Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Γιώργος Λάνθιμος μιλάει στο Flix: «Δεν έχω καμία προνομιακή σχέση με την τραγωδία, επειδή είμαι Ελληνας»

στα 10

Η τραγωδία και ο κινηματογραφικός τρόμος που κρύβονται μέσα στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου.

Ο Γιώργος Λάνθιμος μιλάει στο Flix: «Δεν έχω καμία προνομιακή σχέση με την τραγωδία, επειδή είμαι Ελληνας»

Συναντήσαμε τον Γιώργο Λάνθιμο σήμερα το πρωί, μετά την χθεσινή επίσημη πρεμιέρα του «The Killing of a Sacred Deer» που - φυσικά - έχει μονοπωλήσει τις συζητήσεις όλου του Φεστιβάλ, όχι μόνο ανάμεσα σε όσους το θεωρούν φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα και όσους φέρουν σοβαρές αντιρρήσεις, αλλά ακόμη και σε ανθρώπους που το λάτρεψαν ή το μίσησαν και άρα δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμοι να συζητήσουν από την πιο μικρή σκηνή του μέχρι την κινηματογραφική του φόρμα, τη βία και το πικρό χιούμορ, τις ερμηνείες των ηθοποιών ή τις αναφορές στο σύμπαν του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Παρακάτω μια γεύση απ' όσα μάς είπε ο Γιώργος Λάνθιμος - ολόκληρη η συνέντευξη θα δημοσιευτεί όταν το «The Killing of a Sacred Deer» βγει στις ελληνικές αίθουσες.

Διαβάστε περισσότερα για το «The Killing of the Sacred Deer» του Γιώργου Λάνθιμου:

Yorgos Lanthimos 607

«Αυτή η εντύπωση ότι σαν Ελληνες ξέρουμε καλύτερα ή αντιλαμβανόμαστε βαθύτερα την αρχαία τραγωδία δεν ισχύει. Δεν νομίζω ότι έχουμε την παιδεία που μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο. Οπως κάθε άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την τέχνη, το θέατρο, την αφήγηση συναντάς αυτά τα κείμενα κάποια στιγμή στη ζωή σου και προσπαθείς να τα καταλάβεις. Δεν έχω κάποια προνομιακή σχέση με τις τραγωδίες, επειδή είμαι Ελληνας.»

Killing Sacred Deer 607

«Δεν ξεκινήσαμε να κάνουμε μια έστω και ελεύθερη διασκευή μιας τραγωδίας. Σε κάποιο σημείο του σεναρίου εμφανίστηκε η αναφορά στην Ιφιγένεια και την αρχαία τραγωδία. Μετά το τέλος ενός σεναρίου δεν ξέρεις σε ποιο σημείο συνέβη αυτό ή πώς οδηγήθηκες εκεί. Ξεκινήσαμε από την ιδέα - ένα νεαρό αγόρι χάνει τον πατέρα του, ρίχνει το φταίξιμο στο γιατρό που τον εγχείρησε και θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη - και αναζητώντας τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να γίνει αυτό αποτελεσματικό ξεκινήσαμε από την τραγωδία προς τον τρόμο ή από τον τρόμο στην τραγωδία και και ανοίξαμε ένα διάλογο με όλα αυτά τα είδη».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιώργου Λάνθιμου στο Flix θα δημοσιευτεί όταν το «The Killing of a Sacred Deer» βγει στις ελληνικές αίθουσες, από τη Feelgood.

To 70ό Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 17 μέχρι και τις 28 Μαΐου. Τo Flix θα βρίσκεται εκεί για ενημέρωση κάθε λεπτό για όσα θα συμβούν εντός και εκτός των σκοτεινών αιθουσών. Διαβάστε περισσότερα στο ειδικό του τμήμα, αφιερωμένο στο Φεστιβάλ Καννών, που ανανεώνεται συνεχώς.

Killing Sacred Deer 607 2