Buzz

Γυναικείες οργανώσεις καλούν σε εμπάργκο των Σεζάρ, εξαιτίας της προεδρίας του Ρομάν Πολάνσκι

στα 10

Ηταν προδιαγεγραμμένο ήδη από την ανακοίνωση της είδησης: η επιλογή του Ρομάν Πολάνσκι για τη θέση του Προέδρου των φετινών Βραβείων Σεζάρ προκάλεσε ήδη εκδηλώσεις οργής.

Γυναικείες οργανώσεις καλούν σε εμπάργκο των Σεζάρ, εξαιτίας της προεδρίας του Ρομάν Πολάνσκι

«Είναι προσβολή προς τα θύματα βιασμού». Λίγες μέρες αφού η Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε ότι ο Ρομάν Πολάνσκι θα είναι ο Πρόεδρος της φετινής απονομής των Βραβείων Σεζάρ, που θα γίνει στις 24 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, γυναικείες οργανώσεις προσκάλεσαν σε εμπάργκο των βραβείων, καθώς ο σκηνοθέτης κατηγορείται πάντα, στις Η.Π.Α., για το βιασμό της 13χρονης Σαμάνθα Γκέιλι το 1977.

Διαβάστε ακόμη: Η Πολωνία αρνείται την έκδοση του Ρόμαν Πολάνσκι στις ΗΠΑ

Roman Polanski 607

Εκπροσωπώντας το σωματείο Osez le Féminisme (Τολμήστε τον Φεμινισμό), η Κλερ Σερ-Κομπ δήλωσε στο France-Presse, «Είμαστε γεμάτες θυμό. Η Ακαδημία θα έπρεπε να ντρέπεται για την απόφασή της. Ο Ρομάν Πολάνσκι μένει ατιμώρητος για ένα έγκλημα σεξουαλικής βίας και προστατεύεται από τη διασημότητά του. Αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει. Η αναγόρευση του Πολάνσκι σε Πρόεδρο των Σεζάρ είναι μια προσβολή στα θύματα βιασμού. Η ποιότητα της δουλειάς του δεν έχει καμιά αξία μπροστά στο έγκλημα που διέπραξε, τη διαφυγή του από τη δικαιοσύνη και την άρνησή του ν' αναλάβει τις ευθύνες του.»

Διαβάστε ακόμη: Ο Ρομάν Πολάνσκι σκηνοθετεί (ξανά) με πάθος την Εμανουέλ Σενιέ

ρομάν πολάνσκι 607

Η Ορελί Φιλιπετί, πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, έκανε μια μάλλον επιπόλαια δήλωση στο ραδιόφωνο Franco Info: «Είναι κάτι που συνέβη πριν από 40 χρόνια. Δεν μπορούμε να ξαναφέρνουμε στην επιφάνεια αυτή την ιστορία όποτε μιλάμε για τον Πολάνσκι, επειδή τότε είχε προκύψει αυτό το πρόβλημα. Κι έπειτα είναι απλώς μια τελετή απονομής βραβείων.» Αντίθετα, η Υπουργός για τα Δικαιώματα των Γυναικών, Λοράνς Ροσινιόλ, μίλησε πολύ πιο στιβαρά στο France Culture: «Με εκπλήσσει το γεγονός ότι η επιτροπή της Ακαδημίας δεν συνυπολόγησε την κατηγορία του βιασμού στην απόφασή της. Φοβάμαι πως αυτό απλώς αποδεικνύει μια μορφή αδιαφορίας, εκ μέρους τους, απέναντι σε κάτι που παραμένει και σήμερα πολύ σοβαρό και για το οποίο εμείς, παρεμπιπτόντως, εξακολουθούμε να μαχόμαστε.»

Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον την τελετή της απονομής των Βραβείων Σεζάρ στις 24 Ιανουαρίου, ακόμα περισσότερο γιατί, σύμφωνα με τα προγνωστικά, ο Ρομάν Πολάνσκι θα κληθεί ν' απονείμει τα περισσότερα βραβεία στους συντελεστές του «Elle», της ταινίας του Πολ Βερχόφεν με την Ιζαμπέλ Ιπέρ στο ρόλο... ενός θύματος βιασμού.

Διαβάστε ακόμη: