Φεστιβάλ / Βραβεία

Τορόντο 2014: Μια επίδειξη των καλύτερων της χρονιάς που έρχεται

στα 10

Το 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ανακοίνωσε το κεντρικό τμήμα του επίσημου προγράμματός του. Κι όπως πάντα, αποτελεί ένα medley των πιο πολυαναμενόμενων ταινιών της ερχόμενης σεζόν.

Τορόντο 2014: Μια επίδειξη των καλύτερων της χρονιάς που έρχεται

Το «Gone Girl» του Ντέιβιντ Φίντσερ και το «Inherent Vice» του Πολ Τόμας Αντερσον επέλεξαν ως venue για τις επίσημες πρεμιέρες τους το Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης. Εχοντας, λοιπόν, παραμερίσει αυτές τις δυο ταινίες που το κινηματογραφικό σύμπαν ανυπομονεί να δει, το 39 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, που θα γίνει φέτος από τις 4 ως τις 14 Σεπτεμβρίου, συγκεντρώνει ό,τι πιο hot μάς επιφυλάσσει η ερχόμενη χρονιά, με έμφαση στις αγγλόφωνες και, δη, αμερικανικές ταινίες. Πράγματι, το Τορόντο λειτουργεί περισσότερο ως βιτρίνα για την κινηματογραφική χρονιά και ως προβολέας που τραβά τους σημαντικούς παίκτες της αγοράς κι έτσι το πρόγραμμά του δεν έχει έντονη καλλιτεχνική ταυτότητα, εκτός από αυτήν: περιλαμβάνει ό,τι θέλουμε να δούμε και προσκαλεί όποιους θέλουμε ν' ακούσουμε. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Τορόντο και θα πάρετε μια καλή γεύση του τι μας περιμένει κινηματογραφικά το 2015.

ΓΚΑΛΑ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

«Black and White», Μάικ Μπάιντερ, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Οπως υπαινίσσεται ο τίτλος, το θέμα της ταινίας είναι ο ρατσισμός: ένας λευκός άντρας αναλαμβάνει την κηδεμονία της μιγάδας εγγονής του, αλλά η Αφροαμερικανίδα γιαγιά τη διεκδικεί επίσης. Η δικαστική μάχη φέρνει την οικογένεια αντιμέτωπη με τις διαφυλετικές διακρίσεις που νόμιζε ότι είχε υπερβεί. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Κέβιν Κόστνερ και η Οκτάβια Σπένσερ.

equ

«The Equalizer», Αντουάν Φουκουά, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Μετά την τραγωδία του «Olympus Has Fallen», ο Φουκουά διασκευάζει τηλεοπτική σειρά του ’80, με ήρωα έναν συνταξιοδοτημένο πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών που βοηθά ανθρώπους που τον έχουν ανάγκη: σ’ αυτήν την περίπτωση, ένα κορίτσι που έχει πέσει στα χέρια της ρωσικής μαφίας. Ο Ντενζέλ Γουόσινγκτον κι η Κλόι Μόρετς πρωταγωνιστούν. Διαβάστε περισσότερα για το «The Equalizer» και δείτε το τρέιλερ εδώ.

gox

«Foxcatcher», Μπένετ Μίλερ, Η.Π.Α. / Η πραγματική ιστορία της καταραμένης σχέσης δυο παλαιστών κι ενός πολυεκατομμυριούχου, που θα οδηγήσει τον Μπένετ Μίλερ του «Moneyball» και τους πρωταγωνιστές του, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Στιβ Καρέλ και Μαρκ Ράφαλο, στο χρυσό των Οσκαρ. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «Foxcatcher» και δείτε φωτογραφίες και το τρέιλερ εδώ.

«Haemoo» («Sea Fog»), Σιμ Σανγκ-μπο, Νότια Κορέα / Περιπετειώδες θρίλερ που παρακολουθεί την απόπειρα του πληρώματος μιας ψαρόβαρκας να μεταφέρει λαθρομετανάστες από την Κίνα στην Κορέα. Το σενάριο συνυπογράφει ο Μπονγκ Τζουν-χο του «Snowpiercer».

judge

«The Judge», Ντέιβιντ Ντόμπκιν, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Ενας μεγαλοδικηγόρος επιστρέφει στη γενέτειρά του όπου ο πατέρας του, τέως δικαστής, κατηγορείται για φόνο. Ρόλος ζωής (και οσκαρικός, πιθανόν) για τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, με τον Ρόμπερτ Ντιβάλ να ενσαρκώνει τον πατέρα. Διαβάστε περισσότερα για το «The Judge» και δείτε το τρέιλερ εδώ.

little

«A Little Chaos», Αλαν Ρίκμαν, Μεγάλη Βρετανία (Παγκόσμια Πρεμιέρα, Ταινία Λήξης) / Στις Βερσαλίες του Λουδοβίκου 14ου, μια σχεδιάστρια σιντριβανιών κι ο αρχιτέκτονας που την προσλαμβάνει βλέπουν τις συγκρούσεις τους με την αυλή να τους οδηγούν στον έρωτα. Σκηνοθετεί ο Αλαν Ρίκμαν, πρωταγωνιστούν η Κέιτ Γουίνσλετ, ο Στάνλεϊ Τούτσι κι ο Ματίας Σένερτς. Διαβάστε περισσότερα για το «A Little Chaos» εδώ.

maps

«Maps to the Stars», Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Καναδάς-Γερμανία / Σκοτεινή σάτιρα του κόσμου της διασημότητας, η νέα ταινία του Κρόνενμπεργκ, με Τζούλιαν Μουρ, Μία Γουασικόφσκα, Τζον Κιούζακ, Ρόμπερτ Πάτινσον, που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες αλλά δεν ικανοποίησε ούτε καν τους fans του σκηνοθέτη της. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «Maps to the Stars» και δείτε το τρέιλερ εδώ

amie

«The New Girlfriend» («Une nouvelle amie»), Φρανσουά Οζόν, Γαλλία (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Η Κλερ πέφτει σε βαριά κατάθλιψη με το θάνατο της καλύτερής της φίλης, αλλά βρίσκει νέο κίνητρο για ζωή όταν ανακαλύπτει ένα ένοχο μυστικό για τον άντρα της εκλιπούσης. Πρωταγωνιστούν η Αναΐς Ντεμουστιέ κι ο Ρομέν Ντουρίς. Ενα χρόνο μετά το «Jeune et Jolie», ο Οζόν επιστρέφει στο… οικογενειακό θρίλερ. Διαβάστε περισσότερα για το «Une nouvelle amie» εδώ.

pawn

«Pawn Sacrifice», Εντ Ζούικ, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Αμερικανός πρωταθλητής στο σκάκι, αντιμάχεται τους Ρώσους και πολεμά τους προσωπικούς του δαίμονες, ενώ ολόκληρη η υφήλιος αγωνιά για το αποτέλεσμα. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, οι Τόμπι Μαγκουάιρ, Πίτερ Σάρσγκααρντ και Λιβ Σράιμπερ.

riot

«The Riot Club», Λόνε Σέρφιγκ, Μεγάλη Βρετανία (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Τρία χρόνια μετά το «One Day», η Δανή σκηνοθέτης διασκευάζει το θεατρικό «Posh» ανατέμνοντας το βρετανικό ταξικό σύστημα, με πρωταγωνιστές τη Νάταλι Ντόρμερ (ναι, τη Μάρτζερι του «Game of Thrones») και τον Σαμ Κλάφλιν, τον Φίνικ του «Hunger Games».

«Samba» των Ολιβιέ Νακάς και Ερίκ Τολεντανό, Γαλλία (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Οι σκηνοθέτες του «Intouchables» είναι έτοιμοι για τον νέο τους θρίαμβο, στην ιστορία του Σάμπα, ενός μετανάστη από τη Σενεγάλη που γνωρίζει στο Παρίσι μια executive που μόλις έχει μείνει άνεργη. Πρωταγωνιστούν η Σαρλότ Γκενσμπούργκ, ο Ομάρ Σι και ο Ταχάρ Ραχίμ.

thisis

«This Is Where I Leave You», Σον Λέβι, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Διασκευή του μυθιστορήματος του Τζόναθαν Τρόπερ, που ενώνει τέσσερα ενήλικα αδέλφια σε μία εβδομάδα συνύπαρξης στο πατρικό όταν πεθαίνει ο πατέρας τους. Ελπιδοφόρο καστ με Τζέισον Μπέιτμαν, Τίνα Φέι, Τζέιν Φόντα, Ανταμ Ντράιβερ, Ρόουζ Μπερν, Κόρεϊ Στολ και Κάθριν Χαν. Διαβάστε περισσότερα για το «This Is Where I Leave You» και δείτε το τρέιλερ εδώ.

wild

«Wild», Ζαν-Μαρκ Βαλέ, Η.Π.Α. / Στη νέα του ταινία, ο σκηνοθέτης του «Dallas Buyers Club» αναθέτει στον Νικ Χόρνμπι τη διασκευή του αυτοβιογραφικού βιβλίου της Τσέριλ Στρέιντ και παρακολουθεί τη Ρις Γουίδερσπουν καθώς, σε μια πορεία κάθαρσης, διασχίζει την Αμερική με τα πόδια. Διαβάστε περισσότερα για το «Wild» και δείτε το τρέιλερ εδώ.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

«99 Homes», Ραμίν Μπαχρανί, Η.Π.Α. / Ο σκηνοθέτης του «Man Push Cart», αλλά και εικονογράφος των Sigur Ros, καταπιάνεται με τα θύματα της αμερικανικής οικονομικής κρίσης: ένας κατασκευαστής χάνει το σπίτι του και κάνει συμφωνία με τον «διάβολο», ένα διεφθαρμένο μεγαλομεσίτη, προσπαθώντας να το πάρει πίσω. Πρωταγωνιστούν οι Αντριου Γκάρφιλντ, Λόρα Ντερν και Μάικλ Σάνον.

heist

«American Heist», Σαρίκ Αντρέιζιαν, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Δυο αδέλφια με βρώμικο παρελθόν (υποδύονται οι Εϊντριεν Μπρόντι και Χέιντεν Κρίστενσεν), αναλαμβάνουν μια τελευταία ληστεία, σ’ αυτό το ανεξάρτητο θρίλερ του Αρμένιου σκηνοθέτη.

before

«Before We Go», Κρις Εβανς, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον «Captain America», με τον ίδιο και την Αλις Ιβ να υποδύονται δυο άγνωστους που συναντιούνται τυχαία στον Κεντρικό Σταθμό της Νέας Υόρκης και περνούν τη νύχτα μαζί, αλλάζοντας τις ζωές τους για πάντα.

«Breakup Buddies», Νινγκ Χάο, Κίνα (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Κινεζική ρομαντική κομεντί – είδος που δε συναντάμε συχνά – με ήρωα έναν άρτι διαζευγμένο μουσικό που, μαζί με τον κολλητό του, οδηγεί για το πουθενά, σταματώντας σε κάθε μπαρ που βρίσκει στο δρόμο.

cae

«Cake», Ντάνιελ Μπαρνζ, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Μετά την αυτοκτονία μιας γνωστής της από το κέντρο υποστήριξης που επισκέπτεται, η μοναχική και μισάνθρωπος Κλερ παθαίνει εμμονή με τον σύζυγο της εκλιπούσης. Ο σκηνοθέτης του «Beastly» μάς προδιαθέτει μάλλον αρνητικά γι’ αυτήν την ταινία, αντίθετα με το καστ της: Τζένιφερ Ανιστον, Ανα Κέντρικ, Γουίλιαμ Μέισι, Φελίσιτι Χάφμαν, Σαμ Γουέρδινγκτον.

coming

«Coming Home, Ζανγκ Γιμού, Κίνα / Δουλεύοντας ξανά με τη μούσα του, Γκονγκ Λι, ο Γιμού επιχειρεί την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Γιαν Γκέλινγκ σ’ ένα πολιτικό μελόδραμα εποχής που, στην πρεμιέρα του στις Κάννες, αποδείχτηκε μάλλον αδύναμο. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «Coming Home» εδώ.

«The Dead Lands» («Hautoa»), Τόα Φρέιζερ, Νέα Ζηλανδία-Μεγάλη Βρετανία (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Ο Χόνγκι, ο έφηβος γιος ενός φύλαρχου των Μαορί αναζητά εκδίκηση για τη σφαγή του πατέρα του.

«Dearest», Πίτερ Χο-Σαν Τσαν, Κίνα-Χονγκ Κονγκ / Ο ένας από τους δυναμικότερους Κινέζους σκηνοθέτες/παραγωγούς της νεότερης γενιάς βασίζεται σε πλήθος πραγματικών ιστοριών για να χτίσει ένα σπαρακτικό δράμα με θέμα τις απαγωγές παιδιών στην Κίνα. Πρωταγωνιστούν οι Χουανγκ Μπο και Ζάο Γουέι.

drop

«The Drop», Μάικλ Ρόσκαμ, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Ο Φλαμανδός σκηνοθέτης της «Μοσχαροκεφαλής» παρουσιάζει ένα σκοτεινό νεο-νουάρ με εκπληκτικό καστ και πρωτοστάτες τον Τομ Χάρντι και τον Τζέιμς Γκαντολφίνι στον τελευταίο ρόλο του. Διαβάστε περισσότερα για το «The Drop» και δείτε το τρέιλερ εδώ.

eden

«Eden», Μία Χάνσεν-Λοβ, Γαλλία (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Στις αρχές του ’90, δυο νεαρά αγόρια που αγαπούν την ηλεκτρονική μουσική συμβάλλουν στην άνοδο του «Franch touch», της γενιάς που δημιούργησε μουσικούς και djs σαν τους Daft Punk, ή τον Dmitri from Paris. Γεμάτη μουσική και κλάμπινγκ η νέα ταινία της δημιουργού του «Goodbye First Love».

«Far From Men» («Loin des Hommes»), Νταβίντ Ελοφέν, Γαλλία / Στην εμπόλεμη Αλγερία του 1954, ένας ερημίτης δάσκαλος υποχρεώνεται να οδηγήσει τον Μοχάμεντ, που κατηγορείται για φόνο, στις αρχές. Πρωταγωνιστούν ο Βίγκο Μόρτενσεν κι ο Ρεντά Κατέμπ.

force

«Force Majeure», Ρούμπεν Οστλαντ, Σουηδία-Νορβηγία-Δανία-Γαλλία / Με τον προηγούμενο τίτλο «Turist», η ταινία παρακολουθεί την ιστορία μιας οικογένειας που πηγαίνει για σκι σε ένα θέρετρο και όλα όσα θα συμβούν μετά την πτώση μιας χιονοστιβάδας. Βορειοευρωπαϊκή σκληρή μαύρη κωμωδία, με πρεμιέρα στις Κάννες.

«The Gate», Ρεζί Βαρνιέ, Γαλλία (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Ο σκηνοθέτης της «Ινδοκίνας» και του «Est-Ouest» μεταφέρεται στην Καμπότζη, όπου ένας Γάλλος εθνολόγος κι ένας πρώην αντάρτης των Κόκκινος Χμερ ξανασυναντιούνται χρόνια μετά την πρώτη τους σύγκρουση. Πρωταγωνιστεί ο Ολιβιέ Γκουρμέ.

kill

«Good Kill», Αντριου Νικόλ, Η.Π.Α. / Ο σκηνοθέτης του «Gattaca», του «The Host» και του «In Time» δεν εγκαταλείπει τα… παιχνίδια πολέμου. Ο Ιθαν Χοκ υποδύεται έναν πρώην πιλότο της πολεμικής αεροπορίας που τώρα περνά 12 ώρες της ημέρας πολεμώντας Ταλιμπάν τρομοκράτες από τον υπολογιστή του κι άλλες 12 στο σπίτι, πολεμώντας τη γυναίκα του που υποδύεται η Τζένιουαρι Τζόουνς.

lie

«The Good Lie», Φιλίπ Φαλαρντό, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Ο δημιουργός του «Εξαιρετικού Κυρίου Λαζάρ», χρησιμοποιεί τη Ρις Γουίδερσπουν και μια ομάδα ντόπιων ερασιτεχνών για να καταδείξει την ιστορία των Χαμένων Αγοριών του Σουδάν.

hector

«Hector and the Search for Happiness», Πίτερ Τσέλσομ, Γερμανία-Καναδάς / Ο Χέκτορ, ένας απογοητευμένος ψυχίατρος, ξεκινά ταξίδι στον κόσμο σε αναζήτηση της συνταγής της ευτυχίας. Ρόζαμουντ Πάικ, Τόνι Κολέτ, Κρίστοφερ Πλάμερ, Σάιμον Πεγκ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ζαν Ρενό στις υπηρεσίες της κωμωδίας του σκηνοθέτη με πιο πρόσφατο opus τη «Hannah Montana»!

