Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2019: Η Λουκρέσια Μαρτέλ έχει κάτι να πει για τον Ρόμαν Πολάνσκι

στα 10

Από τη θέση της Προέδρου της φετινής κριτικής επιτροπής της 76ης Μόστρας, η Αργεντινή σκηνοθέτης δεν στηρίζει τον Ρόμαν Πολάνσκι, αλλά θεωρεί σωστό που η ταινία του βρίσκεται στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Βενετία 2019: Η Λουκρέσια Μαρτέλ έχει κάτι να πει για τον Ρόμαν Πολάνσκι

«Δεν ξεχωρίζω τον άνθρωπο από την τέχνη του», δήλωσε κατηγορηματικά η Λουκρέσια Μαρτέλ, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τον Ρόμαν Πολάνσκι, ο οποίος συμμετέχει φέτος με το «J' Accuse» στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 76ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, εκεί όπου η Αργεντινή σκηνοθέτης εκτελεί φέτος χρέη Προέδρου της κριτικής επιτροπής.

Δείτε ακόμη: Sala Web 2019: Δείτε επιλεγμένες ταινίες από το Φεστιβάλ Βενετίας στο σπίτι σας!

Lucrecia Martel

«Δεν θα τον συγχαρώ, αλλά θεωρώ ότι είναι σωστό που η ταινία του βρίσκεται στο Φεστιβάλ. Ενας άνθρωπος που διαπράττει ένα έγκλημα και το θύμα θεωρεί ότι έχει ικανοποιηθεί από την "τιμωρία", είναι κάτι που εγώ δεν μπορώ να το κρίνω. Είναι δύσκολο να ορίσεις ποια είναι η σωστή προσέγγιση απέναντι σε ανθρώπους που έχουν διαπράξει συγκεκριμένα πράγματα και έχουν δικαστεί γι' αυτά. Νομίζω πως τέτοιες ερωτήσεις είναι μέρος της συζήτησης που γίνεται στην εποχή μας. Πρέπει να αναπτύξουμε το διάλογο και ένα Φεστιβάλ είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να γίνει αυτή η συζήτηση.»

Η «συζήτηση» είναι φυσικά ο βιασμός για το οποίο κατηγορείται ο Ρόμαν Πολάνκσι από τη δεκαετία του '70, με αποτέλεσμα να είναι όλα αυτά τα χρόνια «εξόριστος» στην Ευρώπη, καθώς στην Αμερική εκκρεμεί ή καταδίκη του.

Η Λουκρέσια Μαρτέλ δήλωσε επίσης πως δεν θα παρευρεθεί σε ένα δείπνο που οργανώνει το Φεστιβάλ προς τιμήν του Ρόμαν Πολάνσκι.

jury lucrecia Η κριτική επιτροπή του 76ου Φεστιβάλ Βενετίας: (από αριστερά στα δεξιά) Σίνια Τσουκαμότο, Πιρς Χάντλινγκ, Στέισι Μάρτιν, Μέρι Χάρον, Λουκρέσια Μαρτέλ, Πάολο Βίρτζι, Ροντρίγκο Πριέτο

Διαβάστε ακόμη: Βενετία 2019: Αυτές είναι οι 21 ταινίες που διεκδικούν (με αξιώσεις) τον φετινό Χρυσό Λέοντα