Το αρχείο της ΕΡΤ γιορτάζει 55 χρόνια ελληνική τηλεόραση

TV 23 FEB  /  Flix Team

Πριν ακριβώς 55 χρόνια η Ελλάδα είδε πρώτη φορά ελληνική τηλεόραση. Το αρχείο της ΕΡΤ γιορτάζει την επέτειο.

Στις 23 Φεβρουαρίου 1966 και ώρα 18:30, πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης από τον πειραματικό σταθμό τηλεόρασης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), που στεγαζόταν στον 5ο όροφο του Νέου Υπεραστικού Μεγάρου Αθηνών (ΝΥΜΑ) του ΟΤΕ, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Μερικές ημέρες αργότερα, στις 27 Φεβρουαρίου, εκπέμπει και το δεύτερο κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης, η Τηλεόραση των Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) [κανάλι 10] από το στούντιο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στο Πεδίο του Άρεως-και λίγο αργότερα από τα Τουρκοβούνια.

Γιορτάζοντας τα 55 χρόνια από την επίσημη έναρξη λειτουργίας της ελληνικής τηλεόρασης, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το πρώτο μέρος του διμερούς αφιερώματος στην ελληνική τηλεόραση που είχε γίνει το 1996 με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της.30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ - ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Η εκπομπή αφιερωμένη στην ελληνική τηλεόραση κάνει ιστορική αναδρομή στην τριαντάχρονη πορεία της από τη στιγμή της ίδρυσής της και εξετάζει προβληματισμούς σχετικά με το μέλλον της.
Παραγωγή: 1996
Σκηνοθέτης: Θάνος Χρυσοβέργης

Ο Αναστάσιος Πεπονής, πρώην γενικός διευθυντής του ΕΙΡ, αναφέρεται στις πρώτες προσπάθειες εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, στους συντελεστές του νέου εγχειρήματος και στις πρώτες μεταδόσεις σήματος του πειραματικού σταθμού τον Μάιο-Ιούνιο 1965, εν μέσω δυσχερειών, μέχρι την επίσημη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 1966. Ο τότε διευθυντής προγράμματος Γιώργος Κάρτερ μεταφέρει το κλίμα της έναρξης της πρώτης εκπομπής της τηλεόρασης του ΕΙΡ με εκφωνήτρια την Ελένη Κυπραίου. Θυμάται τα πρώτα τηλεοπτικά προγράμματα που απευθύνονταν στους περιορισμένους αρχικά κατόχους δεκτών τηλεόρασης οι οποίοι όμως πλήθαιναν συνεχώς, ενώ γίνεται λόγος για την πορεία της τηλεόρασης στα χρόνια της Δικτατορίας.

Την ίδια εποχή, προσπάθειες για εγκατάσταση τηλεοπτικού σταθμού στην Αθήνα είχε ξεκινήσει και η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1965. Για τις πρώτες δοκιμές μεταδόσεων και τις τεχνικές δυσκολίες μιλάει ο τότε λοχαγός της ΓΥΣ Κώστας Κουτρουβέλης. Εξιστορεί περιστατικά που συνδέονται με τα πρώτα βήματα του καναλιού των Ενόπλων Δυνάμεων, ΤΕΔ κι έπειτα ΥΕΝΕΔ, τις πρωτόγονες συνθήκες παραγωγής και μετάδοσης των εκπομπών σε ένα μικρό στούντιο πάνω στα Τουρκοβούνια, κάνοντας λόγο και για το θεματικό περιεχόμενο του τηλεοπτικού προγράμματος.

Η Ευγενία Περιορή, σκηνοθέτις και παραγωγός επιμορφωτικών εκπομπών, αναφέρεται στη δική της εμπειρία και στην αποδοχή των εκπομπών με πολιτιστικό ενδιαφέρον από το τότε κοινό. Για την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης και το χαρακτήρα της, στις διαφορετικές φάσεις της διαδρομής της, μιλάει επίσης, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Κώστας Γουλιάμος σχολιάζοντας την ασκούμενη πολιτική σχετικά με τα ΜΜΕ αλλά και το τηλεοπτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται μετά το 1989, με την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης, τονίζοντας τα προβλήματα που σχετίζονται με την ανεπάρκεια επικοινωνιακής πολιτικής και την έλλειψη τηλεοπτικής παιδείας. Τέλος, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, που είχε αναλάβει αναπληρωτής γεν. διευθυντής της ΕΡΤ (1981-1984) αναφέρεται στα χρόνια της θητείας του, επισημαίνει ζητήματα δεοντολογίας της τηλεόρασης και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη σύγχρονη εποχή του πλουραλισμού και της εμπορευματοποίησης και καταθέτει τη γνώμη του για το ρόλο της κρατικής τηλεόρασης.

Δείτε εδώ και από το YouTube, το δεύτερο μέρος της εκπομπής:


Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής «30 Χρόνια Τηλεόραση Τότε και Τώρα» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πανταζόπουλος, με αφορμή τα 30 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής τηλεόρασης, φιλοξενεί τον σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη, τον διευθυντή φωτογραφίας Αρη Σταύρου και τον συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη, μιλώντας ο καθένας για τη δική του σχέση με την τηλεόραση. Η συζήτηση ξεκινά με τις μνήμες των καλεσμένων από την εμπειρία της συμμετοχής τους στα πρώτα βήματα του καναλιού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ) το 1966-1967. Θυμούνται τις συνθήκες, το κλίμα και τα πρόσωπα που πλαισίωναν την εμφάνιση του νέου μέσου ενώ ο Ροβήρος Μανθούλης δίνει την εικόνα από την εμπειρία της τηλεόρασης στη Γαλλία, όπου βρισκόταν στα χρόνια της Δικτατορίας. Σχολιάζει τον αντίκτυπό της στους κινηματογραφιστές και αναφέρεται στην εξέλιξη της ελληνικής τηλεόρασης την περίοδο της επταετίας, αφηγούμενος και μνήμες από τη λειτουργία σταθμού τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη και τη μετάδοση εκπομπών, στις αρχές δεκαετίας ’60.

Κατόπιν, συγκρίνοντας τις διαφορετικές εποχές σε επίπεδο αξιών, επιχειρείται ο προσδιορισμός των χαρακτηριστικών της σύγχρονης τηλεόρασης με δεδομένο τις επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης. Εξετάζονται επίσης, η σχέση αλληλεπίδρασης των μέσων ενημέρωσης με τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και το θέατρο, η διαμεσολάβηση και η επιρροή της τηλεόρασης στις μορφές τέχνης αλλά και ο τρόπος της εν δυνάμει θετικής της επίδρασης σ’αυτές. Μνημονεύονται η δράση του Ροβήρου Μανθούλη κατά τη θητεία του στην κρατική τηλεόραση, ως καλλιτεχνικού διευθυντή τη δεκαετία του ’70, το θέμα των συμπαραγωγών που ευνοούσαν την οικονομική ενίσχυση της ελληνικής τηλεόρασης και η έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Θέατρο της Δευτέρας, ταυτόχρονα όμως τα προσκόμματα και οι δυσχέρειες στο έργο του. Τέλος, γίνεται προσπάθεια να προσδιοριστούν τα αίτια της πτώσης που δοκιμάζει η τηλεόραση στη σύγχρονη κοινωνία ενώ οι ομιλητές καταθέτουν προβληματισμούς και προτάσεις σχετικά με μεθόδους διαχείρισης και πολιτικές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξυγίανσή της, εκφράζοντας την κοινή πεποίθηση πως η δυναμική της θα διατηρηθεί και στο μέλλον.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες και επιπλέον αρχειακό υλικό στο επίσημο site του Αρχείου της ΕΡΤ

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.