Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2018 | Η 75η Μόστρα με το βλέμμα του Flix | Μέρα 3η

στα 10

Η ομάδα του Flix στη Βενετία επιλέγει όλα όσα ξεχώρισαν την Πέμπτη 31 Αυγούστου, τρίτη (και πρώτη βροχερή) ημέρα του 75ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Flix Team
Βενετία 2018 | Η 75η Μόστρα με το βλέμμα του Flix | Μέρα 3η

Η ομάδα του Flix στο 75ο Φεστιβάλ Βενετίας είναι Λήδα Γαλανού, Πόλυ Λυκούργου, Γιώργος Κρασσακόπουλος, Μανώλης Κρανάκης, Θοδωρής Δημητρόπουλος, Δημήτρης Δημητρακόπουλος και Τάσος Χατζηευφραιμίδης.


Βενετία

Το Λίντο, όταν βρέχει, είναι πιο Λίντο. Λ.Γ.


Βενετία

Ακόμη και μετά από τόσες προβολές δεν μπορούμε να συνηθίσουμε το καινούργιο σήμα του φεστιβάλ που παίζει πριν από κάθε ταινία. Σκηνές από φιλμ που έχουν προβληθεί εδώ ενώνονται ανέμπνευστα και κάπως κιτς και σχηματίζουν το λιοντάρι σήμα κατατεθέν του φεστιβάλ. Προτιμούμε σαφώς τα animated σηματάκια των προηγούμενων χρόνων, κι ελπίζουμε να επανέλθουν. Γ.Κ.


Βενετία

Veni, Vidi, Gaga. Μόνο έτσι μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις η σαρωτική επέλαση της Στεφανί Τζερμανότα στο Λίντο. Τ.Χ


The ballad of Buster Scruggs 607

«Μας άρεσαν πάντα οι σπονδυλωτές ταινίες, ειδικά εκείνες που γυρίζονταν στην Ιταλία στην δεκαετία του 60, οι οποίες τοποθετούσαν διπλα δίπλα φιλμάκια από διαφορετικούς σκηνοθέτες, πάνω σε ένα κοινό θέμα. Εχοντας γράψει μια σειρά από ιστορίες γουέστερν θελήσαμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο, στρατολογώντας τους καλύτερους σκηνοθέτες που δουλεύουν σημερα στο σινεμά. Ημασταν αληθινά πολύ τυχεροί που και οι δυό τους δέχτηκαν να συμμετάσχουν». Οι Αδελφοί Κοέν εξηγούν πως προέκυψε το «The Ballad of Buster Scruggs», στο press book της ταινίας. Γ.Κ.


Βενετία

L. Gaga Θ.Δ.


Βενετία

Μαθήματα κινηματογραφικού (και όχι μόνο) στιλ από τον Τζεφ Γκόλντμπλουμ. T.X.


βενετία

Στο Lido, η αγάπη ανθίζει κάτω από την αφίσα του «A Star Is Born». Δ.Δ.


Sheila

«Στο "First Man" έδειξα την αμερικανική σημαία στην επιφάνεια της σελήνης, αλλά όχι και την τοποθέτησή της. Ηταν ένα από τα στιγμιότυπα της αποστολής του Apollo 11 στα οποία επέλεξα να μην συγκεντρωθώ. Για να απαντήσω στην ερώτηση αν αυτό είναι μια πολιτική δήλωση, η απάντηση είναι όχι». Ο Ντέιμιαν Σαζέλ απαντά σε όσους τον επικρίνουν για έλλειψη πατριωτισμού. Στο πλευρό του τα παιδιά του Νιλ Αρμστρονγκ. M.K.


Βενετία

Ωρα για νέους ρόλους. Η Lady Gaga συστήνεται στη συνέντευξη τύπου ως ηθοποιός, ο Μπράντλεϊ Κούπερ ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Θα συμπληρώναμε και τραγουδιστής. Δ.Δ.


Tom Waits 607

Ο Τομ Γουέιτς. Πρωταγωνιστής σε μία «στροφή» της κινηματογραφικής πικρής μπαλάντας των αδελφών Κοέν, «The Ballad of Buster Scruggs», ο 69χρονος Γουέιτς είναι το ατόφιο χρυσάφι της ταινίας. Θα θέλαμε να βρούμε το κομμάτι που μουρμουρίζει, διασχίζοντας με τον γαϊδαράκο του, την Αγρια Δύση ψάχνοντας τον «Mr. Pocket». Π.Λ.


Gaga

Το δελτίο καιρού προειδοποιούσε για καταιγίδες και κεραυνούς χθες το βράδυ, κι ένας από αυτούς χτύπησε στην Sala Grande στην διάρκεια της επίσημης προβολής του «A Star is Born», καίγοντας την λάμπα της μηχανής προβολής και προκαλώντας μια δεκαπεντάλεπτη διακοπή στην ταινία του Μπράντλεϊ Κουπερ. Φήμες που θέλουν την ηλεκτρισμένη ερμηνεία της Lady Gaga υπεύθυνη για το ατύχημα ελέγχονται ως ανακριβείς, η ίδια πάντως δεν προήθηκε καθόλου από την αναποδιά, διασκεδαζοντάς το και στέλνοντας φιλιά στο κοινό. Γ.Κ.


Amanda 607

Το «Amanda» του Μίκαελ Χερς είναι μια ταινία για να σε ζεστάνει. Η 7χρονη Αμάντα μεγαλώνει στο Παρίσι με τη μαμά της: ο θείος της, ο 24χρονος Νταβίντ (Βενσάν Λακόστ), που ασχολείται με μικροδουλειές, airbnb και χαριτωμένα, αδέξια φλερτ, την αγαπάει πολύ, αρκεί να μην τον σκοτίζει. Οταν η μαμά τής Αμάντα, κάνοντας πικνίκ με φίλους στο πάρκο, δολοφονείται εν ψυχρώ σε τρομοκρατική επίθεση, ο Νταβίντ έχει ν' αντιμετωπίσει την απώλεια της αδελφής του, την ξαφνική εσωστρέφεια τής Αμάντα που προσπαθεί να εκλογικεύσει, στα επτά, ό,τι συνέβει, αλλά και με το πώς, από εκεί και πέρα, θα συνεχίσει η ζωή τους, ξαφνικά με τεράστιες ευθύνες. Μικρό, γλυκό, ρεαλιστικό και με τη λαμπερή σαν ήλιο Ιζόρ Μιλτριέ να γεμίζει την οθόνη με πεισματικό χαμόγελο. Λ.Γ.


benet;ia

Benet;ia

Benetia

Επεσα, κυριολεκτικά και τυχαία, πάνω στη Lady Gaga και τον Μπράντλεϊ Κούπερ, τη στιγμή που έβγαιναν από το photocall κι έμπαιναν στα βαπορέτα τους για να επιστρέψουν από Lido στη Βενετία. Και τι με αυτό, θα πείτε. Η αντίδρασή της στον συγκεντρωμένο κόσμο της ήταν κάτι που δεν έχω ξαναδεί ποτέ. Τους μιλάει, τους απευθύνεται, τους αγκαλιάζει, τους αγαπάει. «Don't give up» είπε σε μια κοπέλα μπροστά μου που κάτι της ψιθύρισε. Π.Λ.


Bradley Cooper 607

Με μεγάλη χαρά και με δάκρυα συγκίνησης στα μάτια έχω να δηλώσω ευτυχής που θα ζήσουμε ζωντανά τον απόλυτο οσκαρικό θρίαμβο, με τον Μπράντλεϊ Κούπερ (γνωστό φυσικά από το «Alias») να κερδίζει Οσκαρ Ταινίας (ως παραγωγός), Σκηνοθεσίας (ως ο καλύτερος ηθοποιός σε σκηνοθετικό ντεμπούτο μετά τον Τσαρλς Λότον), Α' Ανδρικού Ρόλου (επειδή έπρεπε ήδη να το έχει κερδίσει για το «American Sniper», συγγνώμη για τις σκληρές αλήθειες) και Διασκευασμένου Σεναρίου (πιστεύω έκανε ο ίδιος μέχρι και το κέτερινγκ) στην επόμενη απονομή. Κι αυτό δε μετράει καν το Οσκαρ Τραγουδιού που θα κερδίσει το «Shallow», το οποίο ερμηνεύει μαζί με την Lady Gaga. Γουόρεν Μπίτι κάνε στην άκρη, Γούντι Αλεν κάνε μας τη χάρη, Ορσον Γουέλς συγγνώμη, άργησες! Μπράντλεϊ Κούπερ... ευχαριστούμε. Θ.Δ.


Peterloo 607

Αχ Mάικ Λι. Παρακολουθώντας το (καθόλου ευκαταφρόνητο) ιστορικό και πολιτικό δράμα εποχής «Peterloo», υπήρξαν στιγμές στα 157 λεπτά του, που αναρωτιόμασταν πότε θα επιστρέψεις στα πολύ απλά, καθημερινά, τρυφερά «Happy Go Lucky» δράματά σου που τόσο αγαπάμε. Another year? Π.Λ.


