Φεστιβάλ / Βραβεία

Και φέτος το καλοκαίρι ανηφορίζουμε στο Φεστιβάλ Βωβούσας

στα 10

Ετοιμαστείτε, κατεβάστε τις σκηνές από το πατάρι και save the date: Από την Παρασκευή 28 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 6 Αυγούστου παίρνουμε τα βουνά!

Flix Team
Και φέτος το καλοκαίρι ανηφορίζουμε στο Φεστιβάλ Βωβούσας
φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης | Φεστιβάλ Βωβούσας © 2016

Το καλοκαίρι επιστρέφει και μαζί του και το Φεστιβάλ Βωβούσας. Δέκα ημέρες και… δύο χωριά, αφού φέτος στο πρόγραμμα εντάσσεται και το γειτονικό χωριό Περιβόλι, και φυσικά πολλές δραστηριότητες, προβολές, μουσική και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Η ορεινή εξόρμηση ξεκινά στις 28 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 5 Αυγούστου. Με την έναρξη του Φεστιβάλ, μικροί, μεγάλοι, φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι γινόμαστε μία μεγάλη παρέα και πλάι στον ποταμό Αώο και την καταπράσινη κοιλάδα του, ανακαλύπτουμε το μικρό παραδοσιακό χωριό με τους λίγους ντόπιους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους μιλούν ακόμη βλαχικά, και το παραδοσιακό μονότοξο γεφύρι, ενώ παράλληλα αφήνουμε την καλλιτεχνική μας φύση να αποδράσει κι εκείνη μαζί μας.

Διαβάστε ακόμη: 3o Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο Χωριό: Οταν το σινεμά είναι ακόμη εμπειρία

Vovousa Festival 607

Vovousa Festival 607

Κι επειδή Φεστιβάλ Βωβούσας χωρίς κεντρικό θέμα δεν γίνεται, τα φώτα φέτος «πέφτουν» πάνω σε δύο προσωπικότητες με μεγάλη συμβολή στον πολιτισμό της Ελλάδας και των Βαλκανίων οι οποίοι γεννήθηκαν και έδρασαν μερικά μόνο χιλιόμετρα μακριά από τη Βωβούσα, στη γειτονική Αβδέλλα. Το έργο των αδελφών Μανάκια, ζωντανό ακόμη στα κινηματογραφικά τους φιλμ, θα αναβιώσει μέσα από τη ματιά του Φεστιβάλ με συζητήσεις, εργαστήρια, προβολές.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ Βωβούσας, γεμίζει το καλλιτεχνικό του οπλοστάσιο με εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους ανήσυχους φεστιβαλιστές:

Η καθιερωμένη πλέον πρωινή γυμναστική με την Τζίνα Αποστολοπούλου, η «ναυαρχίδα» των εργαστηρίων «Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με ανθρώπινες ιστορίες» του Βασίλη Λουλέ, το μουσικό εργαστήρι Πολυφωνίας με τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη και την Αλίκη Γκανά, το παιδικό εργαστήριο animation των edu|shorts καθώς και η multimedia Κιβωτός Εικόνων με εμψυχωτές τους Σάκη Σερέφα, Στράτο Καλαφάτη και Βασίλη Κεχαγιά, η βουνίσια «πρόκληση» των Αμάντα Μιχαλοπούλου, Χίλντα Παπαδημητρίου, Δημήτρη Κουρούμπαλη και Φρόσως Κορρού που μετατρέπει τους μικρότερους φίλους μας σε ντετέκτιβ, ή εκείνη που ξυπνά το καλλιτεχνικό τους δαιμόνιο και τους καλεί να μεταμορφώσουν τη μάντρα-σήμα κατατεθέν του χωριού! Η δημιουργικότητα όμως δεν έχει σταματημό: η ομάδα των IRAK αναλαμβάνει να ταράξει τις νόρμες του χαρακτικού με τη βοήθεια των μικρών τους φίλων, ενώ η Ελίνα Δέτση λύνει το γρίφο του felting!

Vovousa Festival 607

Vovousa Festival 607

Κι αυτές δεν είναι φυσικά οι μοναδικές εκδηλώσεις, καθώς ομιλίες, συζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, μουσική και προβολές συμπληρώνουν το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ.

Με την έκθεση φωτογραφίας για τους αδελφούς Μανάκια από το αρχείο του Αλέξανδρου Τζιόλα ανοίγει η αυλαία για φέτος, ενώ θα φιλοξενηθούν επίσης οι εκθέσεις της Μυρτώς Παπαδοπούλου, του Κώστα Μπαλάφα και του resident φωτογράφου του Φεστιβάλ, Yannic Bartolozzi, ο οποίος για ένα μήνα ζει στη Βωβούσα, εμφανίζει τις φωτογραφίες στον αυτοσχέδιο σκοτεινό θάλαμο και παράλληλα μυείται στην ελληνική βουνίσια ζωή.

Vovousa Festival 607

Vovousa Festival 607

Η Αμάντα Παπαδοπούλου θα συζητήσει με τη συγγραφέα και μεταφράστρια αστυνομικών μυθιστορημάτων Χίλντα Παπαδημητρίου για την επίδραση της ορεινής τοπιογραφίας στο έγκλημα, ενώ ο ηθοποιός Δημήτρης Κουρούμπαλης και η μαθήτρια Κλάρα Τσουμπλέκα θα ερμηνεύσουν, ειδικά για τη βραδιά, αποσπάσματα από μυθιστορήματα. Ο Φάνης Δασούλας θα μιλήσει για τα βλαχικά τοπωνυμία της Βωβούσας και η Γεωργία Ιμσιρίδου, συντηρήτρια του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, θα αναφερθεί στη σημασία του έργου του Κώστα Μπαλάφα.

Το βράδυ των εγκαινίων, στις 29 Ιουλίου, ο Κωστής Εμμανουηλίδης θα μεταμορφώσει τα κτίσματα της Βωβούσας με το εντυπωσιακό architectural mapping, μια βραδιά που θα ντύσει μουσικά η θερεμινίστρια May Roosevelt. Παράλληλα, από τη Βωβούσα δε θα μπορούσε να απουσιάζει το μουσικό σχήμα του Δημήτρη Παράσχου, το πολυφωνιικό σχήμα Χαονία, καθώς και η κομπανία του Νίκου Κυριάκου.

Vovousa Festival 607

Vovousa Festival 607

Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης προβολές διεθνών ταινιών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, αλλά και ταινίες ελληνικής παραγωγής, του Βασίλη Λουλέ («Πέρασα κι Εγώ από Κει κι Είχα Παπούτσια από Χαρτί» και «Ενας Λαμπερός Ηλιος») και του Αγγελου Κοβότσου («String-less» και «SOS Animals in Danger»), ενώ πρεμιέρα θα κάνει η ταινία της Eliza Zdru για τους αδελφούς Μανάκια, «The Manakia Brothers».

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το βρείτε εδώ, ενώ όλες οι πρακτικές πληροφορίες για την πρόσβαση και τη διαμονή σας βρίσκονται εδώ.

Διαβάστε ακόμη