TV

Η 2η σεζόν «13 Reasons Why» είναι εδώ. Αξίζει το binge watching της;

στα 10

Το «13 Reasons Why» #2 έρχεται την Παρασκευή, 18 Μαΐου στο Netflix. Το Flix πρόλαβε και είδε τα νέα επεισόδια και μοιράζεται εντυπώσεις (spoiler free)!

Η 2η σεζόν «13 Reasons Why» είναι εδώ. Αξίζει το binge watching της;

«Είμαι η Χάνα. Χάνα Μπέικερ. Σωστά. Μην ρυθμίζετε την… οποιαδήποτε συσκευή στην οποία το ακούτε αυτό. Είμαι εγώ, ζωντανά και σε στέρεο. Χωρίς ενκόρ και, αυτή τη φορά, χωρίς παραγγελιές. Πιάσε ένα σνακ. Αραξε. Επειδή θα σου πω την ιστορία της ζωής μου. Συγκεκριμένα, γιατί η ζωή μου τελείωσε.»

Το «13 Reasons Why» έτρεξε πέρσι στο Netflix με την ενέργεια ενός γρήγορου ποδήλατου, μιας δύσκολης πυραμίδας με μαζορέτες, ενός walkman με καινούριες μπαταρίες. Η σειρά που έφερε στην τηλεόραση τη συζήτηση του τραμπουκισμού και της παρενόχλησης, καλοντυμένης στη μορφή ενός teen drama με πινελιές θρίλερ, επανέρχεται στις 18 Μαΐου στο Netflix, παραλλάσσοντας τη συνταγή του πρώτου κύκλου και ξαναπιάνοντας την ιστορία της Χάνα από την αρχή, μόνο... αλλιώς. Αυτή τη φορά, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου εκδικάζεται η μήνυση των γονιών της Χάνα εναντίον του σχολείου της, του Liberty High, φέρνοντας τα σημαντικά πρόσωπα της ιστορίας στο εδώλιο του μάρτυρα, αλλάζοντας την οπτική γωνία στις πράξεις και τις συνέπειές τους.

Διαβάστε ακόμη: Το «13 Reasons Why» είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια φετινής τηλεόρασης

13 reasons why 607

Μια όχι απλώς από τις πιο επιτυχημένες, αλλά και πιο εμβληματικές σειρές της προηγούμενης σεζόν, το «13 Reasons Why» εξέφρασε με τηλεοπτική ενέργεια και μεταδοτικό angst την ανάγκη συζήτησης για την εφηβική παρενόχληση και το bullying, σε συσκευασία pop θρίλερ. Το ότι τον πρώτο κύκλο θα ακολουθούσε δεύτερος, ξεφεύγοντας πια από το βιβλίο του Τζέι Ασερ, ήταν βεβαιότητα ήδη απ' όταν ολοκληρώθηκε το binge watching της πρώτης σεζόν. Το θέμα είναι, έχει λόγο ύπαρξης ο δεύτερος κύκλος;

Η απάντηση είναι, σε γενικές γραμμές, ναι, παρότι ο δεύτερος κύκλος του «13RW» δείχνει ξεκάθαρα ότι γυρίστηκε λιγότερο από ανάγκη και περισσότερο από επιθυμία (παράτασης του hype). Οι τρεις βασικοί άξονες για την επιτυχία του πρώτου κύκλου ήταν η γεμάτη σασπένς, ξεκάθαρη δομή των 13 επεισοδίων / 13 καταγγελιών κι εξομολογήσεων της Χάνα Λάνγκφορντ. Η πολιτική βούληση των συντελεστών να μπουν στην πρώτη γραμμή της διαμαρτυρίας. Και μια ομάδα «αληθινών» ηρώων, βγαλμένων από μια σχετικά πραγματική Αμερική, στον αντίποδα ενός «Riverdale».

Διαβάστε ακόμη: Τα 13 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη 2η σεζόν του «13 Reasons Why»

13 reasons why 607

Αυτούς τους τρεις άξονες, ακριβώς, αναπαράγει κι η δεύτερη σεζόν, με λίγες αλλά καθοριστικές διαφορές. Κατ' αρχάς, ο πολιτικός, καταγγελτικός χαρακτήρας των νέων επεισοδίων γίνεται και επίσημος, με το μικρό βιντεομήνυμα των πρωταγωνιστών στην αρχή του κάθε επεισοδίου. Το θέμα της παρενόχλησης παραμένει στο προσκήνιο, σ' αυτό όμως προστίθενται κι άλλα πάθη των millenials, όπως η οπλοχρησία.

Η... εθιστική δομή των 13 κασετών της πρώτης σεζόν, βρίσκει στη δεύτερη τη συνέχειά της. Από τη μια πλευρά, καθώς η δίκη για την κατηγορία της μητέρας της Χάνα εναντίον του Liberty High εκδικάζεται, φέρνει σε κάθε επεισόδιο κι από έναν νέο μάρτυρα, από έναν συμμαθητή της Χάνα που θα περιγράψει τα γεγονότα που ήδη ξέρουμε, από άλλη οπτική πλευρά. Από την άλλη, το retro tribute στην TDK διαδέχεται η εμφάνιση μιας σειράς Polaroids που έχουν τη δική τους ιστορία ν' αφηγηθούν.

Διαβάστε ακόμη: Τα 20 καλύτερα τηλεοπτικά teen dramas της τελευταίας 20ετίας

13 reasons why 607

Στους γνώριμους ήρωες του πρώτου κύκλου προστίθενται καινούριοι, για φρεσκάδα, αλλά είναι στους παλιούς που θα εκφράσουμε πίστη κι αυτή τη φορά. Στην Ολίβια (μητέρα της Χάνα) της Κέιτ Γουολς, που αναδεικνύει κι εδώ την ικανότητά της να επιβάλλει μια πάντα μέτρια ερμηνεία με καθηλωτικό ύφος! Στην Τζέσικα (της Αλίσα Μπόε), που επιστρέφει στο σχολείο αποφασισμένη να μην ξαναπέσει θύμα κανενός. Στον Μπράις (του πετυχημένα αντιπαθητικού Τζάστιν Πρέντις) που εξακολουθεί να ξεγλιστρά από την τιμωρία του. Στην ίδια τη Χάνα της Κάθριν Λάνγκφορντ που εμφανίζεται τακτικά στη νέα σεζόν, ούτε καν ως flash back. Και, φυσικά, στον Κλέι του Ντίλαν Μινέτ, που δίνει μια ακόμα ερμηνεία με την προοδευτική ένταση του δυναμίτη, ζώντας ακόμα με τις ενοχές που πυροδότησαν, έτσι κι αλλιώς, τη σεναριακή εξέλιξη της σειράς.

Ναι, η δεύτερη σεζόν του «13 Reasons Why» προδίδει τις προθέσεις της, να βρει σώνει και καλά τον τρόπο να υπάρξει για μια δεύτερη χρονιά (καθόλου απίθανο και τρίτη). Ναι, είναι και πάλι και ηθικοπλαστική και χειριστική, φτάνοντας μόνο στην επιδερμίδα των ζητημάτων με τα οποία καταπιάνεται. Ναι, ακολουθεί κατά γράμμα τη συνταγή της πρώτης σεζόν, αλλάζοντας ελαφρά τις γεύσεις. Αλλά όταν μια συνταγή είναι τόσο πετυχημένη, γιατί να μην την επαναλάβεις σ' ένα επόμενο τραπέζι; Κι άλλωστε, όπως λέει ο Τάιλερ στην πρώτη ατάκα που ακούγεται στη νέα σεζόν, «Κάποιοι δεν θέλουν να συζητάμε για όσα συνέβησαν. Αλλά αν δεν τα συζητάμε, τίποτα δεν θ' αλλάξει ποτέ.» Κι αυτή την ευθύνη, τουλάχιστον για το εφηβικό, νεανικό κοινό της, αναλαμβάνει και πάλι η σειρά: με αμείωτο σασπένς, άξιο μιας ακόμα δόσης binge watching.


Διαβάστε ακόμη: #WatchWithYourPets | Η καλύτερη παρέα για να βλέπεις Netflix είναι το κατοικίδιό σου!