Shangela

Το βραβείο της πιο αναπάντεχης συμμετοχής σε ταινία στην Βενετία φέτος κερδίζει η μεγάλη αδικημένη, αλλά νικήτρια της καρδιάς μας στο «RuPaul’s Drag Race All Stars» Shangela με την ολιγόλεπτη αλλά τόσο απαστράπτουσα εμφάνισή της στο A Star Is Born. Ένα δεύτερο κι ουδόλως λιγότερο λαμπερό αστέρι γεννήθηκε στην ταινία του Μπράντλεϊ Κούπερ.



Οι καταιγίδες ήρθαν στο Λίντο και όλοι τρέχουν πανικόβλητοι να βρουν καταφύγιο, όπως η Σούζαν της Τζέσικα Χάρπερ στην αρχή της εμβληματικής Suspiria του Ντάριο Αρτζέντο. Δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία για την πρεμιέρα της νέας Suspiria από τον Λούκα Γκουαντανίνο σε λίγες ώρες. Δ.Δ.


Amanda 607

«Don't Be Cruel». Οι λεπτομέρειες κάνουν τις ταινίες. Μία σκηνή που η νεαρή μητέρα εξηγεί στο 7χρονη κοριτσάκι της (την «Amanda» στην ομώνυμη ταινία του Μίκαελ Χερς) τη φράση «Elvis has left the building» και μετά τη χορεύει rock 'n' roll στο παριζιάνικο σαλόνι τους, ή όταν η ίδια 30χρονη γυναίκα κάνει κόντρες με τον 24χρονο αδελφό της με τα ποδήλατά τους σαν να είναι και πάλι παιδιά, δεν χρειαζόμαστε τίποτα περισσότερο για να σπαράξουμε στην ξαφνική απώλειά της. Κάπως έτσι φεύγουν οι άνθρωποι, δεν είμαστε ποτέ έτοιμοι για αυτό. Αλλά όταν εγκαταλείψουν το κτίριο, αφήνουν τέτοιες στιγμές πίσω τους που παίζουν στις μεγάλες οθόνες του μυαλού μας. Π.Λ.


The Favourite Behind the Scenes 607

Oποιον συναντάς σ’ αυτό το φεστιβάλ, είτε είναι κάποιος διαπιστευμένος στην ουρά, είτε ο Τζέφ Γκόλντμπλουμ σε συνέντευξη, μόλις μάθει ότι είσαι Ελληνας, θα σου πει αμέσως για τον Λάνθιμο, θα ρωτήσει αν σου άρεσε το «The Favourite» και θα προσπαθήσει να μάθει αν υπάρχουν στοιχεία ελληνικότητας (!) στη νέα του ταινία. Τ.Χ.


A Star Is Born 607

Θυμηθείτε το «Shallow». Το soundtrack του «A Star Is Born» είναι γεμάτο υπέροχα νέα τραγούδια όμως το συγκεκριμένο όχι απλά είναι ένα συγκλονιστικό anthem αλλά και ένα από τα καλύτερα τραγούδια που δημιούργησε ποτέ η Lady Gaga, ερμηνευμένο με πάθος που δεν αποκλείεται να την πάει μέχρι τα Οσκαρ. Δ.Δ.


Βενετία

Τι θέλει το «Star Wars» στη Βενετία καλέ; Π.Λ.


Tumb

Για τη Τζούντι. Το «A Star is Born» του Μπράντλεϊ Κούπερ ξεκινάει με την Lady Gaga να ψιθυρίζει το «Over the Rainbow» από τον «Μάγο του Οζ». Τελειώνει στο Shrine Auditorium όπου η Τζούντι Γκάρλαντ είχε εμφανιστεί πολλές φορές και είχε γυρίσει σκηνές από το δικό της «A Star is Born» το 1954. Για να ξέρουμε που να αναζητάμε τα πραγματικά αστέρια. Μ.Κ.


Βενετία

Το Λίντο μετά την καταρρακτώδη βροχή χθες το βράδυ, λαμποκοπούσε, γεμάτο αντανακλάσεις από τα φώτα, ή τους σταρς. Γ.Κ.


Η ομάδα του Flix βρίσκεται στη Βενετία και θα μεταφέρει συνεχώς όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες. Κάντε κλικ στο στο ειδικα αφιερωμένο στο Φεστιβάλ τμήμα του για να δείτε όλα τα τελευταία νέα, ανταποκρίσεις, κριτικές και τα στιγμιότυπα που ξεχωρίζουν.