Buzz

Σύσσωμη η Zentropa κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και τραμπουκισμό

στα 10

Για ταπεινωτικά σεξουαλικά παιχνίδια και μια παραδοσιακή πατριαρχική δομή εξουσίας κατηγορούν εννέα γυναίκες τον σκανδιναβικό κολοσσό.

Σύσσωμη η Zentropa κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και τραμπουκισμό

Είναι ο σκανδιναβικός κολοσσός, η εταιρία παραγωγής - με ξεκάθαρη και επίμονη κοσμοθεωρία και μεθοδολογία - που γέννησε και υποστήριξε το σινεμά του Λαρς φον Τρίερ, του Τόμας Βίντερμπεργκ, από το Δόγμα '95 ως τα μεγάλα φεστιβάλ και βραβεία, μια ζηλευτή κοιτίδα πολιτισμού και δυναμικής κινηματογραφικής και τηλεοπτικής φωνής. Μόνο που, ενδεχομένως, υπήρχε κάτι σάπιο στο πραγματικό βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Διαβάστε ακόμη: H Bjork καταθέτει και τη δική της κακοποίηση από «Δανό σκηνοθέτη»

Εννέα γυναίκες κατηγορούν τη Zentropa, την εταιρία που ίδρυσαν ο Λαρς φον Τρίερ κι ο Πέτερ Αλμπεκ Γιένσεν, για καλλιέργεια ενός επαγγελματικού περιβάλλοντος που υποστήριζε τη σεξουαλική παρενόχληση, τον τραμπουκισμό και την ταπείνωση. Στην έγκυρη δανέζικη εφημερίδα Politiken, μια ομάδα γυναικών κατήγγειλε το «τοξικό περιβάλλον» της εταιρίας, ανάμεσά τους η Μέτα Λουίζε Φόλνταγκερ Ζόρενσεν, παραγωγός του «Αντίχριστου» και του «Melancholia» και η Ανα Μέτε Λούντοφτε, συγγραφέας και δημοσιογράφος που εργάστηκε στη Zentropa για τρία χρόνια και εξέδωσε, το 2013, το βιβλίο «Zentropia».

zentropa 607 Πέτερ Αλμπεκ Γιένσεν κι οι συνεργάτες του στο γραφείο

Η Φόλνταγκερ Ζόρενσεν, μάλιστα, παραγωγός, αργότερα, του «The Killing» και του «Borgen», δηλώνει στην εφημερίδα: «Πιστεύω πως όποιος δούλεψε ποτέ στη Zentropa, έγινε μάρτυρας κάποιων πραγμάτων: σεξουαλικά φορτισμένων πράξεων, αλλά και τραμπουκισμού, ή "πειραγμάτων". Ολα αυτά ήταν στοιχεία ενσταλαγμένα στην κουλτούρα της εταιρίας.» Ομοίως και η Λούντοφτε εξηγεί ότι «Σύμφωνα με την προπαγάνδα της Zentropa, θα γινόμουν μέρος μιας "εναλλακτικής εργασιακής κουλτούρας", αλλά, στην πραγματικότητα, συνάντησα μια παλιομοδίτικη, πατριαρχική δομή εξουσίας.»

Διαβάστε ακόμη: Εξι γυναίκες κατηγορούν τον Μπρετ Ράτνερ για σεξουαλική παρενόχληση

Ο Λαρς φον Τρίερ δεν περιλαμβάνεται επώνυμα στις κατηγορίες, αντίθετα από τον συνιδρυτή και τέως Πρόεδρο της Zentropa, Αλμπεκ Γιένσεν, που κατηγορείται από τέως εργαζόμενες για σεξουαλική παρενόχληση: «συχνά μάς έπιανε το στήθος, μάς τις έβρεχε, ή διοργάνωνε σεξουαλικά ταπεινωτικές δράσεις παρουσία όλων στα χριστουγεννιάτικα πάρτι της εταιρίας,» δηλώνουν οι κατήγοροι. Πιστός στο αλαζονικό (κι όταν λειτουργεί κι όταν όχι), ύφος που επέβαλε η Zentropa, ο Αλμπεκ Γιένσεν δίνει μια απαξιωτική απάντηση στις πρώην εργαζόμενες της εταιρίας του: «Δεν μ' ενδιαφέρει η υποταγή και η ταπείνωση, μ' ενδιαφέρει να εξωθώ τα όρια, ακόμα κι ως την κόκκινη γραμμή».

zentropa 607 Πέτερ Αλμπεκ Γιένσεν, χαλαρά...

Ο τωρινός Διευθυντής της Zentropa, Αντερς Κερχάουγκε, απέφυγε ν' απαντήσει στις κατηγορίες προς το παρόν, δηλώνοντας ότι «Αυτές είναι προσωπικές εμπειρίες και λυπάμαι που οι κατήγοροι νιώθουν έτσι, αλλά αυτή δεν είναι η Zentropa που ξέρω.» Ωστόσο, στο κατεξοχήν κράτος κοινωνικής πρόνοιας που είναι η Δανία, η Επιθεώρηση Εργασίας έχει ήδη εγκατασταθεί στα γραφεία της Zentropa και διερευνά.

Διαβάστε περισσότερα: