TV

Flix Top-10 TV 2015: To νούμερο 4

στα 10

Καθώς η χρονιά φτάνει στο τέλος της, το Flix ξεχωρίζει τις σειρές του 2015 μετρώντας αντίστροφα προς την καλύτερη.

Flix Top-10 TV 2015: To νούμερο 4

«Rectify» (3η σεζόν)

Όταν η 2η σεζόν της σειράς ολοκληρώθηκε με τον Ντάνιελ να αποδέχεται τους εκβιαστικούς όρους της Πολιτείας και να ομολογεί ξανά για ένα έγκλημα που δεν έκανε, με την ανατριχιαστική ατάκα «Αν ομολογήσω ξανά, θα με αφήσεις αυτή τη φορά να φύγω;», είχα πού μεγάλη απορία για πού θα κατευθυνόταν στη συνέχεια η σειρά. Θα ακολουθούσε τον Ντάνιελ στη νέα του ζωή; Θα τον ακολουθούσε η Αμάνθα εκεί; Θα αντιστρεφόταν κάπως η απόφαση; Μου φαίνονταν όλα πολύ παράταιρα.

Τελικά, ο Ρέι ΜακΚίνον έκανε κάτι τόσο απλό και συνεπές στη σειρά: Αφιέρωσε όλη την 3η σεζόν στο ‘νεκρό’ διάστημα ζωής του Ντάνιελ, όσο θα ζούσε ακόμα με δανεικό χρόνο στην πόλη του, δίπλα στην οικογένειά του. Αυτή η μεταβατική σεζόν είναι και η αγαπημένη μου ως τώρα της σειράς.

Διότι, με τον Ντάνιελ να έχει βάλει πια πίσω του το κάθε σχετικό άγχος περί της υπόθεσης, με τον όποιο τρόπο αυτό συνέβη, είναι πλέον όλοι ελεύθεροι να ζήσουν, ξανά, από την αρχή. Η Τόνι ας πούμε παίρνει επιτέλους την απόφαση να απομακρυνθεί από τον Τέντι, ακόμα και χωρίς να έχει τον Ντάνιελ, γιατί εν τέλει ήταν δυστυχισμένη στο γάμο κι ο Ντάνιελ απλά εκείνος που της το έδειξε. Ο δε Τέντι, μόνος, κοιτάζει αποφασιστικά τον εαυτό του, και δεν έχει ιδέα τι βλέπει πίσω. Μπορεί και να είναι ο πιο ενδιαφέρων χαρακτήρας αυτή τη στιγμή στη σειρά.

rectify_in

Και η Αμάνθα. Η Αμάνθα έχοντας περάσει μια ζωή σχηματισμένη γύρω από την ιδέα της επανόρθωσης της ζωής του αδερφού της, νιώθει αφενός προδομένη που εκείνος εγκατέλειψε την προσπάθεια να καθαρίσει το όνομά του, αφετέρου είναι και σίγουρα συγχυσμένη γιατί τώρα βρίσκεται στα 30+ και για πρώτη φορά πρέπει να ζήσει για την ίδια. Όπως δηλαδή κι ο ίδιος ο Ντάνιελ. Τα δύο λατρεμένα, πολυαγαπημένα αδέρφια μοιράζονται, για αυτό το σύντομο διάστημα, τον ίδιο χώρο, και βρίσκονται σε τόσο παρόμοιο σημείο στη ζωή τους, που δε μπορούν καν να το δουν. Κρατούν, όπως ξέρουν, τα πάντα μέσα.

Η Αμάνθα προχωρά. Δειλά. Μπορεί να ανέβει επαγγελματικά αλλά παραμένει, πάντα, στο ίδιο σημείο, γιατί το τραύμα, το τεράστιο αυτό κενό των 19 χρόνων, δε την αφήνει να προχωρήσει. (Βλέπε την εκπληκτική σκηνή του ξεσπάσματος στη συγκέντρωση των διευθυντών franchise.) O Ντάνιελ κάνει τρύπες στο νερό ή, αν προτιμάτε, βάφει και ξαναβάφει την ίδια πισίνα.

