Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2018: Δρ. Κλέμπερερ ή Μαντάμ Μπλανκ; Ο «διπλός» ρόλος της Τίλντα Σουίντον στη «Suspiria»

στα 10

Το θρίλερ της ημέρας δεν είναι η «Suspiria». Είναι το αν η Τίλντα Σουίντον παίζει έναν ή δύο ρόλους στην ταινία!

Βενετία 2018: Δρ. Κλέμπερερ ή Μαντάμ Μπλανκ; Ο «διπλός» ρόλος της Τίλντα Σουίντον στη «Suspiria»

Από εδώ η Τίλντα Σουίντον. Από εκεί ο... Λουτς Εμπερσντορφ. Ποιος;

Η «Suspiria» του Λούκα Γκουαντανίνο, πέρα από τα νέα στοιχεία, σεναριακά, πολιτικά και αισθητικά που προσθέτει ο σκηνοθέτης στο φιλμ, διατηρεί τους ίδιους ήρωες με την πρωτότυπη ταινία του Ντάριο Αρτζέντο του 1977 της οποίας είναι remake, μέχρι και τα ονόματά τους. Ετσι, η Τίλντα Σουίντον ενσαρκώνει (στη θέση της Τζόαν Μπένετ), τη Μαντάμ Μπλανκ, την βασική καθηγήτρια και χορογράφο της Ακαδημίας Χορού Μάρκος, όπου οι αθώες κορασίδες πηγαίνουν για να φοιτήσουν και συναντούν... σαθρά θεμέλια, στο κτίριο και στο σύμπαν.

Διαβάστε ακόμη: Βενετία 2018: Είδαμε το «Suspiria» του Λούκα Γκουαντανίνο

Παρομοίως, στην πρώτη ταινία υπήρχε κι ο ήρωας ενός ψυχαναλυτή, το Δρ. Μάντελ, τον οποίο ερμήνευε ο εξ ορισμού «ανησυχητικός», Ούντο Κίερ. Ο ήρωας αυτός έχει ελαφρώς αλλάξει στη νέα ταινία: πρόκειται για τον Δρ. Κλέμπερερ, ψυχίατρο-ψυχαναλυτή, ο οποίος, ορμώμενος από τη μαθήτρια Πατρίτσια που ψυχαναλύει, ξεκινά να διερευνά το μυστήριο που σκεπάζει την Ακαδημία Χορού Μάρκος. Ο ρόλος του στη νέα ταινία είναι αρκετά διευρυμένος και πολύ πιο καθοριστικός. Και τον ερμηνεύει... η Τίλντα Σουίντον;

Διαβάστε αναλυτικά πώς αρνείται τα πάντα η Τίλντα Σουίντον: Βενετία 2018: η Tίλντα Σουίντον κι ο Λούκα Γκουαντανίνο έστησαν την πιο καλοστημένη φάρσα στη συνέντευξη Τύπου του «Suspiria»**

suspiria 607

Από την πρώτη σκηνή όπου ο Δόκτορ εμφανίζεται στην οθόνη, η σκέψη μας πηγαίνει εκεί. Στο ότι πρόκειται για την Τίλντα Σουίντον με τον καλύτερο συνδυασμό προσθετικής και μακιγιάζ του πρόσφατου σινεμά. Το βλέμμα, το λεπτό πιγούνι, η άρθρωση και η φωνή του/της όταν μιλά αγγλικά, ακόμα και γερμανικά, έκαναν ήδη την αίθουσα στη δημοσιογραφική προβολή να ψιθυρίζει, γαργαλημένη και ψυχαγωγημένη.

suspiria 607

Οι συντελεστές της ταινίας, ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, αρνήθηκαν επίμονα το διπλό ρόλο της Τίλντα Σουίντον. Τον Δόκτορα Κλέμπερερ ερμηνεύει ο 82χρονος Λουτς Εμπερσντορφ, Γερμανός από το Μόναχο, στην πρώτη του εμφάνιση στο σινεμά. Μάλιστα, η Σουίντον διάβασε και μια επιστολή του Εμπερσντορφ, που απολογήθηκε επειδή η εσωστρέφειά του δεν του επέτρεψε να παρευρεθεί στο λανσάρισμα της ταινίας στη Βενετία.

Διαβάστε ακόμη: Χορέψτε κι εσείς κάτω από τους ρυθμούς μιας πρώτης δόσης από το soundtrack του «Suspiria»

suspiria 607

Σύμφωνα και με την επιστολή, αλλά και με το βιογραφικό του στο imdb, ο Λουτς Εμπερσντορφ, έφυγε ως παιδί από τη ναζιστική Γερμανία, για να επιστρέψει το 1954. Σπούδασε Φιλοσοφία, ίδρυσε μια πειραματική θεατρική ομάδα (την Piefke Versus, που δεν εμφανίζεται πουθενά στο internet), γύρισε μια σειρά από μικρού μήκους ταινίες που έχουν όλες χαθεί και, στη συνέχεια, από το 1969, δούλεψε ως ψυχαναλυτής στο Βερολίνο, με ειδίκευση στις σχέσεις μητέρας-κόρης. Ενα βιογραφικό που, χωρίς spoilers, παραπέμπει μεμιάς στον ήρωα που «ερμηνεύει» στη «Suspiria», τον Δρ. Κλέμπερερ.

Κι αν εμείς είμαστε πεπεισμένοι, όπως κι ο περισσότεροι, ότι ο Λουτς Εμπερσντορφ δεν είναι παρά επινόηση του Λούκα Γκουανταντίνο και της ομάδας μάρκετινγκ της ταινίας κι ότι τον Δρ. Κλέμπερερ ενσαρκώνει, όπως και τη Μαντάμ Μπλανκ, η Τίλντα Σουίντον, το αποτέλεσμα είναι ότι για μια μέρα τουλάχιστον, ή και για περισσότερες αν λίγο τροφοδοτηθεί το αίνιγμα, ολόκληρο το Φεστιβάλ Βενετίας και τα social media παίζουν το απολαυστικό, αυτό, παιχνίδι: Τίλντα, ή Τίλντα Χ 2;

Διαβάστε ακόμη:

Η ομάδα του Flix βρίσκεται στη Βενετία και θα μεταφέρει συνεχώς όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες. Κάντε κλικ στο στο ειδικα αφιερωμένο στο Φεστιβάλ τμήμα του για να δείτε όλα τα τελευταία νέα, ανταποκρίσεις, κριτικές και τα στιγμιότυπα που ξεχωρίζουν.