Buzz

Πέθανε ο Τόμπι Χούπερ, ο σκηνοθέτης που άλλαξε το πρόσωπο του τρόμου με τον «Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι»

στα 10

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 74 ετών.

Πέθανε ο Τόμπι Χούπερ, ο σκηνοθέτης που άλλαξε το πρόσωπο του τρόμου με τον «Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι»

Δεν πέρασε καλά καλά ενάμισης μήνας από τότε που έφυγε ο Τζορτζ Ρομέρο κι αναγκαζόμαστε να αποχαιρετήσουμε ακόμα έναν σκηνοθέτη από αυτούς που διαμόρφωσαν το πρόσωπο του σύγχρονου σινεμά τρόμου.

Ο Τόμπι Χούπερ, σκηνοθέτης του «Σχιζοφρενούς Δολοφόνου με το Πριόνι», αλλά και του «Poltergeist», έφυγε χτες, Σάββατο 26 Αυγούστου, στο Σέρμαν Οουκς της Καλιφόρνια, σε ηλικία 74 ετών. Τα αίτια του θανάτου του παραμένουν ακόμα άγνωστα.

Διαβάστε ακόμη: Τζορτζ Ρομέρο: 5 ταινίες για την αθανασία

Tobe Hooper 607

Γεννημένος στις 25 Ιανουαρίου του 1943, στο Οστιν του Τέξας, ο Τόμπι Χούπερ θα ξεκινούσε την καριέρα του ως καθηγητής σε κολέγιο και οπερατέρ σε ταινίες ντοκιμαντέρ, πριν πραγματοποιήσει το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1969, με το «Eggshells», ένα σχεδόν πειραματικό φιλμ γύρω από τις αλλόκοτες εμπειρίες μια παρέας χίπηδων σε ένα απομονωμένο σπίτι στο δάσος.

No matter where you’re going, it’s the wrong place.

Ομως η μεγάλη στιγμή στην καριέρα του θα ερχόταν πέντε χρόνια αργότερα, όταν θα παρέδιδε τον εμβληματικό και απόλυτα επιδραστικό «Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι» (1974), που παρακολουθούσε τις θανάσιμες περιπέτειες μιας παρέας νεαρών που βρίσκονται στο έλεος μιας οικογένειας παρανοϊκών κανίβαλων, κατά τη διάρκεια ενός road trip στο Τέξας.

The Texas Chain Saw Massacre 607

The Texas Chain Saw Massacre 607

The Texas Chain Saw Massacre 607 Σκηνές από τον «Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι»

Ακόμα κι αν δεν παρέδιδε καμία άλλη ταινία στην καριέρα του, ο Χούπερ θα άξιζε να μνημονεύεται για πάντα στο πάνθεον των μεγάλων δημιουργών του είδους χάρη σε αυτόν τον απαράμιλλο κινηματογραφικό εφιάλτη. Γυρισμένη σε φιλμ 16mm, με λιγότερα από 300.000 δολάρια, η ταινία παραμένει ακόμα και σήμερα μια αβάσταχτα αγωνιώδης εμπειρία και μια από τις πιο τρομακτικές ταινίες που μας χάρισε ποτέ το σινεμά, παρόλο που στο μεγαλύτερο μέρος της εκτυλίσσεται κάτω από το ανελέητο καλοκαιρινό φώς, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ακατέργαστο, σχεδόν ντοκιμαντερίστικο ύφος της, που προσδίδει έναν ανατριχιαστικό ρεαλισμό σε όσα φρικώδη συμβαίνουν επί της οθόνης. Τόσο που σε αφήνει με την αίσθηση ότι έχεις δει πολύ πιο ωμές και αιματοβαμμένες σκηνές από αυτές που όντως εκτυλίσσονται στην ταινία, καθώς τα πλέον αποτρόπαια πράγματα συμβαίνουν εκτός κάδρου, αλλά ο αντίκτυπός τους δεν παύει να είναι σοκαριστικός.

Tobe Hooper 607 Ο Τόμπι Χούπερ στα γυρίσματα του «Σχιζοφρενούς Δολοφόνου με το Πριόνι»

Βασισμένη ελεύθερα στον χαρακτήρα του πραγματικού serial killer Εντ Γκέιν (που ενέπνευσε και το «Ψυχώ» του Χίτσκοκ), η ταινία απεικόνισε όπως καμία άλλη μέχρι τότε την αίσθηση ενός παράλογου, ανείπωτου τρόμου, συνάντησε τεράστια επιτυχία και άνοιξε τον δρόμο για μια ολόκληρη γενιά δημιουργών του είδους που αντιλήφθηκαν τι μπορεί κανείς να κάνει με έναν μικρό προϋπολογισμό αλλά μεγάλο όραμα. Και φυσικά, χάρισε στο σινεμά τρόμου έναν από τους πιο διάσημους κακούς του, τον Leatherface, αξέχαστο μέσα από την τελευταία σκηνή όπου κραδαίνει το εκκωφαντικό αλυσοπρίονό του στο εκτυφλωτικό φως της ανατολής.

Poltergeist 607

Poltergeist 607

Poltergeist 607
Σκηνές από το «Πνεύμα του Κακού»

Ο ίδιος ο Χούπερ δεν θα κατάφερνε ποτέ να ξεπεράσει αυτό που πέτυχε με αυτή του την ταινία, η οποία γνώρισε πολυάριθμα σίκουελ, ριμέικ και πρίκουελ – ο ίδιος σκηνοθέτησε την ηθελημένα σχεδόν κωμική συνέχεια «The Texas Chainsaw Massacre 2», το 1986.

Ομως η αμέσως επόμενη καλύτερη ταινία του, και μεγάλη εισπρακτική επιτυχία της εποχής, δεν είναι άλλη από το «Poltergeist», ένα σαφέστατα πιο mainstream, αλλά αναμφίβολα διασκεδαστικό, φιλμ τρόμου που κουβαλά έντονη τη σφραγίδα του Στίβεν Σπίλμπεργκ σε ρόλο παραγωγού και το οποίο έφερνε μια ανύποπτη αμερικανική οικογένεια αντιμέτωπη με κακόβουλα πνεύματα σε ένα στοιχειωμένο σπίτι.

Salem's Lot 607 «Salem’s Lot»

Σε όλη του την καριέρα, ωστόσο, ο Χούπερ δεν σταμάτησε ποτέ να υπηρετεί πιστά το είδος του τρόμου. Οι πιο σημαντικές από τις υπόλοιπες δουλειές του περιλαμβάνουν το γοτθικών επιρροών «Salem’s Lot» (1979), μια ατμοσφαιρική, τηλεοπτική μίνι σειρά βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, και το εκκεντρικό «Lifeforce» (1985), που έφερνε στη Γη μια φυλή από εξωγήινα βαμπίρ.

Lifeforce 607 «Lifeforce»

Η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε ήταν το «Djinn» του 2013, το οποίο εκτυλίσσεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κατά τραγική ειρωνεία, ο θάνατος του Τόμπι Χούπερ έρχεται την ώρα που ετοιμάζεται για την πρεμιέρα του το «Leatherface», ένα πρίκουελ της ιστορίας του διαβόητου χαρακτήρα που εξερευνά τα νεανικά του χρόνια και το οποίο υπογράφουν οι Γάλλοι σκηνοθέτες του «À l'intérieur», Αλεξάντρ Μπουστίγιο και Ζιλιέν Μορί.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ για τον «Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι», καθώς και το βιντεοκλίπ που σκηνοθέτησε ο Χούπερ για το «Dancing With Myself» του Billy Idol!



Διαβάστε ακόμη