humb

«The Humbling», Μπάρι Λέβινσον, Η.Π.Α. / Το μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ «Η Ταπείνωση», είναι το σχέδιο που ενώνει για μια τρίτη φορά τον Αλ Πατσίνο με τον σκηνοθέτη Μπάρι Λέβινσον. Συμπρωταγωνιστούν οι Γκρέτα Γκέργουιγκ, Μάντι Πατίνκιν και Νταϊάν Γουιστ, στην ιστορία ενός θρυλικού ηθοποιού του θεάτρου που ερωτεύεται μια λεσβία με τα μισά του χρόνια. Διαβάστε περισσότερα για το «The Humbling» εδώ.

hungry

«Hungry Hearts», Σαβέριο Κοστάντσο, Ιταλία / Από το σκηνοθέτη της «Μοναξιάς των Μονών Αριθμών», η ιστορία ενός ζευγαριού που ζει τον μεγάλο έρωτα μέχρι τη στιγμή που ένας πνευματικός θα πει στη γυναίκα ότι το μωρό που περιμένει θα τους φέρει δυστυχία. Πρωταγωνιστούν οι Ανταμ Ντράιβερ και Αλμπα Ρορβάκερ.

imitation

«The Imitation Game», Μόρτεν Τίλνταμ, Μεγάλη Βρετανία-Η.Π.Α. / Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς υποδύεται τον ιδιοφυή Αλαν Τούρινγκ, μαθηματικό, καθηγητή της λογικής και κρυπτογράφο, πατέρα της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και πρωτοπόρο της τεχνητής νοημοσύνης, κατατρεγμένο ως το θάνατο για την ομοφυλοφιλία του που δεν έκρυψε ποτέ. Πρεμιέρα του Φεστιβάλ του Λονδίνου, οσκαρική ερμηνεία από τον Κάμπερμπατς. Διαβάστε περισσότερα για το «Imitation Game» και δείτε το τρέιλερ εδώ.

«Kahlil Gibran’s The Prophet», ομαδική σκηνοθεσία, Καναδάς-Γαλλία-Λίβανος-Κατάρ-Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα). Μ’ ένα περίοπτο καστ (Λίαμ Νίσον, Σάλμα Χάγιεκ, Τζον Κραζίνσκι, Αλφρεντ Μολίνα, Φρανκ Λανγκέλα, Γουαβένζενεϊ Γουόλις) και δέκα animatiors, από τον Ζοάν Σφαρ ως τον Μπιλ Πλίμπτον, η ταινία μεταφέρει στην οθόνη τα ποιήματα του Χαλίλ Γκιμπράν. Διαβάστε περισσότερα για το project και δείτε εικόνες εδώ.

keeping

«The Keeping Room», Ντάνιελ Μπάρμπερ, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Στα τέλη του Αμερικανικού Εμφυλίου, τρεις γυναίκες στον Νότο, δυο λευκές αδελφές και η Αφροαμερικανή σκλάβα τους, αναγκάζονται να υπερασπιστούν μόνες το σπίτι τους ενάντια σε δυο απειλητικούς στρατιώτες. Πρωταγωνιστούν οι Μπριτ Μάρλινγκ, Χέιλι Στάινφελντ, Μούνα Οτάρου και Σαμ Γουέρδινγκτον.

last

«The Last Five Years», Ρίτσαρντ ΛαΓκραβενέζ, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Ο οσκαρικός σεναριογράφος διασκευάσει το επιτυχημένο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ και σκηνοθετεί μια ιστορία αγάπης ειπωμένη στη διάρκεια πέντε χρόνων, κυρίως με μουσική και ποπ τραγούδια. Πρωταγωνιστούν οι Ανα Κέντριγκ και Τζέρεμι Τζόρνταν.

drive

«Learning to Drive», Ιζαμπέλ Κοσέτ, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Η Καταλανή σκηνοθέτης αφηγείται την απρόσμενη σχέση μιας Νεοϋορκέζας συγγραφέως που, καθώς ο γάμος της καταρρέει, αποφασίζει να πάρει μαθήματα οδήγησης από έναν Ινδό δάσκαλο, του οποίου επίσης ο γάμος έχει προβλήματα. Πρωταγωνιστούν η Πατρίσια Κλάρκσον και ο Μπεν Κίνγκσλεϊ.

mercy

«Love & Mercy», Μπιλ Πόλαντ, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Ο παραγωγός του «12 Χρόνια Σκλάβος» και του «Δέντρου της Ζωής» παρουσιάζει ένα πολυαναμενόμενο biopic του Μπράιαν Γουίλσον των Beach Boys, που ενσαρκώνει ο Πολ Ντέινο και, σε μεγαλύτερη ηλικία, ο Τζον Κιούζακ. Διαβάστε περισσότερα για το «Love & Mercy» εδώ.

mangle

«Manglehorn», Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, Η.Π.Α. / Μετά το «Prince Avalanche» και το «Joe», ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν παρουσιάζει την ιστορία του Αντζελο Μάνγκλχορν, ενός εκκεντρικού μεσήλικα άντρα που κυνηγά ακόμα τη γυναίκα που τον άφησε 40 χρόνια νωρίτερα. Πρωταγωνιστεί ο Αλ Πατσίνο και γύρω του οι Χόλι Χάντερ, Κρις Μεσίνα και Χάρμονι Κορίν. Διαβάστε περισσότερα για το «Manglehorn» εδώ.

«Mary Kom», Ομάνγκ Κουμάρ, Ινδία (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Η ζωή της πρωταθλήτριας του μποξ, Μέρι Κομ, από τα παιδικά της χρόνια στο μακρινό Μανιπούρ ως τους θριάμβους της σ’ ολόκληρο τον κόσμο, με πρωταγωνίστρια τη σταρ του Μπόλιγουντ, Πριγιάνκα Τσόπρα.

«Men, Women and Children», Τζέισον Ράιτμαν, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Ο Τζέισον Ράιτμαν, μετά τα «Young Adult» και «Labor Day», παρακολουθεί μια ομάδα εφήβων και τους γονείς τους, από το πρίσμα του πώς το διαδίκτυο έχει αλλάξει τις σχέσεις, την επικοινωνία τους και την εικόνα τους για τον εαυτό τους. Πρωταγωνιστούν οι Τζένιφερ Γκάρνερ, Ανταμ Σάντλερ και Τζούντι Γκριρ.

julie

«Miss Julie», Λιβ Ούλμαν, Νορβηγία-Μεγάλη Βρετανία-Ιρλανδία (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Η Λιβ Ούλμαν διασκευάζει το θεατρικό έργο του Στρίντμπεργκ, με πρωταγωνιστές την Τζέσικα Τσαστέιν και τον Κόλιν Φάρελ ως καταραμένους εραστές, θύματα της κοινωνικής ανισότητας. Διαβάστε περισσότερα για το «Miss Julie» και δείτε το τρέιλερ εδώ.

turner

«Mr. Turner», Μάικ Λι, Μεγάλη Βρετανία / Ο Μάικ Λι μεταφέρει στην οθόνη τη βιογραφία του σπουδαίου, όσο και εκκεντρικού, Βρετανού ζωγράφου Γουίλιαμ Τέρνερ, στην ταινία που χάρισε στον Τίμοθι Σπολ το Βραβείο Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «Mr. Turner» και δείτε το τρέιλερ εδώ.

«My Old Lady», Ισραελ Χόροβιτς, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Ενας βέρος Νεοϋορκέζος κληρονομεί ένα διαμέρισμα στο Παρίσι αλλά, πηγαίνοντας εκεί, ανακαλύπτει ότι κατοικείται από μια ηλικιωμένη κυρία και την προστατευτική κόρη της. Το καστ και μόνο εγγυάται για το στιλ της ταινίας που σκηνοθετεί ο σεναριογράφος του «Sunshine» του Ιστβαν Ζάμπο: Μάγκι Σμιθ, Κέβιν Κλάιν και Κριστίν Σκοτ Τόμας.

ned

«Ned Rifle», Χαλ Χάρτλεϊ, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Ο αγαπημένος μας σκηνοθέτης του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά του ’90 ολοκλήρωσε (επιτέλους) το τελευταίο μέρος της σύγχρονης τριλογίας του που ξεκίνησε με το «Henry Fool» και παρακολουθεί τις περιπέτειες της οικογένειας Γκριμ. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Ned Rifle» εδώ.

crawler

«Nightcrawler», Νταν Γκίλροϊ, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Ο Τζέικ Τζίλενχαλ δείχνει να βρίσκει έναν ακόμη ρόλο που αξίζει στο ταλέντο του, στο θρίλερ του σεναριογράφου Νταν Γκίλροϊ. Διαβάστε περισσότερα για το «Nightcrawler» και δείτε το πρώτο teaser της ταινίας εδώ.

paso

«Pasolini», Εϊμπελ Φεράρα, Γαλλία-Ιταλία-Βέλγιο / Αφού τέλειωσε με τον Ντομινίκ Στρος Καν και τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο Φεράρα καταπιάνεται με μια πιο… ιστορική, αλλά και πολύπλοκη προσωπικότητα, τον Πιερ-Πάολο Παζολίνι, που ενσαρκώνει ο Γουίλεμ Νταφό. Διαβάστε περισσότερα για το «Pasolini» εδώ.

phoenix

«Phoenix», Κρίστιαν Πέτσολντ, Γερμανία (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Ο σκηνοθέτης του «Barbara» εντρυφεί στις συνέπειες του Ολοκαυτώματος, μ’ ένα παράξενο θρίλερ. Η Νέλι είναι επιζήσασα στρατοπέδου συγκέντρωσης, αλλά το πρόσωπό της έχει παραμορφωθεί. Οι πλαστικές επεμβάσεις την κάνουν να μοιάζει με κάποια άλλη. Οταν συναντήσει ξανά τον άντρα της, εκείνος δε θα την πιστέψει, αλλά θα της ζητήσει βοήθεια για να πάρει την κληρονομιά της γυναίκας του. Πρωταγωνιστεί και πάλι η Νίνα Χος.

«The Reach», Ζαν-Μπατίστ Λεονέτι, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Λεονέτι τοποθετεί τον Μάικλ Ντάγκλας και τον Τζέρεμι Ερβιν στα βάθη της ερήμου, ο πρώτος ως πρόθυμος κυνηγός κι ο δεύτερος ως οδηγός, ξετυλίγοντας ένα θανατηφόρο παιχνίδι εξουσίας που θα έχει ως θύματα περισσότερα από τα τοπικά θηράματα.

«Red Amnesia», Γουανγκ Ζιαοσουέι, Κίνα / Μετά το «Sixth Generation» ο Ζιαοσουέι παρουσιάζει ένα ακόμα ακραίο θρίλερ, με ηρωίδα μια μεσήλικη γυναίκα που λαμβάνει μυστηριώδη τηλεφωνήματα από έναν άγνωστο.

ithaca

«Return to Ithaca», Λοράν Καντέ, Γαλλία / Πέντε φίλοι συναντιούνται σ’ ένα μπαλκόνι με θέα την Αβάνα, για να γιορτάσουν την επιστροφή του Αμαντέο μετά από 16 χρόνια ιστορίας. Νοσταλγία της νεότητας και στοχασμός στην πίστη για το μέλλον, από τον σκηνοθέτη του «Ανάμεσα στους Τοίχους». Η ταινία κάνει την πρεμιέρα της στο τμήμα Venice Days του Φεστιβάλ Βενετίας.

«Rosewater», Τζον Στιούαρτ, Η.Π.Α. / Ο οξυδερκής κι απολαυστικά καυστικός παρουσιαστής του «Daily Show» κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, με πρωταγωνιστή τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, σε μια ταινία που βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Ιρανο-Καναδού δημοσιογράφου Μαζιάρ Μπαχαρί. Διαβάστε περισσότερα για το «Rosewater» εδώ.

second

«A Second Chance», Σουζάνε Μπίερ, Δανία (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Επιστρέφοντας στο δράμα μετά τη ρομαντική, ηλιόλουστη κομεντί «Ερωτας Είναι», η Δανέζα σκηνοθέτης παρακολουθεί μια οικογενειακή τραγωδία, με πρωταγωνιστή τον (συμπατριώτης της, άλλωστε), Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου, γνωστότερο ως Τζέιμι του «Game of Thrones». Διαβάστε περισσότερα για το «A Second Chance» και δείτε το τρέιλερ εδώ.

alice

«Still Alice», Ρίτσαρντ Γκλάτζερ και Γουος Γουέστμορλαντ, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Μια καθηγήτρια γλωσσολογίας, ευτυχισμένη σύζυγος και μητέρα, μαθαίνει ότι βρίσκεται στις αρχές της νόσου Αλτσχάιμερ. Οι Τζούλιαν Μουρ, Κέιτ Μπόσγουερθ, Κρίστεν Στιούαρτ και Αλεκ Μπόλντγουιν πρωταγωνιστούν στο ανθρώπινο δράμα του δημιουργικού δίδυμου που υπέγραψε το «Fluffer» και το «Quinceanera».

theory

«The Theory of Everything», Τζέιμς Μαρς, Μεγάλη Βρετανία-Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Ενας νεαρός φοιτητής του Κέιμπριτζ ερωτεύεται παράφορα μια συμφοιτήτριά του κι ονειρεύεται να περάσει τη ζωή του μαζί της. Εκείνος ονομάζεται… Στίβεν Χόκινγκ. Τον σπουδαίο φυσικό υποδύεται ο Εντι Ρέντμεϊν και δίπλα του οι Φελίσιτι Τζόουνς, Ντέιβιντ Θιούλις και Εμιλι Γουότσον, στη νέα ταινία – πρόκληση του βραβευμένου με Οσκαρ σκηνοθέτη του «Man on Wire» και, πιο πρόσφατα, του «Χορού των Κατασκόπων».

time

«Time Out of Mind», Ορεν Μόβερμαν, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Ο σκηνοθέτης του «Rampart» αφήνει τον κόσμο της παρανομίας και παρακολουθεί τον Τζορτζ, ένα Νεοϋορκέζο που, μη βρίσκοντας άλλη εναλλακτική, ζει ως άστεγος στο δρόμο. Πρωταγωνιστεί ο Ρίτσαρντ Γκιρ σ’ ένα ρόλο που αναμφίβολα θα συζητηθεί την ερχόμενη σεζόν των βραβείων.

top

«Top Five», Κρις Ροκ, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Ο Κρις Ροκ γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σ’ αυτήν την εξιστόρηση της ζωής ενός κωμικού που, έχοντας αγγίξει τη διασημότητα, αναθεωρεί τη ζωή του. Στην ταινία εμφανίζονται δεκάδες δημοφιλείς κωμικοί, από τον Ανταμ Σάντλερ ως τον Τζέρι Σάινφελντ, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Questlove των Roots.

young

«While We’re Young», Νόα Μπόμπακ, Η.Π.Α. (Παγκόσμια Πρεμιέρα) / Μετά το «Frances Ha», ο Μπόμπακ εξερευνά το κόστος της διασημότητας, παρακολουθώντας ένα μεσήλικο ζευγάρι και το πώς η ζωή του αλλάζει με την έλευση δυο νεώτερων, πιο αισιόδοξων ερωτευμένων. Πρωταγωνιστούν ο Μπεν Στίλερ, η Ναόμι Γουοτς, ο Ανταμ Ντράιβερ και η Αμάντα Σάιφριντ.

whip

«Whiplash», Ντέιμιεν Σαζέλ, Η.Π.Α. / Μετά την πρεμιέρα της στο Σάντανς και την προβολή της στις Κάννες, η ταινία του Σαζέλ, με ήρωα ένα φιλόδοξο ντράμερ της τζαζ που αναζητά τη δόξα, που παρασύρεται από τη φιλοδοξία του στα όρια της παράνοιας. Διαβάστε περισσότερα για το «Whiplash» εδώ.

relatos

«Wild Tales» («Relatos Salvajes»), Νταμιάν Ζιφρόν, Αργεντινή-Ισπανία / Σπονδυλωτή, κατάμαυρη κωμωδία που φέρνει την υπογραφή του Πέδρο Αλμοδόβαρ στην παραγωγή και το γέλιο στα χείλη των θεατών. Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο τελευταίο φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «Relatos Salvajes» εδώ.

Διαβάστε ακόμη: