Φεστιβάλ / Βραβεία

To Φεστιβάλ Βενετίας τιμά τον Κώστα Γαβρά

στα 10

Με το βραβείο Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker 2019 θα τιμηθεί ο Κώστας Γαβράς στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας, εκεί όπου θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα, εκτός συναγωνισμού, η νέα του ταινία «Adults in the Room».

To Φεστιβάλ Βενετίας τιμά τον Κώστα Γαβρά

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Κώστα Γαβράς αξίζει να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των σημερινών μεγάλων σκηνοθετών, αλλά υπάρχει κι ένας συγκεκριμένος λόγος. Καταφέρνει να μετατρέψει την πολιτική σε ένα συναρπαστικό θέμα, ένα θέμα όπως κάθε άλλο, όχι μόνο για τους ήδη πεπεισμένους λίγους, αλλά και για το μεγαλύτερο κοινό, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του για να αγγίξει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θεατών. Αυτός ο σκηνοθέτης, σεμνός αλλά αποφασισμένος, ανέκαθεν έκρινε ότι όλες οι ταινίες είναι πολιτικές. Αυτό όχι μόνο του επιτρέπει να αποφύγει την ετικέτα του πολιτικού σκηνοθέτη, που πάντα ήταν συνδεδεμένη με αυτόν - συχνά με ένα αρνητικό τρόπο - αλλά και να διεκδικήσει μια ειρηνική και ειλικρινή δημοκρατική πίστη σε ένα είδος λαϊκού κινηματογράφου που κάνει τον θεατή να σκέφτεται και να αναρωτιέται, καθώς προκαλεί βαθιά συναισθηματα. Χάρη στην εγγενή, αυθεντική αγανάκτηση των ταινιών του, στον βαθύ ανθρωπισμό που τις χαρακτηρίζει και στην ελευθερία που απαιτούν, ο Κώστας Γαβράς αμφισβητεί τις αδυναμίες μας και την υποταγή μας. Εχει ειπωθεί ότι "αν έχουμε κοιμηθεί, ο κινηματογράφος του μας ξυπνά. Και αν έχουμε χάσει την ελπίδα, οι ταινίες του μας την αποκαθιστούν"».

Με αυτή τη δήλωση ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, ανακοίνωσε το μεγάλο τιμητικό βραβείο της φετινής διοργάνωσης θα απονεμηθεί στον Κώστα Γαβρά σε ειδική τελετή που θα γίνει στις 31 Αυγούστου στη Sala Grande του Λίντο της Βενετίας, πριν από την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Adults in the Room» που θα προβληθεί, εκτός διαγωνιστικού προγράμματος στο Φεστιβάλ.

Διαβάστε αναλυτικά: Το «Adults in the Room» του Κώστα Γαβρά στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας

Πριν από τον Κώστα Γαβρά, με το βραβείο που δίνεται σε μια προσωπικότητα του σινεμά που θεωρείται ότι έχει συνεισφέρει στην πρωτοπορία του σύγχρονου σινεμά, είχαν τιμηθεί ο Τακέσι Κιτάνο, ο Αμπάς Κιαροστάμι, η Ανιές Βαρντά, ο Σιλβέστερ Σταλόνε, ο Μάνι Ράτναμ, ο Αλ Πατσίνο, ο Σπάικ Λι, ο Ετόρε Σκόλα, ο Τζέιμς Φράνκο, ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο Στίβεν Φρίαρς και ο Ζαν Γιμού.

To 76o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου του 2019 στο Λίντο της Βενετίας.

Gavras