TV

Arrested Re-Development, Μέρος 2ο: Σεζόν 1, Επεισόδια 5-10

στα 10

Κάθε εβδομάδα μέχρι την πρεμιέρα της 4ης σεζόν θα βλέπουμε κι από λίγα επεισόδια του «Arrested Development». Θα καταγράφουμε σημειώσεις, εικόνες και ατάκες. Και, βασικά, θα γελάμε.

Arrested Re-Development, Μέρος 2ο: Σεζόν 1, Επεισόδια 5-10

Μετά τα 4 πρώτα επεισόδια, συνεχίζουμε τα mini-recaps του «Arrested Development» μέχρι λίγο πριν τα μισά της 1ης σεζόν. Θυμόμαστε ένα προς ένα όλα τα αστεία για τα οποία αγαπήσαμε αυτή τη σπουδαία κωμωδία και διαπιστώνουμε πώς μας φαίνεται μια δεκαετία μετά την πρεμιέρα της.

Ακολουθούν τα mini recaps των επεισοδίων 5-10, καλύπτοντας έτσι το διάστημα από τις αρχές Νοεμβρίου του 2003 ως τις αρχές Ιανουαρίου του 2004.

1.05 Visiting Ours

lucille

 • Ο Τζορτζ ο Πρεσβύτερος... έχει κάψες.
 • O Μάικλ... προσπαθεί να βρει κάτι έγγραφα της εταιρείας που χρειάζεται αλλά κανείς δε του λέει πού είναι.
 • Η Λουσίλ... συμφωνεί να επισκεφθεί τον άντρα της στη φυλακή, ώστε εκείνος να δώσει στον Μάικλ αυτό που θέλει.
 • Ο Τζομπ... συμφωνεί να απασχολήσει την Κίτι (τη γραμματέα του Τζορτζ) η οποία είναι στο διπλανό τρέιλερ από εκείνο της Λουσίλ, καθότι για χρόνια είχε κρυφό δεσμό με το αφεντικό της αλλά και γουστάρει τον Τζομπ.
 • Η Λίντσεϊ κι ο Τομπάιας... πάνε σε σύμβουλο για να σώσουν τον γάμο τους.
 • Η Μέιμπι... προτείνει να τους ακολουθήσουν γιατί είναι εμφανές πως τους λένε ψέμματα.
 • Ο Τζορτζ Μάικλ... επισκέπτεται τη φυλακή και δε μοιάζει με το μέρος που του είχε περιγράψει ο πατέρας του.

Σημειώσεις

kitty

*Πρώτη εμφάνιση για την Κίττυ!

*Ο λατρεμένος χαρακτήρας της Τζούντι Γκριρ είχε εμφανιστεί για την ακρίβεια σε επεισόδιο που είχε προβληθεί πριν από αυτό στην Αμερική, αλλά καθώς η σωστή σειρά της ιστορίας (και η εκτενέστερη εισαγωγή του χαρακτήρα της) γίνονται εδώ, το επεισόδιο τοποθετείται 5ο στη σειρά στα DVD (τα οποία ακολουθούμε).

*Στο ρόλο του ψυχολόγου (...Δρ. Φιλ!) που εμπλέκεται στην αλλαγή ρόλων του Τομπάιας και της Λίντσεϊ είναι ο Μπομπ Όντενκερκ, ο οποίος έχει μακρά προϋπηρεσία στην κωμωδία αλλά οι περισσότεροι θεατές θα αναγνωρίζουν ως Σολ από το «Breaking Bad».

*Η σειρά κάνει γενικά αμέτρητες ποπ αναφορές αλλά αυτή για το «Oz» (που ένας μικρός Τζορτζ Μάικλ είδε νομίζοντας πως πρόκειται για το «Μάγο του Οζ») είναι από τις πιο φρικιαστικά ξεκαρδιστικές. Και δένει τέλεια με το προσωρινό κλίμα άγχους και παράνοιες στις φυλακές-ροντέο που επισκέπτεται αμέσως μετά.

*«Daddy horny, Michael».

daddy horny

*Δε θα ξεπεράσω ποτέ τον εμφατικό τρόπο με τον οποίο ο Τζομπ ξερνάει τη λέξη «dis.GUS.ting» από μέσα του.

*Το επεισόδιο έχει σκηνοθετήσει ο αγαπημένος μας Γκρεγκ Μοτόλα του «Adventureland», του «Superbad» και του «Newsroom». Είναι το πρώτο επεισόδιο της σειράς που δεν γύρισε εις εκ των αδερφών Ρούσο (Τζο και Άντονι), οι οποίοι μεταξύ τους γύρισαν τα 4 πρώτα, και τους οποίους τιμάμε ως βασικούς σκηνοθέτες των τριών σεζόν του «Community». Του χρόνου περιμένουμε το σίκουελ του «Captain America» με αυτούς πίσω από την κάμερα.

1.06 Charity Drive

frog

 • O Μάικλ... προσπαθεί να κάνει μια καλή, όχι εγωιστική, πράξη και καταλήγει να απαγάγει μια αθώα γυναίκα κάνοντάς τη να πιστέψει πως είναι ψυχασθενής δολοφόνος.
 • Η Λίντσεϊ... προσπαθεί να κάνει το ίδιο πράγμα και καταλήγει να σκοτώνει βατράχια σε έναν προστατευόμενο βάλτο.
 • Ο Τζομπ... δαγκώνει ένα καραμελωμένο μήλο.
 • Η Λουσίλ... εξηγεί στον Μπάστερ τι ακριβώς πρέπει να κάνει στη φιλανθρωπική δημοπρασία, ώστε να ‘αγοράσει’ εκείνη.
 • Ο Μπάστερ... αντ’αυτού αγοράζει κατά λάθος τη Λουσίλ Οστέρο.
 • Η Μέιμπι κι ο Τζορτζ Μάικλ... γίνονται διαρρήκτες.

Σημειώσεις

gob

*Λίγα αξιοσημείωτα σε αυτό το επεισόδιο, αλλά η σκηνή του Τζομπ που σφυρίζει άθελά του καθώς μιλάει θα του χαρίζει για πάντα μια άξια θέση στην αιωνιότητα.

*Το ίδιο και η Λίντσεϊ που σκοτώνει το βάτραχο.

*Αλλά και οι μαζεμένες συμπτώσεις που οδηγούν στην ιδέα πως ο Μάικλ θα μπορούσε στο ουδέτερο μάτι να περάσει ως μανιακός δολοφόνος: Η κόκκινη μπογιά στο αμάξι, οι σκελετοί του Μπάστερ στο πίσω κάθισμα, κλπ.

1.07 My Mother, the Car

cousins

 • Ο Μάικλ... προσπαθεί να οργανώσει ένα πάρτι έκπληξη για τα γενέθλια της μητέρας του όμως και τις δύο φορές κανείς απολύτως δεν έρχεται.
 • Η Λουσίλ... προκαλεί αυτοκινιτιστικό δυστύχημα το οποίο μετά προσπαθεί να φορτώσει στον Μάικλ ο οποίος έχει στο μεταξύ χάσει τη μνήμη του.
 • Η Λίντσεϊ... επισκέπτεται τον πατέρα της στη φυλακή και διαπιστώνει πως κανείς δεν ξεσηκώνεται στη θέα της.
 • Ο Μπάστερ... περνάει μέσα από ένα τζάμι μπαλκονόπορτας όταν βλέπει τη μητέρα του στο απέναντι μπαλκόνι και τρέχει τρομαγμένος.
 • Η Μέιμπι κι ο Τζορτζ Μάικλ... παρακολουθούν το τρέιλερ της Γαλλικής ταινίας “Επικίνδυνα Ξαδέρφια”.

Σημειώσεις

surprise

*Οι σκηνές του χαζεμένου Μάικλ με τα αδέρφια του είναι χρυσός, πότε με τον επίσης μπαταρισμένο Μπάστερ να του περιγράφει την εμπειρία του με το τζάμι της μπαλκονόπορτας, πότε με τον Τζομπ να δηλώνει «επειδή είμαστε αδέρφια, και ψιλοσυμπαθούμε ο ένας τον άλλον».

*Η σκηνή δε που περνάει όντως μέσα από το τζάμι ο Μπάστερ, από αυτές τις στιγμές φυσικής κωμωδίας στις οποίες δε μπορείς να αντισταθείς κι απλά χαχανίζεις ανώριμα για ώρα.

*Το επεισόδιο δοκιμάζει να χτυπήσει μια συναισθηματική νότα προς το τέλος αλλά αστοχεί. Η κατ’επανάληψη ακραία κακιασμένη συμπεριφορά της Λουσίλ απέναντι στον Μάικλ (πχ του κοπανάει διαρ κώς το κεφάλι για να ξεχνάει) δεν είναι ιδιαίτερα πετυχημένη χρήση της επανάληψης. Και παραείναι σκληρό κιόλας.

*Εξίσου άστοχο το πόσο πολύ δεν δίνει κανείς σημασία στη Λίντσεϊ, αν και η στιγμή που αναρωτιέται αν ήταν ποτέ της σέξι, ενώ φοράει μια κόκκινη μπλούζα που γράφει SLUT μπροστά, είναι ανεκτίμητη.

slut

*Οι δυο φορές που η Λουσίλ κι ο Μάικλ φωνάζουν «ΕΚΠΛΗΞΗΗΗΗΗ!!» για να αντικρύσουν ένα άδειο δωμάτιο.

*Η Γαλλική ταινία με τα ξαδέρφια. Ό,τι καλύτερο μας έδωσε αυτό το επεισόδιο. «Les Cousins Dangereaux», ακόμα κι ο τίτλος είναι ξεκαρδιστικός.

*Πικραμένη Λουσίλ: «Είναι ένας ηλίθιος σε ένα σκούτερ μες στη νύχτα; Θα πρέπει να είναι ο Τζομπ!»

1.08 In God We Trust

barry

 • Ο Μάικλ... προσπαθεί να βρει άκρη με τους δικηγόρους για να δει αν μπορεί να βγάλει τον πατέρα του από τη φυλακή.
 • Η Λίντσεϊ... προσπαθεί να ξεχρεώσει την κάρτα της.
 • Η Λουσίλ... δεν αντέχει να βλέπει τον Μάικλ και τη Λίντσεϊ να τα πηγαίνουν καλά.
 • Ο Τζορτζ ο Πρεσβύτερος... ντύνεται θεός και προσπαθεί να αποδράσει.
 • Ο Τζορτζ Μάικλ... ντύνεται Αδάμ για να εντυπωσιάσει τη Μέιμπι με τους ψεύτικους μύες του.
 • Ο Τομπάιας... αποκαλύπτει στον Τζορτζ Μάικλ ότι είναι never-nude, δηλαδή άντρας που δε μπορεί ποτέ να μείνει τελείως γυμνός, παρά φοράει cutoff τζην ακόμα κι όταν πάει στην τουαλέτα.

Σημειώσεις

tobias

*Μέγας MVP του επεισοδίου ο Τομπάιας. Καταρχάς οι σκηνές που άβολα προσπαθεί να αγγίξει ή να το κολλήσει με κάποιον αλλά δε φτάνει ποτέ πουθενά, κρατώντας στο χέρι του αμήχανα ό,τι επιφάνεια βρει εκεί δίπλα. Ουρλιαχτά γέλιου.

tobias2

*Η σκηνή που αποκαλύπτεται στον Τζορτζ Μάικλ, πετώντας το μπουρνούζι μπροστά στον ανηψιό του, είναι ό,τι πιο άβολο έχει δείξει η σειρά ως αυτό το σημείο. (Ως αυτό το σημείο!)

*Έπειτα, η όλη ιδέα του never-nude είναι απλά απίστευτη. Ο Ντέιβιντ Κρος είναι ο ορισμός του άφοβου κωμικού με αυτά που κάνει ως Τομπάιας, και οι στιγμές του με τα κοντά τζηνάκια μπορεί και να είναι ό,τι πιο αδιανόητα αστείο έχει κάνει στην καριέρα του.

tobias3

*Πρώτη εμφάνιση για τον άσχετο δικηγόρο Μπάρι Ζάκερκορν του Χένρι Γουίνκλερ, έναν από τους αστειότερους περιστασιακούς β’ ρόλους σε οποιαδήποτε κωμωδία στην ιστορία. Ξεκάθαρο μοντέλο για τον Λίο Σατσίμαν του «30 Rock», στην πραγματικότητα είναι σημείο εκκίνησης για πολύ περισσότερους πολύχρωμους περιφερειακούς ρόλους ‘περίεργων επαγγελματιών’. Ο Σολ Γκούντμαν του «Breaking Bad» θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα δημιουργικής άσκησης, «Πώς θα ήταν ο Μπάρι Ζάκερκορν σε μια άκρως δραματική, θεοσκότεινη σειρά;».

*Το φινάλε πετυχαίνει τέλεια συναισθηματική νότα, κάτι που ως αυτό το σημείο δεν ξέραμε αν ήταν κάτι που το «Arrested Development» μπορούσε ή ενδιαφερόταν να πετύχει, κι ύστερα την αφήνει να φύγει επειδή ΟΚ, είναι το «Arrested Development». Από το «έχουμε ο ένας τον άλλον» του Μάικλ και της Λίντσεϊ στο «ναι, δε με βοηθάει αυτό τώρα», η απόσταση είναι η ίδια η ουσία αυτής της βιτριολικής κωμωδίας που πολύ απλά δεν ενδιαφέρεται για τυπικές συναισθηματικές κορυφώσεις.

*Πρώτη εμφάνιση και για τον θεό Γουέιν Τζάρβις του Τζον Μάικλ Χίγκινς στο ρόλο του «καλού» δικηγόρου. «Θα σκύψω πίσω από αυτό τον καναπέ!» - «Τι επαγγελματίας!»

*Λίγα πράγματα είναι πιο αστεία από τον Μάικλ Σέρα με ψεύτικο χτισμένο σώμα. Ένα από τα πιο αστεία, ο Μάικλ Σέρα με ψεύτικο χτισμένο σώμα ΚΑΙ τζην cutoffs.

george michael

*Και φτάνοντας στη σκηνή της αναπαράστασης του έργου του Μικελάντζελο; Στη διαπίστωση πως ο Τζορτζ ο Πρεσβύτερος λείπει από τον «πίνακα», είναι απλά τέλειο το όλο στήστιμο και η παράδοση της ατάκας «Πού είναι ο θεός;» - «Δεν υπάρχει Θεός!»

1.09 Storming the Castle

trick

 • O Τζομπ... προσπαθεί να μπει ξανά στην Ένωση των Μάγων.
 • Ο Μάικλ... προσποιείται πως τον βοηθάει όταν στην πραγματικότητα θέλει να του κλέψει την κοπέλα.
 • Η Λίντσεϊ... εξηγεί στον Μάικλ πως ποτέ δε θα μπορέσει να κάνει κακό σε κανέναν. Επίσης δηλώνει πως μισεί το δέρμα γιατί είναι αντι-οιλογικό.
 • Η Μέιμπι... για αντίδραση αποφασίζει να ψωνίσει μόνο δερμάτινα.
 • Ο Τζορτζ Μάικλ... ακολουθεί κατά πόδας.
 • Ο Τομπάιας... θέλοντας να δεθεί με την κόρη του, πάει και ψωνίζει κι εκείνος δερμάτινα αλλά κάπως, εχμ, πιο ειδικού ενδιαφέροντος.
 • Η Λουσίλ... αποδέχεται επιτέλους τη σχέση του Μπάστερ με τη Λουσίλ.
 • Ο Μπάστερ... πανικοβάλλεται στη διαπίστωση της αποδοχής.
 • Ο Τζορτζ ο Πρεσβύτερος... το γυρνάει στον Ιουδαϊσμό.

Σημειώσεις

leather

*Από τα πολύ πυκνά επεισόδια της σειράς, όμως όπως φαίνεται σε πολλά σημεία, οι σεναριογράφοι μπορούν να κάνουν πολλά ακόμα και στα πιο ελάχιστα περιθώρια. Αρκεί να δεις πώς η ιστορία με τα δερμάτινα περνάει από χαρακτήρα σε χαρακτήρα, αγγίζοντας εν τέλειο το μισό καστ, απλώς και μόνο ώστε να στηθεί το punchline με τον Τομπάιας στο γκέι γκοθάδικο. Δεν υπάρχει τίποτα στη σειρά που να έρχεται φτηνά ή άκοπα.

*Ο Μάικλ στην πρώτη σκηνή του επεισοδίου γκρεμοτσακίζεται από την καρέκλα του γραφείου του την ώρα που περηφανευόταν στον γιο του πόσο κουλ πατέρας είναι. Εδώ γεννήθηκε ο ηρωικός Φιλ Ντάνφι του «Modern Family».

*Ο Μάικλ εξηγεί στη Λουσίλ πως ένας αντίπαλος μάγος απειλεί να κλέψει τα πόδια του Τζομπ: «Ευτυχώς τότε που έχει αυτό το μικρό σκούτερ», λέει η Λουσίλ ξελιγωμένη στα γέλια, σε ένα από τα πολλά κάφρικα, εντελώς ακατάλληλα, αλλά εντελώς ξεκαρδιστικά, αστεία που κάνει στη διάρκεια της σειράς εις βάρος των παιδιών της. Θεά!

lucilleLOL

*Ο Μπάστερ κι η Λουσίλ Οστέρο φυλιούνται μέσα στο παιδικό φρούριο από σεντόνια του Μπάστερ.

*Το «No touching!» που αυτή τη φορά δε λειτουργεί επειδή ο Τζορτζ, θρήσκος πλέον, ρίχνει πολύ αυστηρή ματιά και ο φρουρός υποχωρεί.

*Γενικότερα η θρησκευτική αναγέννηση του Τζορτζ.

*Πρώτη χρήση του «Final Countdown» στο μαγικό σόου του Τζομπ. Τόσο, τόσο αστείο.

final countdown

*«Ένας μάγος που ονομάζεται ΓΚΟΜΠ!»

1.10 Pier Pressure

lesson

 • O Μάικλ... είναι πολύ αυστηρός με τις σχολικές επιδόσεις του Τζορτζ Μάικλ.
 • Ο Τζορτζ Μάικλ... επαναστατεί κατόπιν διαταγής του πατέρα του, επιχειρώντας να αγοράσει λίγη μαριχουάνα για τον Μπάστερ.
 • Ο Τζομπ... κανονίζει μια σικέ αγοραπωλησία ώστε ο Μάικλ να δώσει ένα μάθημα στον Τζορτζ Μάικλ.
 • Ο Τζορτζ ο Πρεσβύτερος... κανονίζει μια σικέ αγοραπωλησία πάνω από τη σικέ αγοραπωλησία για να δώσει ένα μάθημα στον Μάικλ που ήθελε να δώσει ένα μάθημα στον Τζορτζ Μάικλ. κεφάλι εκρήγνυεται
 • Η Λίντσεϊ... είναι πολύ χαλαρή με τις σχολικές επιδόσεις της Μέιμπι.
 • Η Μέιμπι... δεν ξέρει να συλλαβίζει το «minus».
 • Η Λουσίλ... περνάει ένα απόγευμα με την εγγονή της όταν η Λίντσεϊ σκέφτεται ευφυώς πως αυτή θα ήταν η καλύτερη δυνατή τιμωρία προκειμένου να στρωθεί κάτω η κόρη της.

Σημειώσεις

lesson2

*Το αγαπημένο επεισόδιο για πολλούς από τους εμπλεκόμενους, και μπορείς να καταλάβεις εύκολα γιατί. Έχει πολύ δυνατές στιγμές, κωμικές και δραματικές, για σχεδόν τους μισούς ηθοποιούς και είναι εκτός από τρομερά αστείο, και δραματουργικά πλήρες. Το απλαυστικά πολύπλοκο σενάριο των Μιτς Χέρβιτς και Τζιμ Βαλέλι προσφέρει διαφορετικές προσεγγίσεις στο μεγάλωμα ενός παιδιού, δείχνοντας το πώς επηρεάζονται οι σχέσεις μεταξύ όλων αυτών των χαρακτήρων διαφορετικών γενεών, και το πώς η μία επηρεάζει την επόμενη.

*Και είναι απροσδόκητα συγκινητικό το κλείσιμο, όπου ο Τζορτζ τιμωρεί ουσιαστικά τον Μάικλ επειδή πήγε να κάνει στον γιο του το ίδιο λάθος που έκανε κι εκείνος μεγαλώνοντας τα παιδιά του. Αληθινά ανθρώπινο μέσα σε έναν ωκεανό ακραίου, σουρεαλιστικού χιούμορ.

*Κεντρικό ρόλο σε όλα αυτά έπαιξε ο Τζέι Γουόλτερ Γουέδερμαν, ο απίστευτος μονόχειρας που έπαιζε το διδακτικό ρόλο σε όλα τα εξεζητημένα -και ακραία- μαθήματα που έδινε ο Τζορτζ στα παιδιά του όταν ήταν μικρά.

*Μιλώντας για τον Τζορτζ: «Πρέπει να προετοιμαστώ για το Σάββατο» - «Είναι Τρίτη». Είπαμε, πιο ξεκαρδιστικός αναγεννημένος πιστός στην ιστορία.

*Ένα αστείο που μισώ, μισώ, μισώ: Όταν ο Τζορτζ Μάικλ λέει στον πατέρα του «Ίσως με μπέρδεψες με τον άλλο Τζορτζ Μάικλ, τον τραγουδιστή». Όχι, όχι, όχι, ΟΧΙ. Η ιδιοφυία του αστείου ονόματος του χαρακτήρα του Μάικλ Σέρα ήταν το ότι ποτέ κανείς δεν ανέφερε ακριβώς το πόσο γελοίο είναι, ότι προφανώς όλοι σκέφτονται τον γνωστό Τζορτζ Μάικλ αλλά πέρναγε ως μια ανείπωτη άβολη σύμπτωση. Η αναφορά του εδώ είναι το αντίστοιχο του να λες ένα ανέκδοτο, να ψοφάνε στα γέλια όλοι στο τραπέζι, κι αφού ηρεμήσουν λίγο να αρχίσεις να το εξηγείς.

singer

*Λίστα σούπερ-μάρκετ λοιπών τυχαίων αστείων από ένα από τα καλύτερα επεισόδια της σειράς: O Τζορτζ Μάικλ που κλείνει το βιβλίο με τα χίλια ζόρια αλλά κρατάει μέσα το ένα δάχτυλο για να μη χάσει τη σελίδα.

book

*«C M-I-N-E-S!»

*Η κάρτα πρόοδου από το παλιό σχολείο της Μέιμπι.

card

*Ο Τζομπ ως λίγο υπερβολικά πειστικός Καυτός Μπάτσος: «Ανοίχτε την πόρτα!» - ακολουθούν πυροβολισμοί από μέσα.

*Ο Μπάστερ μιλάει χουχουλιάρικα για τη Λουσίλ Οστέρο στον Μάικλ: «Η ναυτία μας!» - «Τώρα είναι η ναυτία μου».

*Το σταντ με τις παγωμένες μπανάνες ως ανεπίσημο σημείο συνάντησης όλων των χίπηδων επειδή η τεράστια μπανάνα έμοιαζε με μπάφο.

*Το παλιό ‘70s στόνερ χιτάκι «I’ll Meet You Down at the Big Yellow Joint».

*«Ωχ όχι! Είναι οι μπάτσοι! ...κι ένας εργάτης...»

Προηγουμένως:

Μέρος 1ο, Επεισόδια 1x01-1x04