TV

«Betty» είναι κάθε κορίτσι που κάνει σκέιτ και ό,τι του υπαγορεύει η καρδιά του

στα 10

Η σειρά της Κρίσταλ Μόζελ καταγράφει ρεαλιστικά τη ζωή, τις ελπίδες, τις απογοητεύσεις, τα όνειρα και το πέρασμα στην ενηλικίωση μιας ομάδας κοριτσιών που νιώθουν ελεύθερα μόνο πάνω στα σκέιτμπορντ τους.

Flix Team
«Betty» είναι κάθε κορίτσι που κάνει σκέιτ και ό,τι του υπαγορεύει η καρδιά του

Ηταν 2015 όταν η Κρίσταλ Μόζελ κέρδιζε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς με το «Wolfpack», ένα ανατριχιαστικά σινεφίλ ντοκιμαντέρ που κατέγραφε την καθημερινότητα έξι νεαρών αδερφών που αναπλάθουν τη ζωή όπως τη διδάχθηκαν μέσα από το σινεμά, και μόνο μέσα από αυτό, καθώς δεν έχουν βγει ποτέ από το διαμέρισμά τους. Μέχρι τη στιγμή που ένα από τα αγόρια δραπετεύει από το σπίτι και ολόκληρο το σύμπαν τους καταρρέει για πάντα...

Τότε η Μόζελ δήλωνε ότι ένιωσε σαν να ανακάλυψε «μια χαμένη φυλή, στο κέντρο του Μανχάταν».

Betty

Το ίδιο έκανε και λίγο αργότερα, όταν στο μετρό της πόλης συνάντησε κορίτσια που μιλούσαν ελεύθερα για την περίοδό τους, κρατώντας στα χέρια τους τα σκέιτμπορντ τους. Τα πλησίασε, τους μίλησε, ρώτησε αν υπάρχουν κι άλλα κορίτσια σαν αυτές και μπήκε στην «οικογένειά» τους. Το αποτέλεσμα ήταν το «Skate Kitchen», ένα υβρίδιο ντοκιμαντέρ.και μυθοπλασίας που έκανε την πρεμιέρα του και αυτό στο Φεστιβάλ του Σάντανς και ουσιαστικά έγινε ο καθρέφτης της ζωής των κοριτσιών, μια άλλη οπτική πάνω στη σύγχρονη κουλτούρα του skate, ένα ανανεωτικό βλέμμα στην εφηβεία την εποχή της επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων των φύλων, του (αμερικανικού) ονείρου, της βίαιης ενηλικίωσης.

Το «Skate Kitchen» ήταν η μήτρα για το «Betty», την τηλεοπτική σειρά της HBO που έδωσε την ευκαίρα στη Μόζελ να επεκτείνει τη χαρτογράφηση του άγνωστου στους πολλούς, γοητευτικού κόσμου των κοριτσιών μέσα σε έξι επεισόδια, με το χαρακτηριστικό ρεαλιστικό στιλ της, μια νέα γραφή στο σινεμά τεκμηρίωσης που προκρίνει την αλήθεια ως τη μόνη κινητήριο δύναμη. Οπως και στο «Wolfpack» και το «Skate Kitchen», οι ήρωες του «Betty» είναι ταυτόχρονα ήρωες και σκηνοθέτες της ιστορίας τους: τα κορίτσια δεν υποδύονται αλλά είναι ο εαυτός τους μέσα στο καυτό καλοκαίρι της Νέας Υόρκης και την ίδια στιγμή όλα όσα σκέφτονται, κάνουν και ονειρεύονται ζωντανεύουν σε ένα roller coaster που τρέχει με τους ρυθμούς του skate.

Betty

Η Ατζάνι Ράσελ που υποδύεται την Ιντιγκο μιλάει για την εμπειρία: «Η Κρίσταλ μπήκε μέσα στις ζωές μας με περισσότερους τρόπους από αυτήν της σκηνοθέτη. Ζήσαμε μαζί της για μια περίοδο. Μας γνωρίζει πολύ καλά. Ερχόταν στο πάρκο που κάναμε σκέιτ και περνούσε ώρες μαζί μας, γνωρίζοντάς μας. Βρισκόταν εκεί πάντα και άρα σημείωνε όλα όσα λέγαμε και κάναμε, τις μικρές ή μεγάλες περιπέτειες που ζούσαμε.»

Η Ρέιτσελ Βίνμπεργκ που υποδύεται την Καμίλ συμπληρώνει: «Η Κρίσταλ έγινε φίλη μας. Της λέγαμε τα νέα μας και τις σκέψεις μας, όχι με την ιδέα ότι αυτό θα γίνει σενάριο ή θα μπει στην ταινία ή τη σειρά. Της λέγαμε όμως πράγματα που ήταν αξιοπερίεργα, ασυνήθιστα, που δεν μας συνέβαιναν συχνά. Που έμοιαζαν να είναι πιο κινηματογραφικά από την απλή καθημερινότητά μας. Και αυτή κρατούσε σημειώσεις.»

Η Μόζελ που άφησε το σπίτι της ανοιχτό για να ζουν (κι εκεί) τα κορίτσια πολύ πριν το «Skate Kitchen», αποκαλύπτει πως μπορεί να έγραφε τα σενάρια μαζί με την Λέσλι Αρφιν (γνωστή από το «Love» του Neflix), αλλά τίποτα δεν θα ήταν ίδιο στο «Betty», αν τα κορίτσια δεν έδιναν τη γνώμη τους σε κάθε βήμα. «Ηταν πάντα εκεί γύρω για να μας πουν αν αυτά που γράφουμε βγάζουν νόημα, αν οι λέξεις που χρησιμοποιούμε είναι λέξεις που ανήκουν στο λεξιλόγιό τους, αν οι αντιδράσεις που είχαμε προβλέψεις ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα τους».

betty

Σε συνθήκες ρεαλιστικές και σε ένα χώρο που για χρόνια ήταν φτιαγμένος για τα αγόρια, η Κρίσταλ Μόζελ ανακάλυψε πως τα queer κορίτσια της ήταν ήδη ένα βήμα μπροστά από την εποχή του νεοφεμινισμού ή του #MeToo.

«Εχει να κάνει με το γεγονός του να είσαι παθιασμένος με κάτι. Το σκεϊτμπόρντινγκ είναι πιο σημαντικό γι' αυτά από τα να μπλέξουν με αγόρια. Τα περισσότερα κορίτσια που πρωταγωνιστούν είναι queer. Δεν είναι κάτι που η γενιά αυτή χρειάζεται να αναλύσει. Απλά συμβαίνει. Η σειρά είναι σχετικά αθώα. Εγώ είχα μια ανησυχία μήπως δεν δείχνω όλα όσα φαντάζεται κανείς γι' αυτήν την κουλτούρα. Τα κορίτσια αυτά είναι καλά. Δεν σκέφτονται πως δεν υπάρχει μόνο ένας μικρός χώρος για τα κορίτσια σε αυτόν τον κόσμο, αλλα΄είναι έτοιμες να τον δημιούργησουν για τον εαυτό τους και τις "αδερφές" τους.»

Στην αυγή του δεύτερου κύκλου, η δημιουργός του «Betty» δεν αναρωτιέται για το μέλλον της ασυμβίβαστης παρέας των κοριτσιών που επαναπροσδιορίζουν τις έννοιες του cool και του female empowerment.

«Οταν τις γνώρισα για πρώτη φορά, κάναμε παρέα όλοι μαζί στο σπίτι, βλέπαμε ταινίες και ήταν όλα τόσο αθώα. Τις βλέπω τώρα που τα χρόνια πέρασαν και πλησιάζουν κι αυτές τα 30 τους χρόνια και σκέφτομαι πως δεν θα είμαι εγώ που θα τα εγκαταλείψω να ζήσουν τη δική τους ενήλικη ζωή, αλλά μάλλον αυτές με αφήνουν πίσω τους σαν ακόμη μια περιπέτεια που έζησαν κάποτε και απλώθηκε σε δώδεκα επεισόδια - κομμάτια ζωής των δύο κύκλων του «Betty».

betty

Οσο για την Μπέτι, μην την αναζητήσετε σαν συγκεκριμένη ηρωίδα της ομότιτλης σειράς. «Μπέτι» στη δεκαετία του '90 έλεγαν τα κορίτσια που έκαναν σκέιτ ή περνούσαν τη μέρα τους στα πάρκα για σκέιτ. Ηταν ένα όνομα, μια ταυτότητα, μια ιστορία σαν αυτή που ζουν οι ηρωίδες του «Betty», στα σπλάχνα της Νέας Υόρκης, εκεί όπου τα κορίτσια κάνουν μόνο αυτό που τους επιβάλλει η καρδιά τους.

Ο πρώτος και ο δεύτερος κύκλος του «Betty» προβάλλονται αποκλειστικά στο Vodafone TV.

Απόλαυσε ακόμα περισσότερα κάνοντας online εγγραφή στο vodafone.gr με πολύ απλά βήματα και χωρίς δέσμευση συμβολαίου, απολαμβάνοντας τον 1ο μήνα χρήσης δωρεάν, αποκτώντας πρόσβαση από κινητό και tablet σε όλο το πλούσιο περιεχόμενο του Vodafone TV (όπως το αποκλειστικό περιεχόμενο της ΗΒΟ, δημοφιλή κανάλια, δωρεάν αγαπημένες ταινίες και σειρές για μικρούς και μεγάλους).