TV

Deutschland 83: Ο Ψυχρός Πόλεμος όπως δεν τον έχουμε δει ξανά

στα 10

Η πρώτη γερμανόφωνη σειρά που παίχτηκε ποτέ σε αμερικανικό κανάλι έρχεται στον ΟΤΕ ΤV για να αναθερμάνει τις... σχέσεις ανάμεσα στην ποπ μουσική και όλα όσα χωρίζουν την κατασκοπεία από την αντικατασκοπεία.

Flix Team
Deutschland 83: Ο Ψυχρός Πόλεμος όπως δεν τον έχουμε δει ξανά

«Η ιδέα για τη σειρά ξεκίνησε από τις εμπειρίες μου πίσω στη δεκαετία του '80, όταν στρατολογήθηκα στη Δυτική Γερμανία για να εμποδίζω την επικοινωνία των ρωσικών πεζοναυτών με την Ανατολική Γερμανία. Το τείχος του Βερολίνου δεν είχε ακόμη πέσει, σπούδαζα ρώσικα έξι ώρες τη μέρα και μετά μας έβαζαν μέσα σε μεγάλα μηχανήματα, φορώντας μεγάλα ακουστικά και μας ζητούσαν να ηχογραφήσουμε σημαντικές πληροφορίες. Καθώς κάναμε αυτό, λαμβάναμε μερικές φορές και μηνύματα από Ρώσους στρατιώτες που απευθύνοντας σε εμάς προσωπικά. Εκείνη τη στιγμή αντιλήφθηκα πως η κατασκοπεία κρύβει μέσα της την αντικατασκοπεία...»

Ετσι περιγράφει o παραγωγός Γιοργκ Βίνγκερ τη γέννηση του «Deutschland 83», της πρώτης γερμανόφωνης σειράς που προβλήθηκε ποτέ σε αμερικανικό δίκτυο, μια συμπαραγωγή του AMC Networks' SundanceTV και της γερμανικής RTL Television, για να συγκεντρώσει εξαιρετικές κριτικές, αλλά, το κυριότερο, και μια νέα συναρπαστική αλλά και ρεαλιστική ματιά στις άγνωστες πτυχές του Ψυχρού Πολέμου, μέσα από την ιστορία ενός 24χρονου από την Ανατολική Γερμανία που φτάνει στη Δυτική πλευρά σαν κατάσκοπος της Στάζι.

Deutschland 83 607

«Κουβαλούσα για αρκετό καιρό την ιστορία μέσα μου, αναλογιζόμενος αν θα μπορούσα να κάνω μια κωμωδία, ένα θρίλερ ή μια αστυνομική ταινία ή σειρά. Η συζυγός μου, Ανα, με την οποία δημιουργήσαμε τη σειρά, είχε την ιδέα να αφηγηθούμε την ιστορία από την οπτική γωνία του κατασκόπου της Ανατολικής Γερμανίας. Αυτή ήταν η αφετηρία. Η χρονιά 1983 επιλέχθηκε τυχαία. Ηταν η χρονιά που η γερμανική ποπ μουσική έγινε διεθνές φαινόμενο - με το 99 Luftballons της Nena να φτάνει στο νούμερο 1 των charts στην Αμερική και την εμφάνιση του νέου γερμανικού κύματος. Μόνο μέσα από την έρευνα που κάναμε συνειδητοποιήσαμε πόσο συναρπαστικό ήταν το 1983 και πολιτικά. Ενας από τους στρατιωτικούς μας συμβούλους μας είπε πως το ΝΑΤΟ είχε σχεδιάσει μια προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης που οι Ρώσοι παρεξήγησαν για αληθινή και κάθισαν πάνω από το κουμπί της πυρηνικής έκρηξης, αναλογιζόμενοι μήπως έπρεπε να επιτεθούν πρώτοι. Ημασταν τόσο κοντά σε μια πυρηνική καταστροφή, επειδή δεν υπήρχε καμία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών», συνεχίζει ο Βίνγκερ, ο οποίος μελέτησε την εποχή, αλλά και τις πραγματικές τοποθεσίες στις οποίες γυρίστηκε τελικά η σειρά.

Deutschland 83 607

Deutschland 83 607

Η σειρά - που χαρακτηρίστηκε σαν ένας εκρηκτικός ποπ συνδυασμός ενός θρίλερ εποχής με μια ιστορία ενηλικίωσης μαζί - σκηνοθετήθηκε από τον Εντουαρντ Μπέργκερ του «Jack» και την Σαμίρα Ράντσι γύρω από το Βερολίνο. Ενα προάστιο του Βερολίνου χρησιμοποιήθηκε για την Ανατολική Γερμανία, σκηνές γυρίστηκαν στα γραφεία της Στάζι αλλά και στο σημερινό Μουσείο της Στάζι που ήταν τα πραγματικά γραφεία της οργάνωσης πίσω στον Ψυχρό Πόλεμο. Η επιτυχία της σειράς ήταν τέτοια - κυρίως σε κριτικό επίπεδο- ώστε ανανεώθηκε για επόμενους κύκλους, ο καθένας με τη δική του σημαδιακή ημερομηνία για τον Ψυχρό Πόλεμο: «Deutschland 86» για το 1986 και «Deutschland 86» για το 1989, με την πτώση του τείχους.

Ο πρώτος κύκλος του «Deutschland 83» θα κάνει πρεμιέρα από τον ΟΤΕ ΤV στις 22 Σεπτεμβρίου 2016 στο OTE CINEMA 4HD και θα προβάλλεται κάθε Πέμπτη στις 20.00.

Διαβάστε ακόμη