Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2014: Βραβείο για την «Επιστροφή στην Ιθάκη» του Λοράν Καντέ στο τμήμα «Venice Days»

στα 10

Λίγο πριν τα μεγάλα βραβεία του 71ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, στο τμήμα «Venice Days» βραβεύθηκε ο Λοράν Καντέ με το «Επιστροφή στην Ιθάκη».

Flix Team
Βενετία 2014: Βραβείο για την «Επιστροφή στην Ιθάκη» του Λοράν Καντέ στο τμήμα «Venice Days»

Σε μια ταράτσα πολυκατοικίας στην Αβάνα, την ώρα που πέφτει ο ήλιος, πέντε φίλοι γύρω στα 50 κάνουν ένα μικρό reunion. Στενή παρέα από τα εφηβικά τους χρόνια, ξαναβρίσκονται για να υποδεχτούν τον Αμαντέο, που επιστρέφει στην πατρίδα μετά από 16 χρόνια αυτοεξορίας στην Ισπανία. Η βραδιά ξεκινά χαρούμενα, με ποτά, τραγούδια, παλιές ιστορίες και πειράγματα. Ωσπου να φτάσει το πρωί, οι πέντε φίλοι θα έχουν αποδομήσει όχι μόνο τις δικές τους σχέσεις, αλλά και την ιστορία της χώρας τους, το κομμάτι που καθόρισε τις ζωές τους, την «Ειδική Περίοδο» των μέσων του ’90 που τους άφησε χωρίς πηγές ενέργειας, χωρίς τρόφιμα, βυθισμένους σε μια βαριά οικονομική κρίση χωρίς περιθώριο φαντασίας για το μέλλον. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Αμαντέο που «την έκανε» για την Ισπανία φτάνει να μοιάζει εχθρός, μόνο που ο μοναδικός πραγματικός εχθρός της παρέας είναι τα ανικανοποίητα όνειρά τους.

return to ithaca 02 607

Αυτή είναι η υπόθεση της «Επιστροφής στην Ιθάκη», της ταινίας που ο Λοράν Καντέ (Χρυσός Φοίνικας για το «Ανάμεσα στους Τοίχους») γύρισε στην Κούβα μετά την επίσκεψή του για το σπονδυλωτό «7 Μέρες στην Αβάνα» και αυτής που του χαρίζει σήμερα το μεγάλο βραβείο στο τμήμα «Venice Days» του 71ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Διαβάστε ακόμη: Βενετία 2014: «Επιστροφή στην Ιθάκη», όπου ο Λοράν Καντέ κάνει πολιτικό τουρισμό στην Κούβα

Η κριτική επιτροπή, με Πρόεδρο τον Αργεντίνο σκηνοθέτη Ντιέγκο Λέρμαν βράβευσε την ταινία του Λοράν Καντέ, συνοδεύοντας την επιλογή της με το ακόλουθο σημείωμα: «Με περιορισμένες συνθήκες χρόνου και χώρου, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να προσφέρει ένα συναισθηματικό και πολυσύνθετο βλέμμα πάνω στο τι σημαίνει να ασχολείσαι με τα μυστικά του παρελθόντος.»

return to ithaca 03 607

Το βραβείο συνοδεύεται και από το ποσό των 20.000 ευρώ, το οποίο θα μοιραστούν ισόποσα ο Λοράν Καντέ και η Funny Balloons, η εταιρεία που έχει αναλάβει τις διεθνείς πωλήσεις της ταινίας. Η «Επιστροφή στην Ιθάκη» θα προβληθεί και στο 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο που διεξάγεται αυτές τις ημέρες, ενώ θα βγει και στις ελληνικές αίθουσες μέσα στο 2015 από τη Strada Films.

Δείτε εδώ τρεις σκηνές από την «Επιστροφή στην Ιθάκη» του Λοράν Καντέ




Διαβάστε όλα όσα συνέβησαν μέσα και έξω από τις αίθουσες του 71ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, στο ειδικό τμήμα του Flix