Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Αμερικανική Ενωση Σεναριογράφων δίνει τα δικά της (απρόβλεπτα) βραβεία

στα 10

Oύτε «Roma», ούτε «Πράσινο Βιβλίο», ούτε «Vice». Ούτε Σπάικ Λι, ούτε Μπάρι Τζένκινς, ούτε Μπράντλεϊ Κούπερ. Ποιους βράβευσε η Αμερικανική Ενωση Σεναριογράφων (WGA) και τι σημαίνει αυτό για την οσκαρική κούρσα;

Η Αμερικανική Ενωση Σεναριογράφων δίνει τα δικά της (απρόβλεπτα) βραβεία

Η Αμερικανική Ενωση Σεναριογράφων δίνει κι αυτή κάθε χρόνο τα δικά της βραβεία - τόσο σε κινηματογραφικά (φιξιόν και ντοκιμαντέρ), όσο και σε τηλεοπτικά (ψυχαγωνικά και ενημερωτικά) σενάρια. Η φετινή τελετή (που πραγματοποιηθήκε ζωντανά και ταυτόχρονα σε δύο μέρη - στο Beverly Hilton Hotel στο Λος Αντζελες και στο Edison Ballroom στην Νέα Υόρκη) μάς επιφύλασσε εκπλήξεις.

Η οσκαρική κούρσα για το 2019 έχει ήδη ξεκινήσει. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βραβεύσεις των κριτικών ενώσεων, τις Χρυσές Σφαίρες, τις προβλέψεις και το παρασκήνιο γύρω από την πιο χρυσή βραδιά του Χόλιγουντ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Μπορεί να μην είχαμε την αγωνία για το αν οι Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα θα επικρατούσαν για την «Ευνοούμενη», καθώς δεν ήταν καν στην πεντάδα Πρωτότυπου Σεναρίου της WGA (η Ενωση έκοψε την ταινία καθώς δεν τηρούσε τις προδιαγραφές της) , αλλά σίγουρα περιμέναμε μία επικράτηση των υπόλοιπων φαβορί.

Κι όμως: ούτε οι Νικ Βαλελόνγκα, Μπράιαν Κάρι και Πίτερ Φαρέλι για το «Πράσινο Βιβλίο», ούτε ο Αλφόνσο Κουαρόν για το «Ρόμα» ούτε ο Ανταμ ΜακΚέι για το «Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία» επικράτησαν στην κατηγορία Πρωτότυπου Σεναρίου.

WGA Awards Winners 2019 607 1

Το βραβείο της Αμερικανικής Ενωσης Σεναριογράφων πήγε στον Mπο Μπέρναμ για το εφηβικό «Eighth Grade».

Στην κατηγορία Διασκευασμένου Σεναρίου υπήρξε επίσης ανατροπή: τα μέλη της Ενωσης δεν επιβράβευσαν την ομάδα του Σπάικ Λι για το «BlacKkKlansman: H Παρείσφρηση», ούτε την αντίστοιχη του Μπράντλεϊ Κούπερ για το «Ενα Αστέρι Γεννιέται», ούτε τον Μπάρι Τζένκινς για το «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει».

Το WGA Διασκευασμένου Σεναρίου κέρδισαν οι Νικόλ Χολοφσένερ και Τζεφ Γουάιτ για το «Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;»

WGA Awards Winners 2019 607 2

Τι σημαίνει αυτό για τα Οσκαρς; Tίποτα. Αντίθετα με τα βραβεία των αντίστοιχων ενώσεων παραγωγών και σκηνοθετών, η Ενωση Αμερικανών Σεναριογράφων έχει αποδείξει ότι χαράζει δική της πορεία, πολύ διαφορετική από αυτή της Ακαδημίας (κάτι όχι απαραίτητα αρνητικό, αλλά σίγουρα όχι ενδεικτικό).

Στα τελευταία 10 χρόνια, τα νούμερα θέλουν την απόκλιση να συμβαίνει από τη στιγμή που ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες: ελάχιστες υποψηφιότητες της Ενωσης έχουν καταλήξει στις 5άδες της Ακαδημίας, δημιουργώντας μια διαφορά της τάξεως του 65%.

Συμπέρασμα; Συγκρατούμε το χιούμορ του έκπληκτου Μπο Μπέρναμ όταν παρέλαβε το WGA Πρωτότυπου Σεναρίου: «Οσο για τους συνυποψηφίους μου - κουράγιο και καλή διασκέδαση στα Οσκαρ!»

Η φετινή, 91η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ, θα γίνει την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου (προς ξημερώματα Δευτέρας στην Ελλάδα), στο Dolby Theatre του Χόλιγουντ.

Η οσκαρική κούρσα για το 2019 έχει ήδη ξεκινήσει. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βραβεύσεις των κριτικών ενώσεων, τις Χρυσές Σφαίρες, τις προβλέψεις και το παρασκήνιο γύρω από την πιο χρυσή βραδιά του Χόλιγουντ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Η 91η Απονομή των Βραβείων OSCAR® μεταδίδεται ζωντανά και αποκλειστικά στις 24 Φεβρουαρίου (προς ξημερώματα 25) από το COSMOTE CINEMA OSCARS HD με τον πρωτότυπο ήχο και από το COSMOTE CINEMA 1HD, με ελληνικό σχολιασμό από τους Γιώργο Σατσίδη και Χριστίνα Μπίθα, απευθείας από το Λος Aντζελες. Για πρώτη φορά ελληνικό κανάλι θα βρεθεί στο κόκκινο χάλι των βραβείων OSCAR® και οι συνδρομητές της COSMOTE TV θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις προσελεύσεις των διασήμων και τις αποκλειστικές τους δηλώσεις στο μικρόφωνο του Γιώργου Σατσίδη. Η τηλεοπτική κάλυψη θα ξεκινήσει με τις πρώτες αφίξεις στο κόκκινο χαλί και θα κορυφωθεί στις 03.00, με την έναρξη της απονομής. Ως τότε, μη χάσεις τα περισσότερα από 80 οσκαρικά αριστουργήματα που σε περιμένουν στο pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, με ταινίες οι οποίες έχουν βραβευτεί ή ήταν υποψήφιες για OSCAR®.