Buzz

Ξορκίζοντας το κακό: Πέθανε ο συγγραφέας του «Εξορκιστή», Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι

στα 10

Σε ηλικία 89 ετών, έφυγε ο συγγραφέας και σεναριογράφος της θρυλικής ταινίας τρόμου, σκηνοθέτης επίσης του σίκουελ «The Exorcist III», αλλά και του cult «The Ninth Configuration».

Ξορκίζοντας το κακό: Πέθανε ο συγγραφέας του «Εξορκιστή», Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι

Εμπνευστής ενός από τους πιο τρομακτικούς εφιάλτες που γνώρισε ποτέ το σινεμά, ο Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι πέθανε σήμερα, Παρασκευή και 13, σε ηλικία 89 ετών, όπως ανακοίνωσε πρώτος ο σκηνοθέτης του «Εξορκιστή, Γουίλιαμ Φρίντκιν, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπλάτι πρωτοεκδόθηκε το 1970 και γνώρισε τεράστια επιτυχία, παραμένοντας για 57 εβδομάδες στη λίστα των best seller των New York Times, πριν μεταφερθεί στο σινεμά, το 1973, από τον Γουίλιαμ Φρίντκιν, σε σενάριο του ίδιου του συγγραφέα. Το φιλμ συνάντησε αντίστοιχα ιλιγγιώδη ανταπόκριση στο box office, αλλά και πρωτοφανή αποδοχή στα Οσκαρ, όπου προτάθηκε για οκτώ βραβεία (ανάμεσά τους και για καλύτερη ταινία, πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού για μια ταινία τρόμου), για να κερδίσει δύο, μεταξύ των οποίων και για το διασκευασμένο σενάριο του ίδιου του Μπλάτι.

William Peter Blatty 607 Ο Μπλάτι με το Οσκαρ του ανά χείρας, στην τελετή απονομής του 1974

Ο Μπλάτι είχε εμπειρία ως σεναριογράφος ήδη και πριν από τον θρίαμβο του «Εξορκιστή» (δουλεύοντας μάλιστα ακόμα και σε κωμωδίες του Μπλέικ Εντουαρντς!), όμως μετά απ’ αυτόν θα δοκίμαζε τις δυνάμεις τους και στη σκηνοθεσία, διασκευάζοντας πάντα δικά του έργα.

Πρώτη του απόπειρα ήταν το παντελώς αταξινόμητο «The Ninth Configuration» (1980), ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον, σχεδόν σουρεαλιστικό θρίλερ, που εκτυλίσσεται σχεδόν εξολοκλήρου σε ένα άσυλο ανιάτων για παροπλισμένους στρατιώτες και το οποίο αποδείχθηκε τόσο αλλόκοτο που απέτυχε παταγωδώς στα ταμεία, για να αποκτήσει χρόνια αργότερα cult status.

The Ninth Configuration 607 «The Ninth Configuration»

Το 1990, ο Μπλάτι θα σκηνοθετούσε τη συνέχεια του «Εξορκιστή», βασισμένη στο μυθιστόρημά του, «Legion», το οποίο αποτέλεσε την πρώτη ύλη για το «The Exorcist III». Η ταινία συνάντησε, ωστόσο, πολλαπλές παρεμβάσεις από τους παραγωγούς και το στούντιο, και μόλις πέρσι κυκλοφόρησε σε μια director's cut εκδοχή που περιλάμβανε υλικό το οποίο μέχρι πρότινος θεωρείτο χαμένο, πλησιάζοντας έτσι περισσότερο στο αρχικό όραμα του δημιουργού της και διατηρώντας τον τίτλο του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη