TV

5+5 σημειώσεις από την πρεμιέρα του τέταρτου κύκλου του «Banshee»

στα 10

Η καλύτερη περιπέτεια στην τηλεόραση επέστρεψε για έναν τελευταίο κύκλο, αποκλειστικά στον ΟΤΕ ΤV. Ξεχωρίζουμε 5 σημεία και εκφράζουμε τις 5 μεγάλες μας απορίες για τη συνέχεια.

5+5 σημειώσεις από την πρεμιέρα του τέταρτου κύκλου του «Banshee»

Δεν έχουμε κρύψει ποτέ πόσο απολαμβάνουμε τη μανία με την οποία το «Banshee» προχωρά διαρκώς παρακάτω δίχως να αφήνει ποτέ τον εαυτό του να γίνει βαρετό ή επαναλαμβανόμενο. Δεν το βάλαμε τυχαία στην περσινή μας δεκάδα εξάλλου. Oμως φέτος, επιστρέφοντας για μια τελευταία φορά, κατάφερε να βρει έναν ακόμα νέο τρόπο να μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Η πρεμιέρα του 4ου και τελευταίου κύκλου - αποκλειστικά από το ΟΤΕ CINEMA 4HD τη Δευτέρα 4 Απριλίου στις 22.00, 48 ώρες μετά την Αμερική - είχε ένα πολύ ενδιαφέρον έργο να επιτελέσει, παίρνοντας τη σειρά από ένα σημείο που φαινόταν σα να έχει ημι-ολοκληρωθεί, και δίνοντάς της ένα τελευταίο σπρώξιμο προς μια ακόμα ανεξερεύνητη περιοχή. Πώς το έκανε αυτό και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα τελευταία 7 επεισόδια, είναι κάτι που θα αναλύσουμε αμέσως παρακάτω, αφού πρώτα μοστράρουμε ένα φαρδύ-πλατύ spoiler warning.

Ακολουθούν λοιπόν spoilers για το επεισόδιο 4x01 του «Banshee», με τίτλο «Something Out of the Bible». Πραγματικά όμως, όνομα και πράγμα.

Banshee 607

1. Ας ξεκινήσουμε από αυτό που μοιάζει ως κεντρικό θεματικό άξονα της 4ης σεζόν. OMG σκότωσαν τη Ρεμπέκα, those bastards! Όπως έχουμε πει πολλές φορές, ποτέ δε μπορείς να προβλέψεις πού θα κινηθεί το «Banshee» γιατί πάντα παίρνει τις πιο περίεργες στροφές στις πιο περίεργες στιγμές, αλλά το να ξεκινήσει την τελευταία σεζόν με κεντρικό μοτίβο την εξιχνίαση του φόνου ενός εκ των βασικότερων μελών του καστ; ΟΚ λοιπόν, ας πάρουμε την έμπνευσή μας κατευθείαν από τον τελευταίο κύκλο του «The L Word», ναι, γιατί όχι.

Η Ρεμπέκα είναι ένας καλός χαρακτήρας ώστε να κάνεις κάτι τέτοιο, αν υποθέσουμε ότι πρέπει. Στο «L Word», για να συνεχίσω αυτή την νέα αγαπημένη μου σύγκριση, σκότωσαν τον έναν χαρακτήρα που κανείς δεν άντεχε, οπότε η σεζόν αν και ενδιαφέρουσα ήταν εξαρχής καταδικασμένη. Η Ρεμπέκα είναι άλλη περίπτωση καθώς δίνει άμεσο κίνητρο σε κάθε μεγάλο εμπλεκόμενο παίχτη. Με τον Χουντ είχε πάντα μια σχέση συμπάθειας και ευαισθησίας. Ο Πρόκτορ ήταν ο θείος της και θα κινήσει γη και ουρανό για να εκδικηθεί, βάζοντας μέσα και κάτι λίγο από ενοχές είμαι σίγουρος. Ο Μπροκ είναι σερίφης άρα θα είναι εκεί. Ακόμα κι ο Μπάρτον είχε μοιραστεί πολλές στιγμές μαζί της.

«Σαν τον παλιό καλό καιρό, απλά κανείς δεν έχει ματώσει», μονολογεί ο Μπροκ όταν μαζί με τον Χουντ και τον Πρόκτορ έχουν μόλις ολοκληρώσει μια συνάντηση γεμάτη έναταση στο σημείο του εγκλήματος. «Ακόμα».

2. Το άλλο μεγάλο σοκ της έναρξης είναι το χρονικό άλμα. Η σειρά ποτέ δεν έπαιζε με αυτή τη λογική, τα πάντα ήταν τρομερά συμπκυκνωμένα το ένα δίπλα στο άλλο, οι σεζόν, οι σκηνές, τα επεισόδια. Ξαφνικά για την τελευταία σεζόν πάμε ενάμιση χρόνo στο μέλλον, το οποίο επιτρέπει στον Τζόναθαν Τρόπερ και τους σεναριογράφους του να παίξουν αρκετά με τις εξελίξεις των κεντρικών χαρακτήρων. Ο Χουντ είναι ξαφνικά ερημίτης στο βουνό με μπόλικα Σκυθρωπά Μούσια. Ο Πρόκτορ είναι δήμαρχος! Η Κάρι είναι κάποιου είδους Μπάτμαν που καθαρίζει σκοτεινά σοκάκια και γενικά είναι εντελώς έξαλλη. Ο Μπάρτον τα έχει βρει με τους νεοναζί για λογαριασμό του Κάι, αλλά διακρίνω μια κάποια ένταση. Ο Μπάνκερ κοιμάται με τη γυναίκα του αδερφού του. Ρεμπέκα: νεκρή. Μπροκ: σερίφης. Τζομπ: ακόμα αγνοούμενος. Θα έχει πολύ κέφι να το ξετυλίξουμε όλο αυτό το κουβάρι χαρακτήρων και ιστοριών.

3. Τα φλάσμπακς κατά τα φαινόμενα θα παίξουν κεντρικό ρόλο στην αφήγηση της 4ης σεζόν. Εδώ παίρνουμε εμβόλιμες παρελθοντικές ματιές σε 2-3 σημεία, μεταξύ των οποίων μια σκηνή μεταξύ Χουντ και Κάρι που καταλήγει σε αδιέξοδο, όπως και τις τελευταίες στιγμές της Ρεμπέκα πριν δολοφονηθεί. Υπάρχει τόσο ενδιάμεσο υλικό να καλυφθεί και τόσες νέες απορίες προχωρώντας μπροστά, που ειλικρινά σε κάνει να ξανα-απορείς πώς είναι δυνατόν αυτή να είναι η τελευταία σεζόν. Μόνο το «Banshee».

Banshee 607

4. Χουντ! Να παραμείνουμε λίγο σε αυτόν; Ένα κομμάτι-κλειδί για την απάντηση της ερώτησης που θέσαμε στο παραπάνω σημείο, είναι ο ίδιος ο Χουντ. Προφανώς και ένα τεράστιο μέρος της 4ης σεζόν θα αφορά στο πώς έφτασε στο σημείο όπου τον συναντάμε ξανά, μοναχικό, απομακρυσμένο από τον πολιτισμό, και με τη διεύθυνση της καλύβας του στο GPS της Ρεμπέκα. Όμως ταυτόχρονα αναλογίσου και αυτό: Η 3η σεζόν έληξε με κάτι που έμοιαζε ως αρχή του τέλους για τη σειρά ούτως ή άλλως. Το μυστικό του Χουντ δεν ήταν πια μυστικό, ο πόλεμος Πρόκτορ-Τσέιτον είχε (με τον ένα τρόπο ή τον άλλον) λήξει. Ήμασταν σε ένα σημείο φυσικού επιλόγου, και ο Χουντ ήταν μεγάλο ποσοστό του γιατί.

Τώρα, το τι τον έφερε εδώ μένει να φανεί, καθώς και ο ρόλος του (αν υπάρχει) στο φόνο της Ρεμπέκα. Για αρχή, αγάπησα την σκηνή του με τον Σούγκαρ, τον μόνο άνθρωπο που ήταν στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή της σειράς. Ο Χουντ μπαίνει στο μπαρ, οι δυο τους κοιτάζονται. «Τι νεάκια», του λέει βασικά, κι ο Σούγκαρ τρελαίνεται, αλλά με αυτό τον χαμηλών τόνων και τόσο πιο εσωτερικό θυμό, τον θυμό της απογοήτευσης. «Εξαφανίζεσαι για τόσο καιρό και μου πιάνεις χαλαρή κουβεντούλα;» Έχει τα δίκια του. Ο Χουντ έχει πολλά να απαντήσει, στον Σούγκαρ και σε εμάς.

5. Δεν έχουμε κάποια επική σκηνή μάχης σε αυτό το πρώτο επεισόδιο, το οποίο ομολογουμένως έχει υπερβολικά πολλά πράγματα να κάνει, οπότε για αυτή τη φορά συγχωρούμε τους δημιουργούς, όμως έχουμε gore παρόλαυτά. Ο Μπάρτον, η αδερφότητα και ο κακομοίρης με το κεφάλι στην πρέσα. Όταν ο Ναζί αναφέρει το όνομα του Πρόκτορ ο Μπάρτον τρελαίνεται: «Έχω πει να μην αναφέρεις το όνομά του μπροστά σε εξωτερικούς». Η ημιθανής κατάσταση του ‘εξωτερικού’ δεν πείθει τον Πιο Αποτελεσματικό Άνθρωπο Του Μπάνσι, ο οποίος παίρνει ένα ρόπαλο και του σκάει το ήδη κονιορτοποιημένο κεφάλι σαν καρπούζι. Είναι μάλλον η καλύτερη αναλογία για τις μεθόδους του Μπάρτον και, τώρα που το σκεφτόμαστε, και της σειράς.