Αυτή η εκπληκτική 3η σεζόν, σαν μια χρονικά εκτεταμένη στιγμή που έχει παγώσει στο χρόνο, μας αφήνει να γίνουμε μάρτυρες ενός ψηφιδωτού χαρακτήρων και συναισθημάτων πάνω στην ακριβή στιγμή που βρίσκονται (έστω κι αν δεν το κατανοούν) αντιμέτωποι με το επόμενο βήμα. Δεν υπάρχει πιο συναρπαστική στιγμή στην ανθρώπινη ψυχολογία από εκείνη που καταφέρνεις (ή αποτυγχάνεις) να ξεκλειδώσεις την πόρτα προς το μεγάλο «μετά». Πολύ συχνά, οι σειρές κάνουν αυτή τη στιγμή να φαίνεται σαν κάτι εύκολα κατανοήσιμο, σαν χαριτωμένο μουσικό μοντάζ, σαν σεναριακό στόχο που θα λυθεί (ή όχι) στο τέλος της γραμμής. Μα τίποτα στη ζωή δεν είναι ευθεία γραμμή, είναι ολόκληρη πεδιάδα συναισθημάτων και ερεθισμάτων και αντιδράσεων.

Και κανείς άλλος δεν τη ζωγραφίζει όπως το «Rectify».

To «Rectify» προβάλλεται στην Ελλάδα από το Sundance Channel του ΟΤΕ ΤV.

rectify_grapsame

Γράψαμε στο Flix

Η τηλεόραση ως μέσο έχει αμέτρητες δυνατότητες, οπότε είναι να απορείς καμιά φορά γιατί επιλέγει τόσο συχνά να είναι (εκ)βιαστική και αποπνικτική, ενώ μπορεί να είναι στοχαστική και τόσο καθηλωτικά εσωστρεφής. (Περισσότερα.)

Η σειρά αυτή, νιώθεις, είναι απλώς μια εν εξελίξει συναισθηματική κατάσταση στην οποία ο ΜακΚίνον χρησιμοποιεί τους χαρακτήρες ως χρώματα. Το «Rectify» δεν είναι σειρά, είναι πίνακας. (Περισσότερα.)

rectify2

Το καλύτερο επεισόδιο

«Girl Jesus» (3x04)

Είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσεις επεισόδια σε αυτή τη σειρά, αλλά υποθέτω σε αυτό εδώ υπάρχει μια κάποια ας πούμε κλιμάκωση μέσα από τουλάχιστον τρεις πολύ σημαντικές στιγμές για την πορεία, σε βάθος χρόνων, του Ντάνιελ και της Τόνι. Η Τόνι λοιπόν παραδέχεται για πρώτη φορά στον Τέντι πως ίσως δε θέλει να είναι παντρεμένη μαζί του, την ώρα που στο σπίτι της Αμάνθα, ο Ντάνιελ παραδέχεται για αυτή τη γυναία πως «νόμιζα πως ήταν ο σωτήρας μου». Το επεισόδιο κλείνει με τον Ντάνιελ να καταστρέφει με μπογιές την πισίνα που μόλις είχε τελειώσει να βάφει.

rectify1

Μια σκηνή

Ο Ντάνιελ τεντώνει το κορμί του και υψώνει τα χέρια του στον αέρα, σιωπηλά, παιδικά, σα να λέει, «νίκησα». Τι να πω, στη ζωή δεν υπάρχει νίκη αλλά εγώ σε αυτό το σημείο ανατρίχιασα και βούρκωσα και χαμογέλασα και αισθάνθηκα σα να είχε όντως νικήσει.

rectify_more

Και κάτι ακόμα

Η σειρά έχει ανανεωθεί για 4η σεζόν και παραμένει ένα σπάνιο τηλεοπτικό θαύμα που δε λαμβάνει την αναγνώριση που του αξίζει.

ΠαλιότεραΤηλεοπτική ανασκόπηση 2015:

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2015. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Περισσότερη «καλή» τηλεόραση εδώ.