Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «2 1/2» του Χρήστου Νταμπακάκη

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «2 1/2» του Χρήστου Νταμπακάκη

Η ταινία

Μία γυναίκα σε μία αδιέξοδη σχέση. Ενας χώρος αναμονής γυναικολογικής κλινικής. Πολυκοσμία, αλλά και μοναξιά. Συνεχή τηλεφωνήματα, ένταση και σκέψεις. Μία κρίσιμη απόφαση...

O σκηνοθέτης

Ο Χρήστος Νταμπακάκης είναι Διδάκτωρ Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Δικαίου και του Θεάτρου (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. (Τμήμα Νομικής), της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών) και του Τμήματος Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου (Π.Μ.Σ. ‘’Δίκαιο και Ευρωπαϊκή Ενοποίηση’’, κατεύθυνση: Ποινικό Δίκαιο και Θεωρία του Δικαίου) και τελειόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου (Π.Μ.Σ. ’’Πολιτιστική Διαχείριση’’). Tο ‘’2 ½’’ είναι η πρώτη του ταινία.

Διόμιση 607 1

5+1 ερωτήσεις για το «2 1/2»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ταινία αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Παραστατικές Τέχνες» (διδάσκοντες: Γ. Ανδρεάδης και Δ. Νάκος) του Π.Μ.Σ. «Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Ε.Μ.ΠΟ. του Παντείου Πανεπιστημίου και αποτελεί το προϊόν της κατάρτισης ως προς τη θεωρία και την πράξη του κινηματογράφου. Επιθυμία μου ως προς τη θεματική της ταινίας ήταν η πραγμάτευση ενός θέματος διαχρονικού, το οποίο αποτελεί θέμα ταμπού και εγείρει πληθώρα ζητημάτων.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Θα έλεγα ότι πρόκειται για έναν προβληματισμό επί ενός αμφιλεγόμενου ζητήματος. Η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της ηρωίδας της δημιουργεί μία τεράστια ψυχική πίεση, η οποία επιτείνεται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και δη από τις παριστάμενες στο χώρο της κλινικής γυναίκες, για τις οποίες μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη αποτελεί όνειρο ζωής.

Διόμιση 607 2

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα είχε ενδιαφέρον μία συζήτηση περί του ζητήματος της άμβλωσης, καθώς και των διαστάσεων, κοινωνικών και ηθικών, τις οποίες λαμβάνει. Επιπλέον, η συζήτηση θα μπορούσε να εστιασθεί στο κατά πόσον η άμβλωση αποτελεί δικαίωμα ή όχι της κυοφορούσας, καθώς και στη διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος σε κάθε χώρα ανάλογα με το θρησκευτικό, ιστορικό και κοινωνικό της υπόβαθρο.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Στην Ελλάδα της κρίσης η ενασχόληση με οποιαδήποτε μορφή τέχνης και δη με τον κινηματογράφο δεν είναι απρόσκοπτη, δεδομένου του κοινωνικού συγκειμένου. Ωστόσο, η δημιουργία μίας ταινίας στο πλαίσιο μίας φοιτητικής διαδικασίας αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, αφενός λόγω της τεχνογνωσίας και αφετέρου λόγω της υλικοτεχνικής υποστήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια, από την προετοιμασία έως και την τελική προβολή της ταινίας. Η εμπειρία αυτή ήταν μοναδική, αφού συνειδητοποίησα εκ των έσω αφενός την τεράστια προετοιμασία και αφοσίωση που απαιτεί η κάθε ταινία και αφετέρου ότι πρόκειται επί της ουσίας για συλλογική δραστηριότητα, όπου όλοι οι συντελεστές πρέπει να είναι κοινωνοί του ίδιου οράματος για την εκάστοτε ταινίας τους.

Διόμιση 607 3

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας ως καταξιωμένος θεσμός αποτελεί το εφαλτήριο για πολλούς νέους κινηματογραφιστές. Η συμμετοχή σε ένα Φεστιβάλ τέτοιου βεληνεκούς αποτελεί σημαντική εμπειρία, αφού αφενός δίδεται η δυνατότητα παρακολούθησης αξιόλογων ταινιών μικρού μήκους και αφετέρου προωθείται η ζύμωση με άλλους κινηματογραφιστές, καθώς και η γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Η ύπαρξη του συγκεκριμένου Φεστιβάλ αποτελεί κίνητρο για πολλούς κινηματογραφιστές, ώστε να δημιουργήσουν ταινίες υψηλού επιπέδου και υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας. Η συμμετοχή, πολλώ δε μάλλον η ενδεχόμενη βράβευση μιας ταινίας στο Φεστιβάλ Δράμας αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιβράβευση των συντελεστών της κάθε ταινίας.

Poster Diomisi 607

info

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Χρήστος Νταμπακάκης / ΣΕΝΑΡΙΟ Χρήστος Νταμπακάκης / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Γιώργος Ραχματούλιν / ΜΟΝΤΑΖ Δημήτρης Νάκος ΗΧΟΣ Alejandro Cabrera / ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ Alejandro Cabrera / ΣΚΗΝΙΚΑ Νεφέλη Μυλωνάκη / ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ Θανάσης Κουρλαμπάς, Ηρώ Μπέζου, Χριστίνα Δενδρινού, Δώρα Θωμοπούλου / ΠΑΡΑΓΩΓΗ Soul Productions, Ιωάννα Σουλτάνη Τηλ: 6972093857 Tel:+306972093857 E-mail: info@soulproductions.gr / Πάντειο Πανεπιστήμιο

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.