Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2018: Τι σημαίνει η ομορφιά; Τι σας προκαλεί τρόμο; Ο Λούκα Γκουαντανίνο κι η Τίλντα Σουίντον απαντούν στο Flix

στα 10

Σκηνοθέτης και μούσα, ο δημιουργός και η πρωταγωνίστρια της νέας «Suspiria», από κοντά.

Βενετία 2018: Τι σημαίνει η ομορφιά; Τι σας προκαλεί τρόμο; Ο Λούκα Γκουαντανίνο κι η Τίλντα Σουίντον απαντούν στο Flix

Μια μέρα μετά τη δημοσιογραφική προβολή και την επίσημη πρεμιέρα της «Suspiria», μετά τον Τύπο, τις φωτογραφίες, τα social media, τις κριτικές, το hype, ο Λούκα Γκουαντανίνο και η Τίλντα Σουίντον, φίλοι εδώ και 25 χρόνια, συνεργάτες σε τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες κι άλλα κινηματογραφικά projects, μάς μίλησαν για την ταινία τους και για ό,τι κάνει τα μάτια τους να ανοίγουν και το μυαλό τους να δουλεύει γρήγορα.

Η ομάδα του Flix βρίσκεται στη Βενετία και θα μεταφέρει συνεχώς όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες. Κάντε κλικ στο στο ειδικα αφιερωμένο στο Φεστιβάλ τμήμα του για να δείτε όλα τα τελευταία νέα, ανταποκρίσεις, κριτικές και τα στιγμιότυπα που ξεχωρίζουν.

Παρακάτω μια πρώτη γεύση απ' όσα μας είπαν - ολόκληρη η συνέντευξή τους και άλλων συντελεστών της ταινίας θα δημοσιευτούν όταν το «Suspiria» βγει στις ελληνικές αίθουσες, από τη Seven Films.


Suspiria red carpet 607 13

Τι σημαίνει για σας η ομορφιά;

Λούκα Γκουαντανίνο: Ολόκληρο το σύμπαν του instagram έχει να κάνει με την ωραιοποίηση των πραγμάτων, στα γρήγορα. Τόσο γρήγορα, που αυτοαναλώνεται. Απέναντι σ' αυτό νιώθω τελείως αποστασιοποιημένος, δεν το καταλαβαίνω, όχι. Αυτό που μου προκαλεί ενθουσιασμό και με μαγεύει είναι η φόρμα, η γλώσσα της φόρμας. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα - και σίγουρα όχι για όλους - ομορφιά.

Τίλντα Σουίντον: Το ξέρω ότι θ' ακουστώ μπανάλ, αλλά το απόφθεγμα, η ομορφιά έγκειται στο βλέμμα του παρατηρητή, εξακολουθεί να είναι η καλύτερη απάντηση. Η ομορφιά σχετίζεται με το συναίσθημα και το συναίσθημα που προκαλεί η ομορφιά στο κάθε άτομο, είναι κάτι εντελώς προσωπικό. Ως καλλιτέχνης, μπορείς μόνο να προσπαθήσεις να προκαλέσεις την έκκριση ενδορφίνης κάποιου. Η ομορφιά για μένα δεν είναι καθόλου προαπαιτούμενο, σε τίποτα. Μ' ενδιαφέρει να προκαλέσω ένα συναίσθημα, μια ανατριχίλα, είτε είναι ικανοποίησης, έντασης, ιλίγγου, τρόμου, συγκίνησης. Αυτά είναι τα εργαλεία μας, όχι η ομορφιά. Αυτή η επιδίωξη της ομορφιάς πάντα μου θυμίζει αυτό που λέει το αμερικανικό σύνταγμα, για την «επιδίωξη της ευτυχίας», μου φαίνεται πάντα τόσο αλλόκοτη οδηγία! Σαν να προτρέπει το σύνταγμα στην... επιδίωξη της βανίλιας, ας πούμε, ή της λιακάδας. Αυτά είναι πράγματα που έρχονται και φεύγουν: κι η λιακάδα κι η βανίλια κι η ομορφιά.

Τι σάς προκαλεί τρόμο;

Λούκα Γκουαντανίνο: Τα φίδια.

Τίλντα Σουίντον: Η αμνησία. Ο τρόπος με τον οποίο όλοι ξεχνάμε πράγματα, πιο γρήγορα, πιο εύκολα. Ολοι μας. Αυτό είναι τρομακτικό. Από το νούμερο του δωματίου μας, μέχρι την ιστορία μας. Η αμνησία είναι ο έβδομος κύκλος της κόλασης.

Ολόκληρη η συνέντευξη των Λούκα Γκουαντανίνο και Τίλντα Σουίντον, όπως και άλλων συντελεστών της ταινίας θα δημοσιευτούν όταν το «Suspiria» βγει στις ελληνικές αίθουσες, από τη Seven Films.

Διαβάστε ακόμη: