Buzz

Η τέχνη του loser: ένα video essay για το σινεμά του Αλεξάντερ Πέιν

στα 10

Δεν είναι εύκολο να γράψεις ήρωες στην πιο αδύναμη στιγμή της ζωής τους και να δημιουργήσεις ένα σινεμά ειλικρινές και δυνατό κι όχι αδιάφορο ή μίζερο. Δείτε πώς τα καταφέρνει ο Αλεξάντερ Πέιν...

Η τέχνη του loser: ένα video essay για το σινεμά του Αλεξάντερ Πέιν

Μέχρι τη δεκαετία του 70 που το αμερικανικό σινεμά ξέφυγε από τους «ήρωες» και με σκηνοθέτες σαν τον Πέκινπα, τον Σκορσέζε, τον Κόπολα, τον Λιούμετ πέρασε στους «αντιήρωες», ο θεατής ήταν προγραμματισμένος να συμπάσχει, να συμμετέχει, να αγαπά αυτόν που θαυμάζει. Πρωταγωνιστής ήταν κάποιος με καθαρά χέρια, βλέμμα, συνείδηση. Οι ιστορικές συγκυρίες μιας χώρας που τσαλάκωσε ανεπιστρεπτί την πλάνη της Γης της Επαγγελίας, οδήγησε σε κάτι πιο σκοτεινό, δύσκολο και... ειλικρινές.

Σαράντα χρόνια μετά, υπάρχει χώρος για τα πάντα. Ο «quirky», ο «loser» μπορούν να είναι πια πρωταγωνιστές. Αρκεί να τους γράψεις έξυπνα και να τους σκηνοθετήσεις με ανθρωπιά και κατανόηση. Κι αυτό δεν σημαίνει να τους χαριστείς. Είναι γνωστή η παροιμία - ή αν θέλετε η παραίνεση ανάμεσα σε συγγραφείς- για το πώς δημιουργείς έναν αληθινό ήρωα: «τον λιθοβολείς».

Alexander Payne Failure 607

Οπως μάς εξηγεί ο Ντέιλι Νίξον που μάς ξεναγεί στο video essay του «A Thousand Words» εκπαιδευτικού προγράμματος, ο Αλεξάντερ Πέιν, όχι απλά παίρνει πολύ στα σοβαρά αυτή τη συμβουλή, αλλά την έχει αναγάγει σε άλλα επίπεδα: δεν πετάει πέτρες στον ήρωά του. Πετά χειροβομβίδες.

Δείτε με αυτό το πρίσμα τους ήρωες της φιλμογραφίας του:

.

Δείτε κι αυτά: