνα, παραμένοντας εντελώς φανταστικό αλλά και απόλυτα αληθοφανές, με στρατιώτες που σφαγιάζονται με σκληρότερο ρεαλισμό από τον «Στρατιώτη Ράιαν» (και πιο ενδιαφέρουσες στολές!), οι δημιουργοί του Game of Thrones έγραψαν ιστορία.

 • Φάση Α’: ο Στάνις δεν το βάζει κάτω και, με τους στρατιώτες που του απομένουν κάνει απόβαση στη στεριά. Εκεί ο Τίριον εξαπολύει φλογισμένα βέλη, αλλά οι πολεμιστές του Στάνις, με τον ίδιο επί κεφαλής, φτάνουν μέχρι τα τείχη (παρότι, εν πλήρη τηλε-θέα, κοτρώνες που πέφτουν από ψηλά τους διαλύουν τα κρανία), υψώνουν σκάλες και προσπαθούν ν’ ανέβουν, όσο άλλοι πασχίζουν να γκρεμίσουν την κεντρική πύλη. Η Σέρσεϊ στέλνει τον ανιψιό – εραστή της να φωνάξει τον Τζόφρεϊ μέσα στο παλάτι. Εκείνος, βέβαια, τρομοκρατημένος, άλλο που δε θέλει από το να κρυφτεί στις φούστες της μαμάς του και αποχωρεί από τη μάχη για να συζητήσει μαζί της «κάτι πολύ σημαντικό». Στο έδαφος που σταδιακά γίνεται μαυροκόκκινο από το αίμα και τον θάνατο, ο πανύψηλος, σημαδεμένος Hound γλιτώνει παρά τρίχα, χάρη στον Μπρον που του σώζει τη ζωή. Η ευαίσθητη χορδή στην ψυχή του Hound μοιάζει να ενεργοποιείται και παραιτείται από τον πόλεμο, φωνάζοντας και βρίζοντας εναντίον του Τζόφρεϊ, με ηχηρά «fuck the king», τα οποία προβλέπεται να του κοστίσουν τη ζωή αν δεν προσέξει. Χωρίς την παρουσία του Τζόφρεϊ και με το ηθικό πεσμένο, οι Λάνιστερ μοιάζουν να χάνουν τη μάχη που ξεκίνησε τόσο δυναμικά…

 • Φάση Β’: Αλλά ο Τίριον δεν είναι έτοιμος να παραδώσει τα όπλα. Εκπληκτος κι ο ίδιος με τον εαυτό του, παίρνει τη θέση ηγέτη και μιλάει στο λαό του: «ξεχάστε τον βασιλιά, μην πολεμήσετε για την εξουσία, πολεμήστε για τον εαυτό σας και τα σπίτια σας! Γενναίοι άντρες χτυπούν την πόρτα μας. Πάμε να τους σκοτώσουμε!» Και ξαφνικά, ο μικροσκοπικός Τίριον που αγαπά μόνο τις γυναίκες και το κρασί, εμπνέει τους στρατιώτες και γίνεται αρχηγός τους σε μια ολοκληρωτική μάχη σώμα με σώμα. Την ίδια ώρα, η Σέρσεϊ αποχωρεί από το μπουντρούμι και η Σάνσα γίνεται επίσης ηγέτης στον κόσμο των γυναικών, παρηγορώντας και εμψυχώνοντάς τες. Λίγο αργότερα επιστρέφει στο δωμάτιό της – για να γλιτώσει από τον δήμιο Πέιν και το απειλητικό του χατζάρι – και βρίσκει εκεί τον αποκαμωμένο και μεθυσμένο Hound, που γεμάτος συμπόνια την παρασύρει μαζί του, έξω από τα τείχη, για να την επιστρέψει στο Γουίντερφελ!

 • Φάση Oh fuck me! Πάνω που ο Τίριον και οι στρατιώτες του μοιάζουν ν’ αναχαιτίζουν τον Στάνις, μια άλλη, τεράστια στρατιά εμφανίζεται απειλητική (εξού και το παραπάνω επιφώνημα του Τίριον). Μέσα στο χαμό δεν είναι σαφές ούτε ποιος ηγείται των πολεμιστών ούτε με ποιου το μέρος μάχονται. Εχουν έρθει για καλό (και ποιο είναι ακριβώς το καλό; πώς βρεθήκαμε να υποστηρίζουμε τους Λάνιστερ;), ή είναι μια από τις αυτόνομες δυνάμεις που διεκδικούν τον σιδερένιο θρόνο για τους ίδιους;

 • Ποιος ήρθε; Η Σέρσεϊ έχει ξεφύγει. Καθισμένη στον σιδερένιο θρόνο, με τον μικρό της γιο στην αγκαλιά, είναι έτοιμη να τον ποτίσει με το δηλητηριώδες essence of nightshade, για να μην προλάβει να πέσει στα χέρια του Στάνις. Η πόρτα ανοίγει. Ο αρχηγός της νέας, τεράστιας στρατιάς μπαίνει στην αίθουσα ορμητικά. Είναι ο Τάιγουιν Λάνιστερ, βασιλιάς και πατέρας της Σέρσεϊ και του Τίριον, που ως έμπειρος πολεμιστής έχει σώσει την κατάσταση. Τουλάχιστον μέχρι το τέλος αυτού του επεισοδίου.

 • «In a coat of gold or a coat of red, a lion still has claws.»: κέλτικη παράδοση και ο ήχος των National. Διαβάστε περισσότερα για τον υπέροχο θρήνο που ακούγεται στο φινάλε.

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και ραντεβού την ερχόμενη Τετάρτη για το Επεισόδιο # 10, το τελευταίο του κύκλου!