TV

«Dead to Me»: Ενα σκοτεινό sitcom γεμάτο γέλια, δάκρυα, μυστικά, τραύματα κι απώλειες

στα 10

Η σειρά που στριμάρει ήδη στο Netflix, είναι μια φρέσκια, γεμάτη ανατροπές κι εκπλήξεις «traumedy» -σύμφωνα με την δημιουργό της Λιζ Φέλντμαν.

«Dead to Me»: Ενα σκοτεινό sitcom γεμάτο γέλια, δάκρυα, μυστικά, τραύματα κι απώλειες

Ενα αταίριαστο ζευγάρι είναι το καλύτερο συστατικό για μια τηλεοπτική κωμωδία, έστω κι αν με το γέλιο να δίνει συχνά το παρών, δύσκολα θα χαρακτηρίσεις το «Dead to Me» ως μια τυπική κωμωδια. Στην διάρκεια κάθε επεισοδίου, συχνά στην διάρκεια μιας μόνο σκηνής θα βρεις να συναισθήματά σου να κάνουν στροφή 180 μοιρών με τρόπο απόλυτα φυσικό κι σχεδόν δίχως να καταλάβεις πως κάτι τέτοιο συνέβη.

Και δεν χρειάζεται να πας πολύ πιο μακριά από την αρχή του πρώτου επεισοδίου όταν οι δυο ηρωίδες του η Τζεν και η Τζουντι συναντιούνται σε μια ομάδα υποστήριξης για ανθρώπους που έχασαν κάποιον δικό τους. Η Κριστίνα Απλγκέιτ, ώριμη, όμορφη, δυναμική -και αναμφίβολα στον καλύτερο ρόλο της καριέρας της- είναι η Τζεν μια δυναμική μεσίτης με εκρηκτικό χαρακτήρα η οποία έχασε τον άντρα της σε ένα ατύχημα, όταν κάποιος τον χτύπησε με το αυτοκίνητό του και τον εγκατέλειψε λίγο πιο μακριά από το σπίτι τους.

Δείτε ακόμη: Tο πρώτο τρέιλερ για τον δεύτερο κύκλο του «Big Little Lies» είναι εδώ

dead to me 607

Η Τζούντι της Λίντα Καρντελίνι, είναι μια γυναίκα που πιστεύει λίγο περισσότερο απ όσο θα έπρεπε σε πράγματα που δεν μπορείς να δεις, σε πνευματικές δυνάμεις σε αύρες και σημάδια, είναι εκεί γιατί θρηνεί τον αρραβωνιαστικό της που επίσης έχασε. Κι επειδή ως γνωστόν η θλίψη θέλει παρέα, οι δυο τους θα βρεθούν να έρχονται κοντά μέσα από μεταμεσονύκτια τηλεφωνήματα -αφού καμιά δεν μπορεί να κλείσει μάτι- κι από μαραθώνιους παλιάς τηλεόρασης εξ αποστάσεως.

Ομως πολύ γρήγορα θα ανακαλύψεις ότι όπως οι ηρωίδες της Φέλντμαν έχουν παραπάνω από ένα επίπεδα έτσι και οι ιστορίες τους κρύβουν επίσης μια σειρά από μυστικά και εκπλήξεις που θα αλλάζουν την δυναμική της σχέσης τους και του τρόπου που νιώθεις απέναντί τους, σχεδόν από τη μια στιγμή στην άλλη. Κι ακριβώς εκεί είναι που που βρίσκεται ένα από τα πράγματα που κάνουν τη σειρά τόσο ενδιαφέρουσα, τα συναισθηματικά και αφηγηματικά cliffhangers που ακόμη κι αν μερικές φορές φλερτάρουν με την απιθανότητα, δεν δείχνουν ποτέ βεβιασμένα.

dead to me 607

Το «Dead to Me» βεβαίως δεν αποφεύγει μερικά γνώριμα μονοπάτια και συχνά οι δυο βασικές της ηρωίδες μοιάζουν λίγο παραπάνω απ΄όσο θα έπρεπε με χαρακτήρες στην τηλεόραση παρά με αληθινούς ανθρώπους, όμως είναι οι μικρές λεπτομέρειες τόσο στο χτισιμό τους, όσο και στην μεταξύ τους σχέση που τις εξανθρωπίζουν και τις προσγειώνουν.

Κι αν κάτι ακόμη είναι αληθινά αξιοθαύμαστο στην σειρά της Φέλντμαν (την πρώτη που γράφει μόνη της μετά από χρόνια δουλείας στην τηλεόραση στην συγγραφική ομάδα άλλων σειρών ή στο team της «Ellen»), είναι ο τρόπος της να μιλά για μια σειρά από αληθινά σοβαρά ζητήματα από την μοναξιά και το τραύμα της απώλειας μέχρι την κατάθλιψη και την ενοχή με τρόπο αληθινό, διαπεραστικό και καθόλου προφανή.

dead to me 607

Και ακόμη περισσότερο, έχει τον τρόπο να κοιτάζει τον κόσμο των γυναικών την δυναμική μιας φιλίας, την θέση τους στην μεγαλύτερη εικόνα της σύγχρονης δύσης δίχως να υποκύπτει σε κανένα κλισέ, αλλά και δίχως να τα αγνοεί, αναγνωρίζοντας την ύπαρξή τους μα βάζοντας στη θέση τους την αλήθεια των δυο ατελών, μα αξιαγαπητων γυναικών που ορίζει ως οδηγούς μας στον παράδοξο κόσμο της απροσδόκητης, γεμάτης αγκάθια, αλλά κι ομορφιά φιλίας τους.

Δείτε ακόμη: