Industry

Πόσο έτοιμη είναι η Αμερική για την... «Κινέττα» του Γιώργου Λάνθιμου;

στα 10

«Από τον σκηνοθέτη του "Αστακού" και της "Ευνοούμενης"...» το αμερικανικό κοινό θα δοκιμάσει κάτι λιγότερο ποπ.

Πόσο έτοιμη είναι η Αμερική για την... «Κινέττα» του Γιώργου Λάνθιμου;

Με τον Γιώργο Λάνθιμο να έχει αναγνωριστεί, διεθνώς, ως ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της εποχής μας, ήρθε η ώρα για μια ματιά σε άλλες εποχές. Αφότου ο «Αστακός» πρώτα, ο «Θάνατος του Ιερού Ελαφιού» στη συνέχεια και η «Ευνοούμενη» ως αποκορύφωμα, έκαναν τον Λάνθιμο household name, τουλάχιστον στα σπίτια με έφεση στο καλλιτεχνικό σινεμά, το αμερικανικό κοινό θα έχει τη χαρά ν' απολαύσει την «Κινέττα».

Διαβάστε ακόμη: Ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει στις εφιαλτικές διαδρομές του με το «Nimic»

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που ο Γιώργος Λάνθιμος σκηνοθέτησε μόνος του (είχε προηγηθεί η συν-σκηνοθεσία του «Καλύτερού μου Φίλου» με τον Λάκη Λαζόπουλο το 2001), η «Κινέττα», σε σενάριο του Λάνθιμου και του Γιώργου Κακανάκη (όχι ακόμα του Ευθύμη Φιλίππου), ήρθε το 2005, τέσσερα χρόνια πριν τον «Κυνόδοντα», με πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για να πυροδοτήσει, παρέα με την Αθηνά Τσαγγάρη, το Greek weird wave και να δηλώσει το αλλόκοτο, πολυδιάστατο, σίγουρα ξεχωριστό παρών ενός ιδιοσυγκρασιακού σκηνοθέτη που έμελλε να κατακτήσει τον κόσμο.

λάνθιμος 607

Τώρα, σχεδόν 15 χρόνια μετά την έξοδό της στις ελληνικές αίθουσες και τις προβολές τις στα φεστιβάλ του κόσμου (ανάμεσά τους στο Τορόντο και στην Berlinale), η «Κινέττα» θα προβληθεί για το αμερικανικό κοινό, στο Museum of the Moving Image της Νέας Υόρκης, από τις 18 ως και τις 27 Οκτωβρίου, σε ορισμένες προβολές ως double bill με τον «Κυνόδοντα» ή τις «Αλπεις».

Διαβάστε ακόμη: «Εύχομαι να δω το σινεμά με άλλα μάτια» είπε ο Γιώργος Λάνθιμος

Δείτε παρακάτω την αμερικανική προσαρμογή της γνώριμης αφίσας και θυμηθείτε το τρέιλερ. Ισως είναι ευκαιρία, μαζί με τον αμερικανικό κοινό, να δοκιμάσει την «Κινέττα» και το ευρύ ελληνικό.


κινέττα 607