Banshee 607

5 απορίες για τη συνέχεια:

1. Ε, ας το βγάλουμε από τη μέση: Ποιος σκότωσε τη Ρεμπέκα; Το επεισόδιο αφήνει να εννοηθεί πως πρόκειται για το έργο ενός σίριαλ κίλερ, αλλά ακόμα κι αν αυτό είναι αλήθεια, τότε σίγουρα θα είναι με έναν τρόπο πολύ πιο περίπλοκο και ουσιαστικό από ό,τι ακούγεται εδώ. Οι αληθινοί ύποπτοι είναι πρακατικά όλη η πόλη. Ευτυχώς η σειρά έχει χτίσει αποτελεσματικά ένα εντυπωσιακό σύμπαν χαρακτήρων τόσα χρόνια. Ήρθε η ώρα να το εκμεταλλευτεί. Το αγαπημένο μου σενάριο θα είναι να φταίει ο Πρόκτορ, ακούσια φυσικά, και να το συνειδητοποιήσει την χειρότερη γι’αυτόν δυνατή στιγμή.

2. Μιλώντας για τον Πρόκτορ. Η 3η σεζόν τελείωσε με την πολύ συναρπαστική προοπτική του να δουλέψουν μαζί ο Κάι με τον Χουντ, ο οποίος πια είχε δει το μυστικό του να βγαίνει έξω κι άρα λίγη ουσία στο να συνεχίσει να προσποιείται την πλευρά του νόμου. Κρίμα που δεν συνέβη αυτό, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, και μου κάνει εντύπωση που η σειρά teaseαρε κάτι τέτοιο χωρίς να το ακολουθήσει καθόλου. Ή ΜΗΠΩΣ. Αναρωτιέμαι τι πρόκειται να μας αποκαλύψουν τα φλάσμπακς ως προς τη σχέση Πρόκτορ-Χουντ. Μήπως τελικά όντως δούλεψαν μαζί;

3. Πού είναι ο Τζομπ; Το ξέρω πως στο περσινό φινάλε πέθανε ο Γκόρντον, αλλά όλοι ξέρουμε πως η μεγάλη απώλεια είναι η Τζομπ, που απήχθη από τη βάση την ώρα της επιχείρησης. Ποιος θα μπορέσει να εντοπίσει τον άνθρωπο που εντοπίζει εκείνους που χάνονται;

4. Θα καταλήξουμε σε αδερφοκτονία; Ο Μπάνκερ κι ο αδερφός του έχουν σίγουρα πολλά να χωρίσουν μετά το κάψιμο του περσινού φινάλε, και τώρα τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο περίπλοκα. Η υπόθεση μυρίζει μπαρούτι, και σίγουρα αυτή η επικείμενη ‘αδερφική’ κόντρα του μετανοημένου αστυνομικού με τους νεοναζί θα επηρεάσει πολλούς ακόμα μεγάλους παίκτες της σεζόν, όπως τον Πρόκτορ που έχει δεσμούς με την αδερφότητα.

5. Αλλά σοβαρά, τι έπαθε ο Χουντ; Έ και κρύβει κι αυτός κανά μυστικό για τη μοίρα της Ρεμπέκα. Ουαί.

Banshee 607

Η πρεμιέρα της 4ης σεζόν είχε ένα σωρό πράγματα να ισορροπήσει και ήταν από τις σπάνιες φορές που μπορούσες να δεις ένα επεισόδιο «Banshee» να προσπαθεί. Δεν ήταν το πιο απολαυστικό επεισόδιο που έχει κάνει ποτέ η σειρά, όμως στρώνει το δρόμο για μια τελευταία σεζόν που, για μια ακόμα φορά, δε θα μοιάζει με τίποτα που να μας έχει ξαναδείξει. Τα νέα δεδομένα είναι πολλά και τα ερωτήματα ακόμα περισσότερα. Δε βλέπουμε την ώρα για αυτά τα τελευταία επεισόδια.

Ο τέταρτος και τελευταιος κύκλος του «Banshee» προβάλλεται αποκλειστικά στον ΟΤΕ ΤV στο κανάλι OTE CINEMA 4HD από τη Δευτέρα 4 Απριλίου και κάθε Δευτέρα στις 22.00, μόλις 48 ώρες μετά την προβολή του κάθε επεισοδίου στην Αμερική.


Περισσότερο «Banshee»