Buzz

Είναι ο «Νευρικός Εραστής» του Γούντι Αλεν το πιο αστείο σενάριο που γράφτηκε ποτέ;

στα 10

Tα μέλη του Σωματείου Σεναριογράφων Αμερικής ψήφισαν τα πιο αστεία σενάρια που γράφτηκαν ποτέ και τοποθέτησαν στην πρώτη θέση την πειραγμένη ρομαντική κομεντί του Γούντι Αλεν από το 1977.

Είναι ο «Νευρικός Εραστής» του Γούντι Αλεν το πιο αστείο σενάριο που γράφτηκε ποτέ;

«Νομίζω πως είναι ένα συνδυασμός της μοναδικής ευαισθησίας του Γούντι Αλεν και της αφοσίωσής του τόσο στο δράμα όσο και στην κωμωδία. Ο "Νευρικός Εραστής" είναι το ολοκληρωμένο σενάριο από αυτήν την άποψη - αυτή η μεγαλειώδης τομή ανάμεσα σε συναρπαστικούς χαρακτήρες, δραματικές συγκρούσεις και υπέροχα αστεία. Αν και δεν είναι το μοναδικό φιλμ που συνδυάζει όλα τα παραπάνω στοιχεία, νομίζω πως το κάνει καλύτερα απ' όλα.»

Κάπως έτσι περιγράφει ο Λόουελ Πέτερσον, διευθυντής του Σωματείου Σεναριογράφων Αμερικής την απόφαση της πλειοψηφίας των σεναριογράφων να ψηφίσουν το «Νευρικό Εραστή» στην πρώτη θέση των πιο αστείων σεναρίων που γράφτηκαν ποτέ, επικυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο την ιδιοφυία του Γούντι Αλεν αλλά και τη διαχρονικότητα των ταινιών του.

Διαβάστε ακόμη: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Γούντι Αλεν


O Γούντι Αλεν έχει ακόμη έξι σενάριά του στην τελική λίστα με τα 101 σενάρια που προέκυψε από την ψηφοφορία: το «Sleeper», το «Bananas», το «Take the Money and Run», το «Broadway Danny Rose», το «Love and Death» και το «Manhattan».

Ο Πέτερσον σχολίασε και το γεγονός πως το Σωματείο ξεχωρίζει τον Γούντι Αλεν σε μια εποχή όπου τα σκάνδαλα γύρω από το ονομά του παραμένει καυτό: «Τα μέλη μας ψήφισαν αποκλειστικά με κριτήριο την ποιότητα των σεναρίων και νομίζω ότι πολλοί σεναριογράφοι, ίσως κυρίως σεναριογράφοι, προτιμούν να δίνουν σημασία σε αυτό. Οταν ψηφίζουν για τα σενάρια, τείνουν να παραμερίζουν τις αδυναμίες ή τις κατηγορίες για την προσωπική ζωή των καλλιτεχνών και να κάνουν καθαρές καλλιτεχνικές κρίσεις».

Διαβάστε ακόμη: O Γούντι Αλεν σπάει τη σιωπή του για τη σχέση του με την Σουν-Γι και το σκάνδαλο αναζωπυρώνεται

Annie Hall 607

Αυτά είναι τα 10 πιο αστεία σενάρια σύμφωνα με το Σωματείο Αμερικάνων Σεναριογράφων:

  • Annie Hall των Γούντι Αλεν και Μάρσαλ Μπρίκμαν (1977)
  • Some Like It Hot των Μπίλι Γουάιλντερ και Ιαλ Ντάιαμοντ (1959)
  • Groundhog Day των Ντάνι Ρούμπιν και Χάρολντ Ρέιμις (1993)
  • Airplane! των Τζέιμς Εϊμπραχαμς, Ντέιβιντ Ζούκερ και Τζέρι Ζούκερ (1980)
  • Tootsie των Λάρι Γκέλμπαρτ και Μάρεϊ Σίσγκαλ (1982)
  • Young Frankenstein των Τζιν Γουάιλντερ και Μελ Μπρουκς (1974)
  • Dr Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb των Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Πίτερ Τζορτζ και Τέρι Σάουδερν (1964)
  • Blazing Saddles των Μελ Μπρουκς, Νόρμαν Στάινμπεργκ, Αντριου Μπέργκμαν, Ρίτσαρντ Πράιορ και Αλαν Ούγκερ (1974)
  • Monty Python and the Holy Grail των Γκρέιαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Τέρι Γκίλιαμ, Ερικ Αϊντλ, Τέρι Τζόουνς και Μάικλ Πάλιν (1975)
  • National Lampoon’s Animal House των Χάρολντ Ρέιμις, Ντάγκλας Κένι και Κρις Μίλερ (1978)

Δείτε εδώ ολόκληρη τη λίστα με τα 101 πιο αστεία σενάρια σύμφωνα με το Σωματείο Σεναριογράφων Αμερικής.

Annie Hall 607

Περισσότερες αγαπημένες λίστες από μεγάλους δημιουργούς: