Buzz

Από τον Πέκινπα στον Ρεφν: Η τέχνη του slow motion στο σινεμά

στα 10

Ενα video essay μάς περιγράφει υπέροχα όσα ξέραμε, κι όσα νομίζαμε ότι ξέραμε, για τη σωστή χρήση της αργής κίνησης στο σινεμά.

Από τον Πέκινπα στον Ρεφν: Η τέχνη του slow motion στο σινεμά

«The Discarded Image» είναι μία σειρά από video essays του Τζούλιαν Πάλμερ, ο οποίος με κάθε βίντεο μας ξεναγεί σ' ένα διαφορετικό κινηματογραφικό τομέα ή θεματική.

Με το «The Art of Slow Motion» ο Πάλμερ περιγράφει με συγκεκριμένα παραδείγματα πώς οι διαφορετικοί σκηνοθέτες στην ιστορία του σινεμά έχουν χρησιμοποιήσει την αργή κίνηση.

Θυμηθείτε κι αυτό: Η τέχνη του loser: ένα video essay για το σινεμά του Αλεξάντερ Πέιν

Από τον Σαμ Πέκινπα και τον Τζον Γου μέχρι τον Κουέντιν Ταραντίνο και τον Νίκολας Ρεφν, το slo mo υπογραμμίζει τη δράση, σου κόβει την ανάσα λίγο πριν ξεσπάσει κάτι εκρηκτικά βίαιο. Υπάρχουν όμως τόσοι και τόσοι σκηνοθέτες (από τον Μπράιαν Ντε Πάλμα στον Γουόνγκ Καρ Γουάι και τον Γουές Αντερσον) που χρησιμοποιούν το slow motion για να παίξουν, κυριολεκτικά, με το χρόνο - με αποκορύφωμα την τεχνική των Γουατσόφσκι στο «Matrix», που πλέον έχει κοπιαριστεί χιλιάδες φορές (ακόμα και σε παρωδίες).




Δημοφιλέστερη επιλογή όλων: το slo mo της σκηνής θανάτου.

Πιο ενδιαφέρουσα: αυτή του Μάρτιν Σκορσέζε. Από τους «Κακόφημους Δρόμους» μέχρι το «Οργισμένο Είδωλο», ή το «Καζίνο», ο Σκορσέζε επιβάλει με την τεχνική αργής κίνησης στο θεατή να σταματήσει ό,τι κάνει και να εισχωρήσει στο μυαλό και την ψυχοσύνθεση του ήρωα. Σε εκείνα τα δευτερόλεπτα που οργίζεται, ζηλεύει, ερωτεύεται.

Πατήστε το play και απολαύστε:


Δείτε κι αυτά: