Buzz

Το βραβευμένο «A World Not Ours» ανοίγει τις «Κυριακάτικες Αφηγήσεις» στον Μικρόκοσμο

στα 10

Το πρόγραμμα προβολών «Κυριακάτικες Αφηγήσεις» ξεκινά στον Μικρόκοσμο, προκαλώντας σκέψη και συζήτηση για τον δικό μας κόσμο που αλλάζει, μέσα από ταινίες και καλεσμένους που τις αναλύουν.

Flix Team
Το βραβευμένο «A World Not Ours» ανοίγει τις «Κυριακάτικες Αφηγήσεις» στον Μικρόκοσμο

Το πρόγραμμα περιοδικών προβολών, «Κυριακάτικες Αφηγήσεις», παρακολουθεί με τη συμβολή διεθνών εικαστικών, κινηματογραφιστών, επιμελητών, στοχαστών και δημιουργών, τις μεταβολές στην παγκόσμια και τοπική κοινωνία. Την επιμελητική ομάδα των «Κυριακάτικων Αφηγήσεων», που κάνουν σπίτι τους τον Μικρόκοσμο, συνθέτουν οι Κατερίνα Νίκου (Βοηθός Επιμέλειας του Προγράμματος Δημόσιων Δράσεων της documenta 14), Θοδωρής Προδρομίδης (εικαστικός), και Χριστίνα Κάλλη (επιμελήτρια). Στόχος τους είναι να επιλέξουν και να παρουσιάσουν αφηγήσεις για τις κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην παγκόσμια πραγματικότητα, μέσα από το έργο αιχμηρών δημιουργών.

Δείτε ακόμη: Πόσος Γουονγκ Καρ-Γουάι υπάρχει στο «Moonlight»;

a world not ours 607

Για την πρώτη προβολή, την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, στις 15.00, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου έχει προτείνει το βραβευμένο φιλμ, «A World Not Ours» (2012), του Μαχντί Φλεϊφέλ, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Η ταινία καταγράφει μια προσωπική ιστορία, το πορτραίτο τριών εξόριστων γενεών, στο στρατόπεδο προσφύγων Ein el-Helweh, στο νότιο Λίβανο. Προσωπικές ηχογραφήσεις, οικογενειακά αρχεία και ιστορικές σκηνές συνθέτουν μια χιουμοριστική, τρυφερή και διαφωτιστική μελέτη της οικογένειας, της φιλίας και της αίσθησης του ανήκειν. Δείτε παρακάτω το τρέιλερ:


Για περισσότερα από 20 χρόνια, πολλές γενεές της ίδιας οικογένειας κινηματογραφούσαν τη ζωή τους εξετάζοντας την εμπειρία της εξορίας. Το «A World Not Ours» είναι κάτι περισσότερο από ένα οικογενειακό πορτραίτο. Πρόκειται, όπως λέει ο σκηνοθέτης, για «μια απόπειρα να καταγραφεί αυτό που έχει λησμονηθεί, να υπογραμμιστεί αυτό που δεν πρέπει να σβηστεί ποτέ από την συλλογική μνήμη». Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο κι από τότε έχει αποσπάσει πάνω από 30 βραβεύσεις, μεταξύ των οποίων το Peace Film Prize στην Berlinale 2013 και τα βραβεία της κριτικής επιτροπής στα φεστιβάλ Yamagata, Εδιμβούργου και DOC: NYC.

a world not ours 607

To «A World Not Ours» θα προβληθεί μόνο με αγγλικούς υπότιτλους. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την Κατερίνα Γρέγου και τον Μαχντί Φλεϊφέλ. Την ίδια μέρα, Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, στις 15.00, στο πλαίσιο των «Κυριακάτικων Αφηγήσεων», θα παρουσιαστούν, παρουσία των συντελεστών, και οι δύο τελευταίες ταινίες του Μαχντί Φλεϊφέλ, «Xenos» (2014, 13'), και «A Man Returned» (2016, 30'), που αποτελούν τη συνέχεια του «Α World Not Ours».

Διαβάστε ακόμη: 17 ταινίες για μια Χρυσή Αρκτο. Αυτό είναι το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα της Berlinale 2017