TV

Best of TV 2015: Oταν το «Person of Interest» μας έδειξε πώς σκέφτεται ο θεός (του)

στα 10

Oλο τον Δεκέμβριο, το Flix κοιτά πίσω στο τηλεοπτικό 2015 και ξεχωρίζει τα πάσης φύσεως καλύτερα.

Best of TV 2015: Oταν το «Person of Interest» μας έδειξε πώς σκέφτεται ο θεός (του)

Κάθε μέρα για όλο τον Δεκέμβριο, το Flix θα θυμάται τις πιο σημαντικές, πιο απολαυστικές, πιο σαχλές, πιο ξεχωριστές λεπτομέρειες της χρονιάς που φεύγει, μέσα από σκηνές, εικόνες, ατάκες, πρόσωπα, επεισόδια.

Πιθανά spoilers για τα πάντα.


ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

poi3

Το επεισόδιο «If-Then-Else» του «Person of Interest»

Ήθελα πολύ να έχω γράψει πολύ περισσότερα πράγματα για αυτή τη σειρά στη φετινή ανασκόπηση, μιας και την είδα όλη μέσα σε ένα διάστημα λίγων ημερών το καλοκαίρι, αλλά πόσο γκαντεμιά που το β’ μισό της 4ης σεζόν, εν πολλοίς χάρη στην εγκυμοσύνη και τον ακόλουθο παροπλισμό της Σάρα Σάχι, αδυνάτισε τη σειρά; Τελοσπάντων, χρωστάω ένα πολύ μεγάλο κείμενο όταν και όποτε το CBS δεήσει να μας δώσει την 5η σεζόν, αλλά για την ώρα ας μιλήσουμε για το πρώτο σπουδαίο επεισόδιο του 2015.

Προβλήθηκε λίγες μόνο μέρες μετά την πρωτοχρονιά, σε σενάριο της βετεράνου της σειράς Ντενίζ Τε, και μας μεταφέρει απρόσμενα μέσα στο, ας πούμε, κεφάλι, της Μηχανής. Το Σαμάριταν έχει μόλις διαλύσει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η Μηχανή προσπαθεί να το επαναφέρει. (Ο Έλιοτ Άλντερσον πού είναι; Δεν έχει άποψη επί του ζητήματος;) Μόνο που το Σαμάριταν έχει, πάντα, το πάνω χέρι, και η Μηχανή έχει μόνο τακτικές κλεφτοπολέμου στη φαρέτρα, προσπαθώντας να κρύβει τους λιγοστούς στρατιώτες της από το παναταχού παρών μάτι του Σαμάριταν.

poi2

Αυτό το στοιχείο της μάχης ανάμεσα σε δύο πανίσχυρες, θεϊκές οντότητες, που έκανε τόσο φανταστικό το πρώτο μισό της 4ης σεζόν, εδώ αυτό το επεισόδιο μας το φέρνει σε θέα πρώτου προσώπου. Έτσι, η βασική ομάδα της Μηχανής πηγαίνει στο χρηματιστήριο για να το επαναφέρει, και φυσικά στριμώχνεται άσχημα, την ώρα που η Σω βρίσκεται στον υπόγειο, πρώτον επειδή η Σάχι ήταν έγκυος και δε μπορούσε να τρέχει σε ανοιχτούς διαδρόμους πυροβολώντας και δεύτερον επειδή η Σω έπρεπε να ακολουθήσει τον άντρα που θα έδινε στην ομάδα πρόσβαση στους κωδικούς.

Όταν πρωτοβλέπουμε το σενάριο όλα καταλήγουν σε φιάσκο, με τους στρατιώτες της Ντέσιμα να σκοτώνουν τον Φιντς- και τότε ο χρόνος γυρνά πίσω, στο παρόν, όπου η Μηχανή ακόμα υπολογίζει σενάρια, προσπαθώντας να βρει εκείνο όπου ο νόμος των πιθανοτήτων θα προστατέψει το σημαντικότερό της πιόνι.

Σε ένα απολαυστικό φλάσμπακ, βλέπουμε τον Φιντς να παίζει σκάσι με τη Μηχανή, εξηγώντας πως δεν του αρέσει το παιχνίδι γιατί αποδίδει ξεχωριστή αξία σε διαφορετικά πιόνια. Στη διαδικασία εξανθρωπισμού και εκμάθησης ηθικής στη Μηχανή του, ο Φιντς προσπαθεί να εξηγήσει πως κάθε άνθρωπος μετράει και δεν είναι κάποιοι πιο σημαντικοί από τους άλλους.

poi1

Κι έτσι, στο παρόν, η Μηχανή ψάχνει απεγνωσμένα, και ψάχνει, και ψάχνει, να υπολογίσει ένα σενάριο στο οποίο η αποστολή είναι πετυχημένη και καμία ζωή δε χάνεται. Αρνούμενη να θυσιάσει κάποιο πιόνι, η Μηχανή επιλέγει ένα σενάριο με 2% ποσοστό επιτυχίας, στην εφαρμογή του οποίου η Σω σώζει την ομάδα μόνο για να παγιδευτεί και να πέσει αιχμάλωτη στα χέρια της Ντέσιμα. Η βασίλισσα-Φιντς είναι ασφαλής, ο στόχος επετεύχθη- μα ένα πιόνι έπεσε.

Φανταστικό επεισόδιο, σίγουρα μοναδικό στο πλαίσιο της σειράς, και ένα εν γένει απολαυστικό κομμάτι στρατηγικής και ηθικής, με αγωνιώδη εξέλιξη και φινάλε-δυναμίτη με τη Σω και τη Ρουτ να φιλιούνται αντί αποχαιρετισμού. Μπορεί η προσωρινή αποχώριση της Σάχι να πλήγωσε τη σειρά, αλλά ο τρόπος της εξόδου της έδωσε το καλύτερο ίσως επεισόδιο των 4 σεζόν της. Αναμένουμε τη μεγάλη επιστροφή.


Flix Top-Ten TV 2015: Το νούμερο 10


Τηλεοπτική ανασκόπηση 2015:

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2015. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Περισσότερη «καλή» τηλεόραση εδώ.

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.