TV

Flix Top-10 TV 2019: To νούμερο 6

στα 10

Καθώς η χρονιά φτάνει στο τέλος της, το Flix ξεχωρίζει τις σειρές του 2019 μετρώντας αντίστροφα προς την καλύτερη. Σήμερα μια σκοτεινή κωμωδία για τη θρησκεία και την Αμερική.

Flix Top-10 TV 2019: To νούμερο 6

«The Righteous Gemstones» (Σεζόν 1)

Κανείς δεν φτιάχνει αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση καλύτερη και πιο αιχμηρή σάτιρα για την σκοτεινή καρδιά της Αμερικής από ό,τι η ομάδα των Ντάνι ΜακΜπράιντ, Τζόντι Χιλ και Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν. Έχοντας προηγουμένως τοποθετήσει τους αδαείς αρσενικούς τους αντιήρωες σε περιβάλλοντα κατεξοχήν βαθιά αμερικάνικης εικονογραφίας (ένας παίχτης μπέιζμπολ στο «Eastbound & Down», δύο αντιμαχόμενοι εκπαιδευτικοί στο σχολικό περιβάλλον που αμέτρητες φορές έχει αποτελέσει φόντο νεανικών δραμεντί, στο «Vice Principals»), επιστρέφουν για το τρίτο χτύπημα της δεκαετίας των ‘10s κλείνοντας την άτυπη τριλογία με ένα ακόμα εντελώς αναγνωρίσιμο σκηνικό: μια μεγα-εκκλησία, παστόρων-σταρ.


Διαβάστε εδώ περισσότερα Best of 2019, με λίστες, ανασκοπήσεις, τα καλύτερα και τα χειρότερα της χρονιάς που τελειώνει σε λίγο.


gemstones1

gemstones3

H αυτοκρατορία των Τζέμστοουνς επεκτείνεται όχι ανόμοια με τον τρόπο που μεγάλες αλυσίδες και malls ισοπεδώνουν οτιδήποτε ανεξάρτητο και τοπικό, καταβροχθίζοντας γη, χρήματα και πιστούς, δηλαδή πελάτες.»

Οι Τζέμστοουνς είναι μια δυσλειτουργική οικογένεια τηλε-ευαγγελιστών των οποίων η αυτοκρατορία επεκτείνεται όχι ανόμοια με τον τρόπο που μεγάλες αλυσίδες και malls ισοπεδώνουν οτιδήποτε ανεξάρτητο και τοπικό, καταβροχθίζοντας γη, χρήματα και πιστούς (δηλαδή πελάτες). Η σειρά ακολουθεί κατά βάση δύο παράλληλες ιστορίες, τουλάχιστον ως σημεία εκκίνησης: Από τη μία έχουμε τον πάτερ φαμίλια Ιλάι (Τζον Γκούντμαν, ηθοποιός-τοτέμ στην ενσάρκωση βαθιάς americana ηρώων) και την προσπάθειά του να επεκτείνει την εκκλησία του βρίσκοντας, αναμενόμενα, εχθρούς απέναντί του, την ώρα που προσπαθεί να γεφυρώσει την απόσταση ανάμεσα στην οικογένεια και τον αποξενωμένο θείο Μπέιμπι Μπίλι (Γουόλτον Γκόγκινς, ένα θαύμα για άλλη μια φορά).

Από την άλλη, ένα από τα παιδιά του Ιλάι, ο Τζέσι (Ντάνι ΜακΜπράιντ, εδώ σόλο δημιουργός της σειράς) έχει να αντιμετωπίσει μια απόπειρα εκβιασμού εις βάρος του, με την οποία μπορεί και να σχετίζεται μια πιθανή διαδρομή εξιλέωσής του, όσο και μια οδός επανένωσης με τον γιο του, ο οποίος έχει αποφασίσει να απομακρυνθεί από την οικογένεια για να κάνει καριέρα στο σινεμά. Αν ακούγεται αρκετά πυκνό όλο αυτό, ειδικά σε σχέση με τις δύο προηγούμενες δουλειές της ομάδας, τότε είναι πάρα πολύ μέρος της δημιουργικής πρόθεσης. Σε αντίθεση με το «Vice Principals», που γράφτηκε και γυρίστηκε εξαρχής ως μια ιστορία καθημερινού τρόμου σε δύο πράξεις, ή με το «Eastbound & Down» που επιχειρεί μια σχετικά πιο στάνταρ ιστορία ανόδου και πτώσης (και πτώσης, κι άλλης πτώσης), οι «Gemstones» βρίσκονται περισσότερο στην περιοχή του μεγάλου, επικού οικογενειακού δράματος.

gemstones2

gemstones4

Είναι μια παλιομοδίτικη οικογενειακή σαπουνόπερα, αλλά με απόλυτη έμφαση στο σκοτάδι της καρδιάς όχι -μόνο- των ίδιων, όσο του συστήματος που τους γέννησε και το οποίο εκπροσωπούν.»

Η πρόθεση εδώ είναι να γνωρίσουμε μια οικογένεια σε διαρκή αποσύνθεση, φτάνοντας μακριά στις οικογενειακές, επαγγελματικές και κοινωνικές συνδέσεις τους. Είναι μια παλιομοδίτικη οικογενειακή σαπουνόπερα, αλλά με απόλυτη έμφαση στο σκοτάδι της καρδιάς όχι -μόνο- των ίδιων, όσο του συστήματος που τους γέννησε. Η σειρά κοιτάζει το καπιταλιστικά αδηφάγο περιβάλλον που οι Τζέμστοουνς εκπροσωπούν και το πώς οι σχέσεις τους καθορίζονται μονίμως μέσα από συναλλαγές εκμετάλλευσης ή/και εξιλέωσης, φροντίζοντας την ίδια στιγμή να τοποθετεί την πίστη στο περιθώριο με έναν τρόπο αρκετά προσεκτικό.

Σε μια φανταστική διπλή σκηνή στο φινάλε της 1ης σεζόν, η παρουσία μιας μέλισσας οδηγεί αρχικά σε μια έξυπνη απεικόνιση θυμού και απώλειας (ισορροπώντας θαυμαστά ανάμεσα στο δράμα και το μαύρο χιούμορ), επιστρέφοντας προς το τέλος του επεισοδίου συμβολίζοντας την πίστη σε μια θεϊκή παρέμβαση, ή ίσως και τίποτα απολύτως. Το «Righteous Gemstones» δέχεται την πίστη ως κάτι αληθινό- μα και τον καπιταλισμό ως κάτι ακόμα, εχμ, αληθινότερο.


Διαβάστε ακόμη:


Διαβάστε εδώ περισσότερα Best of 2019, με λίστες, ανασκοπήσεις, τα καλύτερα και τα χειρότερα της χρονιάς που τελειώνει σε λίγο.