Buzz

Ποιον σύγχρονο auteur έχει επηρεάσει, όσο δεν φαντάζεστε, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ;

στα 10

Eνας από τους συγκλονιστικότερους σκηνοθέτες της εποχής μας παραδέχεται ότι έχει επηρεαστεί από το στιλ και τη μέθοδο του Σπίλμπεργκ. Δείτε το video essay που εξηγεί πώς ακριβώς ο Ντέιβιντ Φίντσερ (ω, ναι!) έχει ακολουθήσει και ξεπεράσει το δάσκαλό του...

Ποιον σύγχρονο auteur έχει επηρεάσει, όσο δεν φαντάζεστε, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ;

Αν κάποιος μάς ρωτούσε ποιος σκηνοθέτης έχει επηρεάσει βαθιά το μεδούλι, το ύφος, τη μέθοδο, την ατμόσφαιρα του σινεμά του Ντέιβιν Φίντσερ, θα απαντούσαμε ο Αλφρεντ Χίτσκοκ. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν και κάποιες άλλες ιδιαίτερες επιρροές που κάνουν το φιντσερικό σύμπαν να λειτουργεί, ακολουθώντας τα χνάρια ενός λίγο πιο mainstream, αλλά διόλου ευκαταφρόνητου φυσικά, μάστερ του σασπένς και της ανθρώπινης ανατομίας. Αλλωστε, σήμερα που γιορτάζει τα 40 χρόνια από την πρεμιέρα του, ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι το «Jaws»,για παράδειγμα, είναι ένα από τα πιο καλοδουλεμένα, λειτουργικά, επιδραστικά θρίλερ όλων των εποχών; Οχι ο Φίντσερ, ο οποίος το συμπεριλαμβάνει στην 10άδα των πιο επιδραστικών και σημαντικών ταινιών της ζωής του.

Διαβάστε αναλυτικά: «Jaws»: Υπάρχει λόγος που 40 χρόνια τώρα δεν κολυμπάμε στα βαθιά...

Eνα 3λεπτο video-essay στο vimeo (που φέρει την υπογραφή και το αναλυτικό σπικάζ του Μάικλ Μπράιαντ) αποδεικνύει ότι, όχι, ο Φίντσερ (αν και ένας από τους σημαντικότερους auteurs της γενιάς μας) δεν είναι «μία όμορφη, μοναδική, γαμημένη νιφάδα», αλλά έχει επηρεαστεί άμεσα από το σύμπαν του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Απολαύστε ακόμα: Ενα tribute στον Ντέιβιντ Φίντσερ

fincher 607

Δείτε με τα μάτια σας τη χρήση των close-ups στα πρόσωπα (που γίνεται συνήθως με ένα αργόσυρτο ζουμάρισμα), τα τράβελινγκ και τα tracking shots (τα οποία ο Σπίλμπεργκ χρησιμοποιεί για να στήσει σύνθετες σκηνές κι ο Φίντσερ το έχει αναγάγει σε τέχνη) και τη χρήση του κιαροσκούρο (εδώ εμείς θα επιμείνουμε ότι είναι επιρροή του Χίτσκοκ πάνω από όλα, αλλά τέλος πάντων...)

Ο Ντέιβιντ Φίντσερ λοιπόν έχει το άγγιγμα του Στίβεν Σπίλμπεργκ;

.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα: