Buzz

«You are a terrorist». Τρέιλερ για το «Shadow Dancer» του Τζέιμς Μαρς

στα 10

Η νέα ταινία μυθοπλασίας του σκηνοθέτη των ντοκιμαντέρ «Σε Τεντωμένο Σχοινί» και του «Project Nim», διαδραματίζεται στην Ιρλανδία των ‘90ς κι έχει για πρωταγωνιστές την Αντρεα Ραίσμπορο και τον Κλάιβ Οουεν.

«You are a terrorist». Τρέιλερ για το «Shadow Dancer» του Τζέιμς Μαρς

Η Αντρεα Ράισμπορο υποδύεται την Κολέτ ΜακΒέι, μια νεαρή Ιρλανδέζα, της οποίας τα αδέλφια είναι μέλη του IRA, του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, που μάχεται για την ανεξαρτησία του βόρειου κομματιού της Χώρας από τους Βρετανούς. Οταν θα συλληφθεί για την ανάμιξή της στην προετοιμασία μιας βομβιστικής επίθεσης στο Λονδίνο, ο Μακ ένας πράκτορας της ΜΙ5 (τον ρόλο κρατά ο Κλάιβ Οοουεν), της δίνει την επιλογή ανάμεσα σε 25 χρόνια φυλακής και στο να επιστρέψει στο Μπέλφαστ και να γίνει πληροφοριοδότης για την δράση της οικογένειάς της.

Το φιλμ βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τομ Μπράντμπι, τηλεοπτικού ανταποκριτή στην Βόρεια Ιρλανδία στην διάρκεια των πιο τεταμένων χρόνων της σχέσης της με την Βρετανία, ο οποίος ήθελε με αυτή την ιστορία να αποκαλύψει μια πλευρά του πόλεμου, που δεν μπορούσε να χωρέσει στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ του.

Είχαμε δει ήδη κάποια κλιπ από την ταινία αλλά τώρα μπορείτε να δείτε το τρέιλερ που προσπαθεί να κρατήσει την ισορροπία ανάμεσα στο να κάνει το φιλμ ελκυστικό για ένα όσο το δυναντόν μεγαλύτερο κοινό και να μην προδώσει αυτό που είναι η ταινία στ αλήθεια.

Γιατί όπως γράφαμε όταν είδαμε την ταινία στο φεστιβάλ του Σάντανς όπου έγινε η παγκόσμια πρεμιέρα της, το σενάριο όπως θα το δείτε στην οθόνη, έχει κυριολεκτικά απογυμνωθεί από κάθε υποψία δράσης, και έχει κατεβάσει τους τόνους των politics, για να επικεντρωθεί στην ανθρώπινη πλευρά του δράματος. Ο Τζέιμς Μαρς λέει πως το μπάτζετ του φιλμ δεν θα τους επέτρεπε ούτως ή άλλως να κάνουν μια ταινία με κυνηγητά αυτοκινήτων θεαματικές εκρήξεις και σκηνές πλήθους όπως ήθελε το σενάριο, αλλά στην πραγματικότητα, κάτι που θα μπορούσε να μοιάζει με μειονέκτημα, είναι στην περίπτωση του «Shadow Dancer» μάλλον ευλογία.