Φεστιβάλ / Βραβεία

«Tungsten» καλύτερη ταινία, «J.A.C.E.» βραβείο της επιτροπής, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρουμανίας

στα 10

Στην 8η διοργάνωσή του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρουμανίας, στο Βουκουρέστι, ξεχώρισε και βράβευσε τις ελληνικές ταινίες που προβλήθηκαν στο πρόγραμμά του.

«Tungsten» καλύτερη ταινία, «J.A.C.E.» βραβείο της επιτροπής, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρουμανίας

Το «Tungsten» του Γιώργου Γεωργόπουλου, που προβλήθηκε πέρσι στις ελληνικές αίθουσες συγκεντρώνοντας εύσημα, τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρουμανίας, που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ στο Βουκουρέστι.

Η κριτική επιτροπή επέλεξε να δώσει το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ στο «Tungsten», επειδή παρουσιάζει «έναν πολύ καλό συνδυασμό σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ και άψογων ερμηνειών.»

Το Φεστιβάλ απένειμε βραβεία για τη συνολική τους προσφορά στην τέχνη, στην Ουγγαρέζα σκηνοθέτη Γιούντιτ Ελεκ και τον Ρουμάνο δημιουργό Ράντου Γκαμπρέα. Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε η ρωσική ταινία «Siberia, Monamour» του Σλάβα Ρος.

Στο διαγωνιστικό τμήμα CineBlackSea, η επιτροπή τίμησε τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη και το «J.A.C.E.» με το Ειδικό Βραβείο της – η ταινία, συμπαραγωγή Ελλάδας, Πορτογαλίας, Τουρκίας, Ολλανδίας και FYROM, μετά τη διεθνή φεστιβαλική πορεία της, βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 8 Νοεμβρίου. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «J.A.C.E.» εδώ.

Στο ίδιο τμήμα, το Βραβείο Σκηνοθεσίας κέρδισε ο Μουράντ Ιμπραγκιμπέκοφ, για το «There Was Never a Better Brother», συμπαραγωγή Αζερμπαϊτζάν, Ρωσίας και Βουλγαρίας.

Στην ειδική ενότητα του Φεστιβάλ, Woman in Cinema, το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στη Μάγκι Περέν για το γερμανικό «Color of the Ocean», το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο αμερικανικό «Like the Water» της Καρολάιν φον Κουν και τα Βραβεία Ερμηνειών στη Μαρία Ντράγκους για το «Kill Me» της Εμιλι Ατεφ και στον Μίκαελ Πογκόσιαν για το «If Only Everyone» της Νατάλια Μπελιοσκίν, από την Αρμενία.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρουμανίας έχει ξεχωριστή θέση στο κινηματογραφικό τερέν, καθώς από την ίδρυσή του εντόπισε το ενδιαφέρον του στην κινηματογραφία των χωρών που περιβάλλουν τη Μαύρη Θάλασσα, δηλαδή της Ρωσίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας, χώρες δηλαδή που βλέπουν το σινεμά τους, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, ν’ ακούγεται όλο και πιο δυνατά στον κόσμο.