Buzz

Τρέλανέ μας Τζόνι Ντεπ! (πρώτη φωτογραφία από το «The Lone Ranger»)

στα 10

Ο Τζόνι Ντεπ ή θα το χάσει κάποια στιγμή εντελώς, ή θα αφήσει ιστορία στις μεταμορφώσεις για τους ρόλους που υποδύεται. Δείτε πώς εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του στο «The Lone Ranger» του Γκορ Βερμπίνσκι στην πρώτη φωτογραφία που κυκλοφόρησε πριν από λίγο...

Τρέλανέ μας Τζόνι Ντεπ! (πρώτη φωτογραφία από το «The Lone Ranger»)

...ο παραγωγός Τζέρι Μπρουκχάιμερ στο twitter. Η φωτογραφία απεικονίζει στο πρωταγωνιστικό ρόλο του «εκδικητή με την μαύρη μάσκα» τον Αρμι Χάμερ («The Social Network», «J Edgar») και ως τον πιστό του Ινδιάνο φίλο «Τόντο» τον Τζόνι Ντεπ.

Θα μπορούσε να έχει λεζάντα «πώς θα ήταν ο Τζακ Σπάροου ως Ινδιάνος», αλλά θέλουμε να δώσουμε λίγο credit στον Τζόνι Ντεπ ότι δε θα κάνει μία από τα ίδια. Πρέπει να παραδεχτούμε όμως ότι όλα μπερδεύονται γλυκά: στη σκηνοθεσία ο Γκορ Βερμπίνσκι των Πειρατών, συμπρωταγωνίστρια η Ελενα Μπόναμ Κάρτερ, που τον έχει συντροφεύσει σε τόσες άλλες Μπαρτονικές του μεταμφιέσεις. Και πάνω από όλα: ένας Ντεπ με ένα βαλσαμωμένο κοράκι στο κεφάλι.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο μύθος του «Lone Ranger» αποτελεί κομμάτι της αμερικανικής κουλτούρας και είναι πολύ παλιός - ξεκίνησε στη δεκαετία του '30 από το αμερικανικό ραδιόφωνο. Η ιστορία θέλει έναν πρώην Texas Ranger, να αυτονομείται και να μάχεται, πλάι στον Ινδιάνο φίλο του «Τόντο», την αδικία στην Αγρια Δύση.

Το ραδιοφωνικό σόου του 1933 ήταν ιδέα του ιδιοκτήτη του ραδιοφωνικού σταθμού WXYZ και έγινε ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν. Ο χαρακτήρας ενέπνευσε ένα εξίσου επιτυχημένο τηλεοπτικό σίριαλ (που βασίλευε στην αμερικανική prime time από το 1949 μέχρι το 1957) και εξελίχτηκε σε comic book, λίγο πριν περάσει, όπως ήταν φυσικό, και στο σινεμά.

«Lone Rangers» (τον κεντρικό ήρωα δηλαδή) έχουν ερμηνεύσει πολλοί θρυλικοί ηθοποιοί της εποχής. Στο ραδιόφωνο οι Τζορτζ Σίτον, Ερλ Γκρέιζερ, αλλά με πιο επιτυχημένο από όλους τον Μπρέις Μπίμερ. Στην τηλεόραση, αλλά και στην πιο γνωστή κινηματογραφική του μεταφορά («Ο Εκδικητής με την Μαύρη Μάσκα» 1956) του έδωσε σάρκα και οστά ο Κλέιτον Μουρ. Τον Ινδιάνο «Τόντο» έχουν ερμηνεύσει επίσης αρκετοί ηθοποιοί αλλά τηλεοπτικά τον έκανε διάσημο ο Τζέι Σίλβερχιλς.

Χαρακτηριστική λεπτομέρεια: στην λήξη κάθε επεισοδίου ο Lone Ranger έφευγε ιππεύοντας το λευκό του άλογο (τον «Σίλβερ») και συνήθιζε να λέει μία φράση που έχει μείνει κλασική: «Hi-yo, Silver! Away!». Μια φωνή θα ακουγόταν να ρωτάει «ποιος είναι αυτός ο μασκοφόρος άντρας» και το χαρακτηριστικό μουσικό σκορ του Γουίλιαμ Τελ θα έκλεινε το επεισόδιο.

Ως γνωστόν, τελευταία ο Τζόνι Ντεπ έχει βαλθεί να αναβιώσει όλους τους τηλεοπτικούς θρύλους με τους οποίους μεγάλωσε - αυτό κάνει και με το Dark Shadows του Τιμ Μπάρτον, αυτό και με το πολυαναμενόμενο «The Night Stalker», επίσης της Disney.

Αυτό συμβαίνει λοιπόν και εδώ με το «Lone Ranger». Μόνο που όπως και ο ίδιος ομολογεί ο «Τόντο» του θα είναι πολύ διαφορετικός: «Θυμάμαι να παρακολουθώ πιτσιρικάς τη σειρά και να αναρωτιέμαι: "γιατί ο Lone Ranger έλεγε πάντα στον Τόντο τι να κάνει;" Οπότε όταν έπεσε η ιδέα για την ταινία, η δική μου συμμετοχή ήταν να κερδίσω ένα στοίχημα: να ξαναβρώ έναν χαρακτήρα βάζοντάς τον όμως μέσα σε άλλες ισορροπίες με τον κεντρικό ήρωα, έτσι ώστε να δικαιώσω τους Ιθαγενείς Αμερικανούς - όχι μόνο αναφορικά με τον μύθο του Lone Ranger, αλλά με όλη την παλαιότερη άδικη απεικόνισή τους στην ιστορία σινεμά...»

Κι αν δεν καταλαβαίνετε ότι αυτός είναι ο τρόπος του Ντεπ να μας προειδοποιήσει ότι θα δούμε κάτι εντελώς δικό του, το ομολογεί και ο Γκορ Βερμπίνσκι: «Ο Τζόνι ερμηνεύει έναν Τόντο με τη δική του ματιά - όχι κυριολεκτικά, αλλά σαν την παρουσία ενός παράδοξου ξεναγού στην ιστορία, ενός εκκεντρικού χαρακτήρα που δεν καταλαβαίνουμε αν είναι αποτέλεσμα της φαντασίας του ήρωα, αν είναι τρελός ή αν ο κόσμος που ζει είναι τρελός!»

H ταινία γυρίζεται αυτή την εποχή στο Νέο Μεξικό και προορίζεται να βγει στους κινηματογράφους τον Μάιο του 2013.