Buzz

«We Come as Friends» - Ειδικές προβολές από το CineDoc

στα 10

Οι θεατές της Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να δουν το «We Come as Friends», το ντοκιμαντέρ του Αυστριακού Χούμπερτ Ζάουπερ που εξερευνά το νεο-αποικιακό πείραμα του Σουδάν.

Flix Team
«We Come as Friends» - Ειδικές προβολές από το CineDoc

Το όνομα του Αυστριακού Χούμπερτ Ζάουπερ έχει συνδεθεί με το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ που στηλιτεύει κυρίως την εκμετάλλευση της αφρικανικής ηπείρου από τον δυτικό κόσμο. Ο πολυπράγμων Χούμπερτ Ζάουπερ - σκηνοθέτης, συγγραφέας, ηθοποιός και παραγωγός – έκανε παγκόσμια αίσθηση με το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του «Ο Εφιάλτης του Δαρβίνου» το 2004, φιλμ που εξετάζει την αποικιοκρατική αλιεία στη Λίμνη Βικτώρια στην Τανζανία. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τόσο την οικονομική και πολιτική διαπλοκή όσο και τις κοινωνικές και οικολογικές επιπτώσεις του φαινομένου, ενώ διατηρεί πάντα στον άξονά του τον άνθρωπο. Το έργο του Ζάουπερ όμως ξεπερνά γεωγραφικά όρια. Ο ίδιος εξηγεί: «Οι τελευταίες μου ταινίες είναι γυρισμένες στην Αφρική, όμως δεν μιλούν για την Αφρική. Σ’ αυτή την περιοχή του κόσμου βρήκα τις συνθήκες για να περιγράψω την ειρωνεία και το αίνιγμα της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης».

Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το έργο του Χούμπερτ Ζάουπερ

Hubert Sauper

Η πιο πρόσφατη ταινία του, το «We Come as Friends», που τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης στο Φεστιβάλ Βερολίνου, το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Σάντανς κι έκανε την ελληνική πρεμιέρα του στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Αθήνα, από το CineDoc, για δυο προβολές, Τετάρτη 2 και Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στον Δαναό αντίστοιχα. Η ταινία είναι μια σύγχρονη οδύσσεια, ένα συγκλονιστικό ταξίδι στην καρδιά της Αφρικής. Τη στιγμή που το Σουδάν, η μεγαλύτερη χώρα της ηπείρου, χωρίζεται σε δύο έθνη, μια παλιά παθολογία αναδύεται και πάλι - αυτή της αποικιοκρατίας, σύγκρουση των αυτοκρατοριών με νέα αιματηρά επεισόδια.

we come as friends 607

Ο σκηνοθέτης μάς ταξιδεύει με ένα μοναδικό τρόπο που κόβει την ανάσα στα πιο απίθανα σημεία της Αφρικής και στις πιο εσωτερικές σκέψεις και όνειρα των κατοίκων της. Ειρηνοποιοί των Ηνωμένων Εθνών, εργάτες, αμερικανοί Ευαγγελιστές, Σουδανοί όλων των ηλικιών, παρελαύνουν μπροστά από την κάμερα, αποτυπώνοντας με μελανά χρώματα ένα νεο-αποικιοκρατικό πείραμα που συντελείται στη χώρα.

Το «We Come as Friends», την ίδια περίοδο με την Αθήνα, θα προβληθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία, Σκωτία, Πολωνία, Ιταλία, Νορβηγία και Ολλανδία, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας του δικτύου διανομής Moving Docs, μέλος του οποίου είναι και το CineDoc. Οι προβολές στην Αθήνα διοργανώνονται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστρίας.

info

  • «We Come as Friends»
  • Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 20.00, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31, Αθήνα)
  • Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, 15.45, Κινηματογράφος Δαναός
  • τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ
  • Η προβολή γίνεται με ελληνικούς υπότιτλους
  • Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το cinedoc.gr