Φεστιβάλ / Βραβεία

To «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα στο 67o Φεστιβάλ Καννών

στα 10

Επιβεβαιώνοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό, μόλις ανακοινώθηκε ότι το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 67ο Φεστιβάλ Καννών, στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα».

To «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα στο 67o Φεστιβάλ Καννών
O Κώστας Νικούλι και ο Νίκος Γκέλια, πρωταγωνιστές στο «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα

Πέντε χρόνια μετά τη «Στρέλλα», ο Πάνος Χ. Κούτρας επιστρέφει με το «Xenia», την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας και Βελγίου, που θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 67ο Φεστιβάλ Καννών, μέρος του προγράμματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα».

Το «Xenia» αφηγείται αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του, Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρούν τον Ελληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. Στη διαδρομή θα έρθουν αντιμέτωποι με όσα τους ενώνουν, την αγριότητα της εφηβείας, ένα όνειρο που πρέπει πάσει θυσία να γίνει πραγματικότητα και μια Ελλάδα που αρνείται να τους ακολουθήσει.

2

«Η συμμετοχή της ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών είναι μια ευτυχής στιγμή στη μακριά και δύσκολη πορεία της παραγωγής του Xenia, που ήρθε αντιμέτωπη και αυτή όπως και οι ήρωές της με τη σκληρή σύγχρονη πραγματικότητα αλλά και με τις εγγενείς δυσκολίες που φέρει μια συμπαραγωγή. Ελπίζω αυτό το καταπληκτικό γεγονός, που μας κάνει πολύ χαρούμενους, να είναι η αρχή του τέλους όλων των δυσκολιών της ταινίας.», δηλώνει ο Πάνος Χ. Κούτρας.

Διαβάστε ακόμη: Το Flix στα γυρίσματα του «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα

Οπως είχε δηλώσει στο Flix ο Πάνος Χ. Κούτρας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Xenia»: «Είναι μια ιστορία που ξεκίνησα να τη σκέφτομαι αρκετά χρόνια, δηλαδή αμέσως μετά τη "Στρέλλα". Με ενδιέφερε πάρα πολύ, από προσωπική εμπειρία, πρώτα απ’ όλα το πρόβλημα αυτών των παιδιών, τα οποία βρίσκονται απάτριδες. Οχι μόνο στην Ελλάδα, παντού στον κόσμο, δηλαδή άνθρωποι, αλλά συγκεκριμένα παιδιά, τα οποία φεύγουν από τη χώρα τους και βρίσκονται σε μια άλλη χώρα στην οποία δεν έχουνε την ιθαγένεια, δεν έχουν ταυτότητα. Οπότε για τους ήρωες της ταινίας, είναι ένας αγώνας, όχι μόνο ενηλικίωσης. Είναι και ένας αγώνας να βρεις την ταυτότητά σου. Ενας έφηβος αγωνίζεται να βρει την ταυτότητά του ως ενήλικας. Αυτά τα παιδιά είναι διπλός ο αγώνας τους και το άγχος τους και η αγωνία τους. Να βρούνε και που ανήκουν. Γιατί δεν ανήκουν πουθενά. Και τους αρνείται από ανώτερες δυνάμεις αυτό το δικαίωμα: το να ανήκουν κάπου. Δεν σκέφτηκα να κάνω μια ταινία για την Ελλάδα της κρίσης, γιατί ξεκίνησα να το γράφω πολύ πριν την κρίση. Είμαι και ένας από αυτούς που πιστεύω ότι η Ελλάδα ήταν πάντα σε κρίση. Τουλάχιστον εγώ ήμουν πάντα σε κρίση σαν Ελληνας σε μια χώρα που θεωρούσα ότι είναι σε κρίση.»

2

Το «Xenia» είναι παραγωγή της 100% Synthetic Films ΕΠΕ και της Wrong Men, σε συμπαραγωγή με την γαλλική MPM Films, τη βελγική Entre Chien et Loup, το Arte France Cinema, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ και τη NOVA, με τη συμμετοχή του Arte France, του Aide Au Cinemas du Monde, του CNC Institut Francais και την υποστήριξη του Eurimages, του Media Programme European Union, του Κέντρο Κινηματογράφου της Federation Wallonie Bruxelles και του Formovies.

Τη διεθνή διανομή και τις πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει η Pyramide Distribution με ημερομηνία εξόδου στη Γαλλία τις 18 Ιουνίου, ενώ η ελληνική διανομή ανήκει στη Feelgood Entertainment.

Xenia / Σκηνοθεσία: Πάνος Χ. Κούτρας Σενάριο: Πάνος Χ. Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης Διεύθυνση Φωτογραφίας: Hélène Louvart, Σίμος Σαρκετζής Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Πηνελόπη Βαλτή Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος Hχος: Fabrice Osinski Μοντάζ: Γιώργος Λαμπρινός Μουσική Delaney Blue Πρωταγωνιστούν: Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλια, Ρομάνα Λόμπατς, Αγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου

Ακολουθήστε το «Xenia» στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Δείτε εδώ όλο το επίσημο πρόγραμμα του 67ου Φεστιβάλ Καννών.

Διαβάστε ακόμη: