TV

Best of TV 2015: Η καλύτερη μίνι σειρά

στα 10

Oλο τον Δεκέμβριο, το Flix κοιτά πίσω στο τηλεοπτικό 2015 και ξεχωρίζει τα πάσης φύσεως καλύτερα.

Best of TV 2015: Η καλύτερη μίνι σειρά

Κάθε μέρα για όλο τον Δεκέμβριο, το Flix θα θυμάται τις πιο σημαντικές, πιο απολαυστικές, πιο σαχλές, πιο ξεχωριστές λεπτομέρειες της χρονιάς που φεύγει, μέσα από σκηνές, εικόνες, ατάκες, πρόσωπα, επεισόδια.

Πιθανά spoilers για τα πάντα.


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ

Το «Show Me a Hero» των Ντέιβιντ Σάιμον και Γουίλιαμ Ζόρζι

Ο Σάιμον, αυτό το συναρπαστικό δημιουργικό δείγμα ουμανισμού εν μέσω κοινωνικά απαισιόδοξων αφηγήσεων, επιστρέφει στο ΗΒΟ για μια πολιτική μίνι σειρά βασισμένη στο βιβλίο της Λίσα Μπέλκιν, για την αληθινή ιστορία του Νικ Γουασίσκο, του νεότερου ποτέ δημάρχου στις ΗΠΑ. Ο Γουασίσκο, ερμηνευμένος με εξαιρετικά εσωτερικό τρόπο από τον Όσκαρ Άιζακ (ο οποίος υποθέτω είναι ο ανεπίσημος πρωταθλητής του 2015, τι άλλο να κάνει δηλαδή), κέρδισε τη δημαρχεία της πόλης Γιόνκερς της Νέας Υόρκης, τρέχοντας με βασική πλατφόρμα την εναντίωση στις νέες δημόσιες κατοικίες που η πόλη αναγκάστηκε να χτίσει, και στις οποίες εναντιώθηκαν οι κάτοικοι επειδή θα έφερναν χαμηλότερων εισοδημάτων οικογένειες μεινοτήτων ανάμεσά τους.

show me a hero 607

Ο Γουασίσκο σύντομα συνειδητοποίησε πως η συνεχιζόμενη εναντίωση θα οδηγούσε την πόλη σε χρεωκοπία (λόγω εξωτερικών κυρώσεων) και στήριξε τις κατοικίες, την ώρα που οι αντίπαλοί του εκμεταλλεύτηκαν την οργή του κόσμου, αφήνοντας εκείνον να πει όλα τα δύσκολα και αντι-δημοφιλή ναι. Ο Γουασίσκο καταστρέφεται επειδή επιχειρεί να εξηγήσει στον εξαγριωμένο κόσμο- ο αντίπαλός του, Σπαλόνε, επωφελείται παρότι ακολουθεί την ίδια ρότα, απλώς και μόνο επειδή χτίζει καλύτερα το δημόσιο προφίλ του μαχητή. Ως πολιτική ιστορία παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρη ακριβώς επειδή οι τύποι των πολιτικών και των αποφάσεών τους ανακυκλώνονται διαρκώς στο πέρασμα των χρόνων, ένα δηλαδή ακόμα λιθαράκι στο μεγάλο κατασκεύασμα του Ντέιβιντ Σάιμον που μιλάει, μέσα από κάθε του σειρά (είτε διαδραματίζεται στην κατεστραμμένη Νέα Ορλεάνη, είτε στην εμπόλεμη ζώνη του Ιράκ, είτε στις ναρκογωνίες της Βαλτιμόρης) για την αέναη παρουσία του Συστήματος, το οποίο κανείς δεν ελέγχει κι από το οποίο κανείς δεν επωφελείται.

show me a hero 607

Το «Show Me a Hero» θα μπορούσε να είναι ένα χαμένο κεφάλαιο του «Wire», και σίγουρα μια ιστορία που αποτέλεσε μια κάποια έμπνευση για την άνοδο και τη διαφθορά του δημάρχου Καρκέτι στις μετέπειτα σεζόν εκείνης της σειράς. Ο Σάιμον ενδιαφέρεται εξίσου για τις αποφάσεις που παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες επειδή το Σύστημα τις θέλησε (είναι λες και σε όλη τη διάρκεια των 6 επεισοδίων κανείς δεν παίρνει μία πολιτική απόφαση από δική του βούληση), όσο και για τις συνέπειες σε κοινωνικό επίπεδο, ακολουθώντας τις προσωπικές ιστορίες κατοίκων, είτε εκείνων που επωφελούνται από τις νέες κατοικίες, είτε εκείνων που βρίσκουν την ευκαιρία και την χάνουν (επειδή Το Σύστημα), είτε εκείνων που εναντιώνονται. (Υπέροχη η Κάθριν Κίνερ σε έναν ρόλο-κλειδί για την ηθική της ιστορίας.)

Πολιτικά, ό,τι πιο επίκαιρο και σημαντικό ειπώθηκε στην τηλεόραση το 2015.

Τηλεοπτική ανασκόπηση 2015:


Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2015. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Περισσότερη «καλή» τηλεόραση εδώ.