Buzz

Χίτσκοκ x 2

στα 10

Oχι μία, αλλά δύο ταινίες για τον Αλφρεντ Χίτσκοκ βρίσκονται σε παραγωγή αυτή τη στιγμή, φέρνοντας στην επιφάνεια μερικές από τις πιο «σκοτεινές» πτυχές του μετρ του κινηματογραφικού τρόμου.

Χίτσκοκ x 2

H πρώτη ταινία με ήρωα τον Αλφρεντ Χίτσκοκ έχει τίτλο «The Girl», αφηγείται τη θυελλώδη σχέση του Χίτσκοκ με την Τίπι Χέντρεν (πρωταγωνίστρια στα «Πουλιά» και το «Marnie») και πρωταγωνιστούν ο Τόμπι Τζόουνς (στο ρόλο του Χίτσκοκ!) και η Σιένα Μίλερ στο ρόλο της Χέντρεν στους ρόλους που μέχρι πρόσφατα διεκδικούσαν ο Τίμοθι Σπολ και η Τζένιουαρι Τζόουνς. Το φιλμ είναι μια παραγωγή του BBC, στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται ο Τζούλιαν Τζάρολντ («Becoming Jane») ενώ τη γυναίκα του Χίτσκοκ, Αλμα, υποδύεται η Ιμέλντα Στόντον

Για την ιστορία, η σχέση του Χίτσκοκ με τη Χέντρεν ξεκίνησε όταν η Γκρέις Κέλι εγκατέλειψε το σινεμά για την καρδιά (και το παλάτι) του πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό, αφήνοντας τον Χίτσκοκ χωρίς μούσα. Ηταν τότε, σε μια τηλεοπτική διαφήμιση, όταν ο Χίτσκοκ ανακάλυψε τη Χέντρεν που τότε δούλευε ως μοντέλο και την διάλεξε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα «Πουλιά» το 1963, «φυλακίζοντας» την με ένα πολυετές συμβόλαιο που θα του έδινε δυνατότητα να πλάσει τη νέα μούσα του ακριβώς όπως αυτός ήθελε. Ο Χίτσκοκ ήταν ενθουσιασμένος με την «ανακάλυψη» του, η Χέντρεν όμως είχε αρχίσει να διακρίνει την αυταρχική συμπεριφορά του σκηνοθέτη και μέντορα της, η οποία και θα κορυφωνόταν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Μarnie» το 1964, όπου οι φήμες θέλουν το σετ να έχει μετατραπεί σε μια κόλαση για την νεαρή ηθοποιό. Παρόλο που ο Χίτσκοκ προόριζε τη Χέντρεν για να πρωταγωνιστήσει στα περισσότερα από τα επόμενα του σχέδια, η ηθοποιός αρνήθηκε να συνεχίσει να δουλεύει μαζί του, μένοντας δύο χρόνια χωρίς ουσιαστικά να κάνει τίποτα, απλά και μόνο επειδή ο Χίτσκοκ αρνήθηκε να σπάσει το συμβόλαιο της. Το αποτέλεσμα: η Τίπι Χέντρεν δεν κατάφερε ποτέ να κάνει τίποτα σημαντικότερο από αυτές τις δύο ταινίες, για τις οποίες ωστόσο έμεινε για πάντα στην κινηματογραφική ιστορία.

Η δεύτερη ταινία που αφορά τη ζωή και το έργο του Αλφρεντ Χίτσκοκ έχει τίτλο «Alfred Hitchcock and the Making of Psycho» και αφηγείται (προφανώς!) την περίοδο που οδήγησε στο - πιο κλασικό πεθαίνεις - φιλμ του 1960, την ταινία που η Paramount μίσησε όσο καμία άλλη αφήνοντας τον Χίτσκοκ να την ολοκληρώσει με πενιχρό προϋπολογισμό και ίδια μέσα. Τον Χίτσκοκ εδώ υποδύεται ο Αντονι Χόπκινς, ενώ τη σύζυγο του Αλμα (και κεντρική φιγούρα πίσω από τις κάμερες σε όλη τη διάρκεια της φιλμογραφίας του) θα υποδυθεί η Ελεν Μίρεν. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Βρετανός Σάσα Γκερβάσι, σεναριογράφος του «Τhe Terminal» και υπεύθυνος για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σκηνοθετικά ντεμπούτα των τελευταίων χρόνων, το ντοκιμαντέρ «Anvil! The Story of Anvil».

Για προθέρμανση δείτε μερικά αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις που περιέχονται στην DVD έκδοση του «Psycho» και περιγράφουν λεπτομερώς πως γυρίστηκε η αρχετυπική πλέον σκηνή του φόνου στο ντουζ.