Φεστιβάλ / Βραβεία

Videodrome minifest vol. 1: Πώς καταναλώνουμε pop κουλτούρα; Οι απαντήσεις στην Ααβόρα

στα 10

Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Απριλίου, στον κινηματογράφο Ααβόρα, ένα διήμερο προβολών και συζητήσεων μέσα και έξω από την οθόνη!

Flix Team
Videodrome minifest vol. 1: Πώς καταναλώνουμε pop κουλτούρα; Οι απαντήσεις στην Ααβόρα

Πώς καταναλώνουμε pop κουλτούρα; Πώς απολαμβάνουμε τις ταινίες και τις σειρές που βλέπουμε μανιωδώς; Πώς τις συζητάμε μεταξύ μας; Πώς νιώθουμε που οι nerd εμμονές της παιδικής μας ηλικίας έχουν γίνει blockbuster νοσταλγικά προϊόντα; Πώς έφτασαν τα fantasy/sci-fi/horror βιβλία και κόμικς με τα οποία μεγαλώσαμε να γίνουν το πιο περιζήτητο υλικό για τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές μεταφορές; Ποιος θα μιλήσει για όλα αυτά;

To Nerdcult σας καλεί σ’ ένα διήμερο προβολών και συζητήσεων στις 24 και 25 Απριλίου στον κινηματογράφο Ααβόρα - μαζί με εκλεκτούς καλεσμένους από τον χώρο των κόμικς και του βιβλίου. Θα προβληθούν γνωστές ή λιγότερο γνωστές κινηματογραφικές μεταφορές και θα συζητηθούν η pulp λογοτεχνία και ο pulp κινηματογράφος σαν αυτά που είναι: στοιχεία μιας λαϊκής κουλτούρας που μας μεγάλωσε και μας έβαλε σ’ έναν κόσμο σκοτεινών δωματίων, εξωπραγματικών υπερδυνάμεων, αλλόκοτων πλασμάτων, χιλιοτσακισμένων σελίδων και φανταστικών πλανητών.

Διαβάστε ακόμη: Comicdom Con Athens 2018 | Το 13o και το καλύτερο

videodrome poster 607

Το πρόγραμμα

Τρίτη 24 Απριλίου

18.00 Ανοιγμα με signings βιβλίων και κόμικς
19.00 Η μεγάλη περιπέτεια των κόμικς από το χαρτί στις οθόνες. Συνομιλούν οι δημιουργοί κόμικς Γιώργος Γούσης, Αλέξια Οθωναίου, Αντώνης Βαβαγιάννης, Παναγιώτης Πανταζής και Δήμητρα Αδαμοπούλου. Συντονίζει ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου (Nerdcult).
21.00 «American Splendor» (Shari Springer Berman & Robert Pulcini, 2003)
23.00 «The Whisperer In Darkness» (Sean Branney, 2011)

Τετάρτη 25 Απριλίου

18.00 Ανοιγμα με signings βιβλίων και κόμικς
19.00 Παράξενη λογοτεχνία, αλλόκοτος κινηματογράφος: Γεφυρώνοντας το pulp με το mainstream. Συνομιλούν οι Δημοσθένης Παπαμάρκος (συγγραφέας), Γιώργος Καζαντζίδης (καθηγητής φιλολογίας), Ολγα Βερελή (αρθρογράφος) και Χρυσόστομος Τσαπραΐλης (συγγραφέας/αρθρογράφος). Συντονίζει ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου (Nerdcult).
21.00 «The Wailing» (Hong-jin Na, 2016)
23.30 «A Boy & His Dog» (L.Q. Jones, 1975)

Στο χώρο του φεστιβάλ θα βρίσκονται με τα βιβλία τους οι εκδόσεις Αντίποδες, Jemma και Polaris.

info

  • Είσοδος: Προβολής 4€ / Ημέρας 6€ / 2ημέρου 8€
  • Περισσότερα στο Facebook Event

Αναλυτικά οι ταινίες

a boy and his dog 607

«A Boy and his Dog», Λ.Κ. Τζόουνς, 1975, 91’

Μια αληθινή midnight ταινία, ένα disturbing διαμάντι, μια post-apocalyptic εκκεντρική κωμωδία, ένα cult θρίλερ επιβίωσης. Κατά μία έννοια, το «A Boy and His Dog» του Λ.Κ. Τζόουνς (αγαπημένου ηθοποιού από τα κλασικά πλέον γουέστερν του Σαμ Πέκινπα), είναι όλα αυτά τα πράγματα - και μερικά περισσότερα. Η ταινία είναι βασισμένη στον ομώνυμο αφηγηματικό κύκλο του new wave sci-fi συγγραφέα Χάρλαν Ελισον που αποτελείται από μια νουβέλα, μερικά διηγήματα και ένα graphic novel - ξεκινώντας από το 1969 και φτάνοντας μέχρι το σήμερα. Αν θέλετε να δείτε ένα έφηβο αγόρι κι ένα σκυλί που μιλάει να περιπλανώνται στην post-nuclear έρημο του πραγματικού, τότε καλώς ήρθατε στο «A Boy and His Dog».

American Splendor 607

**«American Splendor», Σάρι Σπρίνγκερ Μπέρμαν, Ρόμπερτ Πουλτσίνι, 2003, 101')

Ο όρος «έργο ζωής» μερικές φορές είναι μικρός για να περιγράψει μια δημιουργία. Αν μιλάμε για το «American Splendor» του Χάρβεϊ Πέκαρ, τότε ίσως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο «διαρκές έργο ζωής». Γιατί αυτό ήταν το «American Splendor». Ξεκίνησε να εκδίδεται το 1976 από τον ίδιο τον Πέκαρ, ενώ μετά το 1994 συνέχισε μέσω της Dark Horse Comics έως και το 2008 - δύο χρόνια πριν τον θάνατό του. Στις σελίδες του, ο Πέκαρ δεν άφησε ανεξιχνίαστη ούτε την πιο κρυφή γωνιά της ζωής του, συνεργαζόμενος με σπουδαίους κομίστες σαν τον Ρόμπερτ Κραμπ. Το «American Splendor» μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη το 2003 από τους σκηνοθέτες και σεναριογράφους Σάρι Σπρίνγκερ Μπέρμαν και Ρόμπερτ Πουλτσίνι, με έναν εκπληκτικό Πολ Τζιαμάτι στον πρωταγωνιστικό ρόλο ως Χάρβεϊ Πέκαρ. Παίρνοντας ως βάση τις ιστορίες του ομότιτλου αυτοβιογραφικού κόμικ (αλλά και του offshoot του, «Our Cancer Year», όπου ο Πέκαρ αναμετράται με την διάγνωση καρκίνου), οι Μπέρμαν και Πουλτσίνι δημιουργούν μια από τις πιο όμορφες, σκληρές, ευαίσθητες και meta μεταφορές κόμικς που έχουμε δει στον κινηματογράφο.

wailing 607

«The Wailing», Χονγκ-τζιν Να, 2016, 156'

Τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Νοτιοκορεάτη Χονγκ-τζιν Να, μετά τα πανέμορφα «The Chaser» και «The Yellow Sea» του 2008 και του 2010 αντίστοιχα, και θα ήταν ψέματα αν λέγαμε πως το «The Wailing» βασίζεται σε κάποιο προϋπάρχον λογοτεχνικό κείμενο. Από την άλλη όμως, μπορεί το σενάριο να είναι γραμμένο από τον ίδιο τον Χονγκ-τζιν Να, αλλά η ατμόσφαιρα και το ύφος της ταινίας αναπνέουν μέσα στον παραδοσιακό λαβκραφτικό κοσμικό τρόμο. Συνταιριάζοντας τις σκοτεινές μοχθηρές δυνάμεις από τη λογοτεχνία του τρόμου και του φανταστικού μαζί με την αλλόκοτη ατμόσφαιρα των φολκλορικών τοπικών θρύλων, το «The Wailing» καταφέρνει να μετατραπεί σε μια στοιχειωτική κινηματογραφική εμπειρία που συνεχίζει επάξια την υπέροχη παράδοση του νοτιοκορεάτικου τρόμου που μας έχει χαρίσει ταινίες σαν τα «A Tale of Two Sisters», «The Host» και «Train to Busan».

whisperer in darkness 607

«The Whisperer in Darkness», Σον Μπράνεϊ, 2011, 104'

Μακάρι κάθε ανεξάρτητη (σχεδόν fanmade) κινηματογραφική παραγωγή να είχε την αγάπη, το πάθος και τη φιλοδοξία που κρύβει μέσα της η μεταφορά του «The Whisperer In Darkness» του H.P. Lovecraft στη μεγάλη οθόνη από τον Σον Μπράνεϊ και τον Αντριου Λίμαν. Οι δύο δημιουργοί παίρνουν την ομώνυμη horror/sci-fi νουβέλα του Lovecraft, η οποία πρωτοδημοσιεύθηκε το 1931 στο ιστορικό pulp περιοδικό Weird Tales και την μετατρέπουν σε ένα αληθινό μικρό θαύμα. Χρησιμοποιώντας ένα μείγμα παλιών και σύγχρονων κινηματογραφικών τεχνικών, ο Μπράνεϊ αναπαριστά τον κθουλικό μύθο με τη μορφή μιας κλασικής ταινίας τρόμου από τη δεκαετία του ‘30, απηχώντας την ατμόσφαιρα ταινιών σαν τα «Dracula», «Frankenstein» και «The Invisible Man». Εχοντας ήδη την εμπειρία του «The Call of Cthulhu», της προηγούμενης ταινίας τους από το 2005, ο Μπράνεϊ και η H.P. Lovecraft Historical Society μας προσφέρουν ίσως την καλύτερη λαβκραφτική μεταφορά που έχουμε δει ποτέ.

info

  • Είσοδος: Προβολής 4€ / Ημέρας 6€ / 2ημέρου 8€
  • Περισσότερα στο Facebook Event

videodrome program 607