Buzz

«Toby Dammit»: δείτε τη μικρού μήκους του Φεντερίκο Φελίνι

στα 10

Αμέσως μετά την «Ιουλιέτα των Πνευμάτων» ο Φεντερίκο Φελίνι γύρισε αυτή την μικρού μήκους ταινία: βασισμένη ελαφρά σε ποίημα του Εντγκαρ Αλαν Πόε και με πρωταγωνιστή τον Τέρενς Σταμπ. Χρειάζεστε περισσότερα για να πατήσετε το play;

«Toby Dammit»: δείτε τη μικρού μήκους του Φεντερίκο Φελίνι

Ο Φεντερίκο Φελίνι γύρισε το «Toby Dammit» το 1968 ως μέρος του «Spirits of the Dead» - μίας σπονδυλωτής κινηματογραφικής άσκησης όπου ο ίδιος, ο Λουί Μαλ κι ο Ροζέ Βαντίμ ανέλαβαν να σκηνοθετήσουν επί μέρους φιλμάκια βασισμένα στην ποίηση του Εντγκαρ Αλαν Πόε. Η 40λεπτη μικρού μήκους του Φελίνι ήταν εμπνευσμένη από το ποίημα του 1841 του Πόε «Never Bet the Devil Your Head».

Πρωταγωνιστής ο νεότατος σταρ της βρετανικής σκηνής Τέρενς Σταμπ. Ηρωας, ένας εθισμένος σε ουσίες και οινοπνεύματα ηθοποιός σε ξεπεσμό, ο οποίος πουλά (αλά Φάουστ) την ψυχή του στο διάβολο και βρίσκεται στη Ρώμη να ζει την μεγάλη, ανατριχιαστική ζωή: οδηγεί την Ferrari του, δίνει τηλεοπτικές συνεντεύξεις απατώντας με σαρκαστικές αλήθειες στους περίεργους δημοσιογράφους και υποφέρει από τρομαχτικές παραισθήσεις, όπου ο Σατανάς φέρει την μορφή ενός ξανθόμαλλου κοριτσιού.

Περισσότερο σάτιρα των media, της δημοσιότητας και της ταυτότητας του ηθοποιού/άντρα, παρά ταινία τρόμου, στοιχειωμένο από τις σήμα κατατεθέν υπαρξιακές αναζητήσεις του Φελίνι, αυτό το στιλιζαρισμένο ταινιάκι από τα χέρια του μαέστρο αποτελεί έναν μικρό cult θησαυρό.

Ο Νίνο Ρότα, φυσικά, υπογράφει το μουσικό σκορ.

Απολαύστε το:

.

Διαβάστε ακόμα: